Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-08@22:48:52 GMT

آنها عددی نیستند اما حریف قابل احترامی هستند!

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۷۳۶۵۳۱

امیل دورکیم جامعه‌شناس فرانسوی یکی از پنج جامعه‌شناسی برزگ است که آن‌ها را بنیان‌گذاران این رشته علمی می‌دانند. این متفکر اجتماعی در حوزه ورزشی تحلیلی دارد و در ‌آن از ورزش به عنوان نظامی از تقویت متقابل باورها، ‌آیین‌ها، نمادها و احساساتی که افراد در قالب اجتماعات به یکدیگر پیوند می‌دهد نام می‌برد. او می‌خواهدبهاین پرسش پاسخ دهد که چرا ورزشبه ویژه فوتبالمهم است؟ و مهم‌تر اینکه چرا باید افراد تا بدین حد نسبت به ورزش حساس باشند و درباره آن صحبت کنند،اظهارنظر نمایند و حتی احساسات شدیدی نسبت به آن ابراز دارند؟ واقعیت این است که عمق دلبستگی افراد به تیم‌های مورد علاقه‌ خودناشی از تأثیر احساس حضور در میدان بازی است و همین سبب می‌شود هواداران و طرفداران تیم‌های مختلف که علیرغم اینکه یک‌دیگر را نمی‌شناسند اما صحبت کردن از ورزش برایشان راحت‌تر از هر موضوع دیگریباشدو این به ذات ورزش برمی‌گردد که به ظاهر یک پدیده و سرگرمی ساده است اما این سرگرمی به ظاهر ساده، در بطن و متن خود حاوی اهمیت راهبردی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه کارلوس کی روش سرمربی تیم ملی فوتبال کشورمان در آستانهنزدیک‌شدنبهبازی‌های بزرگرقابت های مقدماتی جام جهانی فوتبال 2018روسیهکه در آن تیم‌های با قدمت، پر انتظار و دارای بازیکنان و مربیان ستاره نسبت به دیگر تیم‌ها حضور دارند،‌بیان کرد و خو است تا هوادارن پرچم سفید بر سر در خانه ها به اهتزاز درآورند و یا بازیکنان تیم ملی از هواداران خواستند تا با لباس سفید در ورزشگاهحاضر شوند و یاصحبت‌ها درباره بازی، به همراه، احساسات صمیمانه در حمایت از آنها ابراز شودبه این دلیل بود که، اجتماعات پر شور و هیجان‌انگیز باعث ایجاد انگیزه در تیم و هواداران و طرفداران آنها می‌شود،از فردایاولین بازی در دور مقدماتی این رقابت ها،هر روز صبح و یا بعد از پایان بازی‌ها، علاقه‌مندان به دنبال اظهارات مربیان و بازیکنان و یا کارشناسان درباره بازی هستند تا بدانند تیم‌شان چگونه برنده شد یا نتیجه بازی را از دست دادو ای بسااز همین اظهارات در صحبت‌های خود و کری‌خوانی‌های شاناستفاده کنند. این گروه با بردها و باخت‌های تیم مورد علاقه‌شان، علاقه‌شان را یادآوری کنند. جشن‌ها و شادمانی‌هایی که در ورزشگاه ویا حتی در خیابان ها و عرصه های عمومی برپا میدارند به تقویت این حس وفاداری کمک می کند. در ورزشگاه نیزتقسیم شدنتماشاگرانبه دو گروه رقیب، هواداران و طرفداران تیم‌ها هیجان بیشتری را تجربه می‌کنند و اگر چه به لحاظ تعداد این دو گروه با یک‌دیگر متفاوت هستند-مثلا جمعیت هفتاد و چند هزار نفری طرفدار تیم ملی ایران در برابر جمعیت چند ده نفری احتمالی طرفدار تیم ملیچین-اما هر دو به یک اندازه به تیم‌ها دلبستگی و علاقه داشته و خود را به کلاه، پرچم، لباس و دیگر وسایل همرنگ تیم مورد علاقه شان مجهز می‌سازند تا با این شیوه، نمادی از وفاداری به تیم‌شان را ابراز کنند.

جامه عمل پوشاندن به درخواست کی روشدر دانش جامعه‌شناسی، استفاده ازکارکردها و پیامدهایورزشرقابتیدر ایجاد و تقویتهمبستگی ونیز کارکرد افتخار ناشی از برتری به حریفاست و بسته به ظرفیت‌های جامعه، می‌توان از این دو کارکرد به نفع سیستم کلی جامعه بهره برد و این موضوع با سریع‌الانتقال بودن احساس در توده تماشاگران مرتبط است آنجا که طرفداران به محض دیدن ‌آرم و پرچم تیم‌شان سوت و کف و هیاهو به راه می‌اندازند و یا آن هنگام که تیمشان در حال ورود به زمین است دست و پای کوبان از آنها استقبال می‌کنند و فریاد شادی سر می‌دهند و یا آنجا که در پی معرفی اعضای تیم حریف، فریاد «قابل نیستند»یا «عددی نیستند»و...از میان تماشاگران بلند می‌شود اما به هنگام معرفی اعضای تیم محبوب خود، جمعیت غرق شادی و تشویق می‌شودو فریاد «شیره»، فضای ورزشگاه را در هم می پیچدمی‌توان به وضوح این پدیده را مشاهده کرد. به نوشته دورکیمقبل از هر مراسمی آیین سرود ملی برگزار می‌شود و تماشاگران با احترام به پرچم کشور، سرود ملی را می‌خوانند که این مراسم کوتاه،هدفش تقویت حس وفاداری به یک جامعه بزرگتر و ملی است. و بدین ترتیب در ‌آغاز رقابت و کری خوانی و تقسیم بندی فضای ورزشگاه به دو قطب هواداران تیم میزبان و میهمان، به آنها یادآوری شود که آنها در نهایت زیر یک پرچم و سرود هستند اینگونه مراسم با پایان یافتن سرود ملی، باغریو شادی و اوج ابراز احساسات با سوت و کف نمود پیدا میکند و بازی چنین باشکوه آغاز می‌شود.

در جریان برگزاری مسابقه نیز طرفداران تیم‌ها از هر فرصتی برای مشارکت جمعی در فعالیت‌هایی که نمایانگر باورها، احساسات و همبستگی مشترک آنهاست استفاده می‌کنند: تیم خود را تشویق می‌کنند، با هر گلی برمی‌خیزند و هورا می‌کشند، نسبت به تصمیم داور اعتراض می‌کنند و زمانی کهسر دسته (لیدر) تشویق‌کنندگان با پرچم تیم‌ها به دور ورزشگاه می‌چرخند صدای تشویقحتما بیش از پیش می‌شود. دورکهایم درباره بین دو نیمه بازی در مسابقات فوتبال می‌نویسد: نمایش‌ها بین دو نیمه به وسیله گروه‌های موسیقی مربوط به دو تیم، در حالی‌که لباس‌های مخصوص به تیمشان را به تن کرده‌اند، فرصتی را برای هواداران به وجود می‌آورد تا سرودتیمملیرا با هم بخوانند.

پس از پایان بازی جمعیت از ورزشگاه خارج می‌شود. هواداران تیم بازنده ناراحت و آرام، و طرفداران تیم پیروز با شور و حرارت گرم صحبت می‌شوند و گاهی عجله‌ای برای رفتن به خرج نمی‌دهند تا این لحظه شادی را طولانی‌تر کنند.

کوتاه سخن آنکه، رویدادهای ورزشی نشان دهنده شرایط آیینی خاصی است، چرا که میزان تعامل گروهی در آن بالاست، به نمادهای مقدس پرداخته و بر آنانتکیهمی‌کنند و رفتارهای جمعی و آیینی آن نمادی است از عضویت در گروه و تقویت باورها، ارزش‌ها ،‌آرمان‌ها و احساسات مشترک. هیجان عمومی که در چنین بازی‌هایی انتظار آن می‌رود، شادی محض و تحریک ناشی از حضور دیگران که علایق مشترک دارند و فرونی گرفتن و افول احساسات که استفاده یا هدر دادن موقعیت‌ها را به دنبال دارد کاملا توسط شرکت‌کنندگان در مسابقات ورزشی تجربه می‌شوند.

هوادارانو طرفداران تیم‌ها جدای از تجربه‌های هیجان ناشی از پیروزی تیم مورد علاقه خود یا احساس درد و رنجی که شکست تیمشان نصیب آنها می‌کند همچنان به تیم خود امید دارند و نسبت به آن احساس تعهد و وفاداری می‌کنند.

تماشاگران مسابقات ورزشی گروه‌های عاطفی را شکل می‌دهند که از دیدن صحنه‌های ورزشی و بسیاری از کارهای مشترک دیگر انجام می‌شود لذت می‌برند و این احساس لذت آنها را به یک دیگر پیوند می‌دهد در مجموع مسابقاتفوتبال مانند دیگر رویدادهای ورزشی دوستداران و پیروان خود را به صورت گروه‌های هوادار تیم‌ها، با یک‌دیگر متحد می‌سازد.

بنابراین با جامه عمل پوشاندن به درخواست سرمربی تیم ملی و پوشیدن لباس سفیداز سویهوادارن، یا مجهز کردن خودبه کلاه،پرچم،لباسودیگروسایلهمرنگتیمملی،همخوانی سرود ملی در آغاز بازی، تشویق ملی پوشان در حین بازی، ابراز شادی و شعف پس از برد احتمالی و حتی نصب پرچم مقدس کشورمان بر سر خانه ها، می تواند در پیدایش موجی از همبستگی ملی، انسجام اجتماعی، تقویت وفاداری به کشور، ایجاد و تقویت غرور ملی کمک شایانی کند و این نه خواسته کی روش، بلکه نتیجه مطالعات جامعه شناختی است.

اکبر محمدخانی

دانشجوی دکترای جامعه شناسی اقتصادی و توسعه

ایسنا

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۷۳۶۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور از دیوار چین: ستاره چینی برابر نوشاد زانو زد

به گزارش "ورزش سه"، نخستین بازی مرحله ۱/۱۶ پایانی مسابقات تنیس روی میز اسمش عربستان با مصاف نوشاد عالمیان نفر ۶۸ دنیا از ایران در مقابل لیانگ جینگ کون از چین دارنده رتبه چهارم دنیا آغاز شد.

گیم نخست این بازی بسیار نزدیک پیش رفت و در حالی که ملی پوش ارزنده پینگ‌پنگ ایران این شانس را داشت که در گیم نخست پیروز میدان شود، بازی را با نتیجه ۱۴ بر ۱۲ به حریف خود واگذار کرد. در گیم دوم این مسابقه، نابغه پینگ‌پنگ ایران از همان ابتدا نبض بازی را در اختیار گرفت و با اقتدار ۱۱ بر ۶ پیروز شد و کار به تساوی کشیده شد.

گیم سوم این بازی در حالی با نتیجه ۱۱ بر ۸ به سود حریف چینی به پایان رسید که نوشاد از همان ابتدای این گیم از این حریف قدرتمند پیش بود و ۸ بر ۶ بازی را در اختیار داشت اما در نهایت گیم سوم را واگذار کرد. در گیم چهارم این بازی بازهم عالمیان در تمامی لحظات از حریف سرشناس چینی پیش بود و توانست با حساب ۱۱ بر ۹ گیم را به سود خود به پایان برساند تا کار به گیم سرنوشت‌ساز پنجم برسد.

در گیم پنجم، نوشاد از ابتدا بازی را در دست گرفت و در حالی که ۳ بر صفر از حریف خود پیش افتاده بود، مربی چین وقت استراحت گرفت، اما این وقت استراحت نیز نتوانست جلوی امتیاز گرفتن نوشاد را بگیرد و بازی ۷ بر ۱ به سود نوشاد در گیم پنجم ادامه پیدا کرد تا اینکه با اقتدار ۱۱ بر ۵ این گیم به سود نوشاد عالمیان خاتمه یافت تا در مجموع ۳ بر ۲ به جمع ۱۶ بازیکن برتر اسمش عربستان صعود کند.

نوشاد در مرحله ۱/۸ پایانی با برنده دیدار لین شیندنگ دارنده رنکینگ ۱۵ جهان از چین و راون فیلاس دارنده رنکینگ ۷۴ جهان از آلمان مسابقه خواهد داد. هدایت پینگ‌پنگ باز ایران در مسابقات اسمش عربستان برعهده جمیل لطف‌الله نسبی سرمربی تیم ملی تنیس روی میز کشورمان است. مسابقات تنیس روی میز گرند اسمش عربستان از ۱۲ تا ۲۱ اردیبهشت ماه به میزبانی ریاض با حضور بزرگان پینگ‌پنگ دنیا در جریان است.

دیگر خبرها

  • شکست شهرداری گرگان مقابل حریف لبنانی/ الریاضی قهرمان شد
  • کاظمیان: حریف ما اصلا موقعیت گل نداشت
  • آتش زدن بنر و پرچم هواداران دورتموند توسط طرفداران پاری سن ژرمن در ورزشگاه پارک دو پرنس پیش از آغاز بازی / فیلم
  • این استقلال دلیل قهرمانی پرسپولیس است
  • سینا اسدبیگی در نقش تونی کروس برای پرسپولیس
  • لیگ برتر بسکتبال| طبیعت حریف شهرداری گرگان در فینال شد
  • نویدکیا: باید ببینیم در کجاها چه مشکلاتی داریم
  • مورایس: بیرانوند و کنعانی زادگان که ستاره نیستند، فقط ما ستاره داریم!
  • تغییرات به سود استقلال خواهد شد/ ذوب‌آهن حریف خطرناکی است
  • عبور از دیوار چین: ستاره چینی برابر نوشاد زانو زد