اثربخشی ۲۵ درصدی باروری ابرها نیازمند تحقیقات بیشتر است
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۹۰۵۸۴۴
به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر عباس مفیدی روز سهشنبه در میزگرد تخصصی «پیامدهای زیست محیطی بهرهبرداری نادرست از منابع طبیعی» در خصوص موضوع باروری ابرها و میزان اثربخشی آن افزود:
ادعای اثربخشی ۲۵ درصدی باروری ابرها با توجه به وضعیت و پیچیدگی ابرها، نبود تحقیقات علمی کافی و فراهم نبودن زیرساختهای لازم میسر نیست.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
وی بیان کرد: تعدیل وضعیت جوی، تئوری های بارش، ابرهای سرد و گرم، قطرکهای ابر، هسته های تراکم و انجماد و نیز قطرکهای فوق سرد از جمله مفاهیم پایه در موضوع بارورسازی ابرها به شمار میروند.
به گفته وی، در باروری ابرها موضوعاتی همچون روشهای باروری ابرها، باروری در ابرهای سرد و گرم، بازه زمانی و مقیاس مکانی و تاریخچه باروری ابرها مطرح است.
سه روش باروری ابرها
دانشیار اقلیمشناسی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: سه روش برای باروری ابرها وجود دارد که باروری «دینامیک» برای ابرهای همرفتی، باروری با «ذرات آب دوست» برای ابرهای گرم و روش باروری «استاتیک» برای بارش در ابرهای سرد کاربرد دارد.
وی با اشاره به وجود ۲ نوع ابر سرد و گرم گفت: در باروری ابرهای سرد به روش استاتیک از «یدید نقره» برای افزایش کریستالهای یخ و در باروری ابرهای گرم از «ذرات آب دوست» مانند نمک برای افزایش قطر قطرات استفاده میشود.
مفیدی اثربخشی محدود و وابستگی به شرایط جوی، نگرانی های زیست محیطی و سلامتی، هزینه های بالا و عدم قطعیت نتایج، مشکلات فنی و علمی و نیز مسایل اخلاقی و حقیقی را از جمله چالش های مهم باروری ابرها عنوان کرد و ادامه داد: در چالش اثربخشی محدود و وابستگی به شرایط جوی، موفقیت وابسته به وجود ابرهای حاوی رطوبت کافی و دمای مناسب منفی پنج تا منفی ۲۰ درجه سانتیگراد است.
وی بیان کرد: در خصوص چالش نگرانی های زیست محیطی و سلامتی، استفاده از یدید نقره و تجمع آن در خاک و آب نگرانی ایجاد کرده است، از سوی دیگر افزایش بارش مصنوعی ممکن است منجر به سیل فرسایش خاک یا کاهش بارش در مناطق همجوار شود.
این پژوهشگر با بیان اینکه هزینههای بالا، عدم قطعیت اثربخشی، نتایج غیرقابل پیشبینی از چالش های بارور سازی ابرها است، افزود: هزینه تولید هر متر مکعب آب بین ۳۰ تا ۶۰ دلار مطرح بوده و از سوی دیگر اندازهگیری دقیق افزایش بارش به دلیل پیچیدگی سیستمهای جوی دشوار است.
باروری ابرها و تاثیرات اقلیمی
دانشیار اقلیمشناسی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در مساله چالش های فنی و علمی، نبود داده کافی درباره میکروفیزیک ابرها در ایران به دلیل کمبود داده های مشاهداتی (آزمایشگاه، رادار، رادیومتر و غیره) و نیز عدم اجماع علمی درباره تاثیر بلندمدت این روش بر الگوهای اقلیمی مطرح است.
وی افزود: تعدیل مصنوعی وضعیت جوی، ممکن است به اختلافات بین المللی درباره مالکیت منابع آبی منجر شود و همچنین اجرای پروژه های بزرگ باروری ابرها بدون ارزیابی کامل زیست محیطی مورد انتقاد است.
مفیدی بیان کرد: ارزیابی تخصصی آکادمی ملی علوم آمریکا نشان می دهد که باروری ابرها و برنامه های تعدیل وضعیت جو هنوز شواهد آماری و فیزیکی مورد نیاز برای به رسمیت شناختن اعتبار علمی خود را فراهم نکرده است.
وی ادامه داد: نخستین اقدام عملی برای باروری ابرها در سال ۱۹۴۶ توسط «وینسنت شیفر» صورت گرفت و در سال ۱۹۴۷ همکار وی «برنارد ونگوت» برای نخستین بار نشان داد که می توان از یدید نقره برای باروری ابرها استفاده کرد.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد خاطر نشان کرد: دوره طلایی باروری ابرها در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی بود که در این مدت پروژه کلیماکس، تجربه یک و ۲ در فلسطین اشغالی و تجربه استرالیا در جزیره «تاسمانی» برای باروری ابرها رقم خورد.
مفیدی ادامه داد: تاریخچه باروری ابرها در ایران به سال ۱۳۵۳ بر می گردد، زمانی که به منظور افزایش ذخایر آبی سدهای کرج و جاجرود، وزارت نیرو با استفاده از امکانات فنی یک شرکت کانادایی اقدام به نصب ۳۰ دستگاه ژنراتور زمینی تصعیدکننده یدید نقره در حوضه های آبریز رودخانه های مذکور کرد.
به گزارش ایرنا، میزگرد تخصصی «پیامدهای زیست محیطی بهرهبرداری نادرست از منابع طبیعی» ذیل هارمونی-انعکاس، به عنوان بزرگترین رویداد محیط زیستی استان خراسان رضوی و به همت فرهنگ سرای تخصصی محیط زیست، سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری مشهد و به میزبانی خانه همافزایی انرژی و آب برگزار شد.
استانها خراسان رضوی ۰ نفرمنبع: ایرنا
کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست مشهد بارش باران سازمان حفاظت محیط زیست مشهد بارش باران برای باروری ابرها باروری ابرها زیست محیطی ابرهای سرد یدید نقره
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۹۰۵۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.