Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحریم ها و توطئه های آمریکا علیه ایران،ضرورت حذف دلار از مناسبات اقتصادی و گرایش به ارزهای جایگزین را ضروری ساخته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ وابستگی اقتصاد ایران به نفت تنها عارضه ساختاری عرصه مذکور به شمار نمی رود،بلکه در این میان مراودات اقتصادی ایران بر پایه دلار از دیگر تهدیدهایی است که باید با فوریت و اولویت نسبت به آن چاره اندیشی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه اکنون،دلار نخستین ارز جهان به شمار می رود،اما این دلیل نمی شود که ایران همچنان پیرو بسیاری از کشورهای جهان مناسبات و مراودات تجاری و اقتصادی بین المللی خود را با تکیه و تمرکز بر این ارز پیگیری کند.

در طول سالیان اخیر،برخی از کشورها همچون چین و ونزوئلا تلاش نمودند،فاصله خود را با این ارز بیشتر نمایند و برای پیگیری و اجرایی ساختن مراودات تجاری بین المللی،از ارزهای جایگزین استفاده نمایند.

عمده ارز کشور از محل تجارت نفت به دست می آید و به اعتقاد برخی کارشناسان در صورت جایگزین سازی ارز نفتی با دیگر واحدهای پول جهان،امکان حرکت بی حاشیه و کم خطرتر در حوزه اقتصادی تسهیل خواهد شد.

ونزوئلا و چین هر دو از کشورهایی محسوب می شوند که با آمریکا زاویه دارند و روابط میان آنها دوستانه و گرم به نظر نمی رسد.

برای نخستین بار،ونزوئلا پس از اعمال تحریم های ادامه دار واشنگتن ، برای جایگزین سازی ارز تجاری خود با دیگر ارزها،تدابیری را تعریف و طراحی نمود.

برخی از صاحب نظران اقتصادی معتقدند،استبداد دلار یکی از عوامل موثر درتحمیل خسارت به اقتصاد کشورهایی به شمار می رود که به نوعی همسو با ایالات متحده نیستند و در این میان خارج کردن دلار از مناسبات تجاری می تواند از فشار و عمق خسارت های احتمالی علیه کشورهای هدف ،کم کند.

حذف دلار از گردونه معاملات تجاری،مستلزم توافقی دوسویه است

محمدعلی خطیبی،مسئول سابق فروش نفت ایران و نماینده اسبق کشورمان در اوپک عنوان می کند در دولت دهم،قریب به 70 درصد از معاملات نفتی با کشورهای دیگر از طریق ارزهایی غیر از دلار انجام می پذیرفت که بنابر اظهارات وی این امر بر پایه توافقی میان طرفین(خریدار و فروشنده)تحقق می یافت.

وی در گفت و گویی با رسانه ها با اشاره به لزوم دخالت و تایید فدرال رزرو آمریکا(بانک مرکزی ایالات متحده)برای جابجایی دلار به مقدار بالا و حجیم،گفت:استفاده از ارز غیر از دلار،دست مجموعه مذکور را برای نقش آفرینی در تایید یا عدم تایید این جابجایی هاکوتاه می کند و به دنبال آن،امکان تحمیل فشار علیه کشورهایی که واشنگتن در صَدَدِ اعمال محدودیت علیه آنها است،محدود می شود.

جایگزین سازی یورو در ارز گردشگری

لازم به ذکر است چندی پیش،تصمیماتی در ارتباط با اتکا به یورو برای ارز گردشگری اندیشیده شد،به واقع در حوزه مبادلات تجاری،ارز عملیاتی و ارز گزارشگری مبنا قرار می گیرد که بواسطه آن در داد و ستدها از ارز عملیاتی و در محاسبات و گزارش ها به ارز گزارشگری تکیه می شود.

محمد صادقی،کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اعمال تحریم های متعدد ایالات متحده در سالیان گذشته علیه مردم ایران،عنوان کرد:یکی از ابزارهای واشنگتن برای تشدید فشارها با سوء استفاده از دلار انجام می پذیرد که هر آنچه برای منزوی کردن این ارز تلاش شود،از دامنه تحرکات ایالات متحده برای جنگ اقتصادی با ایران کاسته خواهد شد.

وی افزود:بنابر گزارش های موجود، اکنون ،در عرصه فروش نفت،ارز عملیاتی که مورد استفاده قرار می گیرد،معطوف به غیر دلار می شود اما در گزارش ها،احصای آمارها و...دلار به عنوان مبنا قرار می گیرد که می طلبد در مسیری گام برداریم که پیرو آن،استفاده از دلار در این عرصه نیز با یک شیب تدریجی متداوم،محدود و محدودتر شود.

صادقی عنوان کرد:به واقع هنگامی که از ارز دیگری در معاملات استفاده می شود،اما حساب ها بر اساس و مبنای دلار برآورد و ثبت می شود،زمینه انتقال نوسانات دلار به اقتصاد کشور هموار می شود و این در شرایطی است که ارز مذکور نقشی در عملیات ارزی ما ایفا نمی کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت:مدتی است که اخبار و گزارش هایی از تلاش برای جایگزین سازی یورو به جای دلار به گوش می رسد که امید آن می رود با فوریت هر چه تمام تر این امر انجام پذیرد که البته حصول آن، مستلزم اعمال تغییراتی در قوانین بودجه سنواتی و تکلیفی می باشد.

همگرایی کشورهای غیرهمسو با آمریکا،تسهیل کننده خروج دلار از مناسبات تجاری

علی ناظری،کارشناس مسائل سیاسی، با اشاره به تاثیرگذاری تحولات سیاسی در تصمیمات اقتصادی گفت:این امر در مناسبات تجاری و بین المللی ملموس تر به نظر می رسد و به واقع فراز و نشیب هایی که در تحولات سیاسی حادث می شود،سمت و سوی مراودات تجاری در عرصه بین المللی را ترسیم می کند.

وی افزود:اگرچه جایگزین سازی ارز رایج در مراودات تجاری در قالب سیاست های اقتصادی قابل تعریف است، لذا یقینا ، نفس و ریشه چنین تصمیماتی از عقبه سیاسی برخوردار است.

ناظری عنوان کرد:در ارتباط با جایگزین سازی ارز،در گذشته اقداماتی انجام شده اما برای عمیق تر شدن تدابیر و تصمیمات اتخاذ شده،همگرایی و هم افزایی با کشورهای غیر همسو با ایالات متحده،روند حصول این امر را تا حدود بسیاری تسهیل و تسریع خواهد کرد.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت:در گذشته،جایگزین سازی دلار به جای پوند استرلینگ با کندی صورت گرفت اما اکنون با عنایت به عمیق تر شدن شکاف ها میان چین و روسیه با ایالات متحده و تاثیرگذاری این دو کشور در تحولات اقتصادی(بخصوص نقش بسیار تاثیرگذار چین در اقتصاد جهانی) ، با همسویی و یکپارچگی هر چه بیشتر ، می توان ، ضریب انزوای دلار در مناسبات و معاملات تجاری کشورهای مذکور و البته تسری آن به متحدان روسیه،چین و ایران که در نقطه مقابلِ ایالات متحده قرار دارند،سرعت و شتاب هر چه بیشتری بخشید.

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۱۴۹۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری

به گزارش صدای ایران از ایرنا، عباس علی‌آبادی، در افتتاحیه ششمین نمایشگاه ایران اکسپو، با بیان اینکه اکنون ایران با وجود تحریم‌ها یکی از قطب‌های اقتصاد و صنعت منطقه است، اظهار داشت: بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی کشور شامل صادرات غیرنفتی، نفتی و واردات است که از این رقم نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار مربوط به صادرات غیرنفتی است.

وی افزود: کشور‌های همسایه افریقایی، کشور‌های اسلامی و دوست در اولویت توسعه روابط و همکاری اقتصاد با جمهوری اسلامی ایران هستم ضمن اینکه عضو ناظر تجارت جهانی هستیم و با حضور در پیمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تعامل سازنده‌ای با این پیمان‌های این کشور‌ها داریم.

علی‌آبادی بیان داشت: در سازمان همکاری اکو با ۹ کشور همسایه و منطقه همکاری داریم و موافقتنامه تجاری در حال پیگیری است با هشت کشور اسلامی در حال توسعه، موافقتنامه تجارت ترجیحی امضا کرده و در حال اجرا هستیم. همچنین در سازمان همکاری اسلامی با کشور‌های عضو موافقتنامه تجارت ترجیحی داشته و همکاری‌های تجاری را برنامه‌ریزی و اجرا می‌کنیم.

وی خاطرنشان کرد: با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا، موافقتنامه تجارت آزاد و با تعدادی دیگر از کشور‌ها موافقتنامه تجارت ترجیهی به امضا رسیده و با برخی دیگر از کشور‌ها در حال مذاکره هستیم، ما آماده عامل هستیم و دست همکاری اقتصادی با کشور‌ها و ملت‌های جهان را می‌فشاریم.

توسعه روابط تجاری با کشور‌های شرکت‌کننده در نمایشگاه اکسپو

وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو ۱۴۰۳ گفت: تلاش می‌کنیم این نمایشگاه بتواند با ارائه شفافیت توانمندی‌ها و شناسایی نیازمند‌های طرفین گام جدی را در توسعه اقتصادی بردارد.

علی‌آبادی ادامه داد: مهم‌ترین هدف این نمایشگاه توسعه روابط تجاری با کشور‌های شرکت‌کننده است، ایران در حوزه تجارت مزایای نسبی بسیاری دارد که می‌تواند تسهیل گر بسیاری از تعاملات در سطوح مختلف راهبردی باشد.

وی بیان کرد: زمینه‌های همکاری را تسهیل می‌کند ایران در حوزه تجارت مزایای نسبی دارد که می‌تواند تسهیل گر در حوزه راهبردی باشد همچنین چهره واقعی بخشی از توانمندی‌های ایران در این نمایشگاه‌ها معرفی می‌شود و زمینه برای همکاری‌های اقتصادی فراهم می‌گردد.

حضور بازرگانان و تجار از ۱۰۰ کشور دنیا

وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به حضور بازرگانان و تجار از ۱۰۰ کشور دنیا گفت: توجه به جایگاه ایران در کنار ظرفیت معدنی و کشاورزی و صنعتی فرصت‌های زیادی را فراهم می‌کند در این راستا رویکرد اصلی برنامه‌های وزارت صمت مبتنی بر تعاملات در عرصه بین‌الملل و کسب و کار دانش بنیان است.

وی بیان داشت: برنامه ما در مرحله اول جهت‌دهی توسعه اقتصادی بر پایه رشد اقتصادی پایدار با تعاملات بین‌المللی با محصولات فناورانه است، دوم توسعه زیرساخت‌های تجاری و افزایش سهم کشور از تجارت بین‌المللی از دیپلماسی اقتصادی است.

اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری

علی‌آبادی با بیان اینکه اولویت‌دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری است گفت: تعامل سازنده با کشور‌های منطقه در انتقال فناوری و صنعتی مهم‌ترین اقدام است، فعال‌سازی میز‌های کالایی کشور و استانی با هدف شناسایی ظرفیت صادرات به کشور‌های هدف با همکاری وزارت امور خارجه و بهره‌مندی حداکثری از روابط سیاسی در ایجاد بازار‌های جدید و حوزه تامین است.

وی اضافه کرد: افزایش کارایی و فعال کردن رایزنان بازرگانی در حرکت رقبای ایران، ارائه اطلاعات کامل به بازرگانان ایرانی و تنوع‌بخشی به تجارت با کمک ارز‌های محلی، توسعه بازار‌های مرزی جهت افزایش صادرات و منابع خارج از کشور، بهره‌گیری از ظرفیت اتاق‌های بازرگانی با سایر کشور‌ها و بخش خصوصی در روابط خارجی و گسترش بازار‌های صادراتی از مهم‌ترین اقدامات است.

دیگر خبرها

  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • آفریقا؛ قاره فرصت ها؛ موانع همکاری های تجاری ایران و آفریقا چیست؟
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • آفریقا؛ قاره فرصت‌ها/ موانع همکاری‌های تجاری ایران و آفریقا چیست؟