Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جماران به نقل از المانیتور، پس از آنکه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز شنبه او را به عنوان وزیر خارجه جدید این کشور انتخاب کرد، هاکان فیدان، رئیس اطلاعاتی در سایه، قرار است در کانون توجه قرار و سکان دیپلماسی این کشور را در دست بگیرد.

فیدان که از سال 2010 ریاست آژانس اطلاعات ملی ترکیه (MIT) را بر عهده دارد، با دنیای دیپلماسی غریبه نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال‌های اخیر به‌عنوان یک چهره اطلاعاتی ارشد ، او با متحدان و دشمنان ترکیه در سراسر جهان درگیر دیپلماسی پنهان یا به اصطلاح پشت پرده بوده است.

 فیدان، 54 ساله، یکی از معدود افراد مورد اعتماد رئیس جمهور ترکیه بوده و از زمانی که اردوغان در سال 2003 به نخست وزیری رسید، به طور مداوم در مناصب مختلف خدمت کرده است.

او در دوره نخست وزیری اردوغان فرستاده ویژه او در روند صلح که اکنون منحل شده بین حزب غیرقانونی کارگران کردستان (پ ک ک) و دولت ترکیه بود. فیدان، که پدرش از اقوام کرد است، همراه با سلف خود در  میت و دیگر مقامات اطلاعاتی در مذاکرات با رهبران سطح بالای پ‌ک‌ک در سال 2009 شرکت کردند. مذاکرات صلح که از سال 2008 تا 2015 ادامه یافت با هدف یافتن راه حلی از طریق مذاکره برای مشکل چندین دهه کردها در کشور از طریق خلع سلاح این گروه صورت گرفت.

دوران تصدی فیدان در میت در سال 2010 با مجموعه ای از مقالات انتقادی که در رسانه های غربی و اسرائیلی منتشر شد و وفاداری او به شرکای سنتی ترکیه از جمله ایالات متحده و رژیم اسرائیل را زیر سوال برد، شروعی پر هیاهو به حساب می آید.  ایهود باراک، وزیر جنگ  رژیم اسرائیل در آن زمان علناً با انتصاب فیدان مخالفت کرد و این مخالفت را به سطح رسانه ها کشاند.  باراک با اشاره به نقش فیدان به عنوان نماینده ترکیه در آژانس بین المللی انرژی اتمی از سال 2008 تا زمان انتصابش در میت ، مدعی شد که فیدان روابط نزدیکی با ایران داشته است.

با این حال،  میت در سال‌های بعدی تصدی فیدان به ریاست آن به تنها کانال گفتگو بین ترکیه و تل آویو و همچنین دیگر قدرت‌های منطقه‌ای تبدیل شد که روابط آنکارا با آنها تیره شده بود . فیدان همچنین چندین بار با همتایان سوری خود در پیش از مذاکرات سیاسی سطح بالا بین آنکارا و دمشق در سال 2022 با میانجیگری روسیه دیدار کرد. دیپلمات ارشد جدید ترکیه به دلیل نوع رفتارش  تا حد زیادی برای عموم یک راز باقی مانده است. او هرگز در طول دوران حرفه‌ای خود در دولت هیچ مصاحبه‌ای انجام نداده است، حتی زمانی که داستان‌هایی درباره او و میت در سرفصل اخبار قرار گرفته و کنجکاوی عمومی را در مورد جوان‌ترین رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور برمی انگیخت.

فیدان یکی از اولین قربانیان درگیری بین اردوغان و متحد سابقش فتح الله گولن - روحانی سنی مقیم آمریکا – بود. سال 2012 نقطه عطفی در حرفه فیدان و روابط اردوغان و جنبش گولن بود. یک دادستان ترکیه فیدان و دیگر مقامات اطلاعاتی سطح بالا را برای بازجویی احضار کرد و آنها را به ارتباط "تروریستی" در رابطه با نقش آنها در گفتگو با پ ک ک متهم کرد. این اقدام به یک بن بست بزرگ بین بوروکراسی اطلاعاتی و قضایی کشور منجر شد. فیدان و سایر افسران اطلاعاتی طبق دستور اردوغان از توجه به احضار خودداری کردند. پس از این بن بست، حزب حاکم اردوغان لایحه ای را تصویب کرد که به این نهاد مخفی اطلاعاتی و امنیتی ترکیه سپر قانونی اعطا کرد و قدرت آن را گسترش داد. دادستانی که فیدان و همکارانش را احضار کرد، بعداً به دلیل ارتباط با جنبش گولن پس از کودتای 2016 محکوم شد. آنکارا که جنبش گولن را به برنامه ریزی کودتا با هدف سرنگونی اردوغان متهم می کند، این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرده است.

فیدان از همان آغاز فعالیت حرفه‌ای خود به خاطر رویکردی محافظه‌کارانه نسبت به گولنیست‌ها شناخته می‌شود. میت یکی از معدود نهادهایی بوده که گولنیست‌ها نسبتاً قادر به نفوذ به آن نبوده‌اند.  پس از کودتای 2016، میت نقش اصلی و پیشرو  را در تعقیب و پاکسازی گولنیست‌ها از بوروکراسی دولتی بر عهده گرفت و با چندین اقدام غیرعادی در سطح بین المللی انتقاد شدید گروه‌های مدنی بین‌المللی را برانگیخت.

میت در سالهای حضور فیدان در راس قدرت آن  نقش برجسته ای در نبرد ترکیه علیه گروه های کرد سوریه ایفا کرد. ترکیه گروه‌های کرد سوریه را با پ‌ک‌ک یکی می‌داند . 

فیدان همچنین اردوغان و مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه  را در سفرهای خارجی برجسته به ویژه به واشنگتن و مسکو همراهی کرد. فیدان زمانی که مسئولیت میت را بر عهده گرفت با اطلاعات بیگانه نبود. فیدان با تحصیلات نظامی در فرماندهی اطلاعات و عملیات سپاه واکنش سریع ناتو در آلمان به عنوان بخشی از کار خود به عنوان افسر سابق ارتش بین سال‌های 1986-2001 خدمت کرده بود.

در کابینه جدید اردوغان؛  ابراهیم کالین، سخنگوی رئیس جمهور اردوغان و مشاور ارشد سیاست خارجی، جانشین فیدان در میت خواهد شد.

 

 

منبع: جماران

کلیدواژه: زلزله ترکیه و سوریه ترکیه زلزله ترکیه و سوریه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۷۹۰۶۱۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اردوغان: اکتشاف انرژی را با اسرائیل آغاز می‌کنیم

رئیس جمهوری ترکیه با اشاره به اینکه آنکارا کار حفاری و اکتشاف انرژی را با رژیم صهیونیستی آغاز خواهد کرد، از توافق با نخست‌وزیر رژیم اشغالگر برای سفر به سرزمین‌های اشغالی خبر داد.

به گزارش مشرق، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه که جهت شرکت در هفتاد و هشتمین دور نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر می‌برد در خانه ترک با اصحاب رسانه دیدار و گفت‌وگو کرد و به سوالات خبرنگاران پیرامون موضوعات داخلی و خارجی پاسخ داد.

اردوغان درباره روابط با رژیم صهیونیستی و دیدار اخیرش با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک گفت: من به بنیامین نتانیاهو گفتم که شما این دیدار را انجام دهید و سپس من با تیمم از تل‌آویو بازدید خواهم کرد و توافق نیز حاصل شد.

اردوغان اعلام کرد: ما کار حفاری انرژی را با اسرائیل آغاز خواهیم کرد. ما راه اندازی خطوط انتقال انرژی را نه تنها به ترکیه، بلکه از ترکیه به اروپا نیز آغاز خواهیم کرد.

وی افزود: مزایای ایجاد سازوکار افزایش همکاری میان دو طرف (ترکیه و رژیم صهیونیستی) در زمینه‌های مختلف را بررسی کردیم.

اردوغان در پاسخ به سوالی درباره روابط با یونان نیز اظهار داشت: نشست «سلانیک» جهشی مهم در روابط ترکیه و یونان خواهد بود. وزرای خارجه ما مقدمات را فراهم خواهند کرد و نشسترا در هفتم دسامبر در سلانیک برگزار خواهیم کرد.

رئیس جمهوری ترکیه در خصوص مسئله قبرس نیز تاکید کرد: به رسمیت شناختن جمهوری ترک قبرس شمالی به عنوان یک کشور مستقل تنها و موثرترین گامی است که به حل مشکل کمک می‌کند. ما گزینه‌های دیگر را به رسمیت نمی‌شناسیم.

وی افزود: به رسمیت شناختن جمهوری ترک قبرس شمالی توسط کشورهای مختلف به برقراری صلح و آرامش در مدیترانه شرقی کمک خواهد کرد.

اردوغان در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: اگر سازمان ملل نتواند اصلاحات را انجام و خود را با زمانه تطبیق دهد، نمی‌تواند ماموریت حفظ صلح خود را انجام دهد، جنگ روسیه و اوکراین عینی‌ترین نمونه آن است.

وی در خصوص برنامه‌های اقتصادی کشورش نیز گفت: پس از اعلام (برنامه میان مدت) در G۲۰ شاهد علاقه به اقتصاد کشورمان بودیم. ما خوشحالیم که این علاقه همچنان در ایالات متحده نیز افزایش می‌یابد.

اردوغان اظهار کرد: امیدوارم در سه ماهه اول سال آینده شاهد تحولات مثبتی در زمینه مهار تورم باشیم. در حال حاضر نشانه‌های خوبی وجود دارد.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • عربستان و ترکیه در مسیر همگرایی
  • اعتراض اردوغان به نمادهای همجنسگرایی در مقر سازمان ملل
  • شکایت اردوغان از «رنگ‌های مرتبط با اقلیت‌های جنسی» در مقر سازمان ملل
  • اردوغان به دنبال اصلاح قانون اساسی ترکیه است 
  • گفت‌وگوی تلفنی روسای جمهور ترکیه و آذربایجان درباره قره باغ
  • اردوغان : اکتشاف انرژی را با اسرائیل آغاز می‌کنیم
  • اردوغان: اکتشاف انرژی را با همکاری با «تل آویو» آغاز می‌کنیم
  • اردوغان: اکتشاف انرژی را با اسرائیل آغاز می‌کنیم
  • اردوغان: اکتشاف انرژی و حفاری را با همکاری اسرائیل آغاز می‌کنیم
  • تاسف حماس از دیدار اردوغان با نتانیاهو در نیویورک