Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-25@21:49:09 GMT

به سوی جنگ یا فرصتی برای دیپلماسی؟

تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۶۹۶۹۱۷۴

به سوی جنگ یا فرصتی برای دیپلماسی؟

احمد زیدآبادی در روزنامه هم‌میهن نوشت: پس از گزارش رسانه‌ها از شنیده شدن صدای چند انفجار در شهر اصفهان، وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیه‌ای از «حملۀ ناموفق ریزپرنده‌ها به یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع» خبر داد و اعلام کرد که این حملات تلفات جانی نداشته و فقط به سقف کارگاه آسیب جزئی وارد آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بیانیۀ وزارت دفاع به منشأ این حمله و طرف یا طرف‌های دخیل در آن اشاره‌ای نشده است. تاکنون کشور یا گروهی مسئولیت حمله به مجتمع وزارت دفاع در اصفهان را به‌عهده نگرفته است، اما روزنامۀ اسرائیلی جروزالم‌پست به نقل از منابع اطلاعاتی غربی مدعی شده است که حمله به یکی از «مراکز ساخت سلاح‌های پیشرفته» در ایران صورت گرفته و «خسارات جدی» در پی داشته است.

هرگاه خبری در مورد حمله به تأسیسات هسته‌ای یا تسلیحاتی ایران منتشر می‌شود، محافل مطبوعاتی و سیاسی جهان بلافاصله انگشت اتهام را به سوی اسرائیل نشانه می‌روند، اما دولت اسرائیل که «سیاست ابهام» در برابر این نوع خبر‌ها را در پیش گرفته، معمولاً از اظهارنظر رسمی و صریح در این‌باره خودداری می‌کند.

با این همه، مقام‌های اسرائیلی مدت‌هاست که علیه تأسیسات هسته‌ای و موشکی ایران به نوعی «اعلان جنگ» کرده‌اند و علاوه بر آن، برخی اعضای دولت جدید بنیامین نتانیاهو بار‌ها گفته‌اند که هرگونه حمله به منافع و اهداف خود از سوی «نیرو‌های نیابتی جمهوری اسلامی» را در خاک ایران پاسخ خواهند داد.

منظور اسرائیلی‌ها از نیرو‌های نیابتی جمهوری اسلامی، حزب‌الله لبنان، شبه‌نظامیان مستقر در سوریه و عراق، حوثی‌های یمن و به‌خصوص جهاد اسلامی فلسطین است. در بین گروه‌های اسلامگرای فلسطینی، جهاد اسلامی رابطۀ نزدیکتری با تهران دارد و به‌عنوان متحد نزدیک ایران به شمار می‌رود.

مقر اصلی جهاد اسلامی فلسطین در نوار غزه است، اما این گروه در سال‌های اخیر حوزۀ عملیاتی خود را به کرانۀ باختری رودن اردن نیز گسترش داده است. از آنجا که سیاست اعلام شدۀ جمهوری اسلامی «کمک به مسلح کردن فلسطینی‌ها در کرانۀ باختری» است، بنابراین هرگونه تحرک نظامی و مسلحانۀ جهاد اسلامی در آن منطقه عملاً به پای دولت ایران نوشته می‌شود.

جهاد اسلامی فلسطین ظاهراً شهر جنین در شمال کرانۀ باختری را به‌صورت پایگاه عملیاتی خود درآورده و به همین جهت ارتش اسرائیل حملات متناوبی را علیه آن‌ها انجام می‌دهد.

در آخرین حملۀ ارتش اسرائیل به جنین در اواخر هفتۀ گذشته، ده تن از مبارزان مسلح جهاد اسلامی جان خود را از دست دادند. متعاقب این حادثه، خیری علقم جوان ۲۲ سالۀ فلسطینی عملیاتی علیه اسرائیلی‌ها در بیت‌المقدس شرقی صورت داد که بر اثر آن ۷ یهودی کشته شدند. گرچه هنوز خبری از ارتباط خیری علقم با جهاد اسلامی منتشرنشده و گروه به‌خصوصی مسئولیت اقدام او را به عهده نگرفته است، اما به نظر می‌رسد دولت افراطی نتانیاهو عملیات در شرق بیت‌المقدس را واکنش جهاد اسلامی به عملیات جنین دانسته و در نتیجه، ماجرا را به جمهوری اسلامی ربط داده است.

به‌این‌ترتیب، محافل سیاسی و مطبوعاتی، حمله به مجتمع وزارت دفاع ایران در اصفهان را پاسخ اسرائیل به عملیات خیری عقلم در شرق بیت‌المقدس نسبت می‌دهند و آن را در راستای تهدید اسرائیل به تلافی حملات گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در داخل ایران ارزیابی می‌کنند.

طبعاً این نوع حملات می‌تواند به‌صورت پینگ‌پونگی بین دو طرف ادامه یابد و بحران خاورمیانه را شعله‌ور سازد. این موضوع به‌خصوص نگرانی امارات متحدۀ عربی را به دنبال داشته است. انورقرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات با اشاره به رویداد‌های چند روز اخیر در جنین و بیت‌المقدس و اصفهان، آن‌ها را به نفع منطقه ندانسته و خواستار گفتگو به قصد ثبات منطقه از راه‌های سیاسی شده است.

ظاهراً کشور‌های حوزۀ جنوبی خلیج‌فارس امیدوارند که بالاگرفتن تشنج بین ایران و اسرائیل، زمینه‌ساز فرصت تازه‌ای برای استفاده از دیپلماسی در منطقه شود، زیرا آنان برافروخته شدن جنگ بین تهران و تل‌آویو را در شرایط کنونی به‌نفع خود نمی‌دانند. شاید به همین دلیل است که وزیر خارجۀ قطر به تلاش‌های میانجی‌گرانۀ خود شتاب بخشیده و برای کمک به احیای برجام به تهران سفر کرده است.

اگر این نوع تلاش‌ها به ثمر نرسد، به احتمال نزدیک به یقین، روند منازعه و رویارویی ابتدا بین ایران و اسرائیل و سپس بین‌جبهه‌ای از متحدان آن‌ها تشدید می‌شود و پای همسایگان دو طرف را به درگیری می‌کشاند. اینکه ریزپرنده‌های حمله‌کننده به مجتمع وزارت دفاع در اصفهان، از کدام نقطه برخاسته و چه مسیری را تا رسیدن به مقصد طی کرده‌اند، قاعدتاً ماهیت نوع اتحاد‌های منطقه‌ای در یک جنگ رسمی احتمالی بین ایران و اسرائیل را مشخص می‌کند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: احمد زیدآبادی اسرائیل جمهوری اسلامی جهاد اسلامی وزارت دفاع بیت المقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۶۹۶۹۱۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران؛ ظهور یک ابر قدرت در عرصه بین الملل

کم کم زمان اثبات ادعا‌ها نیز فرا میرسد؛ صحبت‌هایی که به میان می‌آمد، اما شاید برخی به اثبات آنها شک داشتند. نقل‌هایی که در میان غربی‌ها نیز درباره قدرت کشورمان رواج داشت حالا رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است. شاید بد نباشد به بخشی از این اظهار نظر‌ها نگاهی بیاندازیم.

فاکس نیوز: ایران در آستانه ابرقدرت شدن

تیرماه بود که شبکه فاکس‌نیوز در برنامه‌ای به قدرت روز‌افزون جمهوری اسلامی ایران اذعان و اعلام کرد: ایران در آستانه ابرقدرت شدن است.

در این برنامه ابتدا «مارک لوین مجری» مجری این شبکه تلویزیونی ضمن اذعان به قدرت افزایی جمهوری اسلامی ایران خطاب به «ریچارد کِمپ عضو سابق نیرو‌های ویژه انگلیس در افغانستان» مهمان برنامه می‌گوید: «ما در مورد چین و روسیه زیاد صحبت کرده‌ایم، اما امروز می‌خواهیم در مورد ایران صحبت کنیم، هیچ توجهی به این مسئله نمی‌شود که ایران در آستانه ابرقدرت شدن است، اکنون فناوری هسته‌ای نیز دارد و در حال کار برای کنار هم قرار دادن آن است، این یک کشور بنیادگرا است که بار‌ها و بار‌ها درباره نابودی آمریکا صحبت کرده است.»

دی ماه هم روزنامه گاردین در یک گزارش تحلیلی با تاکید بر اینکه جایگاه ایران باتوجه به تحولات اخیر در منطقه، بهبود روابط این کشور با کشور‌های حاشیه خلیج فارس و دوستی‌اش با چین و روسیه تقویت شده است، نوشت: ایران، اکنون بزرگ‌ترین قدرت در غرب آسیاست.

اسفند سال پیش هم در رده‌بندی جدید منتشر شده از سوی سایت تحلیلی گلوبال فایرپاور، ایران را بالاتر از برخی کشور‌های غربی و در رتبه ۱۴ دسته‌بندی کرد. این وب‌سایت تخصصی نظامی، ایران را در رده‌بندی قدرت نظامی از میان ۱۴۵ کشور بر مبنای بیش از ۶۰ شاخص در رتبه چهاردهم قرار داد؛ و این تنها بخش کوچکی از اذعان رسانه‌های غربی به قدرت ایران بود؛ قدرتی که حالا از شنیده به دیده تبدیل شده است. آن هم بعد از یک وعده صادق.

جمهوری اسلامی به یک رژیم دارای سلاح اتمی حمله کرد

علیرضا تقوی نیا کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است: ایران با انجام عملیات وعده صادق چند کار مهم انجام داد ابتدا اینکه به تهدیدات خود مهر اعتبار زد؛ همان تهدیداتی را عملیاتی کرد که بسیاری گمان می‌کردند هرگز عملیاتی نخواهد شد. نکته دوم اینکه جمهوری اسلامی به یک رژیم دارای سلاح اتمی حمله کرد؛ آنهم در این حجم که بسیار مهم است و آنهایی که باید پیام این حمله را می‌گرفتند گرفتند. وزن و جایگاه ایران با این حمله اثبات شد که جمهوری اسلامی ایران دارای بهترین سامانه‌های پدافندی است که میتواند بر مجهز‌ترین سامانه‌های پدافندی دنیا موثر باشد و کشور‌هایی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه به کمک اسرائیل می‌آیند تا بتواند موشک‌های ایرانی را رهگیری کند با این وجود بسیاری از این پرتاب‌ها از سامانه‌های پدافندی عبور کردند.

وی تشریح کرد: تا قبل از این حمله میان ایران و اسرائیل نوعی توازن وجود داشت مبنی بر اینکه ایران و اسرائیل از تعرض به هم خودداری می‌کردند، اما جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی عملا حمله کرد و مسئولیت آن را نیز برعهده گرفت، اما رژیم صهیونیستی نتوانست واکنش در خوری نشان دهد و عقب نشینی کرد و تحقیر در برابر ایران را پذیرفت.

اسکای نیوز: ناتو در حال مغلوب شدن

محمدباقر خرمشاد کارشناس دیگر مسائل سیاسی نیز در این باره معتقد است: شاید گذاره‌ای که این روز‌ها خیلی شنیدیم و قطعا یکی از پیامد‌های راهبردی اتفاق افتاده است بحث بالا رفتن قدرت بازدارندگی ایران است. برای این که ما این را تصور کنیم و خوب بفهمیم روز قبل از عملیات وعده صادق را تصور کنیم کاملا می‌توانیم قضاوت کنیم که آن روز قبل از عملیات وعده صادق به هرحال فضای رسانه‌ای بین المللی چه بود، این که ایران خاکش، سفارتش خورده جواب می‌دهد، نمی‌دهد، می‌تواند جواب بدهد، نمی‌تواند جواب بدهد، ایران خیلی در فضای سنگینی قرار گرفته، در بن بست سنگینی قرار گرفته خصوصا مخالفان در بیرون ایران خیلی بر این می‌دمیدند، شما این را مقایسه کنید با فردای عملیات وعده صادق که به اذعان همه کارشناسانی که سری در سر‌های کار‌های استراتژیک دارند این بوده که قدرت بازدارندگی ایران نه تنها ترمیم شد بلکه به نسبت قبل از آن چند پله بالاتر قرار گرفت، همین یک اتفاق دیگر راهبردی را هم به صورت پیامد باعث شده، این که موازنه قدرت استراتژیک را در منطقه قطعا و به تعبیر بعضی‌ها حتی در سطح جهانی موازنه قدرت را بین بلوک‌های قدرتی که در منطقه شکل گرفته تغییر داد به صورت محسوسی این اتفاق، روند‌هایی بود این عملیات وعده صادق به عنوان کاتالیزور عمل کرد، شتاب داد و ناگهان موازنه استراتژیک قدرت را به شرایط قبل و بعد از خودش تقسیم کرد به دلیل اهمیتی که داشت.

و در پایان شاید بد نباشد به اظهار نظر شبکه اسکای نیوز درباره تاثیر عملیات وعده صادق بر چینش قدرت‌ها در نظام بین‌الملل اشاره کنیم که نوشته است: «حمله ایران و جنگ اوکراین، ضعف فزاینده غرب در برابر تهدید‌ها را آشکار کرد. ناتو در حال مغلوب شدن برابر روسیه، ایران، چین و کره شمالی است.»

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی

دیگر خبرها

  • محکومیت حمله اسرائیل به سفارت ایران در نشست بریکس
  • ایران دفعه بعد، ۳ هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند، یا ۳۰ هزار؟! | اسرائیل تنها در صورتی از سلاح اتمی استفاده می‌کند که ....
  • ایران دفعه بعد، ۳ هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند، یا ۳۰ هزار؟
  • بی‌سابقه، تحقیرکننده و تغییردهنده محاسبات
  • ایران؛ ظهور یک ابر قدرت در عرصه بین الملل
  • جلسه تحلیل و بررسی مسائل منطقه برگزار شد
  • ایران قدرتی منطقه‌ای است که به تدریج به قدرت جهانی تبدیل خواهد شد
  • به اتفاق اصفهان نمی‌توان گفت «حمله»!
  • عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است
  • مقام حزب الله: آینده پس از «طوفان الاقصی» و پاسخ ایران دستخوش تغییر خواهد شد