نیم قرن فراموشی؛ شهدایی که حتی از سنگ قبر بینصیب ماندند+فیلم
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۹۰۲۷۲۲
به گزارش خبرنگار ایرنا، عصر یک روز، دلم گرفته بود. به مزار رضوان شهرمان قصرشیرین رفتم. آن نقطه از شهر که از هیاهوی زندگی و روزمرگی به دور است، حال و هوای دیگری دارد. بخصوص زمانی که سر قبر شهیدی که مادری چشم به انتظارش بوده؛ فاتحه ای بخوانی و با کمی تامل، نام و محل شهادت و سن و سالش را نگاهی بیاندازی.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
وارد مزارستان شدم. قبرهای مختلف را از نظر میگذراندم. بازماندگان هرآنچه که در توانشان بوده بکار گرفته بودند تا مزاری باب میل خود و مناسب برای عزیزان از دسترفتهشان بنا کنند.
قبوری را دیدم که با سنگهای مرمر سیاه و سفید و منقش به تمثال فرد متوفی که بر آن نام و نشان و آیات و یا جملاتی احساسی حک شده تا تسلایی برای دل بازماندگان و مرهمی بر دلتنگیها باشد.
برخی از مزارها میزبان افرادی بودند که برای زیارت اهل قبور حلقه زده بودند. برخی قرآن میخواندند و بعضی احتمالا درحال تداعی دوباره خاطراتشان با عزیز از دسترفته بودند. برخی برای تسلای دل تنگشان اشک می ریختند و اینگونه ساعاتی را در کنار مزار درگذشتگان، فارغ از دنیا و در خلوت خود سپری میکردند.
در بین قدم هایی که بر پهنای سینه داغ مزارستان برمیداشتم؛ ناگاه صحنهای را دیدم که دلگیری آن روز را برایم بیشتر کرد.
چهار مزار سیمانی ساده که غربت را در پهنهٔ مزارستان فریاد میزد؛ گویی به تازگی سر از دل خاک برآوردهاند! چرا تابحال آنها را ندیده بودم؟ برای اولین بار در طی این سالهایی که در این شهر زندگی میکنم این چهار مزار شریف را دیدم.روی آنها تاریخ ۱۳۵۰/۵/۰۴ حک شده بود. نظرم را جلب کرد. اینها چه کسانی هستند که نه سنگ قبر دارند و نه کسی که حتی بر غربت آنان اشک بریزد و نه عزیزی که سنگ ساده مزارشان را بشوید و ساعتی کنار آن بنشیند و فاتحهای نثار روح آنان کند.
برایشان فاتحهای خواندم و چندین قطعه عکس و یک کلیپ فیلم گرفتم که بدانم این چهار نفر ارتشی غریب چه کسانی هستند و چرا اینگونه اینجا به سادگی در دل خاک آرمیده اند. شهیدان گروهبان دوم ابراهیم خاکساری، گروهبانسه صالح ودادی، گروهبانسه حمید چرندابی و سرباز وظیفه محمود یعثوبی.
اسامیشان را یادداشت کردم و به دنبال حس کنجکاوی به سراغ بزرگان قصرشیرین و آنانی که محاسنی سفید کرده اند و عمرشان به قبل از تاریخ حک شده روی این قبور می رسد مراجعه کردم.
آری، درست حدس زده بودم. می توان در رثای آن چهار نفر گفت که اینان شهدای غریب وطن بودند؛ شهدایی که پیش از انقلاب، در راه حراست از مرزها جان و جوانی را تقدیم مام میهن کرده بودند و آن زمان دور از خانواده و عزیزان، در غربت دیار قصرشیرین به دل خاک داغ این شهر سپرده شده بودند و حالا مزارشان همان مزار ساده سال ۵۰ با همان شکل و شمایل است.به دلیل عدم اطلاعرسانی و نبود پدر و مادر و اقوام این شهدا، اطلاعات کمی از آنها وجود دارد و تنها اطلاعاتی که بدان دست یافتیم، همان گفته های بزرگان قصرشیرین است. چون کسی نبوده که آنها را به جامعه معرفی کند و به همین خاطر مظلوم واقع شدهاند و حتی در شهر قصرشیرین هم کمتر صحبتی از آنها به میان آمده است. حتی دریغ از نصب یک پرچم و یا سنگ قبری در خور شأن آنها که نشان دهد اینجا مدفن شهیدان امنیت است.
اینجا بود که دلم لرزید برای غربت این شهدا و گمنامی آنها؛ جوانانی که برای حراست از مرزها جانشان را سالها پیش از انقلاب فدا کرده بودند.
آری این قبور ساده سیمانی سند زنده اثبات مظلومیت ایران اسلامی و شهرستان مرزی قصرشیرین در دوره جنگ تحمیلی بود. از اینجا میتوان فهمید که قصرشیرین چه بسا ماهها و سالها قبل از شروع تقویمی جنگ تحمیلی، هدف تجاوز دشمن بعثی بود و گواه آن همین چهار شهید غریبی است که غریبانه در مزار رضوان قصرشیرین زیر خاک آرام گرفته اند.
این چهار جوان چه راحت از بزرگترین دارایی و سرمایه خود که همان جان شیرین بود گذشتند، خون ریختند تا داراییهای دیگران حفظ شود. برای ناموس جان دادند و برای حفظ حریم وطن. شهادت گوارای روحشان باد.
نحوه شهادت چهار شهید غریب ارتشی به نقل از بزرگان قصرشیرین
یکی از ریش سفیدان نقل کرد: «شهادت این چهار شهید ارتشی به پیش از انقلاب برمیگردد. زمانیکه من نوجوانی بودم. به خاطر دارم آن زمان برای این چهار شهید در مسجد جامع قصرشیرین مراسم گرفتند. این شهدا، قبل از انقلاب و جنگ در حین پاسداری از مرز، در مسیر خان لیلی و نفت شهر، سوار بر خودروی جیپ بودند که بدلیل مناقشات مرزی بین ۲ کشور، هدف پرتاب سلاح دور برد قرار گرفته و خودروی آن ها آتش گرفته و به شهادت رسیدند.» تنها یک جمله روی قبر ساده و سیمانی این شهدا حک شده است. «شهید در تاریخ ۵۰/۵/۴ در راه وطن بدرجه شهادت نائل گردید».این چهار شهید در کنار یکدیگر به خاک سپرده شدهاند. ای کاش سالها پیش که در قصرشیرین هیاهوی جنگ به پا بود و جانهای شیرین فدا میشدند؛ برای آنها قبوری ساخته میشد که در شان نام آن ها باشد.
و صد ایکاش که اکنون به این چهار مزار رسیدگی شود، حتی با نصب تابلویی در کنار مزارشان که سرگذشت این شهدای غریب را بیان کند. برای ما اهالی این شهر و برای آیندگان این مرز و بوم. چون اینان قهرمانان وطن هستند که در غربت تلخ قصرشیرین به شهادت رسیده اند.
زیبنده نیست این قهرمانان غریب ارتشی، مزارشان اینگونه رها شود و کاش برای بازسازی قبور آنها از همین امروز دست بکار شد چراکه اسطورهها و افسانههای ایران زمین اینجا به واقعیت پیوستهاند.
به گزارش ایرنا ، قصرشیرین در غرب کرمانشاه با افزون بر ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق در اوایل جنگ تحمیلی، ۲ سال کامل در اشغال متجاوزان بعثی بود. این شهرستان در هشت سال دفاع مقدس بیش از ۸۶۰ شهید تقدیم نظام اسلامی کرد که قبور مطهر تعداد زیادی از این شهدا در سایر شهرهای استان کرمانشاه است.استان کرمانشاه افزون بر ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد.
مردم این استان ۳۰ هزار ایثارگر شامل ۹ هزار و ۸۰۰ شهید، ۱۹ هزار جانباز و هزار و ۷۵۰ آزاده تقدیم میهن کرده است.
همچنین ۲۷ عملیات طی دوران دفاع مقدس در کرمانشاه از جمله مرصاد، بازی دراز، تنگ حاجیان، محمد رسول الله (ص)، والفجر ۱۰، مطلعالفجر انجام شده و همچنین شهر نودشه و سومار، روستاهای زرده و دیره از توابع شهرستان دالاهو در دوران جنگ تحمیلی بمباران شیمیایی شدند و اینها همگی نشان دهنده مظلومیت مردمان این دیار است.
استانها کرمانشاه ۰ نفرمنبع: ایرنا
کلیدواژه: محمد رسول الله جنگ تحمیلی انقلاب اسلامی ایران قصرشیرین کشور عراق دفاع مقدس انقلاب شهید کرمانشاه عراق استان کرمانشاه محمد رسول الله جنگ تحمیلی انقلاب اسلامی ایران قصرشیرین کشور عراق دفاع مقدس انقلاب شهید کرمانشاه عراق استان کرمانشاه جنگ تحمیلی چهار شهید حک شده
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۹۰۲۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.