افراد خودشیفته اغلب این ۱۲ ویژگی را بدون اینکه خودشان متوجه باشند نشان میدهند / ۱۲ ویژگی رایج افراد خودشیفته + چگونه کمتر خودشیفته شویم؟
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۴۰۴ | کد خبر: ۴۴۹۱۰۷۹۵
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، جواد آل حبیب- افراد خودشیفته اغلب این ۱۲ ویژگی را بدون اینکه خودشان متوجه باشند نشان میدهند، روانشناسان میگویند. آیا هیچکدام از اینها برای شما آشنا به نظر میرسد؟
برچسب «خودشیفته» بار منفی دارد و اینکه کسی شما را اینطور بخواند ممکن است باعث شرم و سرخوردگی شود.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
«خودشیفته بودن لزوماً به معنی خودخواه یا آزاردهنده بودن فرد نیست. بلکه اغلب به این معنی است که فرد آنقدر در دنیای ذهنی یا احساسی خودش غرق است که نمیتواند به دیگران توجه کند. این نوعی بینایی تونلی عاطفی است که ممکن است ناشی از نیازهای برآورده نشده، اضطراب یا حتی خستگی باشد.»
با این حال، دکتر آیراپتیان هشدار میدهد که رفتارهای خودشیفته میتواند به روابط آسیب بزند. او و سایر روانشناسان میگویند خودآگاهی کلید است و ۱۲ ویژگیای که افراد خودشیفته اغلب بدون اینکه متوجه باشند نشان میدهند را فهرست کردهاند. همچنین راهکارهایی برای غلبه بر این رفتارها ارائه میدهند.
۱۲ ویژگی رایج افراد خودشیفته، به گفته روانشناسانکارشناسان ویژگیها و رفتارهای ظریفی که باید مراقب آنها بود را توضیح میدهند:
۱. فقط زمانی درخواست کمک یا نیاز دارند که بخواهند چیزی بگیرند
درخواست کمک و بیان نیازها مهم است، اما تعادل هم لازم است.
دکتر کریستال سعیدی میگوید: «اگر بیشتر ارتباطات شما مبتنی بر نیازهای خودتان باشد، ممکن است نشانه خودشیفتگی باشد. مردم وقتی احساس کنند فقط برای استفاده شدن هستند، نه اینکه ارزشمند باشند، متوجه میشوند.»
ارسال پیامهای ساده بدون دلیل خاص یا پیگیری برای صحبت درباره تعطیلات یک دوست روش خوبی برای نشان دادن اهمیت شما به آنهاست.
۲. ارزش دادن بیشتر به ظاهر روابط تا ارتباط واقعی
دکتر سعیدی میگوید افراد خودشیفته معمولاً بیشتر روی ظاهر رابطه تمرکز دارند تا احساس واقعی آن.
«آنها به اینکه دیگران چگونه آنها را میبینند، بهویژه از طریق شبکههای اجتماعی، داستانهای مرتبشده و خودتبلیغی، اهمیت بیشتری میدهند تا آسیبپذیری و به اشتراکگذاری متقابل که ارتباط واقعی را ایجاد میکند.»
۳. هر طور شده گفتگو را به سمت خودشان میبرند
افراد خودشیفته به نوعی همیشه سعی میکنند حرفها را به خودشان برگردانند، حتی اگر راهش پیچیده باشد. این ویژگی میتواند باعث بیثباتی روابط شود.
دکتر سانام حفیظ میگوید: «وقتی کسی دائماً تمرکز را به زندگی خودش میبرد، این پیام را میفرستد که تجربیات دیگران مهم نیستند. این باعث میشود دوستان و عزیزان احساس نادیده گرفته شدن کنند.» همچنین بخوانید: این ۹ مورد را به هیچ کسی توضیح ندهید | مرز بین صمیمی بودن و زیاده گویی / مرزهای سالم و محافظت از سلامت روان با مخفی نگه داشتن این ۹ راز شخصی خودتان
افراد خودشیفته اغلب این ۱۲ ویژگی را بدون اینکه خودشان متوجه باشند نشان میدهند / ۱۲ ویژگی رایج افراد خودشیفته + چگونه کمتر خودشیفته شویم؟
۴. قطع کردن حرف دیگران یا تسلط بر گفتگو
گاهی حرف زدن با افراد خودشیفته سخت است چون دائم دیگران را قطع میکنند یا حرفشان را میگیرند. این رفتار به روابط آسیب میزند.
دکتر حفیظ اضافه میکند: «قطع کردن حرف باعث میشود دیگران احساس شنیده نشدن کنند و محیط را برای بیان واقعی افکار ناامن میکند.»
۵. منحرف کردن انتقاد یا سرزنش دیگران
بازی سرزنش همیشه در افراد خودشیفته وجود دارد اما هرگز آنها را به عنوان مقصر قبول نمیکنند. همچنین بخوانید: ۹ ویژگی منحصر بفرد مردانی که هرگز در روابط شان به همسرشان خیانت نمی کنند، بر اساس روانشناسی / وفاداری در روابط عاشقانه چیست؟
دکتر سعیدی میگوید: «وقتی بازخورد به نظرشان حمله شخصی میآید، واکنش دفاعی نشان میدهند و حتی ممکن است طرف مقابل را مقصر جلوه دهند تا از خودشان محافظت کنند.»
۶. هرگز واقعاً عذرخواهی نمیکنند
مشکل پذیرش انتقاد و مسئولیت باعث میشود که افراد خودشیفته عذرخواهی را به عنوان کاری ناخوشایند ببینند. وقتی عذرخواهی میکنند، اغلب واقعی نیست.
دکتر ارنستو لیرا د لا روسا میگوید: «ممکن است بگویند ‘متأسفم که تو اینطور احساس میکنی’ به جای اینکه تأثیر رفتارشان را بپذیرند. این باعث میشود طرف مقابل احساس بیاعتباری کند و ترمیم رابطه سخت شود.»
۷. مشکل در همدلی
همدلی بخش مهمی از روابط سالم است، اما دکتر آیراپتیان میگوید افراد خودشیفته ممکن است در آن مشکل داشته باشند و حتی متوجه این موضوع نباشند.
«ممکن است ذهنی احساسات دیگران را بفهمند اما به سختی بتوانند از نظر عاطفی ارتباط برقرار کنند. برای کودکان، این موضوع میتواند مانند رهاشدگی عاطفی باشد و تأثیر منفی بر رشد احساسی و حس ارزشمندیشان بگذارد.»
۸. سریع برای دیگران نصیحت میکنند
این رفتار معمولاً از قصد خیر است، اما دکتر لیرا د لا روسا میگوید وقتی بدون گوش دادن واقعی، بلافاصله راهحل پیشنهاد میشود، مشکلاتی به وجود میآید.
«این باعث میشود روند عاطفی طرف مقابل متوقف شود. در روابط، مردم معمولاً قبل از دریافت راهحل میخواهند درک شوند.» همچنین بخوانید: زمان زیاد استفاده از گوشی همراه، تلویزیون، بازی های ویدیویی و شبکه های اجتماعی در کودکان، مشکلات عاطفی و رفتاری را ایجاد می کند +راهکارهای مدیریت زمان استفاده کودکان از صفحه نمایش
۹. نیاز شدید به تأیید بیرونی
دوست داشتن تعریف و تشویق طبیعی است، اما اگر نیاز به تحسین دائمی باشد میتواند به خودشیفتگی منجر شود.
دکتر آیراپتیان میگوید: «وابستگی زیاد به تأیید دیگران میتواند در روابط خستهکننده و یکطرفه شود، بهویژه وقتی نیازهای عاطفی شریک یا فرزند تحتالشعاع قرار میگیرد.»
۱۰. نمیتوانند موفقیت دیگران را جشن بگیرند
افراد خودشیفته دوست دارند تحسین شوند اما معمولاً نمیتوانند برای دیگران هم خوشحال شوند.
دکتر حفیظ میگوید: «وقتی کسی نمیتواند خوشحالی دیگران را ابراز کند، حتی به صورت خصوصی، نشاندهنده کمبود همدلی است. این موضوع باعث آسیب روابط و احساس بیحمایتی دیگران حتی در لحظات افتخارشان میشود.»
۱۱. کنجکاوی نسبت به دیگران ندارند
دکتر آیراپتیان میگوید مهم است که درباره دیگران سؤال کنیم و علاقه واقعی نشان دهیم. اگر این کار را نکنیم، پیام میدهد که «تو اهمیت نداری.»
«در خانواده، این موضوع باعث میشود شریک زندگی یا فرزند احساس بیتوجهی یا دیده نشدن کند، حتی اگر نیت این نباشد.»
۱۲. قوانین برای خودشان نیست
دکتر لیرا د لا روسا میگوید افراد خودشیفته معمولاً طرز فکر «قوانین برای توست، نه من» دارند.
«آنها ممکن است ندانند این رفتار چقدر حس حقبهجانب بودن ایجاد میکند. این موضوع در جمع باعث تنش و آسیب به اعتماد میشود.»
۱۲ ویژگی رایج افراد خودشیفته، به گفته روانشناسان چگونه کمتر خودشیفته شویم؟
چگونه کمتر خودشیفته شویم؟۱. تمرین گوش دادن فعال
گوش دادن فعال به شما کمک میکند تا از رفتارهای خودشیفته مثل عجله برای نصیحت دادن و کمبود همدلی دور شوید.
دکتر لیرا د لا روسا میگوید: «این یعنی آهستهتر شدن، برقراری تماس چشمی و نشان دادن علاقه واقعی به حرفهای طرف مقابل بدون اینکه فوری به پاسخ فکر کنید. میتوانید سؤالهای دقیق بپرسید یا آنچه شنیدید را بازتاب دهید. این تغییرات کوچک باعث میشود دیگران احساس احترام و ارزشمندی کنند.»
۲. هر روز کاری بدون توقع برای کسی انجام دهید
دکتر حفیظ میگوید: «رفتار خودشیفته معمولاً حول منافع شخصی یا شناخته شدن میچرخد. انجام کاری صرفاً برای دیگری، بدون توقع، همدلی را میسازد و تمرکز شما را به سمت دیگران میبرد.»
مثلاً به همکار کمک کنید بدون اینکه از او خواسته باشید، پیام تشویقآمیزی به دوستتان بفرستید یا در گفتگو جای دیگران را بدهید حتی اگر فکر میکنید حرف مهمی دارید.
۳. بعد از تعاملات اجتماعی با خودتان چک کنید
خودآگاهی کلید کاهش رفتارهای خودشیفته است و بازتاب دادن کمک میکند.
دکتر حفیظ میگوید: «فکر کردن درباره نحوه تعاملتان باعث افزایش آگاهی و مسئولیتپذیری میشود.»
میتوانید از خود بپرسید: «آیا من در گفتگو تسلط داشتم؟ آیا کافی درباره طرف مقابل سؤال پرسیدم؟ آنها ممکن است چه احساسی داشتند؟»
«حتی پنج دقیقه تأمل صادقانه بعد از یک موقعیت اجتماعی میتواند تغییرات پایدار ایجاد کند.»
پایان/*
اندیشه معاصر را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.
منبع : اندیشه معاصر
نویسنده : جواد آل حبیب
# اخبار روانشناسی # جواد آل حبیبمنبع: اندیشه معاصر
کلیدواژه: اخبار روانشناسی رفتارهای خودشیفته باعث می شود ۱۲ ویژگی طرف مقابل
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت andishemoaser.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «اندیشه معاصر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۴۴۹۱۰۷۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.