نوروز؛ زبان مشترک بهار در سراسر جهان
تاریخ انتشار: ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ | کد خبر: ۴۴۰۲۸۷۸۶
لحظه تحویل سال ۱۴۰۴ در ایران ساعت ۱۲ و ۳۱ دقیقه روز پنجشنبه ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ است. نوروز در سراسر جهان بهویژه در کشورهای آسیای مرکزی، خاورمیانه و بالکان برگزار میشود و در هر کدام با سنتها و آئینهای خاصی همراه است.
به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، جشن باستانی نوروز با قدمتی بیشتر از سه هزار سال، با آمدن بهار در بخشهایی از خاورمیانه، آسیای مرکزی، آسیای جنوبی، بالکان و شرق آفریقا برگزار میشود.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
نوروز جشن تولد دوباره و تجدید حیات است و پایان زمستان و شکوفایی زمین را جشن میگیرد. کشورهای بسیاری در سراسر جهان نوروز را برگزار میکنند و با رسوم مختلف به استقبال بهار میروند. اگرچه نوروز ریشههای باستانی دارد، اما در طول هزاران سال که برگزار شده، بهطور قابلتوجهی تغییر کرده است. مناطق مختلف سنتهای مختلفی را حفظ کرده یا توسعه دادهاند و رسوم جدیدی به سنتهای قدیمی اضافه شدهاند. زیبایی نوروز در این است که در هر جایگاهی که به آن رسیده، شکلهای مختلفی به خود گرفته است، اما پیام اصلی تولد دوباره و تجدید حیات را حفظ کرده است.
گسترش و پایداری نوروز را میتوان به سه عامل تاریخی اصلی نسبت داد. نخست، تأثیر فرهنگ باستانی ایران در آسیای مرکزی و غربی، دوم، پذیرش فرهنگ و شعر ایرانی توسط حکومتهای اسلامی و سوم، مهاجران ایرانی که فرهنگ نوروز را با خود به مقاصد جدید میبردند و در نهایت توسط محلیها پذیرفته میشد.
نوروز برای بسیاری از مسلمانان روز مهمی است که به توصیه امام جعفر صادق، با ذکر نام و یاد الهی جشن گرفته میشود. این سنت به شکل جدی توسط بسیاری از مسلمانان هند و پاکستان برگزار میشود. بسیاری از مسلمانان پاکستان با توزیع برنج و شکر و رنگ کردن تخممرغهای جوشیده نوروز را جشن میگیرند و برخی از شیعیان این روز را روزه میگیرند.
مراسم ویژه نوروز شامل گذراندن زمان زیادی با خانواده و خوردن غذاهای مختلف است که بهطور معمول با تمیزکاری بهار شروع میشود. در بسیاری از کشورها غذاهای مشترکی برای این مراسم وجود دارد، بهویژه سمنو یا سمالاک که در یک دیگ بزرگ تهیه میشود. آئینهای مشترکی همچون روشن کردن آتش و پریدن از روی آن در سنتهای مختلف وجود دارد که گرما و آتش را نشانی از زندگی و سلامت میداند.
نوروز در آذربایجان، همسایه شمالی ایران، یک جشن ملی بزرگ است که با برپایی آتشهای عظیم در سراسر کشور همراه است و به موسیقی و رقص میگذرد. مردم آذربایجان چند روز قبل از نوروز، چوب جمعآوری میکنند تا در شب آخر سال آتش روشن کنند. با کم شدن شعلههای آتش، خانوادهها و دوستان از روی آن میپرند تا همه اتفاقات بد سال گذشته را بسوزانند و با روحی پاک و تازه به استقبال سال جدید بروند. خانوادههای آذربایجانی پیش از نوروز، خانههای خود را تمیز و تزئین میکنند و سفره هفتسین میچینند.
نوروز آذربایجان به غذاهای خوشمزه معروف است. از غذاهای سنتی آذربایجانی میتوان به رشتهپلو، دلمه، آش دوغ، دلمه و شکربوره نام برد. همسایهها غذاهای خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند، کودکان از این خانه به آن خانه میروند و با خواندن ترانههای محلی، شیرینیها جمع میکنند. بسیاری از خانهها سبزه میکارند و آن را با یک روبان قرمز تزئین میکنند که آمدن بهار را نشان میدهد.
نوروز برای جامعه آذربایجانی در گرجستان نیز مهم است که با رقصهای سنتی و اسبسواری جوانان در خیابانها برگزار میشود. مسابقات کشتی نیز به شکل ویژهای در این جشنها برگزار میشود. در این کشور، نوروز بهعنوان روز شانس شناخته میشود و مردم معتقدند که تمام اتفاقات سال جدید در روز اول سال مشخص میشود. مردم در سهشنبه آخر سال، به سمت چشمهها و رودخانهها میروند و آب مینوشند. آنها بر این باورند که نوشیدن آب از چشمهها، آرزوهایشان را در سال جدید برآورده میکند، همچنین هنگام شب آتش برپا میکنند و از روی آن میپرند. این مراسم نماد گرما و خورشید است و توسط کوچکترین فرد خانواده انجام میشود.
مردم گرجستان با نمادهای فرهنگی خود سفره هفتسین میچینند، درختی به نام چیچیلاکی تزئین میکنند و لباس سنتی موسوم به چوخا میپوشند. خینکالی و خاچاپوری از غذاهای سنتی گرجستان است که در جشن نوروز پخته میشود.
نوروز در ارمنستان اگرچه بخشی از فرهنگ بومی این کشور نیست، اما بهعنوان یک جشن مشترک با ایرانیان و سایر ملتها برگزار میشود. این جشن بهویژه در منطقه گارنی ایروان با شکوه خاصی برگزار میشود. این منطقه دارای یک معبد قدیمی متعلق به دو هزار سال پیش از میلاد مسیح است که محل برگزاری مراسم نوروز است.
پیش از نوروز، چهار سهشنبه با نامهای سهشنبه آب، سهشنبه آتش، سهشنبه زمین و سهشنبه باد مراسمی ویژه برگزار میشود که نمادی از احیای طبیعت در فصل بهار است. با فرا رسیدن بهار جشن نوروز برگزار میشود که فرصتی برای همبستگی فرهنگی بین ایرانیان و ارامنه است.
نوروز در افغانستان بهطور گسترده با هفت میوه جشن گرفته میشود. هفت میوه یک دسر شیرین است که از هفت میوه خشک شامل کشمش قرمز، کشمش سیاه، کشمش زرد، سنجد، پسته، آلو خشک و سیب خشک و مغز گردو تهیه میشود. شام نوروز در افغانستان شامل سبزی پلو با مرغ یا ماهی سفید است. این تعطیلات با خواندن شعرهای فارسی و نمایشنامههایی با موضوع نوروز همراه است و بازیهای بزرگ بزکشی برگزار میشود که بسیاری از مردم به تماشای آن مینشینند.
تهیه سمنو یکی از آداب ضروری نوروز در این کشور است و بسیاری از زنان برای پختن این خوردنی شیرین جمع میشوند و ترانههای محلی میخوانند. در مزار شریف، نوروز با جشن لاله قرمز مرتبط است، زیرا روستاها پر از این گلهای زیبای قرمز میشود و بسیاری از مردم در اطراف آنها به گردش میروند.
نووروز در تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و ترکمنستان، یک تعطیلات عمومی مهم است. جوامع ترک و ایرانی در غرب چین، بهویژه در استان سینکیانگ که بهعنوان ترکستان شرقی نیز شناخته میشود و بخش فرهنگی از آسیای مرکزی است، نوروز را به صورت ویژه جشن میگیرند.
در تاجیکستان، تاجیکها خانههای خود را تمیز میکنند و در انتظار تعطیلات هستند که با مهمانی با دوستان و پوشیدن لباسهای زیبا گذرانده میشود. رویدادهای عمومی اغلب شامل آوازخوانی، رقص و مسابقه کشتی است. همچنین یک میز مخصوص به نام دسترخوان وجود دارد که با هفت عنصر تزئین میشود که با حرف س شروع میشوند. برخی از تاجیکها نیز هفت میوه را آماده میکنند.
در تاجیکستان و قرقیزستان، سنت پر کردن ظروف خالی در خانه با آب در شب قبل از نوروز وجود دارد که مربوط به آرزوی سلامتی در سال جدید است. بسیاری از مردم نیز شمع روشن میکنند که نشاندهنده اهمیت آب و آتش در جشنهای سال نو است.
در قزاقستان، بسیاری از شهرهای بزرگ دسترخوان را در یورتهای سنتی بزرگ برپا میکنند که برای قرنها توسط عشایر استفاده میشدند. غذای سنتی قزاقستان شامل نوروز کوشه است که شامل هفت ماده از جمله آب، گوشت، نمک، شیر یا ماست و یک دانه (حبوبات) است و برای مهمانان و همسایگان پخته میشود. این مواد نمادی از هفت فضیلت هستند. در بسیاری از شهرها، فرستادگان مخصوصی به خانهها میروند و مردم را به پیوستن به جشن دعوت میکنند.
در سراسر آسیای مرکزی، نوروز با سمنو همراه است که به آن سمالاک گفته میشود. شب قبل از نوروز، زنان دور دیگهای بزرگ سمالاک جمع میشوند و برای ساعتها، تا طلوع صبح آن را هم میزنند و ترانههای محلی میخوانند. سپس سمنو را بین عزیزان تقسیم میکنند تا شادی سال نو را پخش کنند.
نوروز در کردستانبرای کردها در خاورمیانه، نوروز با داستان اسطورهای کاوه از شاهنامه ارتباط نزدیکی دارد. کاوه، آهنگری بود که علیه پادشاه ظالم به نام ضحاک قیام کرد و مردمش را از ظلم او آزاد ساخت. به یاد این پیروزی، نوروز با برپایی جشن و پریدن از روی آتش برگزار میشود. آتشهایی که در جشنهای نوروز کردی روشن میشود، نمایشهای شگفتانگیزی هستند که صدها یا هزاران نفر دور آنها جمع میشوند تا با رسوم محلی جشن بگیرند.
بسیاری از کردها برای جشن نوروز به روستا میروند تا با خانواده از بهار استقبال کنند و لباسهای سنتی رنگارنگ کردی میپوشند تا این جشن باستانی را گرامی دارند.
در آلبانی و کوزوو، روز موسوم به سلطان نوروز، یک تعطیلات ملی است که با فرقه بکتاشی مرتبط است. نوروز در هماهنگی مذهبی نقش مهمی دارد. پیروان این فرقه در نوروز در سراسر آلبانی و کوزوو، برای دیدار یکدیگر جمع میشوند و وعدههای غذایی بزرگ از گوشت گوسفند میپزند و بین همه کسانی پخش میکنند که از آنجا میگذرند. بسیاری از بکتاشیها در این روز ذکر میگویند و زمزمههای آئینی را انجام میدهند.
در ترکیه جشنهایی همچون مارت دکوزو به معنای نهم مارس، به تعطیلات نوروز مرتبط است و اغلب شامل بازدید از آرامگاهها میشود. بعضی از سنتهای نوروز در آناتولی شامل قرار دادن کاسههای آب در سراسر خانه در شب قبل از نوروز است تا آرزوهایشان به حقیقت بپیوندد.
از بین کشورهای که نوروز در آن جشن گرفته میشود، تانزانیا از همه کمتر شناخته شده است. حدود هزار سال پیش، گروهی از ایرانیان شیرازی به جزیره زنگبار در ساحل تانزانیا مهاجرت کردند. شیرازیهایی که در زنگبار ساکن شدند، نوروز را با خود به این منطقه آوردند و با گذشت زمان، زنگباریها این تعطیلات را با نام «مواکا کگوا» پذیرفتند. این تعطیلات در ماه ژوئیه برگزار میشود زیرا تانزانیا در نیمکره جنوبی است و امروزه بهعنوان یک جشن سال نو با سنتهای خاص خود جشن گرفته میشود.
مشهورترین جشن مواکا کگوا در روستای ماکوندوچی برگزار میشود و مردان از ساقه موز برای نبرد نمادین با یکدیگر استفاده میکنند تا اختلافات سال گذشته را حل کنند و سال جدید را با آشتی آغاز کنند. زنان در همین حال در مزارع اطراف روستا آواز میخوانند. این جشن شامل وعدههای غذایی بزرگ برای هر میهمانی است که از آنجا میگذرد، زیرا بدون میهمان بودن در این تعطیلات شوم تلقی میشود. همچون بسیاری از جشنهای نوروز، مواکا کُگوا نیز شامل برگزاری جشن آتش و پریدن از روی آتشهای بزرگ است.
پیام تبریک سال نوایرانیان اغلب با ارسال پیامک، ارسال عکس یا متن ادبی آغاز سال جدید را به یکدیگر تبریک میگویند.
بگشایید در و پنجره را
که نسیم خوش نوروز آید
همره رایحه نوروزی
ای بسا بخت دلافروز آید
فصل آرام و پر از سبزه و گل
بعد از آن سردی جانسوز آید
شب طولانی غمگین گذرد
دوره روشنی روز آید
از خدا میطلبم سال جدید
بر شما خوش شب و بهروز آید
باران زده و هوای فروردین است
موسیقی باغ بانگ بلدرچین است
پلکی بگشا و باز کن پنجره را
هر صبح بهار با تو عطرآگین است
هست ایام عید و فصل بهار
جشن جمشید و گردش گلزار
ای نگار بدیع وقت صبوح
زود برخیز و راح روح بیار
عید بر شما مبارک باد
منبع: ایمنا
کلیدواژه: شهرهای جهان نوروز نوروز 1404 جشن نوروز برگزاری جشن نوروز مراسم نوروز نوروز در جهان مراسم نوروز در کشورهای مختلف نوروز در افغانستان مزار شریف نوروز در افغانستان نوروز در پاکستان نوروز در هند نوروز در تاجیکستان نوروز در کردستان نوروز در ترکیه سفره هفت سین هفت میوه لحظه تحویل سال 1404 لحظه تحویل سال 1404 چه ساعتی است لحظه تحویل سال 1404 چندم رمضان تبریک سال نو پیام تبریک سال نو شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق جشن گرفته می شود برگزار می شود قبل از نوروز آسیای مرکزی جمع می شوند هفت میوه سال جدید سه شنبه خانه ها روز آید سال نو جشن ها سنت ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۰۲۸۷۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
ابوالحسن نواب: پاپ فرانسیس ۶۲ بار درباره غزه موضعگیری کرد/ او کلیسا را ملعبه دست قدرتهای بزرگ قرار نداد
حسینی دورود, [4/25/2025 1:57 PM]
پایگاه خبری جماران: رئیس هیئت امنای دانشگاه ادیان و مذاهب
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن نواب در مورد شخصیت پاپ فرانسیس در پی می آید:
علاقهمندیم ابتدا به نحوه آشناییتان با پاپ فرانسیس اشاره کنید.
دانشگاه ادیان و مذاهب به طور طبیعی با تشکیلات واتیکان ارتباط ۳۰ساله دارد. منتهی ما ایشان را از وقتی که در آرژانتین بودن میشناختیم و میدانستیم با انتخاب ایشان، اتفاق فوقالعادهای افتاده و این تشکیلات را متحول خواهد کرد.
ایشان همین کار را هم تا آنجا که توانست کرد؛ بهگونهای که اصلاً ۱۸۰ درصد تحول ایجاد کرد و توانست تمام تشریفات را و تمام موانع را بههم بزند یک بنای جدید، مردمی بنای رفتار با انسانها و بنای انسان بگذارد و کل تشکیلات واتیکان را از یک مستعمره کشورهای بزرگ و دولتهای بزرگ و کشورهای غربی نجات بدهد عزت و استقلال را به واتیکان برگرداند. او توانست باعزت و استقلال این کشتی را، در این طوفان جهانی بهپیش ببرد.
در ایامی که مشکلاتی برای غزه پیش آمد ایشان ۶۲ بار موضعگیری کرد و بههرحال شاید بعضی مواضعش هماهنگ با دولتهای غربی باشد، ولی مستعمره غرب نبود؛ بلکه همراه بود با مردمی که در اروپا به نفع غزه مصاحبه میکردند و راهپیمایی میکردند.
در تشکیلات کلیسای کاتولیک هم تغییر ایجاد کرد: روابط با مسلمانان و با سایر ادیان را فعال کرد. او کلاً آدم پرتحرک و ساده زیستی بود؛ لباسهای پاپ را نپوشید، تشکیلات پاپ را کنار گذاشت و در چهارچوب آن عمل نکرد؛ صلیب میلیاردی بر سینهاش آویزان نکرد، خانه اختصاصی پاپ نرفت و پای سفره بزرگی که برای پاپ پهن می کردند ننشست.
در مهمانسرایی زندگی میکرد که شما اگر مهمان پاپ بودید همانجا میرفتید و همان صبحانه و همان ناهار او را میخوردید .
نوع و جنس دیپلماسی پاپ از چه ویژگیهایی برخوردار بود؟
دیپلماسی مردمی؟ دیپلماسی گفت و گو با همه؛ و تقریباً میتوان گفت بریدن از دولتها و وصلشدن به ملتها رویکرد او بود.
بههرحال رفتارهایی از ایشان دیدیم مثل بوسیدن پای مهاجرین و...
بله، بوسیدن دست مسلمانها پای مهاجرین پای مهاجرین مسلمان سومالیایی و اصلاً توجهش به انسانیت مرامهای انسانی را که ایشان پایهگذاری کرد.
من پیشنهاد میکنم که پیام جناب آقای خاتمی رئیسجمهوری اسبق را نگاه کنید چقدر زیبا و قشنگ نوشته است، درباره ایشان متون زیادی را دیدم؛ ولی متن ایشان افتخار برانگیز بود. (اینجا بخوانید)
جناب استاد نواب علت اینکه متأسفانه بعضی از تندروهای داخلی سعی میکنند حتی نسبت به پیامهایی که برای پاپ داده شده عکسالعملهای منفی نشان بدهند و با این چهره مخالفت کنند چیست؟
اینها در ارتباطات تعطیل هستند! اینها کسانی هستند که با خودیها جنگ دارند! با شیعیان داخل کشور، با دوستانشان، با ایرانیها، با هم مجلسیهایش، با هم کارهایشان و... . با کسانی که با نیروی انتظامی بهخاطر حجاب درگیر میشوند، توقع دارید پاپ را تحمل کنند؟! این چه توقعی است که شما دارید؟! اینها خودشان را هم تحمل نمیکنند!
حتی در مسأله دیدار ایشان با آیتالله سیستانی چه غوغایی که این افراطی بر پا نکردند!
اینها مفهوم دین و مفهوم «تحمل» را نمیفهمند.
آیا به نظر حضرتعالی ریلگذاری که ایشان در واتیکان کرده است همچنان ادامه خواهد داشت؟
باید منتظر جانشین ایشان باشیم طبق نوبت باید یک افریقایی باید جانشین شود
فرایند انتخاب پاپ به چه.شکلی است؟
شکل انتخاب این است که هر کاردینال زیر ۸۰ سالی در مجمع کاردینال شرکت کند آنجا هرکس سه تا دست بیاورد، پاپ میشود.
چون فرمودید نوبت به آفریقایی میرسد؛ این برایم جالب بود. این یعنی چه؟
یعنی از یک تا دو دور در قاره اروپا بود؛ هم آقای رایگر و هم پاپ قبلی یکیشان لهستانی بود، یکیشان آلمانی بود، یکی هک آمریکای جنوبی. الان نوبت آسیا یا نوبت آفریقا است
احتمال میدهید جانشینی هم که بیاید همین مسیر را دنبال کند؟
این دیگر خیلی اتفاقی بعید است؛ چون آقای پاپ تعدادی زیادی را به درجه کاردینالی رساند و رها کرد.
اینکه میگویند پاپ حامل پیام صلح جهانی بود درست بود؟ و چقدر موفق بود در این پیام؟
درست است که آقای پاپ برای صلح جهانی تلاش میکرد؛ ولی حیواناتی مثل نتانیاهو در دنیا هستند که همه زحمتها را هدر میدهند
اگر بخواهیم ایشان را جز شخصیتهای تأثیرگذار جهان بنامیم، جایگاه پاپ در کجا قرار میگیرد؟
گاندی، نلسون ماندلا و امام خمینی. اینها درجهیکهای تأثیرگذار جهان هستند
در مجموع چند دیدار با ایشان داشتید؟
جلسات و ملاقاتهای زیادی با ایشان داشتیم، هر جلسه یک شبانهروز با هم بودیم. در جلسات مختلف سادگیشان رفتارشان کاملاً دیدم یک لباسی پوشیده بود که اگر پارچه آن را بدهند من با آن قبا نمی دوزم!
اینها ظاهرسازی و ژست سیاسی نبود؟ واقعی بود؟
خیر واقعی بود. کاملاً جهانسومی بود.
یعنی چه جهانسومی بود؟
یعنی خودشان را یک تافتهجدابافته نمیدانست.
مشکل ما در جهان اول این است اروپاییها میگویند که ما یک تافته جدابافته هستیم. ایشان نمیگفت که من تافتهجدابافته هستم، میگفت من خادم این مردمم؛ من باید یک کاری بکنم که مردم به دین جذب بشوند.
او کلیسا را ملعبه دست قدرتهای بزرگ قرار نداد. من یک خاطره عرض کنم. کشور برزیل همهشان کاتولیک هستند و کشور فیلیپین همه شان تقریباً کاتولیک هستند. ایشان در اوایل رهبریاش برای سخنرانی میرفت تا سخنرانی کند. یکبار در دانشگاه خیلی سخنرانی مهمی کرد. که در آن تقریباً چهارصد-پانصد کشیش و کاردینال پای صحبتش بودند که این خیلی مهم بود. یک دختربچه ۱۲ساله خودش را و به ایشان رساند گفت چرا من باید برای امرار معاشم تنفروشی کنم؟ وقتی رفت در سالن سخنرانی، گفت سخنرانی اینجا رسمی است به طور رسمی با زبان انگلیسی صحبت کنم این را کنار میگذارم؛ من با زبان اسپانیایی صحبت میکنم و میگویم دختر عزیزم اینکه تو تنفروشی میکنی این جنایت را من در حق تو کردم کمکاری من است. این جنایتی است که من کردم؛ من کوتاهی کردم؛ من! وظیفهام را انجام ندادم، من کارم را درست انجام ندادم، من تو را به این روزگار رساندم
میگویند ایشان به زبانهای مختلفی هم مسلط بوده است؟
انگلیسی که یعنی زبان ایتالیایی، انگلیسی و برخی زبانهای دیگر مسلط بود.
مهمترین درسی که رهبران دنیا میتوانند از زندگی پاپ بگیرند چیست؟
برای این مردم پابرهنه مسیحی ارزش قائل بود برای انسانها ارزش قائل بود.