خبر خوب| یاد حماسه 43 ساله شد
تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۸۷۳۱۳۸۵
گروه خبر خوب: کمی صبر کنید، صدایی به گوش میرسد، اینجا در اطراف فرودگاه امام و مرقد امام (ره) خبرهایی است، صدای هلیکوپتر قطع نمیشود، بله! درست است رژه نیروهای مسلح کشورمان است که امروز (جمعه، ۳۱ شهریورماه) در نخستین روز هفته دفاع مقدس با حضور یگانهای ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و بسیج و با حضور فرماندهان ارشد نیروهای مسلح برگزار میشود.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
برگردیم به 43 سال پیش؛ آن روزها در ایران چه خبر بود؟ روز ۳۱ شهریورماه سال 1359، ۱۲ لشکر مجهز پیاده و زرهی و ۳۰ تیپ مستقل به همراه ۱۹۲ جنگنده عراقی وارد ایران شدند. هواپیماهای عراقی علاوه بر فرودگاه تهران به فرودگاههای سنندج، کرمانشاه، اهواز، اصفهان، شیراز، همدان، دزفول، اسلامآباد و تبریز و همچنین تعدادی از باندهای پرواز نظامی ایران حمله هوایی کردند.
آن روز آیتالله خامنهای امام جمعه تهران و نماینده امام خمینی (ره) در شورای عالی دفاع، نخستین پیام دفاع مقدس ایران را به گوش همه رساند: «ارتش جمهوریاسلامی، تجاوز این بعثیهای دستنشانده را تحمل نمیکند و درس تلخی به صدام خواهد داد».
به یاد بسپرید، نخستین عکس ثبت شده دفاع مقدس در 31 شهریور ماه سال 1359
از ثبت نخستین عکس دفاع مقدس تا کارستان نیروهای هوایی ارتش
وقتی فرودگاه مهرآباد در نخستین روز جنگ تحمیلی بمباران شد، اولین عکس دفاع مقدس ثبت شد. این روز اصلاً یک روز خاص در هشت سال دفاع مقدس است، بینید با اینکه در 31 شهریورماه چندین حمله هوایی به ایران صورت گرفت، اما تعدادی از هواپیماهای عراق در خاک ایران با پدافند هوایی نابود شدند و سه ساعت بعد نیز نیروی هوایی ایران به تجاوز عراق پاسخ داد. البته این تنها پاسخ ایران در چنین روزی نبود، بلکه همانشب نیروی هوایی ارتش طرحی ریخت که به اجرای عملیات «کمان ۹۹» در روز بعد منجر شد. این عملیات به عبارتی بزرگترین عملیات هوایی ارتش ایران است که مثل توپ در دنیا صدا کرد، ماجرای این عملیات این بود که 2۰۰ هواپیما بلند شدند که ۶۰ فروند برای پشتیبانی هوایی بودند و ۱۴۰ فروند هم از مرز رد شدند و پایگاههای هوایی عراق را به همراه تأسیسات نفتی، فرودگاهها و پلها در هم کوبیدند و در نهایت با رشادتهای هوانیروز ارتش بیش از ۵۰ درصد توان نیروی هوایی عراق از بین رفت، عراق میخواست با ما این کار را انجام دهد، اما ایران جوابش را در کف دست عراق گذاشت و این گونه شد که دفاع مقدس ایرانیها شکل گرفت.
با این حس و حال یاد روزهای حماسه و ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس، شهدای مدافع وطن، مدافع حرم و مدافع امنیت به سراغ بسته خبر خوب امروز میرویم. با ما همراه باشید:
بازگشت 3506 لوح تاریخی هخامنشی استرداد شده از آمریکا
سوغات سفر رئیسجمهور برای مردم با چاشنی خبر خوب
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان پس از سخنرانی تاریخی در مجمع عمومی سازمان ملل و برگزاری چندین نشست گروهی با نخبگان و ملاقاتهای دوجانبه با سران کشورها، در بدو ورود به تهران خبری خوش و غرورانگیز برای ایرانیان داشت، خبر از این قرار است که در این سفر با پیگیریهای انجام شده در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، دفتر ایران و وزارت خارجه در نیویورک الواح دوره هخامنشی بعد از 84 سال به ایران بازگشت، پیشتر این الواح در اختیار آمریکا و مرکز شرقشناسی دانشگاه شیکاگو بود. بنابراین در پایان این سفر، سه هزار و 500 لوح هخامنشی به عنوان سوغات سفر به زودی به موزههای جمهوری اسلامی ایران تحویل داده میشود.
بالاخره نوبت به مالیات دادن غول های فضای مجازی هم رسید
شناسایی ۵۵۰ اینفلوئنسر و سلبریتی برای دریافت مالیات
وقتی به صفحات مجازی سر میزنیم و صفحههای گوناگون را میبینیم گاهی اوقات از خودمان سؤال میکنیم این سلبریتیها و اینفلوئنسرها که در این فضای مجازی درآمدهای هنگفت کسب میکنند، آیا مالیات میدهند، چرا باید کارمندان و کارگران مالیات بدهند، اما این افراد با چنین درآمدهایی از پرداخت مالیات معاف باشند و چندین سؤال دیگر که ذهن ما را درگیر میکند. خبر خوب این ماجرا این است که طبق گفته سخنگوی اقتصادی دولت ۵۵۰ کاربر رسانههای اجتماعی با درآمد تبلیغاتی بالا برای دریافت مالیات شناسایی شدند که واریزی به حساب ۱۲۳ نفر از این افراد ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. بله! قرار است از این به بعد این افراد هم به جمع مالیاتدهندگان اضافه شوند.
وقتی یک فروشنده با ایده اش به یاری بیمار سرطانی شتافت
با مرام مانند فروشندهای که به فکر بیمار سرطانی است
وقتی یک نفر به سرطان مبتلا میشود، نمیداند غصه بیماریاش را بخورد یا غصه هزینههای درمان، انگار غم عالم بر قلب او سنگینی میکند، اما در این دوره و زمانه باز هم افراد با مرام و با معرفت پیدا میشوند که تمام هم و غمشان این میشود که هزینههای درمانی یک فرد مبتلا به سرطان را تا حدودی تأمین یا تقبل کند، در واقع هر چه در طبق اخلاص دارند را به میدان میآورند، مانند فروشگاه گلکده ایمان که برای حمایت از خانم جوان قصرشیرینی مبتلا به سرطان، وسایل فروشگاه را به قیمت فاکتور در معرض فروش گذاشته تا بخشی از هزینه درمان خانم بیمار را متقبل شود. وقتی این خبرها را میشنوید، بهترین خیرات را برای آنها از خدا میخواهید تا این خوبیها همیشه جاری و ساری باشد و از همه مهمتر این جور خبرها، حال ما را خوب میکند.
گل باورنکردنی فوتبالیست معلول لرستانی جهانی شد
یک موقع فرد معلول کاری انجام میدهد که موجب حیرت دیگران میشود. البته آن کار هم حسابی به چشم میآید و زبان تحسین دیگران را میگشاید، مانند کار «احمد بابایی» فوتبالیست معلول ایران و اهل نورآباد لرستان انجام داده است. قصه از این قرار است که صفحه جهانی 433 ویدئوی یکی از کاشتههای دیدنی احمد بابایی را در صفحهاش منتشر کرد. بعد از انتشار این فیلم که واکنشهای زیادی را به همراه داشت، نام او بر سر زبانها افتاد، زیرا «احمد بابایی» که هر دو پایش از مچ قطع شده است، با این شرایط توانسته گلی را به ثمر برساند. البته احمد آقا پیش از این در صفحه اینستاگرامش ویدئوهای زیادی از مهارت بالای فوتبالیاش به ویژه کاشتههای دیدنیاش را منتشر کرده است.
چرا رونالدو الگو شد؟
وقتی یک استاد اخلاق چند سال پیش از رونالدو نام میبرد!
نوجوان و جوان ما بسیار به دنبال الگو است، به خصوص اگر علاقه و سلیقهاش به سمت و سویی بکشد، الگوهایش هم به آن سمت میکشد، میخواهد ورزش باشد یا سینما، هنر یا حتی بازیهای رایانهای! مرحوم آیتالله محیالدین حائری شیرازی از اساتید اخلاق نیز با اشاره به اهمیت الگوسازی صحیح متناسب با علایق نوجوانان و جوانان ابراز میدارد: ملانصرالدین بیکار نشسته بود. یک سوزن جوالدوز دستش بود. این سوزن جوالدوز را به پای خودش زد. گفت: خدایا! این چه دردی بود به من دادی؟! ما هم همینطور هستیم. تو هنرمند درست نمیکنی، آنها درست میکنند و دل بچه تو را میبرند! بعد میگویی خدایا این چه دردی بود به من دادی؟!
خب، خدا داد؟! خودت کردی! الان تمام عالَم با شبکه اینترنت، تولیدات هنریشان را نشان میدهند و روی اخلاق و رفتار و منش و گفتار و همه چیز مردم اثر میگذارد. شما نگاه کنید، پیراهنهای که مردم تنشان میکنند، عکس هنرپیشهها روی آن است، عکس فوتبالیستها روی آن است.
خب! شما هم باید هنرمند داشته باشید، شما هم باید فوتبالیست داشته باشید. یک گلزن درجه یک درست کن که عکسش روی پیراهن آمریکاییها بیفتد... بگویند: آقا! این گل زن، نماز اول وقتش ترک نمیشود. میدانید چه تعداد نمازخوان میشوند بواسطه اینکه یک نمازخوان، گلزن خوبی بشود؟
خوشخبر باشید!
و اما سخن پایانی، خبرهای خوبتان را در قالب دلخواه خود (عکس، متن، فیلم، صوت و…) تولید کنید و آن را با هشتگ #خبر_خوب در شبکههای اجتماعی منتشر کنید تا هم دیگران را در حال خوش خودتان شریک کنید و هم ما بتوانیم اخبار شما را بازنشر کنیم. اگر هم تمایل داشتید در هر یک از شبکههای اجتماعی که فعال هستید، خبرتان را از طریق اکانت khabar_khoub_iran@ یا شماره تلفن ۰۹۳۳۰۸۲۶۳۱۲ برای ما بفرستید. در این جشنواره فرقی نمیکند در ایتا و بله و روبیکا و گپ باشید یا در تلگرام و اینستاگرام و توئیتر و واتساپ؛ مهم این است که سهمی در حال خوش اطرافیانتان داشته باشید.
منتظر خبرهای خوب شما هستیم. خوشخبر باشید.
پایان پیام/
منبع: فارس
کلیدواژه: خبرخوب دفاع مقدس لوح هخامنشی دفاع مقدس خبر خوب
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۸۷۳۱۳۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
لحظات نفسگیر جنگ دریایی در دفاع مقدس
یگانهای پدافند هوایی و سطحی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول هشت سال دفاع مقدس بهخصوص طی سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ پی در پی با هواپیماهای متجاوز که قصد تک به پایانههای نفتی و جزایر مذکور را داشتند، درگیر میشدند و از نزدیکشدن آنها به مناطق یادشده ممانعت میکردند.
به گزارش ایسنا، بیش از چهارپنجم از سطح کره زمین توسط دریاها پوشانده شده است. کلیه کشورهایی که به دریاهای آزاد راه دارند از طریق آبراههای بینالمللی میتوانند در اقصی نقاط جهان با یکدیگر ارتباط داشته و از دیرباز تجارت از طریق دریا رونق بسیار داشته است. کشورهایی که در مجاورت دریا قرار دارند میتوانند از این طریق کالاهای مورد نیاز و همچنین تولیدات خود را در حجم بالا و با ارزانترین قیمت حمل نمایند که این موضوع در صادرات و واردات هر کشور نقش مهم و بسزایی دارد.از سوی دیگر استفاده ا ز منابع بستر دریا و همچنین منابع غذایی موجود در دریاها، اهمیت آن را دوچندان افزایش میدهد.علاوه بر استفادههای اقتصادی، ارتباط مستقیم با دیگر کشورها موجب تبادل دانش و فرهنگ و گسترش فرهنگ غنی هر کشور در دیگر کشورها خواهد شد. چنانکه فرهنگ اسلامی و ایرانی از طریق دریانوردی به کشورهای واقع در حاشیه اقیانوس هند و حتی خاور دور گسترش یافت.
با آغاز جنگ و گسترش تهدیدات سطحی و هوایی دشمن، یگانهای تفنگدار دریایی و شناور نداجا با استقرار در مناطق حیاتی و حساس کشور شامل جزایر لاوان، سیری، تنب، ابوموسی، فارسی و ... و سکوهای نفتی نوروز، فروزان، ابوذر، نصر، سلمان، رشادت و... مأموریت تأمین پدافند سطحی و هوایی ارتفاع پست را با هدف جلوگیری از هر گونه عملیات غافلگیرانه و تخریبی دشمن عهدهدار شدند.
یگانهای پدافند هوایی و سطحی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول هشت سال دفاع مقدس بهخصوص طی سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ پی در پی با هواپیماهای متجاوز که قصد تک به پایانههای نفتی و جزایر مذکور را داشتند، درگیر میشدند و از نزدیکشدن آنها به مناطق یادشده ممانعت میکردند. رزمندگان ایثارگر نداجا با حضور مستمر و هوشیارانه در جزایر، سکوهای نفتی و مناطق انحصاری اقتصادی، ضمن در جریان نگهداشتن روند نقلوانتقال اجناس و کالاهای اقتصادی و مایحتاج ضروری مردم، تلاش شبانهروزی دشمن را در راستای جلوگیری از صدور نفت ایران، ناکام گذاردند و از ایجاد اختلال در چرخه صدور نفت و ایجاد بحران اقتصادی در کشور ممانعت کردند.
۲- عملیاتهای نیروی دریایی:
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی عملیاتهای متعددی در دوران دفاع مقدس انجام داده است که در ادامه بحث به بررسی مهمترین آنها میپردازیم.
۲-۱- عملیات پدافند از جزیره خارک
جزیره خارک یکی از مهمترین مراکز صادرات نفت و از مناطق حساس و حیاتی کشور به شمار میآید. بهگونهایکه اگر در طول جنگ تحمیلی، در امر صدور نفت از این پایانه خللی به وجود میآمد، خسارات جبرانناپذیری را در امر اقتصاد کشور، پشتیبانی از رزمندگان اسلام و اداره جنگ تحمیلی به دنبال داشت. در طول جنگ، این منطقه از کشور همواره آماج حملات هوایی و موشکی نیروی هوایی عراق قرار میگرفت. بنابراین نیروی دریایی ارتش با استقرار یگانهای شناور خود در رینگ پدافندی اطراف جزیره خارک، ضمن ایجاد پست پدافند هوایی و سطحی، از نفوذ عوامل دشمن به جزیره مذکور جلوگیری میکردند. گروه هواناو نیروی دریایی نیز در طول جنگ، در جزیره خارک مستقر شده بود و با انجام عملیات پشتیبانی، امکان اجرای عملیاتهای زمینی، اسکورت نفتکشها، تجسس و نجات، مردمیاری و... را به وجود آورده بود. بهطورکلی، پدافند از جزیره خارک، تأسیسات و اسکلههای نفتی و همچنین نفتکشهایی که جهت بارگیری و صادرات نفت در محدوده آن جزیره مستقر میشدند ازجمله مأموریتهای غیورمردان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به شمار میآید.
۲-۲- انهدام سکوهای نفتی البکر و الامیه عراق
کشور عراق همواره از نقطه نظر دسترسی به آبهای آزاد با مشکل مواجه بوده است، زیرا تنها مرز دریایی آن کشور به مصب رودخانه اروندرود و خورعبدالله در قسمت شمال خلیجفارس محدود میشود. این کشور با هدف صدور نفت خود و اعمال حاکمیت در منطقه شمالی خلیجفارس، اقدام به ساخت تأسیسات نفتی بهصورت متمرکز و در فاصله ۱۰ مایلی از ساحل و در عمق ۱۰ متری آبهای شمال خلیجفارس تحت عنوان سکوهای نفتی البکر و الامیه کرده بود که با شروع جنگ تحمیلی، سکوهای نفتی مذکور بهدلیل موقعیت ویژه خود در مدخل اروندرود و آبراه منتهی به بندر امام (ماهشهر)، امالقصر و بصره، از اهمیت خاص نظامی و اقتصادی برخوردار بودند.
دشمن علاوه بر صدورنفت از تأسیسات مذکور،با استفاده از سلاحهای سبک،نیمهسنگین، پدافندهوایی،نیروی هوایی،یگانهای شناورسطحی (ناوچههای موشکانداز کلاس اوزا،رادارهای سطحی و...) تجهیزات شنودی و دوربینهای دید در شب و روز و... بهرهبرداری نظامی نیز به عمل میآورد.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در همان روزهای آغازین جنگ، پس از بررسی منطقه و تحت نظر گرفتن همه فعالیتها و تحرکات دشمن با اجرای مأموریت گشت و شناسایی توسط یگانهای شناور، پروازی و اطلاعاتی خود، مصمم شد که در فرصت مناسب طرحهای عملیاتی پیشبینیشده خود را جهت دستیابی به اهداف ذیل به مرحله اجرا گذارد:
نابودی و محبوس کردن نیروی دریایی دشمن در بنادر ام القصر، بصره و فاو
· انهدام سکوهای نفتی البکر و الامیه، بهمنظور محروم کردن دشمن در استفاده از موقعیت ویژه اقتصادی- نظامی سکوهای مذکور که بهعنوان یک منبع حیاتی صدور نفت و نقطه آفندی جهت ضربهزدن به واحدهای سطحی و هوایی نیروهای خودی مورد بهرهبرداری قرار میگرفتند.
· قطع ارتباط دریایی و خطوط مواصلاتی دشمن به دریا.
· جلوگیری از صدور نفت عراق (ازطریق سکوهای نفتی البکر و الامیه) بهمنظور اختلال در نظام اقتصادی دشمن.
· تأمین خطوط مواصلاتی دریایی نیروهای خودی به بنادر ایرانی بهویژه بنادر شمال خلیجفارس.
· حفظ سیادت و صیانت دریایی جمهوری اسلامی ایران در خلیجفارس، دریای عمان و تنگه هرمز.
· ایجاد پست دیدهبانی در سکوی البکر و الامیه توسط نیروهای خودی جهت اعمال کنترل بیشتر بر ترددهای احتمالی آتی دشمن.
· استمرار صادرات و واردات نفت و کالای خودی به خارج از خلیجفارس، دریای عمان و پشتیبانی دریایی از رزمندگان خودی.
۲-۳- عملیات مروارید
گرچه سکوهای نفتی البکر و الامیه عراق کاملاً منهدم شده بود، لیکن آن سکوها بهعنوان پناهگاه ناوچههای عراقی، مقر کنترل تحرکات دریایی و ارسال گزارشهای لازم به پایگاه اصلی، همواره مورد استفاده دشمن قرار میگرفت، لذا بهمنظور انهدام مجدد سکوهای مذکور و تأسیسات نظامی آنها، مقدمات اجرای عملیات مروارید از تاریخ ۱۳۵۹/۸/۲۶ شروع و در روزهای ۵ و ۶ و ۷ آذرماه ۱۳۵۹ با پشتیبانی هوایی تیزپروازان نیروی هوایی ارتش به مرحله اجرا درآمد.
بهدلیل فاصلة نسبتاً زیاد نیروی رزمی ۴۲۱ (مستقر در بندر بوشهر) تا محل اجرای عملیات و عدم امکان پشتیبانی نزدیک واحدهای اعزامی ازطریق دریا و ساحل، ضرورت داشت که عملیات مذکور در اختفای کامل و با پوشش پشتیبانی هوایی و دریایی انجام گیرد و یگانهای اعزامی (شناورهای موشکانداز، یدککش، بالگرد و یگانهای عملیات ویژه) با رعایت کامل سکوت رادیویی و الکترونیکی، خود را به سکوها نزدیک کنند؛ بهعبارتدیگر اجرای عملیات با رعایت دقیق اصل غافلگیری انجام گیرد از نتایج حاصله از اجرای عملیات مروارید میتوان به انهدام بخش عمده نیروی دریایی عراق ومحبوس شدن مابقی یگانهای دشمن در بنادر امالقصر و بصره، تعطیلی کامل صادرات نفتی عراق از پایانههای نفتی البکر و الامیه و انهدام آنها، استیلای کامل نیروی دریایی ایران تا پایان جنگ تحمیلی بر خلیجفارس و دریای عمان، بینظیر بودن این نوع عملیات در تاریخ جنگهای دریایی، اقتدار و سیادت دریایی جمهوری اسلامی ایران تا پایان جنگ تحمیلی، بازتاب مثبت این عملیات در رسانههای خارجی به جهانیان، حفظ و تأمین خطوط مواصلاتی خودی و بازنگهداشتن خطوط تردد کشتیرانی به بندرامام و ایجاد زمینه لازم جهت عملیاتهای بعدی اشاره کرد. در این عملیات خسارات زیادی به دشمن وارد شد که مهمترین آنها را میتوان انهدام ۵ فروند ناوچه موشکانداز اوزا، ۱ فروند مین جمع کن، ۱ فروند نیروبر، ۱ فروند ناوچه اژدرافکن، ۱ فروند هواپیمای میگ و انهدام بخش اعظمی از سکوهای البکر و الامیه عنوان کرد.
۲-۴- درگیری دریایی با نیروهای آمریکا
غربیها، پس از مشاهده پیروزهای پیاپی جمهوری اسلامی ایران در جنگ و اثبات عدم توانایی صدام حسین، در حفظ منافع و تحقق خواسته آنها، تصمیم به حضور در خلیجفارس و تشکیل پایگاههای نظامی در خاک کشورهای منطقه (کشورهای کویت، قطر، امارات متحده عربی، بحرین، عربستان، عمان و عراق) گرفتند و با واگذاری تجهیزات و امکانات پیشرفته خود، عراقیها را در انجام حملات هوایی به نفتکشها و کشتیهای تجاری که به مقصد ایران درحال حرکت بودند، کمک و یاری نمودند. آنها با تحویل هلیکوپتر، هواپیما و موشکهای پیشرفته به ارتش عراق، صدمات فراوانی را به نفتکشها، کشتیهای تجاری، شناورهای نظامی و تأسیسات نفتی ایران وارد آوردند، لیکن عکسالعملهای به موقع و مناسب جمهوری اسلامی ایران به اقدامات دشمن و مقابله بهمثل با آنها، ترفندهای صدام و حامیانش را خنثی و کماثر کرد. ازاینرو، نیروهای امریکایی به بهانههای مختلف و با انجام تبلیغات فریبنده و مستمسک قرار دادن حفظ امنیت دریایی در منطقه خلیجفارس، حملات نظامی خود را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد.
در سالهای ۱۳۶۵تا ۱۳۶۷، تعداد شناورهای نظامی ناوگان پنجم امریکا در خلیجفارس حدود ۲۰ فروند (از انواع مختلف: ناو هواپیمابر، زیردریایی، ناوشکن، ناو نیروبر، ناو پشتیبانی عملیات آبیخاکی و...) و همچنین تعداد یگانهای شناور سایر کشورهای عضو پیمان ناتو، حدود ۱۰ فروند بوده است.
نیروهای آمریکایی در سال ۱۳۶۶ و اوایل سال ۱۳۶۷ بهمنظور حمایت همهجانبه از عراق، حفظ منافع خود و کشورهای وابسته به خود، حملات نظامیاش را به شرح ذیل علیه جمهوری اسلامی ایران به مرحله اجرا گذارد:
· حمله به ناو لجستیکی ایران اجر در مورخه ۱۳۶۶/۶/۱۳
· حمله به سکوهای نفتی سلمان و نصر در مورخه ۱۳۶۷/۱/۲۹
· حمله به هواپیمای مسافربری ایرباس در مورخه ۱۳۶۷/۴/۱۳
· حمله به ناوچه جوشن و ناوهای سهند و سبلان در تاریخ ۱۳۶۷/۱/۲۹
در این رابطه، تعدادی از ناوهای ایرانی (ایران اجر، سهند، جوشن و سبلان) درمقابل حملات غافلگیرانه ناوگان امریکا آسیب دیده، غرق شدند.
آنچه درباره ایثار و فداکاری کارکنان برومند نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول سالیان دفاع مقدس مورد کمتوجهی قرار گرفته است، نقش این عزیزان در اجرای عملیاتهای کنترل بنادر و آبراهها، اسکورت کاروانهای نفتی و تجاری و انجام عملیاتهای شناسایی، بازرسی و توقیف کشتیهای تجاری حامل کالا و تجهیزات برای دشمن متجاوز میباشد که پرداختن به آنها از حوصله بحث خارج است.
۲-۵- دفاع ۳۴ روزه از خرمشهر
در آغازین روزهای تجاوز دشمن بعثی، تنها مدافعین شهر خرمشهر عبارت از: تکاوران پایگاه دریایی خرمشهر، دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) و نیروهای مردمی بودند که در مقابل حمله سازمانیافته صدامیان، با جانبازی و رشادت فراوان و با انجام عملیاتهای نامنظم در پل نو، نخلستانهای غربی و گمرک خرمشهر از ورود متجاوزین به شهر جلوگیری نمودند. همزمان با تجاوز دشمن، گردان یکم تکاوران و همافران دریایی اعزامی از بوشهر نیز در بامداد مورخه ۱۳۵۹/۷/۱ جهت کمک به تکاوران دریایی خرمشهر در پایگاه دریایی آن شهر مستقر گردیدند. گردان مذکور با کمک سایر نیروهای مستقر در خرمشهر، پس از شناسائی محورهای پیشروی دشمن، با اجرای عملیاتهای ایذائی، پدافندی، تأخیری و کمین توانست نقش مؤثری را در کند کردن پیشروی ارتش عراق ایفا کند. دراثر تشدید حملات و حجم آتش سنگین توپخانه عراقی، خرمشهر محاصره شد، لیکن تکاوران دریایی به اتفاق دانشجویان دانشگاه افسری و نیروهای مردمی و بسیجی با تجهیزات سبک خود توانستند به مدت ۳۴ روز درمقابل دشمن مقاومت کنند. زمانی که شهر خرمشهر و پلکارون به اشغال عراقیها درآمد، تکاوران دریایی حدود ۲۰۰ نفر از رزمندگان بسیجی و مردمی را توسط قایق از حلقه محاصره دشمن رهانیدند و طرح اشغال ۳ روزه خرمشهر توسط نیروهای بعثی را ناکام گذاردند.
۲-۶- سایر عملیاتهای نیروی دریایی
از سایر عملیاتهای نیروی دریایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· نبرد ناوچه جوشن با یک فروند ناوچه عراقی و انهدام آن
· نبرد ناوچه شمشیر با یک فروند ناوچه عراقی و انهدام آن
· نبرد ناوچه شمشیر با یک فروند ناوچه عراقی و انهدام آن
· نبرد ناوچه زوبین با یک فروند ناوچه عراقی و انهدام آن
· نبرد ناوچه خنجر با یک فروند هواپیمای دشمن و انهدام آن
· عملیات محور ماهشهر- آبادان
· عملیات پدافندی در اروندرود
· شرکت در عملیاتهای مشترک زمینی مانند: ثامنالائمه، بیتالمقدس، خیبر، بدر، والفجر ۸ و ...
۳- نتیجه گیری:
در این تحقیق به نقش و عملکرد نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس پرداخته شد. بدین منظور عملیاتها و دستاوردهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی مورد بحث قرار گرفت. از مهمترین این عملیاتها، عملیات پدافند از جزیره خارک بود که نتیجه و دستاورد آن را میتوان استمرار صادرات نفت از پایانههای نفتی جزیره خارک (در طول جنگ تحمیلی) و انهدام تعدادی از هواپیماهای دشمن که قصد حمله به جزیره مذکور را داشتند عنوان کرد. همچنین عملیاتهایی مانند انهدام سکوهای نفتی البکر و الامیه عراق و عملیات مروارید را میتوان از جمله مهمترین عملیاتها عنوان کرد. در این تحقیق ضمن بررسی انواع عملیاتها و ذکر نتایج و دستاوردهای آنها میتوان به این مهم دست یافت که نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران ضمن حفظ منافع ملی کشور نقشی بیبدیل در دفاع مقدس در کنار سایر نیروها ایفا کرده است.
منابع:
ابوغزاله، عبدالحمید،جنگ عراق و ایران، ترجمه نادرنوروزشاد، مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ،۱۳۸۰. ۱۸۶
روشندل جلیل، امنیت ملی و نظام بینالملل، تهران ، انتشارات سمت، ۱۳۷۳
زمانیان، تکاوران و محکی به نام خرمشهر، ۱۳۹۴
ویراستار، تکاوران در شهر، ۱۳۹۴
باری بوزان، دولت، مردم و هراس، تهران، پژوهشکده مطالعات راهبردی، ۱۳۸۱
نوروزی. محمدتقی. فرهنگ دفاعی امنیتی ۱۳۸۵
انتهای پیام