Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2023-11-30@18:36:33 GMT

عبور ایران از دوران انفعال در برابر غرب

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۸۷۳۱۳۵۲

عبور ایران از دوران انفعال در برابر غرب

جمهوری اسلامی ایران از دوران انفعال در برابر زیاده خواهی‌های غرب عبوب کرده و در برابر اقدامات طرف‌های اروپایی خنثی و منفعل نیست؛ در نتیجه تعلیق فعالیت بازرسان اروپایی در تیم بازرسان آژانس، یکی از واکنش‌های کشورمان در برابر ادعاها و فشارهای اروپایی‌ها بوده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با وجود همکاری‌های همه جانبه، پادمانی و دائمی کشورمان با آژانس انرژی اتمی، رافائل گروسی مدیر کل این آژانس بار دیگر به تکرار ادعاهای بی‌پایه و اساس و به احتمال زیاد نیابتی خود پرداخت تا تهران هم در واکنش به این ادعاها مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس در ایران، با ملیت‌های آلمانی و فرانسوی را لغو و تعلیق کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام کشورمان هر چند مسبوق به سابقه است، اما در رابطه با چند ملیت خاص غربی و به این شکل با سرعت و بلافاصله پس از ادعاهای بی‌اساس مدیرکل آژانس انرژی اتمی تا به امروز سابقه نداشته و نشان از عزم کشورمان در تداوم اقدامات راهبردی در روابط خود بر اساس احترام متقابل، دیپلماسی عزتمندانه و به دور از سیاسی کاری و قرار گرفتن تحت فشار دیگر کشورها دارد.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در همین رابطه و پس از صدور بیانیه سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، اعلام کرد: اعمال فشار سیاسی علیه ایران در شورای حکام آژانس نتیجه معکوس دارد.

پس از این اظهارات و تصمیم ایران مبنی بر تعلیق تعدادی از بازرسان اروپایی بود که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای اعلام کرد که ایران فعالیت چند بازرس با تجربه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را لغو کرده است.

گروسی تاکید کرد: «این بازرسان از جمله با تجربه‌ترین کارشناسان آژانس با دانش منحصر به فرد در فناوری غنی سازی هستند. آنها فعالیت‌های راستی آزمایی ضروری را در تاسیسات غنی سازی ایران که تحت پادمان‌های آژانس هستند، انجام داده‌اند و با تصمیم امروز ایران به صورت موثر یک سوم از با تجربه‌ترین گروه بازرسان آژانس که برای ایران تعیین شده‌اند، حذف شدند»

«لارنس نورمن» روزنامه‌نگار فعال در موضوعات هسته‌ای با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس درباره اظهارات گروسی به نقل از او نوشت: مدیرکل آژانس می‌گوید که بازسازی تصویر دقیقی از فعالیت هسته‌ای ایران بدون آن (فیلم دوربین‌ها) غیرممکن خواهد بود.

اما مطابق با اعلام شماری از کارشاسان، امروز بالغ بر ۴۵ درصد بازرسی‌ها از بین ۷۰ کشور فقط روی ایران متمرکز شده و ایران بارها در سالیان گذشته ثابت کرده مسیر انحرافی را طی نکرده و با آژانس همراهی کرده است.

این رفتارها و ادعاهای تکراری نشان می‌دهد آژانس مسیر حقوقی را دنبال نمی‌کند و به دنبال سیاسی‌کاری بر اساس خواسته طرف‌های غربی و حتی آمریکایی است.

امروز و همزمان با برپایی نشست سازمان ملل و احتمال شکل‌گیری برخی گفت‌وگوها و دیدارها، تصمیم قاطعانه ایران در برابر رفتارهای آژانس، یک اهرم موثر و عملگرا به کشور می‌دهد تا در مذاکرات احتمالی در ازای دریافت امتیازهای اقتصادی و مالی، تعهدات پادمانی مرتبط با انرژی اتمی را انجام دهد.

رویکرد اروپایی‌ها در قبال ایران سخت گیرانه‌تر شده است

علی امیدی، کارشناس مسائل بین‌الملل در همین رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: امروز شاهدیم با تصمیم ایران مبنی بر ممانعت از بازرسی بازرسان چند کشور اروپایی تحول جدیدی بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اتحادیه اروپا و ایران ایجاد شده است.

وی خاطر نشان کرد: بعد از به قدرت رسیدن جو بایدن در ایالات متحده و شروع جنگ روسیه و اوکراین در کنار تحولات و اغتشاشات سال گذشته ایران، رویکرد اروپایی‌ها نسبت به کشورمان سخت گیرانه‌تر شده است.

کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه اتهام همکاری نظامی ایران با روسیه در نبرد با اوکراین از جمله دلایل این سخت گیری است، افزود: اروپا با همین بهانه به دنبال تشدید فشار بر ایران است؛ همچنین یکی دیگر از ساز و کارهایی که می‌تواند این فشار را تشدید کند از طریق گزارش‌های رسمی است که آژانس انرژی اتمی پس از اجلاس شورای حکام منتشر کرد.

وی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران طبق مفاد توافقنامه چندجانبه برجام این حق را دارد که اگر دید طرف مقابل برجام را نقض کرد و زیرپاگذاشت، همه یا بخشی از برجام را به حالت تعلیق درآورد؛ این یک اصل در برجام با عنوان همه یا هیچ و به همین عنوان مشهوراست.

امیدی ادامه داد: تا پیش از خروج آمریکا از برجام در زمان دونالد ترامپ آژانس انرژی اتمی در ۱۱ گزارش رسمی تبعیت و همراهی ایران با قعطنامه ۲۲۳۱ و برجام را تایید کرده بود اما بعد از خروج ترامپ از برجام اروپایی‌ها هیچ اقدامی نداشتند و منفعلانه عمل کردند.

وی با بیان اینکه امروز اروپایی‌ها فعال‌تر شده‌اند و برای فشار علیه ایران اتفاق نظر دارند، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران اما در این بین خنثی و منفعل نیست و در نتیجه تعلیق فعالیت بازرسان اروپایی در تیم بازرسان آژانس یکی از واکنش‌های کشورمان در برابر ادعاها و فشارهای اروپایی‌ها بوده است.

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: در نظر داشته باشیم در سال ۲۰۲۲ حجم تبادلات تجاری و بازرگانی ایران با قاره اروپا چهار میلیارد دلار بود و کم یا زیاد شدن این موضوع تغییری در تعیین سرنوشت و تصمیم ایران اسلامی ندارد چرا که دولت مستقر رویکرد جدیدی در سیاست خارجی اتخاذ کرده است.

وی خاطر نشان کرد: امروز آمریکا و اروپایی‌ها در یک جبهه در برابر ایران قرار دارند و از همه ابزارهای فشار علیه ایران از جمله شورای حکام آژانس انرژی اتمی استفاده می‌کنند.

امیدی با اشاره به اینکه می‌توان با ساز و کارهایی این مسائل را تعدیل کرد، ادامه داد: به عنوان مثال ایران می‌تواند به آژانس پیشنهاد دهد که به جای کارشناسان و بازرسان فرانسوی و انگلیسی از افراد سایر کشورها مانند چین و روسیه یا کشورهای در حال توسعه استفاده کند.

حداقل اقدام متقابل ایران

ابوالفضل ظهره‌وند، عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته‌ای هم در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: این واکنش حداقل کاری بود که ایران می‌توانست نسبت به بدعهدی آژانس، به‌ویژه در مواجهه با بیانیه اخیر شورای حکام آژانس انرژی اتمی، انجام دهد.

وی با اشاره به اینکه رافائل گروسی بدون توجه به وظائفی و تعهداتی که آژانس باید در قبال ایران انجام می‌داد سخن گفت، افزود: وی بی توجه به نقش آمریکا و تروئیکای اروپایی در تضعیف برجام و همچنین خروج و نقض برجام از سوی طرف‌های غربی، کماکان مطالبات غیرحقوقی و سیاسی خود از ایران را مطرح و عنوان می‌کرد.

عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان، خاطر نشان کرد: اجرای پروتکل الحاقی با وجودی که امروز از اساس برجامی وجود ندارد و بازرسی‌ها فراپادمانی است، اقدامی بود که در چهارچوب برجام به صورت موقت انجام شد، اما وقتی ایران از همگرایی لازم محروم است و فشارها روی ایران تداوم دارد، انجام این بازرسی‌ها اقدامی بی‌ربط و برخلاف مصالح ملی ایران است.

ای وی تصریح کرد: وقتی سازمانی که باید وظیفه خود را طبق اساسنامه و در چهارچوب ان‌پی‌تی مسائل فنی و حقوقی را دنبال کند کار سیاسی انجام می‌دهد، باید انتظار این چنین واکنش‌هایی را هم داشته باشد.

کد خبر 688254

منبع: ایمنا

کلیدواژه: بازرسان آژانس بین المللی اتمی آژانس بین المللی انرژی اتمی شورای حکام روسیه اوکراین برجام ترامپ تبادلات تجاري سازمان انرژی اتمی آژانس بین المللی انرژی دیپلماسی عزتمندانه دیپلماسی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق آژانس انرژی اتمی اروپایی ها شورای حکام هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۸۷۳۱۳۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی ادعاهای پادمانی درباره برنامه اتمی ایران را تکرار کرد/تاکید بر ازسرگیری مذاکرات اتمی

خبرگزاری آریا - یک هفته بعد از پایان آخرین نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال 2023 و شکست پروژه ایران‌هراسی در سایه تمام ادعاهای نخ‌نما، تهدیدها، فضاسازی‌ها و اردوکشی سیاسی کشورهای غربی علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، مدیرکل آژانس خواستار از سرگیری مذاکرات اتمی با ایران برای حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده پادمانی شد.
به گزارش خبرگزاری آریا، رافائل گروسی در گفت‌وگو با نشریه فایننشال تایمز از قدرت‌های جهانی خواست تا گفت‌وگو با ایران را از سر بگیرند و مساله انباشت اورانیوم غنی‌شده در ایران را در حالی که توجه‌ها به جنگ غزه معطوف شده است، فراموش نکنند.
وی با بیان این ادعا که برای گفت‌وگو با ایران به نوعی «بازآفرینی سیستم مذاکرات» نیاز است مدعی شد: «البته ممکن است توجهات به سمت موضوع دیگری باشد اما این، مسئله را حل نمی‌کند و حتی ممکن است آنها را حادتر کند، به این معنا که یک حس بی تفاوتی وجود دارد.»
گروسی در بخش دیگری از مصاحبه ادعا کرد که مذاکرات با ایران ممکن است به یک چارچوب جدید و خارج از توافق سال 94 که ایالات متحده از آن خارج شده است نیاز داشته باشد. وی در این باره ادعا کرد: تلاش برای از سرگیری اجرای [توافق هسته‌ای] در چارچوب برجام کارساز نخواهد بود. شما هنوز می‌توانید آن را یک برجام بنامید اما باید یک برجام نسخه 2 یا چیزی شبیه به آن باشد، زیرا باید خود را با شرایط وفق دهید.
مدیرکل آژانس با تکرار ادعاهای پادمانی، وضعیت پیرامون برنامه صلح‌آمیز اتمی ایران را «بسیار نامشخص» خواند و از کشورها خواست که «بنشینند و دوباره در این زمینه تعامل کنند».
گروسی با بیان اینکه «ما از دیگران نمی‌خواهیم که بر ایران فشار بیاورند، بلکه با ما تعامل کنند» ادعا کرد: برای موفقیت این امر باید حداقل سطح اجماع در جامعه بین‌المللی وجود داشته باشد و ایران هم باید واقعاً با ما همکاری کند.
ایران پس از امضای برجام در سال 1394 با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به‌عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در 16 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت.
اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه 2017 (دی ماه 1395) و پس از چند اقدام مقدماتی، در نهایت با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در 18 اردیبهشت 1397 (8 مه 2018)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 2018 سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران امورخارجه اعضای باقی‌مانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرف‌های عضو برجام با صدور بیانیه‌ای، 11 تعهد را برای جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند.
اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، در نهایت در تاریخ 18 اردیبهشت 1398 (8 مه 2019) شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های 60 روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.
از سویی کشورهای غربی و آژانس اتمی با استناد به مدارک جعلی رژیم صهیونیستی ادعاهایی را علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مطرح کردند. جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن رد ادعاهای مطرح شده تاکید کرد که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در ارتقاء همکاری‌های خود طبق بیانیه مشترک اسفند 1401 داشته‌اند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل وفصل شده، گفت‌وگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفت‌وگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.

دیگر خبرها

  • درخواست گروسی از غرب: مذاکرات هسته‌ای با ایران را از سربگیرید
  • مدیرکل آژانس اتمی خواستار ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای غرب با ایران شد
  • گروسی ادعاهای پادمانی درباره برنامه اتمی ایران را تکرار کرد/تاکید بر ازسرگیری مذاکرات اتمی
  • گروسی ادعاهای پادمانی درباره برنامه اتمی ایران را تکرار کرد
  • گروسی خواستار ازسرگیری مذاکرات؛ از موضوع هسته‌ای ایران غافل نشوید
  • گروسی: قدرت‌های جهانی مذاکرات با ایران را از سر بگیرند
  • گروسی: خروج آمریکا از برجام این توافق را بلاتکلیف کرد
  • برجام در برزخ؛ گروسی نگران برنامه هسته‌ای ایران شد!
  • گروسی نگران برنامه هسته‌ای ایران شد!/ برجام در برزخ است
  • گروسی نگران برنامه هسته‌ای ایران شد!/ برجام در بزرخ است