Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاوش‌های باستان‌شناختی در محل احداث بافت تاریخی شیراز ظاهرا به یافته‌های جدید رسیده است.

به گزارش ایلنا؛ براساس تصاویر منتشر شده از ترانشه‌های باستان‌شناختی حفر شده در محل احداث ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز، سازه‌های معماری خشتی از دل خاک بیرون آمده است که احتمال تاریخی بودن آن‌ها و تعلق‌شان به دوره قاجار و صفوی را تقویت کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 کشف سکه‌های تاریخی در ترانشه‌ها هنوز تایید نشده

اما ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود، برخی فعالان میراث فرهنگی در استان فارس روز گذشته از کشف سکه‌های تاریخی در ترانشه‌های حفر شده در محل حفر تونل مترو در محلِ بافت تاریخی شیراز خبر دادند. حال آنکه ستار خالدیان (رییس دانشگاه هنر شیراز و مسئول مستقیم پروژه کاوش‌های باستان شناختی مترو شیراز) این خبر را تایید نمی‌کند.

وی درباره این سکه‌ها و تاریخ آن‌ها و نیز احتمال یافت اشیای دیگری در این کاوش‌ها به ایلنا گفت: کار باستان‌شناسی چارچوب و ضوابط مشخص دارد و باید اجازه دهیم مطالعات تاریخی و جغرافیایی دقیق باستان‌شناسی آن‌ها انجام شود.

 در ادامه باستان‌شناسان به اقدامات میدانی و ژئوفیزیک می‌رسند و فعالیت‌های دقیق و کارشناسانه‌ی خود را در این بخش انجام می‌دهد. متاسفانه نگاه اشتباهی درباره کاوش‌های باستان شناختی بافت تاریخی شیراز وجود دارد که برخی تصور می‌کنند کاوش یعنی یک نفر با چند کارگر دارند زمین را می‌کنند.

او در ادامه درباره مشخصات سکه‌های یافت شده در کاوش‌های صورت گرفته در بافت تاریخی شیراز گفت: شما وقتی پیش یک پزشک می‌روید؛ اول یک حدس‌هایی می‌زند، بعد یک آزمایش پاتولوژی می‌گیرد و نمونه‌برداری می‌کند و بعد از آن می‌تواند در موردش برای شما حرف بزند. البته خبر کاوش‌ها برای وزارت میراث‌فرهنگی ارسال شده و یکی دو روز دیگر ما نشست خبری می‌گذاریم و درباره کاوش‌های بافت تاریخی شیراز صحبت می‌کنیم. اما الان اگر اطلاعات کافی نباشد و ما حرفی بزنیم، ممکن است اشتباه باشد و بعد گفته‌هایمان توسط دیگران نقض شود.

وی افزود: برخی دوستان می‌گویند در کاوش‌های باستان‌شناختی بافت تاریخی شیراز سکه به دست آمده است، من به دوستان توضیح دادم و گفتم اصلا به این صورت نیست که شما فکر می‌کنید. بزرگواران به دلایل مختلف می‌گویند اینجا کوزه‌ی طلا به‌دست آمده درحالیکه اینطور نیست که این دوستان مطرح می‌کنند.

بازدید از کاوش‌های مترو شیراز فعلا مقدور نیست

رییس دانشگاه هنر شیراز در پاسخ به این سوال که آیا اجازه‌ی بازدید عمومی از عملیات کاوش به رسانه‌ها داده می‌شود یا خیر، گفت: الان زمان مناسبی برای این اقدام در بحث کاوش‌های باستان شناختی مترو شیراز نسیت. نزدیک بودن حرم مطهر شاهچراغ (علیه السلام) به ایستگاه مترو و محوطه‌ی کاوش‌های باستان شناختی یکسری مباحث شبه‌امنیتی ایجاد می‌کند و ما هم گفته‌ایم باید کار مقداری جلوتر برود و بعد از آن خبرنگاران با حضور متخصصان و دوستان شهرداری امکان حضور برای بازدید و گفتگو درباره مباحث علمی را خواهند یافت.

وی نسبت به نگرانی‌های موجود در تسریع احداث تونل مترو بافت تاریخی شیراز و احتمال انجام کاوش‌های سطحی با هدف تسریع در روند احداث تونل مترو بافت تاریخی شیراز با بیان این مطلب که «کاوش‌ها سطحی نیست و دانشگاه هنر شیراز نیز هیچ ارتباط سازمانی با هیچیک از دستگاه‌ها ندارد.»، افزود: بنده نه از شهردار و نه از استاندار دستور می‌گیرم و کار علمی خود را انجام می‌دهم.

وی گفت:  مثل یک جراح که در اتاق عمل است و دارد کار خودش را انجام می‌دهد و گاهی اوقات حاشیه‌سازی‌ها برایش ایجاد مشکل می‌کند. مترو و شهرداری هیچ دخالتی در کار ما ندارند و اتفاقا همکاری خوبی با پژوهشگاه میراث فرهنگی وجود دارد. بنابراین هیچ نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

رییس دانشگاه هنر شیراز با اشاره به اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته درخصوص یافته‌های باستان‌شناختی در پروژه احداث تونل مترو بافت تاریخی شیراز ظرف دو روز آینده گفت: الان سعی ما این است که کار کاوش در آرامش انجام شود.

لازم به ذکر است از منظر قانونی؛ یافته‌های باستان‌شناسی اعم از آثار معماری و سفال‌ها و هر اثر بدست آمده در محل ترانشه‌های حفر شده برای بررسی باستان‌شناختی در هر عملیاتی باستان‌شناسانه و از جمله حفاری‌های‌های باستان‌شناسی مترو بافت تاریخی شیراز باید به یگان حفاظت میراث فرهنگی استان فارس تحویل داده شود. همچنین تمامی عملیات کاوش و بهره‌برداری و بررسی آثار باید با حضور ناظر تعیین شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس صورت بگیرد.

کاوش‌های باستان‌شناختی در ایستگاه مترو بافت تاریخی شیراز قرار بود براساس مجوز صادر شده از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از ۲۸ اسفندماه سال گذشته به مدت یک ماه آغاز شود، ولی با یک هفته تاخیر در تاریخ ۵ فروردین ماه سالجاری آغاز شد.

کانال عصر ایران در تلگرام آمریکا بیش از همه از این موشک‌ها می‌ترسد(+عکس) بیشتر بخوانید: گنجِ گمشده زیر چرخ لودرها/ حفاری‌های مترو در بافت تاریخی شیراز کاوش‌های باستان شناسی مترو شیراز به آثار قاجار و زندیه رسید؟

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: مترو شیراز حفاری کشف سکه های طلا کاوش های باستان شناختی مترو بافت تاریخی شیراز دانشگاه هنر شیراز باستان شناختی میراث فرهنگی باستان شناسی مترو شیراز ترانشه ها تونل مترو کاوش ها سکه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۳۲۳۰۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خلیج فارس و دریای مکران در اولویت اقدامات پژوهشی باستان‌شناختی

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمد ابراهیم زارعی امروز (یکشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران در سالن جلسات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: در جنوب دریای مکران و خلیج فارس مطالعات گسترده‌ای در حاشیه خلیج فارس شده است و وظیفه خود می‌دانیم مطالعات را ادامه دهیم.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: پیش نویس طرح کاوش در بافت تاریخی شیراز در گذشته انجام شده؛ اما برخی بدون اطلاع پژوهشگاه آن را دستکاری کردند. آن پیش نویس از نظر ما ارزشی ندارد و رئیس دانشگاه هنر شیراز مسئولیتی در حوزه باستان شناسی ندارد. دو نفر از همکاران ما سه روز آنجا بوند. آثار کشف شده مربوط به دوره پهلوی دوم بوده است تازه امروز به آثار دوره قاجار رسیده‌اند. اشیایی که پیدا شده باید مطالعه شود.

زارعی با بیان اینکه تفاهم‌نامه های زیادی با ۲۵ استان بسته شده است تا ادغام مأموریتی انجام شود گفت: گزارشی که تهیه شده بود را پیگیری کردیم و مقداری در ارجاعات آن اشکالات اساسی داشت. به دلایل مختلف شاید به بخشی از اهداف نرسیم.

وی ادامه داد: تفاهم‌نامه نهایی با سازمان نقشه برداری منعقد شده آنها متخصصان خوبی دارند. استفاده بی رویه از سفره‌های آب‌های زیرزمینی باعث فرونشست شده است. بارها این موضوع را عنوان کردیم و گفتیم نباید اجازه حفر چاه داده شود.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره انجام نشدن کاوش‌های باستانی در یزد گفت: کاوش های باستانی در یزد در دستور کار ما قرار دارد؛ البته بخش عمده ای از تاریخ در خانه‌های این شهر است. بعضی از افراد تصور می کنند در برخی مناطق گنج وجود دارد، ما هیچ مجوزی برای کاوش‌های دولتی نمی دهیم.

تاکید بر آموزش میراثی در مدارس و دانشگاه‌ها

وی درباره گورستان زیرین گفت: پایگاه‌های میراث فرهنگی زیر نظر وزارت هستند. آنجا باید احیا شود و بعد از برقراری امنیت اجاره ورود و گردشگر به آنجا داده شود. با شهرداری باید همکاری کنیم و تفاهم‌نامه داشته باشیم.

زارعی گفت: برای بالا بردن سواد میراثی باید آموزش پایه‌ای در مدارس داده می شود. تفاهم‌نامه ای با وزارت آموزش و پرورش داریم باید حتی به دانشگاهیان هم آموزش میراثی داده شود. ما باید رویدادهایی را برگزار کنیم تا مردم با میراث فرهنگی بیشتر آشنا شوند. صدا و سیما بسیار نقش آفرین است. حتی استفاده از برخی واژگان باید به درستی انجام شود.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: در حوزه همکاری بین المللی مراکز ایران شناسی در برخی از کشورها وجود دارد، به دنبال این هستیم تا همکاری های مشترک را احیا کنیم؛ البته مشروط به اینکه آنها به کشور ما علاقه‌مند باشند.

زارعی خاطرنشان کرد: اصحاب رسانه می‌توانند در کمک به شناخت میراث فرهنگی و حساس کردن مردم نسبت به مواریث مردم نقش آفرین باشند. توقع داریم که با کمک شماها بتوانیم نقش موثرتری در معرفی، شناخت و حفاظت از میراث فرهنگی داشته باشیم‌ .

وی ادامه داد: یکی از اهداف بنده این است که پژوهشگاه را به جایگاه اصلی خود بازگردانم. خوشبختانه در این زمینه وزیر میراث‌فرهنگی و گردشگری حامی ماست. حفظ میراث طبیعی و فرهنگی برای ما مهم و ثروت ماست.

فرهنگ میراث و گردشگری ۰ نفر راضیه زمانی دهکردی برچسب‌ها سازمان نقشه برداری دوره قاجار محمد ابراهیم زارعی میراث فرهنگی ریاست پژوهشکده باستان شناسی وزارت آموزش و پرورش خلیج فارس

دیگر خبرها

  • تفاهمنامه کاوش‌ باستان‌شناختی بافت تاریخی شیراز ملغی شد | رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی: رییس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در کاوش بافت تاریخی ندارد
  • گام‌های امیدوار برای ثبت جهانی یک گنج تاریخی
  • مماشات نمی‌کنم/ باستان‌شناسان چینی در ایران نیستند/مجوزی به «حفاری سفارشی» نمی‌دهم
  • خلیج فارس و دریای مکران در اولویت اقدامات پژوهشی باستان‌شناختی
  • بازنگری حرایم میراث فرهنگی با دقت انجام می‌شود / متخلفین میراث فرهنگی مورد پیگرد قرا می‌گیرند / در شیراز چه خبر است و چه کسانی کاوش می‌کنند؟
  • آغاز کاوش باستان‌شناسی در ایستگاه زائر حرم شاهچراغ (ع)
  • آغاز کاوش باستان‌شناسی ایستگاه زائر شاهچراغ به‌سرپرستی پژوهشگران دانشگاه هنر شیراز
  • آغاز کاوش باستان‌شناسی ایستگاه زائر شاهچراغ(ع) متروی شیراز
  • آغاز کاوش باستان‌شناسی ایستگاه زائر شاهچراغ(ع) مترو شیراز
  • آغاز کاوش باستان‌شناسی ایستگاه زائر شاهچراغ