اعلام شرط ایران برای توافق با ترامپ
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ | کد خبر: ۴۴۰۰۸۲۳۶
کدخبر:
۱۳۳۳۸۷
۲۸ اسفند ۱۴۰۳
۰۸:۲۰
سیاست
یک اندیشکده آمریکایی با اذعان به اینکه زیرساخت فشار حداکثری در دولت بایدن هم تداوم داشته و ایران از عهده تحریمها برآمده، خاطرنشان کرد: ایران فقط در صورتی دوباره توافق میکند که امتیازاتی به مراتب بالاتر از برجام دریافت کند.
به نقل از میدلایستآی، اندیشکده «انستیتو خاورمیانه» در تحلیلی نوشت: زمانی که اولین دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای خارج شد و تحریمها را دوباره بر صادرات نفت تهران اعمال کرد، نفت ایران در بازار آزاد فروخته میشد و تعدادی خریداران عمده داشت.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
از آن زمان، چین به تنها بازار مهم صادرات نفت ایران تبدیل شده است و بسیاری از پالایشگاههای چین از قیمتهای تخفیفخورده سود میبرند. پالایشگاههای مستقل چین کمی بیش از ۲۰درصد از کل ظرفیت پالایش نفت چین را تشکیل میدهند، بزرگترین مشتریان نفت ایران هستند. این پالایشگاهها کوچکتر و متعلق به بخش خصوصی هستند که عمدتاً خارج از سیستم مالی ایالاتمتحده فعالیت میکنند. واردات نفت ایران بهطور گسترده به عنوان محمولههای مالزی، عمان و… «تغییر نام تجاری» داده شدهاند.
در اوایل سال ۲۰۲۴، واردات نفت «مالزی» توسط این پالایشگاهها بیش از سه برابر ظرفیت تولید بالقوه مالزی بود. این شیوهها تعیین دقیق میزان خرید این پالایشگاهها از ایران را دشوار میسازد، اما با توجه به اینکه حدود ۹۰درصد صادرات ایران به چین در سال گذشته انجام شده، و بسیاری دیگر از پالایشگاههای محلی نگران خرید نفت ایران هستند، احتمالاً پالایشگاههای مستقل چین بیش از یکمیلیون بشکه در روز از میانگین خرید نفت خام در یک سال را به خود اختصاص دادهاند. این پالایشگاهها از نظر فنی توسط دولت چین کنترل نمیشوند و توانایی تداوم فعالیت آنها حاکی از حمایت ضمنی دولت از خرید نفت خام ایران است.
وقوع جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ موجب بزرگترین گسست ناشی از ژئوپلیتیک در بازارهای نفت در سالهای اخیر شد و این امر بر تجارت نفت ایران به دو صورت عمده تأثیر گذاشته است. اولین مورد، کاهش اجرای تحریمهای ایالاتمتحده بر صادرات ایران بود. پس از شروع جنگ و تلاش ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا برای محروم کردن روسیه از درآمد نفتی، تغییر در جریانهای تجاری نفت باعث شد که قیمت نفت برنت بهشدت افزایش یابد.
پس از رها شدن کشورها از رکود ناشی از همهگیری کرونا، کاخسفید با فشار زیادی برای کنترل قیمت انرژی مواجه شد. یکی از نتایج این فشار، کاهش غیررسمی در اجرای تحریمهای ایالاتمتحده بر صادرات نفت ایران بود که حداقل در تئوری، فشار صعودی بر قیمتها را محدود میکرد. از آن زمان تاکنون، صادرات نفت خام ایران از سطح سال ۲۰۱۹ خود که ۵۰۰هزار بشکه در روز یا کمتر بود، سه برابر شده و به میانگین تخمینی ۱/۷ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۴ رسیده است.
بعدها، تحولات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه باعث شد که دولت بایدن تحریمهای بیشتری را علیه شرکتهای فعال در صادرات و فروش نفت ایران اعمال کند. کلید توانایی ترامپ در دستور احیای سریع کمپین فشار حداکثری این واقعیت است که دولت بایدن هرگز تحریمها را کنار نگذاشت و حتی تدابیر جدیدی را برای هدف قرار دادن کشتیرانی و تجارت غیرقانونی اضافه کرد.
هیچیک از روشهای فوق برای ایران تازگی ندارد، اما افزایش گسترده حجم مبادلات نفتی در سراسر جهان از طریق ناوگان سایه و سیاه، اجرای تحریمها بر محمولههای نفتی دریایی را سختتر کرده است. تهران صرفاً به خرید چین متکی است و چین به عنوان تنها مشتری ایران یکی از مشتریانی است که هدف قرار دادن آن برای ایالاتمتحده، بهویژه در مورد پالایشگاههای مستقل، دشوار خواهد بود. روابط تجاری بین واشنگتن و پکن در دولت ترامپ شروعی پرچالش داشته است.
در گذشته فشار حداکثری هزینههایی را بر ایران وارد کرد و احتمالاً این فشار همچنان ادامه خواهد داشت اما در مورد اثربخشی این اقدامات جای بحث وجود دارد. در هر صورت، تهران توانست از فشار دولت اول ترامپ جان سالم به در ببرد و حالا نیز مصمم است که از دومین دوره، به سلامت عبور کند. تا زمانی که راهی برای رسیدن به یک توافق قابل دوام با آمریکا پیش چشم باشد.
تلاشهای دولت بایدن برای آغاز دیپلماسی با ایران اغلب به عنوان تلاشی برای بازگشت به برجام در نظر گرفته میشد، اما دولت دوم ترامپ احتمالاً به طور کامل به دنبال یک توافق جدید است. ایران با در نظر گرفتن تجربه قبلی خود، به دنبال گرفتن امتیازات بیشتر از واشنگتن خواهد بود که بهطور بالقوه فراتر از لغو تحریمها بر صادرات نفت این کشور خواهد بود.
ایران ممکن است به دنبال امتیازاتی در سایر حوزههای خارج از بخش انرژی باشد. مزیت اصلی اجازه ورود مجدد شرکتهای انرژی بینالمللی به بخش گاز طبیعی ایران، بهویژه در پارس جنوبی، این است که به ایران این امکان را میدهد تا به یک موضوع مهم امنیت انرژی داخلی، رسیدگی کند.
منبع:+
مارمولکبازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان بحران سرقت در ایران: ناامیدی شهروندان از عملکرد قانون بحران سرقت در ایران: ناامیدی شهروندان از عملکرد قانون آخوند بلاگر؛ حراج دین برای لایک و کامنت بیشتر! دود و سینما: وقتی سیگار دبیر جشنواره فجر خبرساز میشودمنبع: آفتاب نو
کلیدواژه: نکونام پرسپولیس همسترکامبت تعطیلی شنبه صحنه گل پرسپولیس پالایشگاه ها ایالات متحده صادرات نفت دولت بایدن بر صادرات نفت ایران خرید نفت تحریم ها نفت خام
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.aftabno.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب نو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۰۰۸۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
برنز: موهایم در مذاکره با ایران سفید شد
مخاطب ۲۴- «ویلیام برنز» رئیس پیشین سازمان سیا و «چاک هگل» وزیر دفاع پیشین آمریکا با حضور در یک جلسه پرسش و پاسخ به میزبانی «پروژه امنیت و تهدیدها» در دانشگاه شیکاگو که تصاویر ویدیویی آن در کانال یوتوب این دانشگاه قرار گرفته، به سوالاتی درباره پرونده هستهای ایران و رویکرد دولت آمریکا نسبت به این موضوع پاسخ دادند.
برنز که در سال ۲۰۱۳ در دولت «باراک اوباما» نقش فعالی در مذاکراتی داشت که حدود ۲ سال بعد منجر به توافقی با ایران در زمینه برنامه هستهای آن شد در پاسخ به این سوال که مزایا و خطرات توافق سال ۲۰۱۵ چه بود و چرا آمریکا در آن زمان قادر به رسیدن به توافقی با ایران بود، اما در دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا موفق به این کار نشد، گفت: نه توافق موقتی که در سال ۲۰۱۳ داشتیم و نه توافق جامعی که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، کامل نبودند. با توجه به تجربهای که از خاورمیانه در طی ۴۰ سال گذشته کسب کردهام، کامل و بینقص بودن وضعیت نادری است.
او بیان کرد: کاری که این توافق انجام داد، در واقع محدود کردن قابل توجه توانمندی ایران برای فراتر رفتن از یک برنامه محدود غیرنظامی به برنامهای تسلیحاتی بود. این توافق باعث اعمال مقررات واقعا سختگیرانه نظارتی و راستیآزمایی شد که به ما و جامعه بینالمللی کمک میکرد بدانیم که آیا ایران به دنبال تقلب یا نظامیسازی برنامه هستهای خود هستند.
رئیس پیشین سازمان سیا با مطرح کردن ادعای «تروریسم» علیه ایران، مدعی شد که تهدیدها ناشی از ایران پابرجا بوده و ایران کشور خطرناکی برای آمریکاست.
برنز با گفتن اینکه این تهدیدها در زمان خروج دولت اول ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ نیز وجود داشت، این اقدام را «اشتباه» دانست.
دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ با ادعای ناقص بودن توافق هستهای از آن خارج شد و سیاست «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران را دنبال کرد. واشنگتن با این رویکرد ضمن بازگردانی تحریمهایی که ذیل توافق هستهای لغو شده بود، تحریمهای تازهای نیز علیه ایران اعمال کرد.
دولت اول ترامپ گفته بود به دنبال توافق «قویتری» با ایران است، اما موفق نشد روند دیپلماتیکی را با مقامهای ایرانی در این راستا آغاز کند.
«دولت جو بایدن» از مارس ۲۰۲۱ تلاش کرد در چارچوب مذاکرات وین توافق هستهای را احیا کند، اما در نهایت، این مذاکرات نیز با وجود پیشرفتهایی که حاصل شده بود، به گفته مقامهای ایرانی به دلیل مطرح شدن مسائل غیرمرتبط با این توافق درباره ایران، به بنبست رسید.
اکنون، دولت ترامپ و تهران مذاکرات غیرمستقیمی را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به پرونده هستهای ایران آغاز کردهاند که به گفته طرفین پیشرفت خوبی داشته و برگزاری دور سوم آن برای شنبه ۶ اردیبهشت در مسقط برنامهریزی شده است.
مذاکرات عمان خوب است، اما «بسیار سخت» خواهد بود
برنز با گفتن اینکه تلاش دولت فعلی ترامپ برای مذاکره با ایران در زمینه پرونده هستهای آن، «خوب» است، گفت: این مذاکرات بسیار سخت خواهد بود و بیشتر موهای سفید من هم مربوط به دوران همان مذاکرات با ایرانیهاست؛ کار آسانی نیست، مسائل اساسی وجود دارد که در طی مذاکرات باید به آن رسیدگی شود.
با توجه به این که مقامهای ایرانی تاکید کردهاند با وجود این که تولید و بهکارگیری تسلیحاتی اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، برخورداری از برنامه صلحآمیز هستهای حق مسلم ایران است، برنز درباره گزارشهای رسانهای مبنی بر تلاش دولت ترامپ برای برچیدن برنامه هستهای ایران از طریق این مذاکرات، برنز بیان کرد: من فکر نمیکنم حکومت ایران با غنیسازی صفر مطلق در داخل کشور موافقت کند. در توافق جامع هستهای (۲۰۱۵) این میزان به پنج درصد محدود شد که برای برنامه صلحآمیز و نه برنامه نظامی مورد نیاز است. اما این یکی از بزرگترین چالشها خواهد بود. دنبال کردن «مدل لیبی» عملا باعث میشود مطمئن باشید که قادر به دستیابی به یک توافق از طریق مذاکره نخواهید بود.
او با ادعای این که ایران در نتیجه تحولات اخیر منطقه از جمله سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه و درگیریها میان حزبالله لبنان و حماس با رژیم صهیونیستی ضعیفتر شده است، گفت که در این مذاکرات «فرصتی» وجود دارد، اما مستلزم «دیپلماسی سرسخت، صبوری و پایداری» است.
دو دلیل این که چرا توافق هستهای یک «دستاورد قابل توجه» بود
در ادامه این جلسه، هگل، وزیر دفاع پیشین آمریکا نیز در پاسخ به سوال یادشده با اشاره به این که توافق هستهای ۲۰۱۵ «یک دستاورد قابل توجه» بود، بیان کرد: یکی از دلایل آن این بود که برای اولین بار، بازرسان آمریکایی اجازه پیدا کردند وارد تاسیسات اتمی ایران شوند. دلیل دیگر نیز این بود که بسیاری چیزها را درباره ایران، بهویژه اقتصاد آن آشکار کرد. چندین سال بود که اروپاییها برای اهداف تجاری و دیگر حوزهها به آنجا سفر میکردند؛ اما از دست ما چه کاری ساخته بود؟ اهمیت این موضوع برای نسلهای بعدی بود. اما آنها اکنون هیچ گزینهای ندارند. قرار نبود یک ساله اتفاقی بیفتد، اما طی چند سال چیزهایی تغییر میکرد. امور دیگری از این دست نیز تسهیل شدند.
وزیر دفاع پیشین آمریکا با اشاره به این که در این توافق به دو موضوع دیگر، یعنی «برنامه موشکی ایران» و به ادعای او، «تروریسمی» که ایران در آن نقش داشت پرداخته نشد، گفت که این توافق به مهمترین مسئله در ارتباط با ایران رسیدگی کرد که موضوع برنامه هستهای آن بود و توانمندیهای هستهای ایران را «به صفر رساند» تا بعدا برای رسیدگی به این دو موضوع اعتمادسازی شود.
این در حالی است که تهران تاکید کرده برنامه موشکی آن قابل مذاکره نیست و در مذاکرات غیرمستقیم فعلی با دولت ترامپ که دو دور از آن در ۲۳ و ۳۰ فروردین در مسقط و رم با میانجیگری عمان برگزار شده است، تنها موضوع برنامه هستهای مطرح است.
هگل با اشاره به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هستهای بود، گفت: از نظر من، رئیسجمهور ترامپ با این کاری که در دور اول ریاستجمهوریاش کرد، اشتباه بزرگی مرتکب شد.
او با گفتن این که اکنون مذاکره با ایران کار «دشواری» خواهد بود، گفت: آنها (ایران) اکنون به طرز خطرناکی در تنگنا قرار گرفتهاند که باید مراقب باشیم که نتیجه این وضعیت چه خواهد بود.