Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2025-06-15@08:43:56 GMT

کندوان گنجینه‌ زنده معماری و زیست‌بوم انسانی است

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۹۰۴۸۹۴

کندوان گنجینه‌ زنده معماری و زیست‌بوم انسانی است

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت روستای تاریخی کندوان در زمینه گردشگری روستایی گفت: این زیست بوم، نمونه‌ای بی‌نظیر از تعامل انسان و طبیعت است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان شرقی، بهرام سرمست ظهر امروز _سه شنبه بیستم خرداد_ در همایش ملی گردشگری روستایی با اشاره به ظرفیت‌های کم‌نظیر گردشگری در استان اظهار کرد: یکی از ناب‌ترین جلوه‌های تعامل میان انسان و طبیعت، در قالب گردشگری روستایی شکل گرفته و مایه افتخار است که امروز در این جمع علمی و تخصصی درباره یکی از روستاهای جهانی و تاریخی، یعنی کندوان، سخن می‌گویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: روستای کندوان نه تنها گوهری ارزشمند در گستره آذربایجان شرقی می‌باشد، بلکه به عنوان نمونه‌ای زنده از معماری صخره‌ای، جایگاهی ممتاز در عرصه‌های جهانی دارد.

استاندار آذربایجان شرقی یادآوری کرد: آنچه کندوان را از دیگر نمونه‌های مشابه آن متمایز می‌کند، استمرار زیست انسانی در آن است؛ ویژگی کم‌نظیری که می‌تواند کندوان را به عنوان نخستین و مهم‌ترین زیستگاه صخره‌ای زنده جهان مطرح کند.

سرمست تأکید کرد: کندوان نه فقط یک مقصد گردشگری، بلکه موجودیتی زنده و پویاست که زندگی در آن جاری است؛ آنچه امروز باید بیش از پیش بر آن تاکید شود، حفظ همین ویژگی ممتاز زیستی است که نباید دستخوش تغییرات یا تهدید مهاجرت و فرسایش فرهنگی شود.

وی کندوان را نمادی از «هم‌زیستی معماری با اقلیم و هویت» دانست و گفت: هویت تاریخی کندوان را می‌توان در یک مثلث سه‌وجهی، متشکل از «ارتباط عمیق با سنت»، «هم‌راستایی با مدرنیته در قالب صنعت گردشگری و بوم‌گردی»، و در نهایت «تطابق با اقلیم «خلاصه کرد؛ این موارد از منظر فلسفی، اقتصادی، تاریخی و جغرافیایی قابل تحلیل و بررسی‌اند.

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به جایگاه فرهنگی مردم کندوان بیان کرد: کندوان صرفاً صخره و سنگ نیست، بلکه روح آن در فرهنگ مردم این دیار جاری است. مردم این روستا با فرهنگ و آداب بومی، دینداری اصیل و سبک زندگی مبتنی بر دامداری، زنبورداری و صنایع دستی، هویتی زنده و ریشه‌دار را حفظ کرده‌اند؛ ثبت ملی و جهانی این اثر ارزشمند باعث شده شمار گردشگران داخلی و خارجی آن سال به سال افزایش یابد.

سرمست نسبت به برخی تهدیدهای پیش‌روی کندوان هشدار داد و گفت: فرسایش تدریجی کالبد صخره‌ای، افزایش مهاجرت و تهی شدن بافت بومی، ساخت‌وسازهای غیرمجاز و ناهماهنگ، و از همه مهم‌تر تبدیل شدن کندوان از یک زیستگاه به یک نمایشگاه، از جمله چالش‌هایی هستند که می‌توانند جایگاه جهانی این روستا را تهدید کنند.

وی در ادامه به راهبردهای مدیریت استان برای حفاظت از کندوان اشاره کرد و گفت: نخستین راهبرد ما تدوین و اجرای طرح مدیریت یکپارچه کندوان با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است؛ در این مسیر، نقش دانشگاه‌ها و مشارکت مردمی در تعامل با نهادهای دولتی بسیار کلیدی است.

استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: دومین راهبرد، جلوگیری از ساخت‌وسازهای ناسازگار و توسعه زیرساخت‌های سبک و هماهنگ با بافت بومی است. در همین راستا، در بازدید اخیر معاونت محترم روستایی ریاست جمهوری از کندوان، بر ضرورت هماهنگی معماری و مقابله جدی با ساخت‌وسازهای غیرمجاز تاکید شد و فرماندار و شهردار مکلف به اجرای دقیق آن شدند.

سرمست حمایت از بوم‌گردی و مشاغل سنتی را سومین راهبرد مدیریت استان در قبال کندوان دانست و افزود: برای حفظ زیست‌بوم انسانی کندوان، باید معیشت پایدار روستاییان تضمین شود؛ در این راستا، ارائه تسهیلات نوسازی و مقاوم‌سازی کران‌ها با حفظ اصالت معماری، ایجاد بانک اطلاعاتی جامع از اسناد مالکیت کران‌ها، و حمایت از مشاغل محلی از جمله این اقدامات است.

وی برگزاری همایش‌های تخصصی، آموزش گردشگری محلی برای جوانان، و ایجاد مرکز پژوهش و نمایشگاه دائمی معماری صخره‌ای کندوان را از دیگر راهبردهای بلندمدت استان برای توسعه پایدار گردشگری و حفاظت از کندوان عنوان کرد.

استاندار آذربایجان شرقی در ادامه خاطرنشان کرد: کندوان تنها یک روستا نیست، بلکه دانشنامه‌ای زنده از معماری، انسان‌شناسی، اقلیم و فرهنگ است.

سرمست گفت: این گنجینه ارزشمند نه تنها متعلق به آذربایجان، بلکه سرمایه‌ای ملی و جهانی است و از همه نهادهای علمی، فرهنگی، سرمایه‌گذاران دلسوز و فعالان گردشگری دعوت می‌کنیم تا در مسیر توسعه پایدار آن، در کنار مردم و دولت گام بردارند تا این الگوی منحصربه‌فرد از هم‌زیستی انسان با طبیعت برای نسل‌های آینده حفظ شود

کد خبر 873998

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آذربایجان شرقی تبریز استاندار آذربایجان شرقی استانداری آذربایجان شرقی بهرام سرمست کندوان روستای کندوان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق استاندار آذربایجان شرقی صخره ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۹۰۴۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

دیگر خبرها

  • ۳۰ نیروی نظامی و یک نیروی هلال احمر در آذربایجان‌ شرقی به شهادت رسیدند
  • آمار شهدای نیروهای نظامی و هلال احمر در آذربایجان‌ شرقی
  • شهادت ۳۰ نیروی نظامی و یک نیروی هلال احمر در آذربایجان شرقی
  • ۴ نقطه در آذربایجان شرقی مورد حمله قرار گرفت
  • پیام تسلیت و تبریک مدیر عامل جمعیت هلال‌احمر آذربایجان در پی شهادت امدادگر هلال‌احمر
  • حمله نظامی به خاک ایران مصداق آشکار نقض منشور ملل متحد، حقوق بین‌الملل و اصول انسانی است
  • استاندار آذربایجان شرقی: هوش حسی در مدیریت بحران، کلید عبور از تهدیدها است
  • سرمست: هوش حسی در مدیریت بحران، کلید عبور از تهدیدهاست
  • گونه‌های نادر خراسان جنوبی زیر تیغ خشکسالی و تهدید انسانی
  • زیستگاه در خطر؛ گونه‌های نادر خراسان جنوبی زیر تیغ خشکسالی و تهدید انسانی