Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا فهیم، استادیار ادیان و عرفان تطبیقی دانشگاه شهرکرد در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال و بختیاری با اشاره به اصل «نیاز انسان به معنویت»، اظهار کرد: انسان استعدادی معنوی به نام خداطلبی دارد که به سه سرنوشت ممکن است دچار شود یعنی یا رشد می‌کند، یا کور می‌شود و یا کارکردی منفی و معکوس می‌یابد.

وی با بیان اینکه استعداد خداطلبی اگر در انسان رشد کند روال درست کمال طی خواهد شد، ادامه داد: روال درست همانا پیروی از سنت اسلامی و صراط انبیا است که مصداق آن‌را در یاران نبی خدا(ص) مانند سلمان فارسی می‌توان یافت، حال آنکه بسیاری از افراد هم‌عصر آن حضرت روال درست را طی نکردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فهیم در ادامه تأکید کرد: این استعداد اگر کارکرد منفی بیابد به مراتب خطرناک‌تر از کور شدن آن است و بدان معناست که این استعداد ضد معنوی و ضدخدایی می‌شود که توصیف این حالت را در آیه 179 سوره مبارکه اعراف می توان یافت که خداوند می‌فرماید: «أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ».

وی با اشاره به بهانه‌جویی برخی افراد مبنی بر اینکه نبی الهی در عصر حاضر وجود ندارد پس دین الهی هم محل اعتنا نیست، ادامه داد: جریان معنویت‌گرایی ممکن است تحت تأثیر برخی عوامل دچار اختلال شود از جمله بهانه عدم حضور نبی الهی به عنوان انسان کامل برای هدایت بشریت که این بهانه‌‌تراشی‌ها از طریق سنت شیعه پاسخ داده می‌شود.

فهیم با اشاره به ظهور چهره‌ها و افراد معنوی در عصر حاضر، تأکید کرد: افرادی نظیر علامه طباطبائی که رشد معنوی‌شان بر همگان محرز شده و صراط مستقیم را طی کرده‌اند، پرورش‌یافتگان عصر غیر پیامبر هستند که جایی برای بهانه‌جویی باقی نمی‌ماند.

پیامدهای عدم پاسخ به عطش معنویت‌گرایی در انسان

وی در خصوص پیامدهای عدم پاسخ به عطش معنویت‌گرایی در انسان، گفت: وقتی معنویت انسان روال و مسیر خود را طی نکند، توسط عقل و سنت پاسخ مناسب را نگیرد و به کمال نرسد، به ناچار با مؤلفه‌های دیگری جایگزین می‌شود.

استادیار ادیان و عرفان تطبیقی دانشگاه شهرکرد با اشاره به جریان معنویت‌گرایی در جوامع بشری، اظهار کرد: این جریان اگر به صورت نظام یافته مدیریت نشود، حتی در زمان پیامبر خدا(ص) نیز ممکن است به بیراهه برود که ظهور انبیای کاذب در صدر اسلام گواه این امر است.

وی با بیان اینکه در تورات نیز به وجود انبیای کاذب اشاره شده است، ادامه داد: وجود انبیای کاذب پاسخی نامتعارف به عطش معنویت‌گرایی است که در زمان پیامبر برای مبارزه با این افراد جنگ‌هایی رخ داد و مسلمانان به مبارزه با آن‌ها پرداختند.

فهیم با تأکید بر نظام‌مند نبودن ظهور انبیا یا عرفان‌های کاذب در گذشته، گفت: افراد در گذشته از روی غرایز شخصی و یا ساده‌لوحی به این وادی متمایل می‌شدند حال آنکه امروز این امر با برنامه‌ریزی و هدف انجام می‌شود.

این مدرس دانشگاه در استان ادامه داد: عرفان‌های کاذب در جوامعی ظهور می‌یابد که عقلانیت افراد با دخالت ساختار قدرت و یا عوامل دیگر، اجازه رشد نمی‌یابد و به صفر می‌رسد تا جایی که افراد ساده‌لوح آن جوامع نمی‌توانند معنویت حقیقی را از معنویت کاذب تشخیص دهند.

وی با اشاره به اینکه رهبران این جریان‌ها خود «شیاطین انس» و خطرناک‌ترین گمراهان از دیدگاه قرآن کریم هستند، بیان کرد: اینان افرادی هستند که استعداد خداطلبی‌شان منحرف و معکوس شده و مصداق بارز شیطان و دشمن راه حق هستند.

اهداف رهبران عرفان‌های کاذب

فهیم در خصوص اهداف رهبران عرفان‌های کاذب، تأکید کرد: بر اساس پژوهش‌هایی انجام شده، این افراد غالباً از رسیدن به مطلوب و هدف اجتماعی خودشان از جمله جاه و مقام، قدرت، منصب، حیثیت اجتماعی، ثروت و ... باز مانده‌اند و برای جبران سرخوردگی خود در مسیر باطل قرار می‌گیرند که از دیدگاه قرآن خاسران دنیا و آخرتند.

اهداف پیروان عرفان‌های کاذب

وی در ادامه تصریح کرد: باید توجه داشت عامه مردم که فریب می‌خورند و در این مسیر قرار می‌گیرند به دنبال مطلوب‌های اجتماعی مذکور نیستند بلکه نوعی مطلوب ذاتی را جستجو می‌کنند که در سیر عادی زندگی به آن دست نیافته‌اند.

استادیار ادیان و عرفان تطبیقی دانشگاه شهرکرد ادامه داد: این دسته افراد به سبب بحران‌های زندگی دچار مشکلات روانی می‌شوند و در جستجوی آرامش به این معنویت‌های غیر حقیقی روی می‌آورند تا به مطلوب‌های روانشناختی از قبیل اطمینان خاطر، عزت نفس، کرامت، آسایش و ... دست یابند.

فهیم با بیان اینکه این رهبران به خوبی قادرند با تأمین مطلوب پیروان، آن‌ها را به جرگه‌ خودشان جذب کنند، بیان کرد: این افراد با بهره‌گیری از فنون روانشناختی می‌توانند به طور موقت، آرامش مورد جستجو را به توده مردم که در زندگی دچار بحران شده‌اند، اعطا کنند.

وی در ادامه تأکید کرد: باید توجه داشت که این آرامش موقتی است و پیرو این عرفان‌ها را به نتایج مورد جستجو نمی‌رساند تنها می‌تواند او را به آرامشی نسبی برساند که از ارتکاب اعمالی مانند خودکشی منصرف شود اما در ادامه او را به وادی‌‌هایی سوق می‌دهد که مطلوب اولیه نبوده است.

راهکارهای مبارزه با عرفان‌های نوظهور

فهیم در خصوص رفتارهایی که می‌توان در قبال این عرفان‌های نوظهور و رهبرانشان اتخاذ کرد، گفت: یک راهکار می‌تواند اراده زور و جدیت باشد که به عنوان نمونه انبیای کاذب در زمان پیامبر اسلام(ص) همگی از دم تیغ گذشتند.

وی در ادامه تأکید کرد: همچنین می‌توان با تشویق و وعده مقام و قدرت این افراد را از مسیر باطل بازگرداند اما روش صحیح‌تر و کارآمدتر همانا آگاهی‌بخشی مؤثر و زمینه‌سازی تفکر عامه مردم برای فریب نخوردن و بازگشت به مسیر حقیقی معنویت است.

فهیم با مهم ارزیابی کردن عقلانیت افراد جامعه، بیان کرد: اگر فضای ضد عقلانیت در سطح جامعه ازبین برود، آگاهی و عقلانیت نسبت به زندگی معنوی جای آن‌را می‌گیرد که در این خصوص خود مردم نیز باید همت و اراده لازم را داشته باشند.

وی در تشریح فرایند برچیده شدن عرفان‌های کاذب، بیان کرد: در گام نخست باید نیروهایی را پرورش داد که بتوانند پیروان و فریب‌خوردگان را آگاهی ببخشند و آن‌ها را از موهوم بودن آرامش تجویزی این جرگه‌ها مطلع کنند.

فهیم با بیان اینکه نباید به راحتی رهبران این گروه‌های باطل را باور کرد، تأکید کرد: در قرآن آمده که افراد برای پذیرش و باور کردن سخنان انبیای الهی از آنان معجزه طلب می‌کردند حال چگونه باید سخنان افرادی را پذیرفت که در پی مطامع فردی و هوا و هوس خودشان آرامشی را تجویز می‌کنند که خودشان هم به آن نرسیده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری عرفان های نوظهور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۷۲۵۸۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۰۰ عنوان برنامه عقیدتی سیاسی در استان تهران برگزار می‌شود

نماینده ولی فقیه در سپاه استان تهران با بیان اینکه هدف هفته عقیدتی سیاسی آشنایی جامعه با آثار شهید مطهری است گفت: ۲۰۰ عنوان برنامه در هفته عقیدتی سیاسی با محوریت آشنایی جامعه با افکار و عقاید ارزشمند شهید مطهری برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، حجت‌الاسلام علی معبودی امروز - شنبه هشتم اردیبهشت- در نشست خبری گرامیداشت هفته عقیدتی سیاسی و مقام معلم در جمع اصحاب رسانه که در سپاه سیدالشهدا (ع) استان تهران برگزار شد با اشاره به تقارن روز معلم و هفته عقیدتی سیاسی اظهار کرد: پایه‌های اصلی تفکر بسیج، سپاه و نیروهای مسلح مسائل اعتقادی است لذا ارتباط دائمی و مستمر پاسداران و بسیجیان با افکار شهید مطهری در اثبات افکار نیروهای مسلح در مسائل اعتقادی و اخلاقی کمک‌رسان خواهد بود.

وی افزود: بیشتر جامعه به ویژه جامعه هدف با آثار و افکار شهید مطهری آشنایی دارند و اگر پاسداران، بسیجیان و همه جامعه با افکار شهید مطهری هر چه بیشتر آشنایی پیدا کنند یقیناً در مسیر پاسداری از دستاوردهای انقلاب بهتر و محکم تر حرکت خواهند کرد.

حجت الاسلام معبودی خاطرنشان کرد: همه ما در زندگی نیازمند الگوهای مناسبی هستیم و شهید مطهری آن الگویی است که می تواند ما را از نظر فکری، اعتقادی، رفتاری و علمی تامین بکند یعنی پاسداران، عالمان ربانی عالمان عامل عالمان آگاه با الگو گیری از جملات و رهنمودهای شهید مطهری به انقلاب خدمت کنند.

نماینده ولی فقیه در سپاه حضرت سیدالشهدا (ع) استان تهران گفت: از هفتم تا ۱۲ اردیبهشت به‌عنوان هفته عقیدتی سیاسی نام‌گذاری شده که برنامه‌های متنوعی با موضوع "شهید مطهری، خودسازی و تمدن سازی"، "شهید مطهری، تعلیم و تربیت و حقوق زنان"، شهید مطهری، مکتب انقلاب و بسیج"، شهید مطهری، عترت، قرآن و ولایت، "شهید مطهری، شهدا و ولایتمداری" و "شهید مطهری، معنویت، مهدویت و قدس شریف" برگزار خواهد شد.

وی افزود: روز اول به عنوان شهید مطهری خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی است که در بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری به آن اشاره کردند همه ما نیاز به خودسازی جامعه پردازی و تمدن سازی داریم، روز دوم شهید مطهری تعلیم و تربیت منزلت و حقوق زنان، هم بحث تعلیم خیلی مهم است هم تربیت و هم منزلت حقوق زنان به نظر می رسد تنها دینی که به صورت کامل و جامع از حقوق زنان دفاع کرده اسلام است.

حجت الاسلام معبودی بیان داشت: روز سوم به عنوان شهید مطهری مکتب انقلاب و بسیج است البته مکتبی که برگرفته از مکتب ناب اسلام است اما بیان اجزای و عناصر این مکتب می تواند آنرا تقویت کند و نیاز است با نگاه به اندیشه شهید مطهری در این جهت حرکت کنیم، روز چهارم عنوان شهید مطهری پژوهش و تولید علم است که باز تاکید مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم همین مقوله ی پژوهش و تولید علم است.

وی افزود: روز پنجم به عنوان شهید مطهری قرآن عترت و ولایت است شهید مطهری شاگرد قرآن و عترت بودند و اگر در آثار او این عظمت دیده می شود به برکت قرآن و اهل بیت است، روز ششم شهید مطهری شهدا و ولایت مداری است فرهنگ شهید و شهادت یکی از نکاتی است که به درستی در آثار شهید مطهری بیان شده شهید مطهری میگوید در این عالم هر کسی مدیون کسی است جز شهید، شهید کسی است که همه مدیون آنها هستند، روز هفتم شهید مطهری معنویت، مهدویت و قدس شریف است شهید مطهری می گوید گم شده بشر امروز اقتصاد نیست بلکه معنویت به معنای صحیحش است و اگر معنویت مردم از بحران معنویت نجات پیدا کنند از همه بحرانها نجات پیدا خواهند کرد.

منبع: ایرنا

کد خبر 748489

دیگر خبرها

  • مبارزه با فساد و تأمین امنیت روانی جامعه اولویت دستگاه عدلیه است
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی
  • روز خاص ورزش با رویداد هم‌مسیر اتیسم(عکس)
  • دوی نمادین با بزرگسالان اتیسم در تهران، رشت و ماهشهر
  • ۲۰۰ عنوان برنامه عقیدتی سیاسی در استان تهران برگزار می‌شود
  • نیاز امروز جامعه ما معنویت است
  • برگزاری دوی نمادین با بزرگسالان اتیسم به میزبانی ۳ شهر
  • برگزاری رویداد «هم‌مسیر اوتیسم» در ۳ شهر ایران
  • برگزاری دوی نمادین با بزرگسالان اتیسم در تهران، رشت و ماهشهر
  • عقب‌نشینی پسران از مبارزه با غول کنکور/ آسیب‌های کاهش مردان تحصیلکرده