Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2023-05-30@21:11:07 GMT

توهم کنترل قیمت یا اصلاح قیمت محصولات کشاورزی

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۷۸۳۲۰۶۶

توهم کنترل قیمت یا اصلاح قیمت محصولات کشاورزی

به گزارش خبرنگار مهر، یک دهه است که تولیدکنندگان بخش‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و… نسبت به قیمت گذاری از سوی نهادهای بالادستی گلایه مند هستند. برخی از کارشناسان اقتصادی عنوان می‌کنند این موضوع منجر به نا به سامانی بازار شده و چالش‌هایی را به وجود آورده‌اند. به طور قطع در بازاری انحصاری برای اینکه در حق مصرف کننده اجحاف نشود ضرورت دارد تا برخی کالاها کنترل قیمت شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما تجربه کشورهای دیگر در این باره چیست؟ کشوری مانند چین که توانسته در دو دهه اخیر جهش اقتصادی زیادی داشته باشد و پس از آمریکا در رتبه دوم جهان قرار گیرد در این باره از شیوه‌ای بهره برده است؟

حسین شیرزاد، تحلیل گر بخش کشاورزی، درباره تجربه بازنگری در سیاست‌های چین در تولید و تجارت مواد غذایی به مهر گفت: اصلاحات «بازار محور» چین به لحاظ تاریخی در سه مرحله پیشرفت کرده است؛ افزایش قیمت‌های مربوط به لجستیک کشاورزی، معرفی مکانیسم‌های بازار برای جایگزینی کنترل‌های دولتی و حرکت به سمت عملیات کامل بازار رقابتی. این سلسله اصلاحات فراگرد تولید کشاورزی را تقویت کرد، مصرف سرانه محصولات غذایی را افزایش داد و امنیت غذایی ملی را تقویت کرد.

وی افزود: اصلاحات قیمتی در محصولات کشاورزی چین، طی سه دهه گذشته نشان می‌دهد که لزوم اتخاذ سیاست‌ها و تأسیس نهادهای تنظیم گر در حل مشکلات غذایی این کشور ضرورتی تاریخی داشت. پس از مدت‌ها بحث و پلومیک حزبی، سیاست گذاران متوجه شدند که خودکفایی در چین با امنیت غذایی یکی نیست، بلکه می‌توان بخشی از یک سیستم غذایی جهانی بود و با تنوع بخشیدن به منابع تأمین و دسترسی به محصولات جدیدی که نمی‌توان در داخل کشور تولید کرد از طریق لجستیک قوی به امنیت غذایی کشور کمک کرد.

وی ادامه داد: با این حال، قرار گرفتن در اردوگاه «سوسیالیسم مائوئیستی» در تلاقی با نوسانات بازارهای بین‌المللی، در ترکیب با فشارها و شوک‌های زنجیره تأمین جهانی، می‌توانست تأثیرات قیمت و عرضه را نیز ایجاد کند، اما اتخاذ یک دیپلماسی فعال در تجارت بین‌الملل به مصرف‌کنندگان چینی فرصت‌های خوبی برای خرید و خوردن محصولات جدیدی که در داخل کشور تولید نمی‌شد، ارائه داد.

وی تصریح کرد: چین متوجه شد حضور فعال در بخشی از یک «سیستم غذایی جهانی شده» به امنیت غذایی ملی از طریق ترکیبی از تولید داخلی قوی و پایدار مواد غذایی از طریق لجستیک تجاری کمک می‌کند. اعضای حزب دریافتند که باید بین حمایت از تولید داخلی و استانداردهای بالایی که به درستی برای آن تعیین کرده بوده‌اند و وارداتی که انتخاب مصرف‌کننده را بهبود می‌بخشید و می‌توانست رقابت و نوآوری را تشویق کند، تعادلی ایجاد کنند. چنانکه برخی از تغییراتی که از اواخر قرن بیستم شاهد آن بوده‌ایم، وابسته به تغییر در الگوی مصرف، نقش رسانه‌ها و گرایش مصرف کنندگان چینی بوده است.

شیرزاد با بیان اینکه بهبود چشمگیر در منابع غذایی نشان دهنده تغییرات عمیقی است که در چین رخ داده است، گفت: در اواخر دهه ۱۹۷۰ میلادی غذاهای اساسی مانند غلات، گوشت، تخم مرغ و روغن پخت و پز تحت جیره بندی شدید دولتی و کنترل قیمت توزیع می‌شد. بسیاری از اشکال کنترل قیمت به طور گسترده‌ای عملکرد بازار را مخدوش کرده و منجر به کمبود فراگیر و افزایش هزینه‌ها می‌شد؛ به همین دلیل تقریباً هیچ آمار درستی از میزان مصرف شیر و سایر محصولات لبنی وجود ندارد. سطح زندگی نزدیک به سطح معیشتی بوده و نوسان قیمت مواد غذایی زیاد بود. چین، پس از به دست آوردن استقلال سیاسی در سال ۱۹۴۹ مانند بسیاری از کشورهای کمتر توسعه یافته دیگر، شروع به دنبال کردن استراتژی توسعه صنایع سنگین کرد بنابراین دولت برای سرعت بخشیدن به توسعه صنعتی، طرح «سرکوب قیمت» ها را اتخاذ کرد و به طور سیستماتیک قیمت محصولات کشاورزی را سرکوب و قیمت کالاهای صنعتی را افزایش داد. دولت با استخراج مازاد کشاورزی و حفظ دستمزدهای پایین شهری که با پایین نگه داشتن مصنوعی قیمت مواد غذایی امکان‌پذیر شده بود، توانست به انباشت سرمایه برای صنایع سنگین دست یابد.

وی گفت: کنترل قیمت‌ها تحت برنامه ریزی شدیداً متمرکز بود به طوری که در سال ۱۹۷۸، در آستانه اصلاحات اقتصادی، دولت چین قیمت‌های خرید ۱۱۳ کالای کشاورزی را در سطح خرده فروشی تعیین کرد و فروش ۱۵۸ کالا را تحت کنترل خود درآورد.

این کارشناس بخش کشاورزی افزود: برای هر یک از محصولات کشاورزی، نظام برنامه ریز مرکزی دو قیمت تعیین کرد. قیمت خرید سهمیه‌ای و قیمت خرید بالاتر از سهمیه؛ البته دومی بالاتر از اولی بود و قصد داشت مشوق‌های تولید اضافی را فراتر از تحقق سهمیه ارائه کند؛ ضمن اینکه هر دو قیمت بسیار کمتر از قیمت‌های احتمالی بازار بود.

پیامد تثبیت قیمت‌ها

این تحلیل گر مسائل بخش کشاورزی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: چین، قیمت‌های خرید و خرده فروشی محصولات کشاورزی در کل دوره برنامه ریزی مرکزی بین سال‌های ۱۹۵۱ و ۱۹۷۸ را تقریباً ثابت نگه داشت. در اسناد حزب آمده که قیمت‌های کشاورزی متفاوت است زیرا تولید و مصرف متغیر است. در این باره اقتصاددانان چینی بین متغیرهای قابل پیش‌بینی و غیرقابل پیش‌بینی در صنعت غذا تمایز قائل می‌شوند که دومی از نظر قدرت و تداوم شوک‌ها مشخص می‌شود. شوک به تولید و مصرف منجر به تغییر قیمت می‌شود. تولید می‌تواند به دلیل تغییرات در سطح کاشت یا به دلیل تغییرات عملکرد محصولات، معمولاً به دلیل نوسانات آب و هوایی، متفاوت باشد. مصرف نیز به دلیل تغییر در درآمدها، تغییر در قیمت جانشین‌ها و تغییر ذائقه مردم متفاوت است.

وی گفت: در ادامه این اسناد آمده مهم‌ترین منبع تغییر قیمت در کشاورزی، شوک‌های اقلیمی و تأثیر آنها بر عملکرد محصولات کشاورزی است. با این وجود، شوک‌های تقاضا به ویژه شوک‌های درآمدی و شوک‌های سیاسی و سیاست گذاری نیز ممکن است نقش مهمی ایفا کنند؛ البته میزانی که شوک‌های تولید و مصرف به نوسان قیمت تبدیل می‌شوند به کشش‌های عرضه و تقاضا بستگی دارد که به نوبه خود نشان‌دهنده واکنش تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان به تغییرات قیمتی است. به طور کلی توافق بر این است که این کشش‌ها در کوتاه مدت، به ویژه در سال زراعی، پایین هستند و کشاورزان نمی‌توانند از چیزی که کاشته‌اند صرف نظر کنند و تقریباً همیشه هر چیزی را که کاشته‌اند برداشت می‌کنند. مصرف کنندگان هم معمولاً تمایلی به تجدید نظر در الگوهای غذایی ندارند و جایگزین‌های کمی در سبد مصرف داشته باشند

وی در ادامه این سخنان افزود: علاوه بر این، مواد خام کالاهای غذایی ممکن است تنها جز کوچکی از بسیاری از غذاهای فرآوری شده را شامل شود، در نتیجه حتی افزایش زیاد قیمت کالاها تأثیر کمی بر قیمت محصول نهایی دارد. قیمت مواد غذایی عامل اصلی تعیین کننده الگوی مصرف است و قیمت‌های بالای مواد غذایی سبب شده اثرات منفی مهمی بر وضعیت تغذیه و سلامت، به ویژه در میان افراد فقیر داشته باشد. قیمت‌های بالا و بی‌ثبات مواد غذایی یک چالش مهم سیاستی است و درک پویایی تورم و نوسان قیمت مواد غذایی در طراحی پاسخ‌های مناسب سیاستی ضروری است. ریسک قیمت کالا به معنای خطر افزایش غیرقابل مدیریت قیمت است چون نوسانات خارج از کنترل قیمت بر عملکرد مالی، هزینه‌های تولید، قیمت گذاری محصول و سودآوری کسب و کار صنعت غذا و توانایی آن در پیش بینی و برنامه ریزی برای آینده تأثیر گذارده و نوسانات قیمت در قیمت خرید کالاها منجر به عدم اطمینان در حاشیه سود محصول نهایی شده است. تمام این مسائل در آن اسناد با جزئیات آمده و به این ترتیب دست اندرکاران دولتی به دنبال راه چاره افتادند.

ادامه یک چالش قیمتی

شیرزاد درباره عملکرد دولت چین در حوزه قیمت گذاری دستوری توضیح داد: چین برای انجام کنترل‌های قیمتی، یک سیستم «تدارکات و فروش یکپارچه» را با کمون های مردمی که به عنوان سازمان‌های اساسی در مناطق روستایی چین خدمت می‌کردند، اجرا کرد. سازمان برنامه ریزی ملی هر سال اهداف تولید کشاورزی را به سطوح پایین دولت در استان‌ها، بخش‌ها، شهرستان‌ها و در نهایت به کمون های مردمی که مسئول اجرای طرح‌های تولیدی خاص بودند، اختصاص می‌داد. تهیه کالاهای کشاورزی در انحصار دولت بود و پس از برداشت محصول، سازمان‌های دولتی محصولات مختلف را با قیمت‌های سهمیه‌ای یا بالاتر از سهمیه خریداری می‌کردند، کالاها را به شهرها حمل می‌کردند و سپس غلات یا خواربار فروشی‌های دولتی فروش نهایی را مدیریت می‌کردند. افراد و آژانس‌های خصوصی از تخصص در تجارت مواد غذایی و حمل و نقل از راه دور منع شدند. با کمبود شدید تحت کنترل قیمت، دولت مجبور شد برای توزیع محصولات عمده کشاورزی از جمله غلات، گوشت، روغن پخت و پز و تخم مرغ از سهمیه بندی استفاده کند

وی یادآور شد: در دوران پیش از اصلاحات، به ساکنان یکی از شهرهای بزرگ چین معمولاً نیم کیلوگرم گوشت و همان مقدار روغن خوراکی در ماه اختصاص داده می‌شد. اما مشکلات کنترل قیمت‌ها یکی یکی بروز می‌کرد؛ چون قیمت‌ها نقش اساسی در هدایت توزیع کارآمد کالاها و تخصیص بهینه عوامل تولید داشتند. اما تجربه چین شواهد بیشتری ارائه کرده است که کنترل قیمت منجر به از دست دادن کارایی و رفاه می‌شود. به عنوان مثال در سمت عرضه، زمانی که قیمت‌ها به‌طور خودسرانه به پایین‌تر از سطح بازار سرکوب می‌شوند، برخی از شرکت‌ها فعالیت در آن حوزه تجاری را بی‌سود می‌دانند و بازار را ترک می‌کنند، در حالی که شرکت‌های باقی مانده نیز تولید را کاهش خواهند داد. بنابراین، عرضه کل کاهش می‌یابد. در چین، کنترل قیمت انگیزه کشاورزان را برای تأمین نیروی کار، استفاده از کودها و ماشین آلات و بهبود فناوری مزرعه و در صنایع مرتبط فرآوری و تولید مواد غذایی کاهش داده بود. کنترل قیمت، انگیزه‌های بهبود تأسیسات ذخیره سازی، تجهیزات تولید و ظرفیت حمل و نقل را تنزل داد. به تدریج قیمت‌های پایین خودسرانه نیز منجر به کیفیت پایین کالاها و تنوع کمتر محصول شد. علاوه بر این، حاشیه سود کمتر و عدم قطعیت‌های مختلف مرتبط با کنترل قیمت‌ها نیز سرمایه‌گذار خارجی را در صنایع تولید و فرآوری مواد غذایی را منصرف کرد.

شیرزاد با اشاره به بازار تقاضا اضافه کرد: در سمت تقاضا، کنترل قیمت‌ها بار رفاهی مستقیم را بر مصرف کنندگان تحمیل کرد و صف‌های طولانی انتظار مستقیماً منجر به تخصیص نادرست کالاها شد. به دلیل سرکوب قیمت‌های کشاورزی، کمبود مواد غذایی در تمام سال‌هایی که چین درگیر برنامه‌ریزی متمرکز بود، فراگیر شد. مطالعات چینی‌ها نشان داد که انحراف قیمت‌ها مانع رشد اقتصادی شده است. در گزارش توسعه جهانی ۱۹۸۳، محققان بانک جهانی نیز اعوجاج قیمت‌ها را در ۳۱ کشور در حال توسعه اندازه گیری و نشان می‌داد که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی برای کشورهایی با اعوجاج قیمتی بالا تقریباً دو واحد درصد کمتر از میانگین ۳۱ کشور است، در حالی که نرخ رشد کشورهایی با اعوجاج قیمت‌های پایین دو درصد بیشتر از میانگین است. به طور کلی، اعوجاج قیمت یک سوم از تغییرات در رشد اقتصادی در بین تمام کشورهای تحت پوشش این مطالعه را تشکیل می‌داد که چین نیز در این میان مستثنی نبود.

تغییرات قیمتی و معجزه اقتصادی

این تحلیل گر مسائل کشاورزی در ادامه سخنان خود درباره تجربه قیمت گذاری دستوری در کشوری مانند چین، به اصلاحات با نتایج مطلوب اشاره کرد و گفت: تمام این معضلات پس از اصلاحات اقتصادی به نتایجی جادویی تغییر کرد. اما رمز این موفقیت‌های چشمگیر به چه بر می‌گردد؟ به طور گسترده اعتقاد بر این است که عوامل مهم اتکای چین به بازارها، جذب سرمایه و سیگنال‌های قیمتی، فناوری دانش بنیان و خصوصی سازی و ادغام آن در زنجیره ارزش اقتصاد جهانی از پارامترهای مهم تلقی می‌شوند. همچنین به نظر می‌رسد که رهایی از توهم کنترل قیمت و اصلاح قیمت گذاری کشاورزی یکی از اولین و اساسی‌ترین اصلاحاتی بود که در چین انجام شد.

ادامه بحث در گزارشی دیگر ارائه می‌شود.

کد خبر 5789041 فاطمه امیر احمدی صرافی ارز دیجیتال

منبع: مهر

کلیدواژه: قیمت گذاری شورای قیمت گذاری چین ایران محصولات کشاورزی قیمت گذاری دستوری حسین شیرزاد بورس وزارت راه و شهرسازی وزارت نیرو ایران روسیه بازار سرمایه تهران راه و شهرسازی برنامه هفتم توسعه وزارت جهاد کشاورزی راه آهن رشت آستارا پارس جنوبی قیمت خودرو وضعیت ترافیکی جاده ها محصولات کشاورزی قیمت مواد غذایی کنترل قیمت ها مصرف کنندگان امنیت غذایی برنامه ریزی قیمت گذاری شوک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۷۸۳۲۰۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولید محصولات کشاورزی به ۱۳۵ میلیون تن رسید

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در مراسم افتتاحیه رویداد «فن‌بازار و نمایشگاه ازدیاد درختان میوه» که صبح امروز در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس با حضور مسئولان برگزار شد، اظهار کرد: با وجود همه مشکلاتی که در کشور وجود دارد، غذا و امینت غذایی یکی از چالش‌ها و دغدغه‌های مهم جامعه بشری محسوب می‌شود.

به گفته معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، امنیت غذایی کشور با تلاش بهره‌برداران بخش کشاورزی و همکاران در بخش وزارت جهاد کشاورزی فراهم است.

وی افزود: در دنیایی زندگی می‌کنیم که بیش از یک میلیارد انسان گرسنه روی کره خاکی هستند، منابع آب‌وخاک در حال تهدید بوده و بخش زیادی از خاک‌های حاصلخیز دنیا دچار تغییر کاربری شده و از چرخه تولید خارج می‌شود. در ایران به‌عنوان کشوری خشک و نیمه‌خشک با محدودیت‌های فراوان و به رقم مزیت‌ها و تنوع خوب اقلیمی بیش از ۱۳۵ میلیون تن محصول کشاورزی تولید می‌شود.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه کشور، ابتدای انقلاب فقط ۴۶ میلیون تن محصول داشت، ادامه داد: اکنون به تولید بیش از ۱۳۵ میلیون تن محصول کشاورزی رسیده‌ایم که علاوه بر تأمین نیاز‌های داخلی، بخشی از تولیدات در سبد صادرات کشور قرار گرفته و سالانه تقریباً ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی داریم که نیمی از این درآمد ارزی متعلق به حوزه باغبانی است.

برومندی عنوان کرد: این اتفاقات با تکیه بر دانش و نگاه دانش‌محور در بخش کشاورزی رخ داده که مرهون بخش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی بوده و تلاش‌های بی‌بدیل برای ارتقای تولید در کشور انجام داده، دانشگاه آزاد اسلامی نیز در کنار وزارت جهاد کشاورزی نقش بسیار برجسته‌ای در حوزه کشاورزی داشته است.

وی بیان کرد: در بخش باغبانی کشور حدود ۲۶ میلیون تن انواع محصولات باغبانی تولید می‌کنیم. ۳ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی باغی بوده، تقریباً ۲۰ درصد اراضی کشاورزی در اختیار بخش باغبانی و ۳۷ درصد اشتغال بخش کشاورزی کشور در اختیار حوزه باغبانی کشور است.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی مطرح کرد: کشور به دلیل تنوع اقلیمی بسیار متنوع در ۳۲ محصول باغبانی رتبه اول تا هشتم را به خود اختصاص داده در محصولاتی مانند زرشک، زعفران و گل محمدی رتبه اول، محصولاتی مانند پسته رتبه دوم و محصولاتی مانند سیب‌درختی، خرما و محصولات دیگر رتبه سوم را کسب کرده است.

**  ۳ میلیون از نهال‌های تولیدشده در کشور عاری از ویروس هستند

برومندی تشریح کرد: در برنامه‌های تحولی بنا داریم تحولات جدی‌ را با توجه به مشکلات و تنگنا‌ها در حوزه باغبانی رقم بزنیم و در این راستا اقدامات و ریل‌گذاری بسیار خوبی صورت گرفته است. یکی از مشکلات بسیار اساسی در حوزه باغبانی مسئله نهال و بذر بوده که باید اهتمام ویژه‌ای به آن شود. حدود ۶۰ میلیون نهال تولیدشده در کشور که سه میلیون از آنها عاری از ویروس هستند. در حوزه نهال فعالیت‌هایی بسیار خوبی بسته به نیاز انجام شده و با نگاه به تجاری‌سازی تولید قدرت رقابت در بازار‌های جهانی ارزش بالایی خواهد داشت.

**  واردات ۹۰ درصدی بذر سبزی و سیفی

وی اضافه کرد: در زمینه بذر سبزی و سیفی بیش از ۹۰ درصد واردکننده هستیم که مشکل اساسی در تولید کشور محسوب می‌شود. دانشگاه آزاد اسلامی واحد خراسان اصفهان برای نخستین‌بار بذر سبزی و سیفی تولید کرده و امیدواریم این فعالیت ادامه پیدا می‌کند.برای تولید سبزی و سیفی کشور ۲۵ میلیارد مترمکعب آب استفاده می‌کنیم که می‌توانیم با انتقال سبزی و سیفی کشور به درون محیط‌های گلخانه‌ای میزان مصرف آب را به کم‌تر از ۵میلیارد مترمکعب کاهش دهیم. مسئله ضایعات کشاورزی نیز از مباحث مهم است.

معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ایجاد باغات مدرن و تجاری در سطوح بالا از دیگر برنامه‌های این وزارتخانه است، گفت: در همه میوه‌ها خودکفا و صادرکننده بوده؛ اما در میوه‌های گرمسیری مانند موز، آناناس، انبه و نارگیل واردکننده هستیم که با توجه ظرفیت‌های موجود در کشور می‌توانیم این محصولات به‌ویژه موز را تولید کنیم. سالانه ۶۰۰ هزار تن موز وارد شده و بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان برای واردات موز هزینه می‌شود که در این راستا باید اقدام اساسی صورت گیرد.

 برومندی تبیین کرد: توسعه مکانیزاسیون در بخش باغبانی یکی از دغدغه‌های جدی است؛ زیرا ضریب مکانیزاسیون در کشاورزی و در مقایسه با کشور‌های توسعه‌یافته بسیار پایین بوده و امیدواریم به این مسئله توجه ویژه‌ای شود.

به گزارش آنا، نخستین رویداد فن‌بازار و نمایشگاه ازدیاد درختان میوه صبح امروز با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، عبدالله قاسمی پیربلوطی دبیر علمی رویداد و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، اسماعیل اسلامی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، محمدمهدی برومندی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و جمعی از مسئولان گشایش یافت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نقش‌آفرینی سازمان تات در تحقق امنیت غذایی
  • اصلاح و تهیه بذر در افزایش عملکرد تاثیر بسزایی دارد
  • توزیع بیش از ۸ هزار تن کود شیمیایی خوزستان
  • تولید محصولات کشاورزی به ۱۳۵ میلیون تن رسید
  • دستور رئیسی برای بررسی اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم
  • دستور رئیسی برای بررسی اصلاح قیمت تضمینی گندم
  • پلمب کارگاه تولید مواد غذایی در سیرجان
  • اولویت بیمه محصولات کشاورزی از کالا‌های مصرفی بیشتر است
  • دولت با درس گرفتن از تجربیات تلخ وزارت بازرگانی دهه 80، به جای تغییرات ساختاری به فکر اصلاح رویه باشد
  • ایران جایگاه ارزشمند و ممتازی در حوزه امنیت غذایی دارد