در جستوجوی خودکفایی
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۸۷۰۴۷۵۷
کشاورزان انتظار داشتند حداقل قیمت خرید تضمینی گندم بین ۲۲تا۲۳هزار تومان باشد اما این اتفاق نیفتاد. دراین گزارش به چگونگی راهکارهای خودکفایی گندم و نظر کشاورزان در این زمینه پرداختهایم که جزئیات آن در ادامه آمده است. دوسال همهگیری کرونا و جنگ روسیه و اوکراین، شوکهای تغییرات آب و هوایی و گرمشدن کرهزمین، معادلات غذایی جهان را به هم زده است، سیاستمداران با وضع تعرفههای سنگین برای گندم و دیگر کالاهای اساسی صادرات را محدود یا متوقف کردهاند، آنها اولویت را ابتدا به تامین داخل داده و بعد انبارهای خود را به صورت حداکثری تکمیل کردهاند به طوری که نیمی از گندم صادراتی جهانی فقط در یک کشور ذخیره شده است، با این حساب گردش کالاهای اساسی بین مرزها به حداقل رسیده است.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
هفته گذشته اعضای شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی که مرکب از وزرای وزارتخانههای مرتبط، اقتصاد، جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه و نیز تشکلهای کشاورزی، نمایندگان کشاورزی و نماینده مجلس است، قیمت گندم را بررسی کردند و به توافق نصفهنیمه هم رسیدند و در نهایت قیمت خرید تضمینی گندم مشخص شد. قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، نحوه تعیین نرخ خرید تضمینی را بر اساس نرخ تورم، قیمت جهانی، هزینه تولید عنوان کرده است و طبق این فرمولها نرخ خرید تضمنیی گندم در حول و حوش ۲۲ هزار تومان میشود. پیش از این هم نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی نرخ ۲۳ هزار تومان را برای گندم مناسب عنوان کرده بودند البته برخی هم از قیمت ۲۵ هزار تومان گفته بودند. یک مقام آگاه هم گفته در جلسه دوشنبه گذشته بحث های کارشناسی نرخ ۲۲ هزار و ۳۰۰ تومان را تایید کرد و از بین هفت عضو این شورا، پنج نفر این قیمت را تصویب کردند و فقط نمایندگان وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه مجلس مخالفت کردند. محمدشفیع ملکزاده معتقد است قیمت خرید تضمینی گندم چندی پیش در جلسه شورای قیمـتگذاری محصولات کشاورزی کیلویی ۱۹هزار و ۵۰۰ تومان برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تعیین شد و قرار است طبق قانون وزیر جهاد کشاورزی تا یکهفته آینده این نرخ را ابلاغ کند.
مدیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی ایران افزود: پیش از این مرکز پژوهشهای کشاورزی بر اساس بررسی هزینهها اعلام کرده بود که برای هر کیلوگرم گندم، قیمت خرید ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان مناسب است و میتواند برای تولیدکننده حاشیه سود داشته باشد. وی با بیان این که قیمت خرید تضمینی گندم در سال جاری بر اساس نرخ تورم ۳۰ درصد تعیین شده است، گفت: از نظر گندمکاران این نرخ پایین است.
یک منبع آگاه اعلام کرده زمانی این نرخ قابل اجراست که وزیر جهاد کشاورزی آن را ابلاغ کند و احتمال تغییر نرخ وجود دارد. آنطور که خبرنگار جامجم کسب اطلاع کرده احتمال افزایش قیمت خرید تضمینی گندم وجود دارد و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در حال رایزنی با سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی هستند تا بتوانند منابع خرید تضمینی را تامین کنند. پیش از این قیمتهای ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان برای نرخ خرید تضمینی سال آینده بررسی میشد که ظاهراً در جلسه شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی برخی نمایندگان سازمانها که مسئول پرداخت اعتبار گندمکاران هستند، با این قیمتهای بالا مخالفت کردهاند. گندمکاران بارها اعلام کرده بودند در صورتی که دولت قیمت منطقی برای سال زراعی آینده برای گندم تعیین نکند، به دلیل کاهش مشوق، احتمال کاهش تولید وجود خواهد داشت. به اعتقاد کارشناسان، یکی از دلایلی که در سال زراعی جدید، کشور در تولید گندم نان خودکفا شد تعیین قیمت مناسب نرخ خرید تضمینی بود.
منبع: جام جم آنلاین
کلیدواژه: خرید تضمینی گندم کشاورز خودکفایی پزشکی قیمت خرید تضمینی گندم محصولات کشاورزی جهاد کشاورزی اعلام کرده هزار تومان سال زراعی نرخ خرید
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۸۷۰۴۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
خرید تضمینی گندم در استان مرکزی ۳۲ درصد افزایش یافت
به گزارش قدس آنلاین، حسن میرزاخانی روز سهشنبه در همایش آغاز سال زراعی جدید که به صورت دور سخنی با حضور وزیر جهاد کشاورزی در استان مرکزی برگزار شد، افزود: ۲۵۵ هزار و ۵۰۰ تن گندم امسال از کشاورزان این استان خریداری شد که خرید این محصول در استان همسو با کشور روند افزایشی داشتهاست.
وی ادامه داد: ۱۰ و نیم میلیون تن گندم امسال در سطح کشور از گندمکاران خریداری شد که نسبت به سال گذشته روند افزایشی دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی خاطرنشان کرد: با توجه به پیشبینی سازمان هواشناسی مبنی بر افزایش بارندگیها در پاییز امسال و استفاده از بذرگواهی شده امید است تولید گندم سال آینده در مزارع دیم استان نسبت به سال جاری افزایش یابد.
میرزاخانی یادآور شد: افزایش کیفیت گندم استان مرکزی علاوه بر افزایش تولید این محصول از دیگر دستاوردهای سازمان جهاد کشاورزی استان است و با توجه به اینکه کیفیت محصول تولیدی استان نسبت به سایر استانها از شرایط مناسبی برخوردار نیست، امید است با اقدامات و پیشبینیهای سازمان جهاد کشاورزی، کیفیت این محصول نیز سال آینده روند افزایشی داشته باشد.
وی ادامه داد: کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در راستای افزایش کیفیت نان تولیدی در استان باید افزایش کیفیت تولید گندم را در دستور کار خود قرار دهند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی با تاکید بر ترویج و توسعه آموزش کشاورزان استان خاطرنشان کرد: نیاز است کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی از ظرفیت دهیاران نیز برای آموزش کشاورزان و افزایش کیفیت محصول گندم در استان بهرهبرداری لازم را داشته باشند.
میرزاخانی اضافه کرد: استفاده از بذرهای اصلاح شده نقش مهمی در افزایش کیفیت محصول گندم در استان مرکزی داشته و نیاز است در راستای افزایش بهرهوری و کیفیت این محصول بذور اصلاح شده در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
وی یادآور شد: قطع برق از جمله مشکلات کشاورزان در سال زراعی گذشته بود و با توجه به ناترازی تولید برق در کشور، سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی برنامهریزی لازم را در سال زراعی جدید در این حوزه انجام دهند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی گفت: با توجه به اینکه در زمینه ذخیرهسازی محصولات کشاورزی ظرفیتهای مناسبی در استان وجود دارد، در زمینه ذخیرهسازی گندم در شهرستانها ساوه و زرندیه محدودیتهایی وجود دارد که نیاز است رفع این مشکلات در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گیرد.
میرزاخانی ادامه داد: بازسازی و نوسازی کمباینهای استان مرکزی، نقش مهمی در افزایش تولید محصولات زراعی در استان داشته و نیاز است از ظرفیت کارخانه کمباینسازی استان برای بازسازی و نوسازی این ماشینآلات در استان بهرهبرداری لازم انجام شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی در این نشست گفت: این استان از جمله پنج استان کشور است که در سال زراعی گذشته با خشک سالی مواجه است و امسال با وجود خشکسالی بیش از ۲۵۵ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده است.
«علی صفری» افزود: با تامین نهادهها، کود و بذر افزایش تولید و خرید گندم در استان مرکزی سال آینده افزایش یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی نیز در این نشست گفت: میزان بارندگیها در این استان در سال جاری نسبت به بلند مدت و سال گذشته به ترتیب ۳۰ و پنج درصد کاهش یافتهاست.
محمد زاهدی افزود: میانگین دمای استان مرکزی نیز امسال نسبت به بلند مدت هشت دهم درصد افزایش یافته که با وجود کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا ۳۰۹ هزار تن گندم در ۲۳۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تولید شدهاست.
وی ادامه داد: تولید محصول گندم در استان مرکزی با وجود کاهش سطح زیرکشت تولید این محصول در استان روند افزایشی داشتهاست.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی گفت: تولید محصول گندم در استان نیز از نظر سنزدگی کاهش و کیفیت افزایش یافتهاست.
زاهدی افزود: در زمینه تولید محصول جو نیز با حفظ سطح زیر کشت میزان تولید این محصول امسال در استان افزایش یافتهاست.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه تولید دانههای روغنی با اقلیم استان مرکزی سازگار نیست پیشبینی میشود با ورود محصول کاملیا و گلرنگ، میزان تولید این محصولات در استان افزایش یابد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی ادامه داد: طرح جهش تولید در ۳۰۰ هزار هکتار از دیمزارهای استان اجرایی شدهاست.
زاهدی افزود: ۱۶۰ میلیارد ریال وام با سود چهار درصد با همکاری ستاد فرمان اجرایی حضرت امام(ره) در طرح جهش تولید در استان پرداخت شدهاست.
وی ادامه داد: کاشت محصول کاملینا از سه سال گذشته در استان مرکزی آغاز شده و کاشت این محصول از ۲ هکتار به یکهزار هکتار رسیدهاست.
استان مرکزی با یک میلیون و ۴۱۴ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در قلب کشور قرار دارد.
استان مرکزی بهعنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب میشود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهرهبردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال میشود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گلها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیتهای علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.
منبع: خبرگزاری ایرنا