Web Analytics Made Easy - Statcounter

آقای حسین قربانزاده درباره واگذاری خودروسازی سایپا  گفت: وزارت صمت تقاضای صدور مجوز شرکت پارس خود از زیرمجموعه های شرکت سایپا داشت که این موضوع در جلسات فنی متعددی مورد بحث قرار گرفت و تاکید شد که در موضوع واگذاری شرکت های ایران خودرو و سایپا، اولویت واگذاری مدیریت این دوشرکت از سوی دولت است که مقدمه لازم آن، حذف قیمت گذاری دستوری محصولات آنهاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: برای واگذاری واقعی مدیریت در گام اول باید سهام تودلی و چرخه ای این دو شرکت واگذار شود تا قفل سهامداری آنها باز شود.

قربانزاده ادامه داد: پیرو اصرار وزارت صمت بر واگذاری پارس خودرو، مقرر شد تعهدات روشنی در قبال واگذاری این دو شرکت نهایی شود که در روز گذشته، تفاهم نامه ای بین سازمان خصوصی سازی، سازمان نوسازی و گسترش صنایع و معاونت صنایع حمل و نقل وزارت صمت امضا شد.

به گفته او، مطابق این تفاهم نامه باید تا پایان بهمن استراتژی توسعه صنعتی صنعت خودرو با افق ۱۰ ساله به صورت رسمی منتشر شود تا همه نقش آفرینان این صنعت از چشم انداز این صنعت و قابل پیش بینی بودن متغیرهای آن مطمئن شوند و تمامی محصولات ایران خودرو و سایپا تا پایان سال از شمول قیمت گذاری دستوری خارج شوند، همچنین واگذاری سهام تودلی دو شرکت تا پایان سال به سرانجام برسد.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: با این شروط و تعهداتی که از سوی وزارت صمت به صورت مکتوب ارائه شد، مجوز واگذاری پارس خودرو از زیرمجموعه های شرکت سایپا توسط سازمان خصوصی سازی صادر شد.

قربانزاده تاکید کرد: به دلیل اینکه پارس خودرو سهام مستقیم دولت محسوب نمی شود، هیات مدیره و مجمع شرکت سایپا برای نحوه واگذاری و ارزش گذاری آن تصمیم می گیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بورس ایران پارس خودرو پارس خودرو وزارت صمت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۵۵۴۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجازه واردات نامحدود لوازم جانبی خودرو‌های برقی صادر شود

عباس جبالبارزی نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا اظهار کرد: انحصار در تولیدات صنعتی و سیاست‌گذاری در مورد آن، مختص خودروی برقی نیست و در مورد خودرو‌های معمولی نیز سیاستگذار شرایط را به گونه‌ای فراهم کرده است که بازار بزرگ کشور در اختیار چند شرکت محدوده تولیدکننده باشد.

وی افزود: سیاستگذار با دخالت در حقوق مصرف‌کننده و ایجاد انحصار برای برخی شرکت‌ها شرایطی را ایجاد کرده که به نفع هیچ از طرف‌ها نیست.

نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: ۹۰ درصد اقتصاد در دست ساختار دولتی است و به همین دلیل تصمیم‌گیری‌ها و شرایط نیز به گونه‌ای پیش‌می‌رود که زمینه‌ساز تضییع حقوق مصرف‌کنندگان می‌شود. اکنون قیمت‌گذاری خودرو در کشور به گونه‌ای انجام می‌شود که بسیار گران‌تر از خودرو‌های خارجی با کیفیتی بسیار بالاتر است.

جبالبارزی عنوان کرد: به جای آنکه انحصار شکسته شده و واردات به نفع مصرف کننده انجام شود و تولیدکنندگان داخلی به لحاظ قیمت و کیفیت خود را ارتقا دهند برعکس شرایطی فراهم شده که انحصار ایجاد شده و عمده این شرکت‌ها نیز زیان‌ده هستند. اکنون ایران خودرو و سایپا زیان‌ده هستند در حالی که در هیچ کجای دنیا شرکت خودروسازی وجود ندارد که در شرایط انحصار کامل زیان‌ده نیز باشد.

وی افزود: این در حالی است که ایران خودرو درخواست ۱۵۰ هزار میلیارد تومان و سایپا درخواست ۱۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی خود را ارائه داده‌اند تا بتوانند مشکلات مالی خود را حل کنند و این پرسش مطرح است که چه کمکی به مردم و اقتصاد کشور خواهد داشت.

تعرفه خودرو‌های برقی باید صفر شود

جبالبارزی خاطرنشان کرد: تعرفه خودرو‌های برقی باید صفر شود این در حالی است که تعرفه واردات خودرو‌های برقی ۲۰ تا ۳۰ هزار یورو ۱۱ درصد و خودرو‌های برقی فراتر از ۳۰ هزار یورو با تعرفه ۲۶ درصد به ایران می‌آیند.

تولید شارژر خودرو‌های برقی از انحصار خارج شود

نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: در مورد خودروی برقی نیز تعرفه باید صفر باشد و اجازه واردات شارژر‌های آن داده شود. همچنین تولیدکنندگان متعددی این امکان را داشته باشند که مجوز تولید شارژر خودرو‌های برقی را دریافت کنند.

ضرورت برنامه‌ریزی برای تولید خودروی برقی در داخل با مشارکت شرکت‌های بزرگ دنیا

وی افزود: تولیدکنندگان داخلی برای تولید خودروی برقی می‌توانند با تولیدکنندگان و شرکت‌های بزرگ دنیا مشارکت کنند و یا آنکه با توان شرکت‌های دانش‌بنیان خودروی برقی تولید و حتی صادر شود.

جبالبارزی تاکید کرد:‌ این پرسش مطرح است که چرا باید حتی برای لوازم جانبی خودرو‌های برقی ازجمله شارژر‌های آن انحصار ایجاد شود. هزینه‌های گزاف به طور حتم از جیب مردم جبران می‌شود؛ بنابراین باید اجازه نامحدود واردات لوازم جانبی ازجمله شارژر خودر‌های برقی نیز صادر شود.

ضرورت قیمت رقابتی در مورد لوازم جانبی خودروی برقی

وی تاکید کرد: تولیدکنندگان مکلف هستند که کالای کیفی و با قیمت رقابتی به دست مصرف‌کنندگان برسانند و در مورد خودرو‌های برقی نیز باید این شرایط فراهم شود که هم خودرو برقی و هم لوازم جانبی آن به صورت رقابتی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار گیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اولین فراخوان مجدد ایران خودرو برای مشتریان پارس
  • ایران‌خودرو اولین فراخوان مجدد برای مشتریان پارس ارسال کرد
  • آغاز فراخوان ایران خودرو برای ثبت نام کنندگان پژو پارس
  • اطلاعیه فرابورس ایران در مورد واگذاری باشگاه پرسپولیس
  • نحوه واگذاری خودروسازان چگونه خواهد بود؟
  • واگذاری خودروسازان به روش مزایده
  • معاون وزیر ورزش: دولت مجوز واگذاری استقلال و پرسپولیس به بانک ها را داده است!
  • اجازه واردات نامحدود لوازم جانبی خودرو‌های برقی صادر شود
  • اجازه واردات شارژر خودرو‌های برقی به صورت نامحدود صادر شود
  • نمایشگاه بهاره تمام شد اما لاستیک خودرو عرضه نشد؛‌ چرا؟