Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2023-12-01@10:45:53 GMT

دستمزد اساتید حق التدریس کمتر از کارگر بدون تخصص

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۲ | کد خبر: ۳۹۱۳۱۲۲۱

دستمزد اساتید حق التدریس کمتر از کارگر بدون تخصص

بخشی از فارغ التحصیلان دانشجوی دکترا در رشته های مختلف مشغول تدریس در دانشگاه ها هستند که دستمزدی کمتر از یک کارگر بدون تخصص می گیرند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،  بیکاری فارغ التصحیلان دانشگاهی این روزها معضل اصلی جامعه است، جوانانی که ویژگی مشترک آنها داشتن مدرک تحصیلی و تفکری یکسان برای یافتن شغل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این مشکل تا دهه 60 وجود نداشت و معمولاً جوانان بعد از پایان تحصیلات خود مشغول به کار می شدند، اما تفکر غلطی که آن زمان رواج داشت اکنون در ذهن جوانان جویای کار وجود دارد.یافتن شغل در مشاغل دولتی است. در دهه 50 و 60اکثر جوانان بعد از پایان تحصیلات در ادارات دولتی مشغول به کار می شدند، این موضوع به اعتقاد کارشناسان بازار کار به این دلیل بود که در آن دهه تعداد نیروی تحصیل کرده به اندازه حاضر نبود و همین مسئله باعث می شد که بیکاری فارغ التحصیلان به میزان حال حاضر احساس نشود. اما امروز شرایط کاملاً تغییر یافته و افراد با مدارک کارشناسی و دکترا با چالش های فراوانی برای ورود به بازار کار مواجه هستند.

حدود 50درصد بار آموزشی دانشگاه‌‎ها بر دوش اساتید حق‌التدریس است این در حالی است که اساتید حق‌التدریس در عمل، هیچ هویت سازمانی ندارند و از حقوق کافی نیز برخوردار نیستند.اساتید حق‌التدریس در حوزه‌های مختلفی دچار مشکل هستند که از جمله آنها می توان به فقدان قوانین حمایتی بیمه تأمین اجتماعی، ناکافی بودن حقوق، به رسمیت شناخته نشدن و نبود قانون حمایتی استخدامی و نبود امنیت شغلی در دوام حق‌التدریس اشاره کرد.

این دسته از اساتید، تنها به دلیل عشق به تدریس در این راه گام نهاده‌اند و با وجود پیگیری‌های مستمر برای احقاق حقوق خود، هنوز از سوی مسئولان امر دیده نشده‌اند و مشکلاتشان رفع نشده است.

بسیاری از دانشجویان دکترا به امید پذیرش در هیأت علمی دانشگاه ها اقدام به اشتغال در دانشگاه های مختلف وتدریس به صورت حق التدریس دارند که متأسفانه با مشکلات متعددی روبرو هستند. ناکافی بودن میزان دستمزد، فقدان قوانین حمایتی بیمه و نبود قانون حمایتی استخدامی، زمان بازپرداخت طولانی مدت و مبحث کسر مالیات از حقوق به‌عنوان چالش‌های اساسی اساتید حق‌التدریس مطرح است.گزارش های میدانی حاکی از این است که حدود 70درصد اساتید دانشگاه ها را  اساتید حق التدریس تشکیل می دهند و این در حالی است که از حداقل های قانونی بی بهره اند و گزارش های میدانی بیانگر این است که تعرفه دستمزد ساعتی اساتید حق التدریس میانگین حدود «30 هزار تومان» که حتی از حداقل دستمزد یک کارگر بدون تخصص هم کمتر است که این میزان از سال‌ها پیش تا کنون با وجود تورم‌های دو رقمی در کشورمان، تغییری نکرده است.انتظار می‌رود برای رقم حق التدریس همچون حداقل حقوق کار تصمیم گیری شود که البته به گفته ی اساتید حق التدریس همین مقدار نیز سیستمی و ماهانه پرداخت نمی‌شود.

 واقعیت این  است که اساتید حق التدریس از جمله نخبگانی هستند که بسیاری از آنها به رغم داشتن مدارک معتبر دانشگاهی در مقاطع بالا، در مهجوریت به‌سر می‌برند و حداقل‌های شغلی نیز در حق آنها رعایت نمی‌شود.

از دیگر مشکلات اساتید حق التدریس عدم وجود قانون صریح مصوب مجلس در زمینه حمایت های بیمه ای تأمین اجتماعی است, عدم وجود قانون باعث شده تا تفسیرهای نادرست به نفع بیمه گر صورت گیرد.اگر چه طبق قوانین موجود قراردادهای ساعتی و پاره‌وقت مشمول قانون کار است اما به دلیل ساعات کاری کم، سازمان تأمین اجتماعی حتی به استادی که تمام روزهای هفته درس می‌دهد دفترچه درمان نمی‌دهد،یعنی مشمول بیمه درمان نمی شوند. همچنین اکثر اساتید در طول سال حداکثر2-3 ماه بیمه شامل حالشان می‌شود، زیرا برای هر هشت ساعت کار؛یک روز حق‌بیمه منظور می‌شود واستادی که سه چهار ماه بیکار است و بقیه سال هم ساعات کاری کمتری دارد بیمه اش فقط یک اسم است.

یکی دیگر از مشکلات این فارغ التحصیلان جویای کار تبعیض در برخورد مسئولان دانشگاه است. یکی از اساتید حق التدریس می‌گوید: موضوع دردآور تبعیضی است که در برخورد مسئولان دانشگاه می‌بینیم، که بارها مشاهده شده و بعد از گذشت سال‌ها تدریس در یک واحد دانشگاهی، به صورت ناگهانی چند واحد یا تمامی واحدهای یک مدرس بدون حتی یک تشکر ساده حذف می‌شود. بعضاً اخذ واحد درسی در هر ترم تابع سطح دوستی از مدیر گروه قرار می‌گیرد.

وی  در خصوص اخذ مالیات از اساتید حق التدریس گفت: علی رغم وجود قانون و آئین نامه صریح مبنی بر حداقل حقوق ومیزان معافیت از مالیات این قانون به بهانه‌های واهی رعایت نمی‌شود و 10 % مالیات از حق الزحمه ناچیز اساتید حق التدریس که در بهترین شرایط به ماهی 2میلیون تومان هم نمی‌رسد کسر می‌شود.

این استاد حق التدریس گفت: اکنون شرایط  طوری است که لازم است مجلس شورای اسلامی و وزارت علوم و تحقیقات و بهداشت و درمان به عنوان متولی امر متوجه این امر شود که اساتید حق‌التدریس بخش قابل توجه نیروی این سازمان هستند و در کف تعاریف خود حقوقی را برای این قشر در نظر بگیرند، برخوردار نشدن از مراتب و جایگاه علمی متعارف براساس سوابق و مدارک تحصیلی همچون اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها، تبعیض آشکار در بهره بردن از مزایای شغلی اعضای هیأت علمی با وجود داشتن سوابق و مدارک تحصیلی یکسان از جمله مشکلات این قشر است.مشکل اصلی اساتید خلأ قانونی است؛ اگر قانونی جامع تصویب و اجرایی شود، قطعاً وضعیت اساتید حق التدریس پایان یافته و سرنوشت آموزش جوانان این کشور به ریل اصلی خود باز می‌گردد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اساتید حق التدریس دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۹۱۳۱۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اولویت مهم بسیج اساتید کشور اعلام شد

رییس بسیج اساتید کشور به ۴ اولویت مهم و کلیدی بسیج اساتید کشور اشاره کرد و گفت: کمک به اولویت ارتقای کارآمدی نظام حمکرانی کشور، اعتلای آموزش عالی، جهاد تبیین وامیدآفرینی و انسجام بخشی و تعالی سازمانی، این چهار اولویت بسیج اساتید در دانشگاه‌ها تعیین و باید اجرایی شود.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از دانشگاه صنعتی امیرکبیر،محمدرضا مردانی در هفته گرامیداشت بسیج که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، با بیان اینکه امروز بیش از هر زمانی مدیون و مرهون فداکاری شهیدان عزیزی هستیم که با فداکاری خود برای اسلام، انقلاب و ایران اسلامی افتخار به ارمغان آوردند، گفت: امروز یاران انقلاب اسلامی در جهان افزوده می‌شوند، دوم آذر سال ۱۳۶۷ آخرین پیامی که امام (ره) برای بسیج صادر کردند، فرمودند بسیج تنها منحصر به ایران اسلامی نیست باید بسیج جهان اسلام تشکیل شود. امروز که سالروز صدور آن فرمان بزرگ است، شاهد تحقق آن پیام هستیم و بسیج دیگر در مرز‌های ایران اسلامی نیست و شاخه‌های بسیج در دنیای اسلام می‌درخشد و به تعبیر مقام معظم رهبری شاهد بسیج در آمریکا، اروپا و لندن هستیم. اگر چه آن‌ها سازمانا، مراما و تفکرا، اندیشه بسیجی را ندارند، اما با این نگاه برای مبارزه با استبکار جهانی به میدان آمدند.


وی در ادامه تصریح کرد: آن‌ها هم امروز با اعلام انزجار از سیاست‌های یک جانبه‌گرایانه غرب و جنایت‌های جنگی رژیم صهیونیستی با ما هم نوا شدند و امروز تمامی ابهت این رژیم با عملیات طوفان الاقصی فروریخت و اگر دست به نسل کشی زد و اگر کودکان معصوم و زنان بی‌دفاع را به قتل می‌رساند نمی‌تواند رودروی مجاهدان حماس بجنگد و با آن‌ها مقابله کند این نشان از ضعف آن‌ها است. این رژیم با حمایت همه جانبه آمریکا و با اهدای بمب‌های ۹۰۰ کیلویی و تجهیزات فراوان جنایت کردند؛ در حالی که دنبال تسلط بر منطقه بودند، امروز ناچار هستند برای آزادی اسرایشان این‌گونه تن به ذلت دهند.


مردانی ادامه داد: جای بسی تاسف است که برخی کشور‌های عربی و سران خائن و سرسپرده کشور‌های منطقه در حمایت از مردم فلیسطین در میدان نبودند، اما شیرمردان مقاومت درسی به آن‌ها دادند که اگر بخواهند بر کار ستم‌گونه خود ادامه دهند نمی‌توانند به نتیجه برسند و این هدف به برکت فداکاری شهدای بسیج، ایستادگی و پیروزی ملت در ۸ سال دفاع مقدس و قوت گرفتن ایران محقق نخواهد شد.


رییس بسیج اساتید کشور همچنین یادآور شد: بسیج امروز بیش از بیش در میدان حضور دارد. اما جهاد باید در عرصه‌های دیگری نیز گسترانیده شود. یقینا کارکنان بسیجی در شغل و جایگاه خود اساتید فداکار، توانمند و با تجربه هستند و نقش آن‌ها در بسیج دانشگاه بی‌بدیل است.


 مردانی همچنین خاطر نشان کرد: دوره قبل که دکتر رهایی مسئولیت ریاست دانشگاه را برعهده داشتند بنده مسئول بسیج دانشجویی کشور بودم و خاطرات بسیار نابی با او داریم امیدوارم در این دوره خاطرات خوب رقم بخورد.


وی افزود: تقاضای من این است که برادران عزیز در بسیج کارکنان دانشگاه‌ها در کنار بسیج اساتید و بسیج دانشجویی ید واحد شوند. مهر ماه سال ۱۴۰۱ بخشنامه‌ای با سه امضا به دانشگاه‌ها فرستادیم و طرح تشکیل شورای هماهنگی بسیج دانشگاه را ابلاغ کردیم. بسیج کارکنان، بسیج دانشجویی و اساتید هر کدام استقلال خود را دارد، اما بسیاری از فعالیت‌ها است که با هم‌افزایی هم می‌توان آن را انجام داد و می‌توانیم در کنار یکدیگر به یک مجموعه بزرگ تبدیل شویم و اگر در یک بحرانی، اساتید، کارکنان و دانشجویان بسیجی اجتماع کنند یک عدد بزرگ و اجتماع بزرگی شکل می‌گیرد و هیچ کس حتی در ذهن خود هم نمی‌تواند توطئه‌ای برای انقلاب و اسلام و یا دانشگاه جاری و ساری کند؛ بنابراین این هماهنگی و توصیه‌ای که با بیش از ۲۰ پیشنهاد برای همکاری مشترک داده شد باید جامع عمل پوشانده شود.


رییس بسیج اساتید کشور افزود: تشکیل قرارگاه جهاد تبیین دانشگاه نیز از سوی وزیر علوم ابلاغ شده است در آن رییس دانشگاه به عنوان رییس و بسیج اساتید نیز به عنوان دبیر قرارگاه محسوب می‌شوند. همه دست اندرکاران امور فرهنگی در این جهاد تبیین حضور دارند.


مردانی همچنین خاطر نشان کرد: توصیه من این است که بسیج کارکنان اولویت‌هایی برای خودش تعریف کند و نقش‌آفرینی خود را مطابق با مسئولیت و رسالتش در آموزش عالی تعریف کند.

وی به اولویت‌های بسیج اساتید اشاره کرد و گفت: اولین اولویت بسیج اساتید انسجام بخشی و تعالی سازمانی است زمانی مجموعه می‌تواند نقش آفرین باشد که منسجم، منظم، دارای راهبرد‌های ترسیم شده و برنامه‌های مشخص باشد که برای این امر باید در بعد اولویت‌ها، منابع، برنامه‌ریزی، نقش‌ها و ... توجهاتی صورت بگیرد. آیین نامه شورای عالی انقلاب فرهنگی، سند راهبردی بسیج مستضعفان که به تایید رهبری رسیده و سند اسلامی شدن دانشگاه‌ها در کنار فرمایشات مقام معظم رهبری می‌تواند در این زمینه مسیر ما را تعیین کند.


مردانی جهاد تبیین و امیدآفرینی را به عنوان اولویت دوم بسیج اساتید عنوان کرد و گفت: این امر را امام و مقام معظم رهبری از ما خواستند در این رابطه تشکیل قراردگاه جهاد تبیین در وزارت علوم و پس از آن در هر دانشگاه پیگیری و ابلاغ شد امیدوارم دانشگاه صنعتی امیرکبیر اولین دانشگاهی باشد این قرارگاه را راه اندازی و الگویی برای سایر دانشگاه‌های کشور باشد.


وی اعتلای آموزش عالی را از دیگر اولویت اساتید بسیجی دانست و گفت: استاد بسیجی باید برای اسلامی شدن و مرجعیت علمی کمک کنند ما در این رابطه اندیشکده حکمرانی آموزش عالی را امضا کردیم. اساتید بسیجی در حوزه‌های مختلف از جمله تدوین محتوی درسی و برنامه‌ریزی آموزشی به ویژه تالیف کتب در عرصه علوم انسانی کمک کنند. اساتید بسیجی باید با اطلاع‌رسانی و پیگیری بیشتر در این عرصه کمک کنند.


مردانی یادآور شد: کمک به اولویت ارتقای کارآمدی نظام حمکرانی کشور از دیگر اولویت اساتید بسیجی است که در این رابطه ۲۲ کمیته تخصصی به صورت ملی تشکیل دادیم، در استان‌ها هم کارگروه‎‌هایی مختلف و مسئله محور به همراه نشست‌های مختلف ایجاد شده است تا اساتید از این طریق به قوه قضاییه، مجریه ومغننه کمک کنند. اینگونه بسیج اساتید پای کار نظام برای حل مشکلات کشور خواهند آمد.

دیگر خبرها

  • افزایش ۳۰ درصدی دستمزد هم پاسخگوی معیشت مردم نیست / کارگران برای تأمین هزینه‌های خود مجبور به شغل دوم و سوم هستند
  • تثبیت مرجعیت علمی ایران در منطقه / ارتقای اساتید بدون نوشتن مقاله امکان‌پذیر نیست
  • صرف واریز وجه راه اثبات رابطه کارگر و کارفرما نیست
  • شرکت‌های بیمه، خسارت‌ها را کمتر پرداخت می‌کنند
  • تهیه شناسنامه فرش دستباف در آینده نزدیک
  • ضریب نفوذ بیمه در کرمان کمتر از میانگین کشوری است
  • افزایش حقوق و دستمزد در بودجه کمتر از تورم واقعی است
  • سوء استفاده کارفرمایان از سکوت قانون کار درمورد کارگران روزمزد
  • ۴ اولویت مهم بسیج اساتید کشور
  • اولویت مهم بسیج اساتید کشور اعلام شد