مکش آخرین جرعههای آب سدهای مشهد
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۹۰۵۷۵۱
به گزارش قدس خراسان، با گرم شدن هوا و کاهش شدید منابع آبی در خراسان رضوی به ویژه در سدهای مشهد و تأمین نشدن اعتبارات مالی برای انجام پروژههای اضطراری و کوتاه مدت تأمین آب در کنار نبود اجماع و عدالت آبی در مورد مسأله آب، اگر چارهایاندیشیده نشود بحران در یک قدمی شهر مشهد قرار دارد.
*کل ظرفیت سدهای مشهد حدود ۸ درصد است
مدیر بهرهبرداری سدهای آب شرب مشهد صبح دیروز در جریان بازید خبرنگاران از سد کارده در همین رابطه عنوان کرد: در حال حاضر تنها حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب در مخازن سدهای تأمینکننده آب مشهد یعنی دوستی، طرق، کارده و ارداک وجود دارد که این میزان در حدود ۸ درصد کل ظرفیت این سدها است.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
امیر سالکی این مقدار ذخایر سدها را کمترین میزان در یک دهه گذشته اعلام کرد وگفت: این وضعیت، مشهد را در شرایط بحرانی تأمین آب شرب قرار داده است و در حال حاضر، ۹۳ میلیون مترمکعب ذخیره در مخزن سد دوستی وجود دارد که در مقایسه با ۲۳۰ میلیون مترمکعب ذخیره در مدت مشابه سال گذشته، کاهش قابل توجهی داشته است و در همین لحظه از حجم آب مرده این سد در حدود ۲ هزار لیتر در ثانیه آب به مشهد پمپاژ میشود.
وی با اشاره به پیک مصرف ۱۳ هزار لیتر در ثانیه آب در شهر مشهد ادامه داد: تأمین آب شرب مشهد به صورت تلفیقی از منابع آب زیرزمینی از حدود ۵۰۰ حلقه چاه و آب سدها صورت میگیرد و با توجه به افزایش پیک مصرف در شهر مشهد به مناسبت عید غدیر به مدت ۴۸ ساعت سد کارده برای کمک به تأمین آب مشهد وارد مدار شده است.
*مهمترین موضوع مسأله اجتماعی آب است
کاظم جم، عضو شورای سیاستگذاری اطلاعرسانی بخش آب کشور نیز در ادامه این بازدید تأکید کرد: هر چند در حوزههای فنی آب کارهای بزرگ و زیر بنایی طی این سالها صورت گرفته اما باید گفت در مسأله اجتماعی آب کار جدی انجام نشده و طی سال جاری مهمترین موضوع مدیریت کلان آب همین مسأله است و دغدغه اجتماعی آب به عنوان یک اصل باید در دستور کار همه مردم بویژه مسئولان و متصدیان مدیریتی حوزه آب قرار گیرد.
*خلا وجود قوانین بازدارنده در حوزه تخلفات آبی
باید یادآورشد این بازدید تنها به بخشی از مسائل حوزه تأمین آب مشهد اشاره شده است در صورتی که موضوع آب ابعاد دیگری دارد که بخش دیگری از آن به مسائلی چون نبود قوانین بازدارنده برای بهرهبرداریهای غیر مجاز از طریق چاهها و استخرها بر میگردد.
در این زمینه مدیرعامل آب منطقهای خراسان رضوی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما عنوان کرد: در کنار اینکه سیاستهای تشویقی مانند حق الکشف برای شناسایی برداشتهای غیرمجاز به ویژه چاهها نداریم، عدم وجود قوانین بازدارنده و سختگیرانه برای اینکه متخلفان دوباره به سراغ انجام تخلف یا تکرار آن نرود یکی از چالشهای اساسی است.
محمد علی نعمت نژاد ادامه داد: از سال ۹۲ تا کنون ۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجازدر استان شناسایی و مسدود شده و برابر آمار هنوز بیش از ۶ هزار و۲۰۰ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده وجود دارد که باید مسدود شود اما باید تأکید کرد تعداد چاههای غیرمجاز شناسایی نشده به ویژه در باغ ویلاها یا سایر اماکن یا باغات بیش از اینها است و عدد اعلام شده تعدادی است که ما شناسایی کردهایم که اکثر موارد سابقه و پرونده دارند.
وی ضمن اعلام آمادگی در خصوص برخورد با چاههای غیرمجاز عنوان کرد: با توجه به شرایط اضطراری برای منابع آبی و تبعات اجتماعی شدید در موضوع مصارف غیرمجاز این آمادگی را داریم که در اسرع وقت و با هماهنگیها در سطح استان یا شهرستان سریعاً برخورد و مسدودسازی را انجام دهیم و در این زمینه حتی کمبود منابع اعتباری مطرح نیست و باید گفت تمام این اقدامات با حمایت خوب دستگاههای قضایی و انتظامی استان و شهرستانها اتفاق افتاده است.
*رنج نبود اعتبار در تکمیل پروژه های اضطراری تامین آب مشهد
مدیرعامل آب منطقهای خراسان رضوی به وجود سایر تخلفات در حوزه بهرهبرداری از چاهها اشاره کرد و گفت: برداشت بیشتر از حجم پروانه صادر شده یکی دیگر از تخلفات حوزه برداشت آب از چاههای مجاز چه در بخش کشاورزی یا صنعت یا سایر بخشها است که این موضوع با نصب لوازم اندازهگیری و کنترل، قابل پایش است.
نعمت نژاد با ارائه آماری ادامه داد: در سال گذشته ۲۷۱ حلقه چاه با حجم برداشت حدوداً ۴۰ میلیون متر مکعب مسدود شد که صرفهجویی خوبی در برداشت از منابع آبی به همراه داشت اما تأکید ما بر اصلاح قوانین در حوزه تخلفات آبی است که بارها این موارد را در جلسات تخصصی پیشنهاد داده ایم و با نمایندگان مجلس هم مکاتباتی داشتهایم.
وی در خصوص چالش تأمین منابع اعتباری برای انجام پروژههای اضطراری تأمین آب مشهد تصریح کرد: متأسفانه شرایط مالی دولت در کلیه حوزهها ضعف دارد و یکی از بحثهایی که ما به جد به صورت بسیار ویژه پیگیر هستیم تخصیص و پرداخت به موقع اعتبارات است که در این زمینه چالش جدی داریم و این موضوع ادامه پروژهها، شرکت، مشاوران و پیمانکاران ما را رنج میدهد. در واقع تأمین اعتبار و پرداخت باید به موقع باشد تا ما بتوانیم پروژهها را سریعتر به مدار بهرهبرداری برسانیم و از چالش کم آبی در تابستان پیش رو در مشهد عبور کنیم.
در نهایت باید گفت حل بحران آب بدون مشارکت مردم و اراده جدی مدیریتی ممکن نیست و برای عبور از بحران آب در مشهد، مجموعهای از اقدامات فوری و بلندمدت و همه جانبه ضروری است ونمی توان صرفا با پرداختن به یک موضوع در یک یا دو حوزه به نتیجه لازم رسید، باید با آموزش عمومی و رسانهای، مصرف مسئولانه را به فرهنگ عمومی تبدیل کرد و در کنار آن نباید از اصلاح قوانین بازدارنده غفلت کرد و در مجموع به هر نحو که می توان به کاهش تلفات پرداخت.
منبع: قدس آنلاین
کلیدواژه: سدکارده خراسان رضوی مشهد کمبود منابع آبی بحران اب خشک شدن دونالد ترامپ مذاکره ایران و آمریکا حرم مطهر امام رضا ع تیم فوتبال استقلال خراسان رضوی انفجار در بندر شهید رجایی مسعود پزشکیان مشهد سید عباس عراقچی قوانین بازدارنده بهره برداری تأمین آب منابع آب حلقه چاه پروژه ها آب مشهد چاه ها
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۹۰۵۷۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.