Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آرمان ملی»
2025-04-21@22:28:04 GMT

5 کار ممنوعه برای کسانی که دیسک کمر دارند

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۳۲۳۰۲۳

به گزارش آرمان ملی، سعید فارغ بال جراح مغز و اعصاب در رابطه با دیسک کمر، عوارض و درمان آن گفت: ستون فقرات انسان از پنج مهره کمری تشکیل شده که پس از مهره دوازدهم پشتی قرار دارند. این مهره‌ها به‌ترتیب با نام‌های L1 تا L5 شناخته می‌شوند. مهره پنجم کمری (L5) به استخوان لگن یا ساکروم (S1) متصل می‌شود و نقش حیاتی در انتقال فشار بدن به اندام‌های تحتانی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: بین هر یک از این مهره‌ها، ساختاری به‌نام دیسک بین‌مهره‌ای قرار گرفته است که وظیفه جذب فشار و ایجاد انعطاف‌پذیری در ستون فقرات را برعهده دارد. این دیسک‌ها از ماده‌ای ژلاتینی تشکیل شده‌اند که کمی ضخیم‌تر از یک سکه بوده و با لایه‌های متعدد فیبر کلاژنی احاطه شده‌اند. این لایه‌های محافظ، مانع از بیرون‌زدگی ماده ژلاتینی می‌شوند؛ اتفاقی که در صورت وقوع، می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند دیسک کمر شود.

فارغ بال تصریح کرد: ماده ژلاتینی درون دیسک که به آن نوکلئوس پالپوزوس گفته می‌شود و حاوی سلول‌هایی است که پروتئین‌هایی برای جذب و حفظ آب تولید می‌کنند. میزان آب این دیسک‌ها به‌طور میانگین بین ۶۵ تا ۸۰ درصد است و در سنین پایین حتی بالاتر هم می‌رود، اما با افزایش سن یا کاهش تغذیه سلولی، میزان آب کاهش یافته و دیسک‌ها مستعد تخریب یا بیرون‌زدگی می‌شوند.

وی اذعان کرد: نکته مهم اینکه این سلول‌ها برای تغذیه خود وابسته به رگ‌های خونی نیستند، بلکه از طریق انتشار از بافت‌های اطراف تغذیه می‌شوند. بنابراین، هرگونه افزایش فشار بیش از حد روی دیسک می‌تواند باعث اختلال در تغذیه سلولی و در نهایت کاهش کیفیت عملکرد دیسک شود. توصیه می‌شود با رعایت اصول ارگونومی، فعالیت‌های بدنی مناسب و تغذیه صحیح، سلامت دیسک‌های کمری را حفظ کنیم تا از بروز دردها و مشکلات حرکتی در سنین بالا پیشگیری شود.

دیسک کمر چگونه از ستون فقرات محافظت می‌کند؟

این جراح مغز و اعصاب در ادامه گفت: دیسک‌های بین‌مهره‌ای در ناحیه کمری نقش مهمی در محافظت از ستون فقرات دارند. این دیسک‌ها مانند ضربه‌گیر عمل کرده و فشارهای ناگهانی وارده به ستون مهره‌ها را جذب می‌کنند. به‌عبارت دیگر، وقتی فشارهایی مانند خم شدن، پریدن یا بلند کردن اجسام به ستون فقرات وارد می‌شود، دیسک‌ها این شوک‌ها را دریافت کرده و مانع از آسیب به اعصاب، لیگامان‌ها و سایر بافت‌های حساس اطراف می‌شوند.

وی بیان کرد: آنچه اغلب از اصطلاح دیسک کمر در میان مردم مراد می‌شود، نه ساختار طبیعی دیسک بلکه بیماری یا آسیب‌های مرتبط با آن است، تمام انسان‌ها دیسک‌های کمری دارند، اما زمانی که این دیسک‌ها دچار اختلال یا آسیب می‌شوند؛ به عنوان مثال تمام افراد دارای فشار خون هستند، اما زمانی که از حد طبیعی فراتر رود، به آن بیماری فشار خون گفته می‌شود.

فارغ بال اظهار داشت: دیسک‌های کمری ممکن است به‌دلیل کاهش آب (دهیدراسیون)، فشارهای مکرر یا افزایش سن، خاصیت انعطاف‌پذیری خود را از دست داده و باعث ایجاد فشار بر بافت‌های اطراف شوند. در مواردی این فشار ممکن است باعث آسیب یا پارگی دیواره دیسک شود و ماده ژلاتینی آن به فضای کانال عصبی نفوذ کرده و به ریشه‌های عصبی فشار وارد کند؛ این اتفاق می‌تواند منجر به درد، گزگز، بی‌حسی یا حتی اختلال در حرکت پاها شود.

وی افزود: این اختلال را با اصطلاحاتی مانند دهیدراسیون (کاهش آب دیسک)، بالجینگ (تورم دیسک)، پروتروژن (برجستگی و فشار دیسک روی کانال عصبی) و اکستروژن (ورود ماده دیسک به داخل کانال عصبی) توصیف می‌کنند، شدت و محل بروز این اختلالات در علائم بیماران تفاوت ایجاد می‌کند. تشخیص به‌موقع و درمان مناسب می‌تواند از پیشرفت این عارضه جلوگیری کرده و کیفیت زندگی بیمار را به‌طور قابل توجهی بهبود ببخشد.

درمان دیسک کمر

این جراح مغز و اعصاب گفت: درمان دیسک کمر در بیماران مبتلا به اختلالات این ناحیه، به‌طور کلی به دو دسته‌ی درمان‌های غیر جراحی و درمان‌های جراحی تقسیم می‌شود. در بسیاری از موارد، درمان‌های غیر جراحی توسط متخصصان طب فیزیکی و فیزیوتراپیست‌ها انجام می‌شود، این درمان‌ها در صورت رعایت اصول علمی و انتخاب صحیح روش، می‌توانند تأثیر قابل‌توجهی در بهبود وضعیت بیمار داشته باشند.

وی ادامه داد: یکی از مؤثرترین روش‌های غیر جراحی توصیه‌شده، پیاده‌روی در آب است. این نوع پیاده‌روی می‌تواند در استخرهای خانگی یا عمومی انجام شود، مشروط بر اینکه شرایط فیزیکی آب و محیط ایمن باشد. دمای آب باید با دمای بدن هماهنگ باشد و استفاده از کفش‌های مخصوص استخر توصیه می‌شود. در صورت امکان، استفاده از جلیقه‌های نجات یا بادی برای بیماران دارای اضافه‌وزن می‌تواند در کاهش فشار وارد بر ستون فقرات و اثربخشی بیشتر تمرین‌ها مؤثر باشد.

فارغ بال متذکر شد: بیماران باید هنگام ورود و خروج از آب به‌آرامی حرکت کنند و از پله به‌جای نردبان استفاده کنند تا از وارد آمدن فشار ناگهانی به کمر جلوگیری شود. از دیگر توصیه‌های مهم در درمان غیر جراحی، پرهیز از انجام حرکات ناگهانی، بلند کردن اجسام سنگین و تکرار زیاد بالا رفتن از پله‌ها است. همچنین رعایت اصول حرکتی و مراقبت از ستون فقرات در فعالیت‌های روزمره، نقشی کلیدی در کنترل علائم بیماری دارد.

وی مطرح کرد: در مواردی که درمان‌های غیر جراحی پاسخ‌گو نباشند، جراحی ستون فقرات به‌عنوان گزینه‌ی درمانی در نظر گرفته می‌شود. این نوع جراحی‌ها باید توسط جراحان مغز و اعصاب یا فوق‌تخصصان ستون فقرات انجام شوند و نیاز به دقت و مهارت بالا دارند.

این جراح مغز و اعصاب تصریح کرد: انتخاب بیمار برای جراحی نیز یکی از مراحل حساس درمان است و پزشکان متخصص با وسواس و ارزیابی دقیق وضعیت بالینی، گزینه‌های مناسب برای جراحی را تعیین می‌کنند. با این حال، حتی در بهترین شرایط، بیماران ممکن است پس از جراحی با فشارهای عصبی و روانی مواجه شوند که نیازمند حمایت و مراقبت ویژه است. بیماران پیش از تصمیم به جراحی، تمامی گزینه‌های درمانی را با متخصصان بررسی کرده و با آگاهی کامل از مزایا و ریسک‌ها، مسیر درمانی خود را انتخاب کنند.

پیشگیری از دیسک کمر به کمک ورزش

فارغ بال اذعان کرد: پیشگیری از بیماری دیسک کمر نیازمند آگاهی از شرایط کاری و زندگی روزمره است. اولین و مهم‌ترین توصیه برای جلوگیری از ابتلاء به مشکلات ستون فقرات، یادگیری نحوه صحیح بلند کردن اجسام، ایستادن، نشستن و کار کردن است. افراد باید با اصول ارگونومی آشنا شوند تا از فشارهای غیرضروری بر دیسک‌های کمر جلوگیری کنند. به‌عنوان مثال استفاده از پشتی مناسب در هنگام کار با میز، استفاده صحیح از تبلت، لپ‌تاپ و موبایل، و رعایت وضعیت مناسب بدن در طول روز، تأثیر زیادی در پیشگیری از آسیب‌های کمری دارد.

وی افزود: برای بهبود شرایط فیزیکی و پیشگیری از دردهای کمر، مردم باید آگاهی بیشتری نسبت به شیوه‌های صحیح انجام فعالیت‌های روزمره خود داشته باشند، منابع آنلاین و سایت‌های معتبر می‌توانند راهنمایی‌های لازم در خصوص نحوه بلند کردن اجسام، کار کردن در محیط منزل و رعایت اصول ارگونومیک را ارائه دهند.

فارغ بال بیان کرد: ورزش، یکی از اجزای حیاتی برای پیشگیری از بیماری‌های دیسک کمر است اما بسیاری از مشکلاتی که در کلینیک مشاهده می‌کنیم، ناشی از انجام ورزش‌های نادرست است، از مشکلات عمده‌ای که بیماران با آن مواجه هستند، انتخاب نادرست ورزش است؛ اغلب بیماران به‌ویژه افرادی که به باشگاه‌های ورزشی می‌روند از همان ابتدا با انجام حرکات نادرست و سنگین مانند کار با هالتر و دمبل دچار آسیب می‌شوند. این امر در بین خانم‌ها نیز مشاهده و به یک معضل تبدیل شده است.

وی در ادامه هشدار داد: علاوه بر این، بسیاری از افرادی که به فیتنس علاقه دارند، ورزش‌ها را به‌طور نادرست انجام می‌دهند. مربیان ورزشی به‌طور معمول دانش کافی در خصوص مشکلات ستون فقرات ندارند، و همین امر موجب بروز آسیب‌ها و مشکلات فیزیکی در بیماران می‌شود.

این جراح مغز و اعصاب توصیه کرد: قبل از شروع هر نوع ورزش، به‌ویژه تمرینات سنگین، از مربیان با دانش و دارای صلاحیت در زمینه ستون فقرات مشاوره گرفته شود تا از بروز آسیب‌های ناشی از حرکات غلط پیشگیری گردد. همچنین، انتخاب ورزش‌های مناسب و متناسب با وضعیت فیزیکی فرد می‌تواند از آسیب‌های آینده جلوگیری کند.

افزایش مشکلات ستون فقرات در اثر ورزش‌های بدون اصول علمی

فارغ بال تصریح کرد: امروزه یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در زمینه مشکلات ستون فقرات، به‌ویژه در دیسک کمر، به ورزش‌های باشگاه‌های بدنسازی، فیتنس و سایر ورزش‌هایی که بدون رعایت اصول علمی صحیح آموزش داده می‌شوند، مربوط می‌شود. در گذشته، مشکلات دیسک کمر بیشتر در دهه‌های پنجم و ششم زندگی مشاهده می‌شد، اما به‌طور فزاینده‌ای این الگوی سنی در حال تغییر است.

وی اظهار داشت: یکی از دلایل این تغییر، رواج بیشتر ورزش‌های رزمی و تمریناتی است که در آنها از وزن بدن یا وزن‌های سنگین استفاده می‌شود. این نوع ورزش‌ها، اگر به‌درستی آموزش داده نشوند، می‌توانند به ستون فقرات آسیب وارد کنند. به‌ویژه در میان جوانان، این شیفت به‌سمت ورزش‌های با فشار زیاد باعث شده است که مشکلات ستون فقرات در سنین پایین‌تر مشاهده شود.

این جراح مغز و اعصاب مطرح کرد: همچنین، مشکلات مربوط به دیسک گردن در سنین نوجوانی به‌طور فزاینده‌ای در حال افزایش است. یکی از عوامل مهم این موضوع، استفاده طولانی‌مدت از موبایل‌ها و گوشی‌های هوشمند است که باعث تغییر وضعیت گردن و فشار به دیسک‌های گردنی می‌شود. این آسیب‌ها نه‌تنها در بزرگسالان بلکه در نوجوانان نیز مشاهده می‌شود، که مسئله‌ای جدی در حوزه سلامت عمومی به شمار می‌رود.

فارغ بال خاطر نشان کرد: آموزش صحیح در زمینه ورزش و رعایت اصول علمی می‌تواند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند. همچنین، آگاهی‌بخشی به جوانان در خصوص رعایت وضعیت صحیح بدن هنگام استفاده از موبایل و انجام ورزش‌ها، ضروری است تا از آسیب‌های جدی به ستون فقرات جلوگیری شود.

منبع: آرمان ملی

کلیدواژه: دیسک کمر غزه یارانه حقوق کارمندان سهام عدالت خودرو استقلال جراح مغز و اعصاب مشکلات ستون فقرات بلند کردن اجسام غیر جراحی دیسک های کمر دیسک ها رعایت اصول اصول علمی درمان ها دیسک کمر آسیب ها ورزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.armanmeli.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آرمان ملی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۳۲۳۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزهای قمر در عقرب اردیبهشت ۱۴۰۴؛ کارهای ممنوعه‌ای که در ایام قمر در عقرب نباید انجام دهید

به گزارش اقتصاد ایران، روزهای قمر در عقرب یکی از باورهای قدیمی .که بسیاری از مردم در زمان‌های گذشته. به آن توجه می‌کردند. طبق این باور، زمانی که ماه در برج عقرب قرار می‌گیرد، همه فعالیت‌ها و تصمیمات مهم باید به تعویق بیفتد، زیرا این زمان به عنوان زمانی نامساعد و پر از بدشانسی شناخته می‌شود. اما آیا این داستان واقعاً راستین است. از نظر علمی، هیچ مدرک قطعی برای اثبات تاثیر منفی روزهای قمر در عقرب بر زندگی انسان‌ها وجود ندارد. با این حال، بسیاری از افراد به این باورها اعتقاد دارند و در این روزها از انجام کارهای مهم خودداری می‌کنند.

روزهای قمر در عقرب به‌طور کلی به عنوان زمان‌هایی برای استراحت و جلوگیری از تغییرات بزرگ پیشنهاد می‌شوند. اما در نهایت، تصمیم به انجام یا انجام ندادن فعالیت‌ها در این روزها بستگی به باور شخصی افراد دارد.

قمر در عقرب یکی از مباحثی است. که از دیرباز در میان مردم، بزرگان دین و علمای نجوم مورد توجه بوده است. این پدیده که به حرکت ماه در محدوده صورت فلکی عقرب اشاره دارد، در برخی منابع دینی و سنتی به‌عنوان زمانی نامبارک شناخته شده است. بسیاری معتقدند که انجام برخی امور مانند عقد و نکاح، مسافرت یا شروع کسب‌وکار در این ایام با نتایج مطلوبی همراه نخواهد بود. اما آیا این باورها مبنای علمی دارند یا صرفاً ریشه در اعتقادات قدما دارد؟

تاریخ‌های قمر در عقرب اردیبهشت ۱۴۰۴

طبق محاسبات نجومی، در ماه اردیبهشت ۱۴۰۴، اولین قمر در عقرب سال جدید از تاریخ ۲۳ اردیبهشت آغاز می‌شود. و تا ۲۵ اردیبهشت ادامه خواهد داشت. در این بازه زمانی، ماه در صورت فلکی عقرب قرار می‌گیرد، که برای بسیاری از مردم ایران یادآور برخی از توصیه‌های کهن در مورد به تأخیر انداختن کارهای مهم است.
روزهای قمر در عقرب اردیبهشت ۱۴۰۴ بر اساس برج عقرب
بر اساس برج عقرب، ۳ روز قمر در عقرب در فروردین ۱۴۰۴ وجود دارد که بر آن مبنا، ورود ماه به برج عقرب در ساعت ۱۶:۴۷ روز ۲۳ اردیبهشت و خروج آن در ساعت ۷:۳۷ روز ۲۵ فروردین ۱۴۰۴خواهد بود.

دلیل علمی نحس بودن روزهای قمر در عقرب

از نظر علم نجوم، قمر در عقرب به دوره‌ای گفته می‌شود که ماه در حرکت خود به دور زمین، در برابر صورت فلکی عقرب یا برج عقرب قرار می‌گیرد. این رویداد تقریباً هر ماه قمری رخ می‌دهد و حدود دو روز و نیم طول می‌کشد. برخی منجمان بر این باورند که موقعیت ستارگان و اجرام آسمانی می‌تواند بر وضعیت روانی و احساسی انسان‌ها تأثیر بگذارد. این موضوع در علم اخترشناسی نیز مورد بحث بوده و برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند که جاذبه ماه می‌تواند بر پدیده‌هایی مانند جزر و مد و حتی برخی رفتارهای انسانی اثرگذار باشد.

از نظر فقه اسلامی نیز به این مسئله توجه شده و در برخی احادیث به پرهیز از انجام کارهای مهم در این ایام توصیه شده است. با این حال، هیچ دلیل علمی قطعی برای نحس بودن این روزها وجود ندارد. باور به نحس بودن قمر در عقرب، بیشتر ریشه در دیدگاه‌های بزرگان و علمای قدیم دارد که بر اساس تجربه و مشاهدات، این ایام را زمان مناسبی برای برخی کارها نمی‌دانستند.

راهکار رفع نحوست روزهای قمر در عقرب

هرچند حرکات صور فلکی و اجرام آسمانی تأثیر فراوانی بر زندگی بشر دارند، اما اسلام اعتنای بیش از حد به این مسائل را نهی کرده است. پیامبر اکرم (ص) در حدیثی فرمودند:
“هر کس بر خدا توکل کند و هیچ‌گاه ملاحظه سعادت و نحوست روزها را ننماید، خداوند او را یاری خواهد کرد و عهده‌دار امور او خواهد شد، به‌ویژه اگر صدقه بپردازد، زیرا صدقه نحوست را از بین می‌برد.” بنابراین، برای رفع اثرات احتمالی قمر در عقرب، توصیه شده است که:

دادن صدقه در ابتدای روز: صدقه می‌تواند بلایا و حوادث ناگوار را دفع کند.

خواندن آیه‌الکرسی و سوره‌های معوذتین (فلق و ناس): این آیات در روایات اسلامی برای محافظت از بلاها توصیه شده‌اند.
توکل به خدا و پرهیز از وسواس: اعتقاد به قمر در عقرب نباید منجر به نگرانی یا ترس بیش از حد شود، زیرا در نهایت، همه چیز در دست قدرت الهی است.

کارهایی که نباید در قمر در عقرب انجام داد

برخی از اعمال در قمر در عقرب ۱۴۰۳ ممنوع اعلام شده و طبق روایاتی توصیه شده است که صورت نپذیرفه و در انجام آن ها تعلل صورت گیرد. البته شایان ذکر است با انجام اعمال آمده در ذیل گناهی مرتکب نشده و تنها انجام آنها صورت خوشی نخواهد داشت و یا ممکن است با انجام آن خیری حاصل نگردد.

در بسیاری از روایات آمده است که عقد نکاح و ازدواج در ایام قمر در عقرب صورت خوشی نداشته و با سعادتمندی همراه نخواهد بود.
انعقاد نطفه و اقدام به فرزندآوری نیز از جمله موارد ممنوعه در ایام قمر در عقرب عنوان شده است.

راهی شدن به قصد سفر، در قمر در عقرب نیز پایان خوشی نداشته و بهتر است به روز دیگری موکول گردد.

انخاب نام برای فرزند، یا هر مورد دیگری مانند شغل یا کسب و کار نیز در ایام قمر در عقرب شایسته نبوده و خوش یمن نخواهد بود.

بازگشایی کسب و کار و آغاز یک کار جدید یا پروژه ای عظیم و نو در قمر در عقرب از جمله کارهای ممنوعه ای است که برای تعلل در آن و موکول به ایام دیگر بسیار سفارش شده است.

آغاز بنای خانه نیز از موارد ممنوعه در ایام قمر در عقرب اعلام شده و انجام آن در این ایام با کراهت همراه خواهد بود.

انجام عمل حجامت نیز در ایام قمر در عقرب خوش یمن نبوده و بایستی روز دیگری برای انجام چنین عملی اقدام نمود.

نکته: البته شایان ذکر است که نباید در چنین اموری بیش از حد معمول داخل شده و مبنای زندگی خویش را بر پایه این امور بنا نمود. چنان که در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که:

شخصی نزد امام صادق رسیده و عرض نمودند: “بنده در حدی غرق در امور نجوم هستم که چنان که تصمیم به انجام عملی داشته باشم ابتدا اطلاعات نجوم را سنجیده سپس اقدام می نمایم. چنانچه در ایام قمر در عقرب باشد از انجام آن عمل در آن هنگام صرف نظر نموده و چنانچه شری در آن رویت نشد اقدام می نمایم.

امام صادق (ع) فرمودند: آیا به اطلاعات نجومی که حاصل می گردد عقیده داشته و دقیقا مطابق با آن عمل می نمایی؟ گفتند: بلی؛ امام فرمودند: هر آنچه از کتاب های نجوم داری از بین برده و هیچگاه به آن عمل نکن.

دیگر خبرها

  • ۷ نکته اساسی برای محافظت از دیسک و پیشگیری از کمردردهای دردناک
  • دختران برتر اسکیت سرعت ایران چه کسانی هستند؟ | افرا ورزش
  • شورای عالی انرژی، ستون فقرات مدیریت ناترازی در کشور
  • روزهای قمر در عقرب اردیبهشت ۱۴۰۴؛ کارهای ممنوعه‌ای که در ایام قمر در عقرب نباید انجام دهید
  • بهترین داروی طبیعی کمر درد، دیسک گردن و کمر
  • کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد
  • ۵ کاری که افراد دیسک کمری نباید به هیچ وجه انجام دهند!
  • کار زیاد با وسایلی که نیاز به تمرکز و کار با دست دارد به دیسک گردن آسیب می‌زند
  • کار زیاد با گوشی به دیسک گردن آسیب می‌زند
  • شب اینگونه بخوابید به سندروم دو بالش مبتلا می شوید