Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@03:29:45 GMT

دندان شيري نوزادان و هر آنچه بايد بدانيد

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۴۷۶۷۸

خبرگزاري آريا - دندان شيري نوزادان

دانستني‌هاي دندان شيري

بعضي‌ها مي‌گويند چون بچه شما زود دندان درآورده، احتمال خراب شدن دندان‌هايش هم بيشتر است! زود روييدن دندان‌هاي کودکان هيچ ارتباطي با زودتر پوسيده شدن آنها ندارد، مگر اينکه کودک در شرايطي باشد که تغذيه مناسب و بهداشت کافي دهان و دندان براي وي در نظر گرفته نشود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 - دکتر مهکامه ميرکريمي*: با اينکه امروزه بيشتر والدين آگاه، اطلاعات علمي و درستي درباره روند رشد کودک دارند اما گاهي حرف و حديث‌هايي که مي‌شنوند، به نگراني‌هاي رايج و طبيعي آنها دامن مي‌زند. شايد لازم باشد نگاهي علمي به اين باورها و حرف و حديث‌هاي رايج که در شبکه‌هاي مجازي و ميان افراد رد و بدل مي‌شود، بيندازيم و همزمان با خانه‌تکاني‌هاي رايج در اين روزها، باورهاي خود را درباره دندان شيري کودکان خود نيز اصلاح کنيم؛ مثلا درباره روند طبيعي رويش دندان بيشتر والدين مي‌دانند که کوچولوي آنها حدود 6 ماهگي اولين دندان شيري خود را درمي‌آورد و تا 5/2 سالگي تعداد دندان‌هاي شيري‌اش تکميل مي‌شود.
 
تعداد دندان‌هاي شيري 10 عدد در هر آرواره است که به مرور مي‌افتند و 32 دندان دائمي جاي آنها را مي‌گيرد اما به محض شنيدن آنچه ديگران (به‌ويژه دوستان نزديک و بزرگ‌ترهاي فاميل) مي‌گويند، ممکن است سردرگم و وحشت‌زده شوند. در اين مطلب برخي از رايج‌ترين گفته‌هاي عاميانه را ارزيابي و تحليل کرده‌ايم.

  
باور شماره١

بعضي‌ها مي‌گويند چون بچه شما زود دندان درآورده، احتمال خراب شدن دندان‌هايش هم بيشتر است! زود روييدن دندان‌هاي کودکان هيچ ارتباطي با زودتر پوسيده شدن آنها ندارد، مگر اينکه کودک در شرايطي باشد که تغذيه مناسب و بهداشت کافي دهان و دندان براي وي در نظر گرفته نشود. از آنجايي که تکرر شير خوردن شبانه در بسياري از کودکان وجود دارد و يکي از اصلي‌ترين عوامل پوسيدگي‌هاي دندان در سنين پايين است، والدين بايد به محض مشاهده رويش دندان‌هاي شيري دندان‌ها را با گاز مرطوب يا مسواک‌هاي انگشتي طي روز تميز کنند.

باورشماره 2

بعضي‌ها مي‌گويند اين نشانه خوبي است که کودک شما زودتر از 6 ماهگي دندان دربياورد چون معنايش اين است که کلسيم بدن مادر در دوران بارداري خوب تامين شده است! زمان رويش دندان‌ها در کودکان از الگوهاي ارثي پيروي مي‌کند. گرچه محدوده‌هاي نرمالي براي زمان طبيعي رويش دندان‌ها مشخص شده ولي تا 6ماه اختلاف با محدوده‌هاي استاندارد موجود طبيعي تلقي مي‌شود. بديهي است تغذيه درست مادر در دوران بارداري در سلامت دندان‌ها و استخوان‌هاي کودک نقش بسيار موثر و مستقيمي خواهد داشت ولي در مورد زمان رويش دندان‌هاي کودک و حتي ترتيب رويشي دندان‌ها الگوهاي ژنتيکي موثر هستند.

باور شماره ٣

بعضي‌ها مي‌گويند بهتر است مراقب آهن دادن به شيرخوار خود باشيد. اگر دندان‌ها سياه شود، ديگر نمي‌توان کاري کرد و دندان زود مي‌پوسد! مکمل‌هاي آهن مي‌توانند باعث تغيير رنگ سياه دندان‌هاي شيري کودکان شوند ولي پوسيدگي‌زا نيستند. به همين دليل پس از استفاده از مکمل‌ها بايد به کودک آب بدهيد و روي سطح دندان‌ها را با گاز مرطوب تميز کنيد. در صورت بهداشت دهاني مناسب و تغذيه درست اين تغيير رنگ‌ها تبديل به پوسيدگي نخواهند شد و اگر دندان‌ها پوسيده نشوند، برداشتن تغيير رنگ‌ها توسط دندان‌پزشک امکان‌پذير است. اگر پوسيدگي به تغيير رنگ‌ها اضافه شود بايد درمان‌هاي مناسب از قبيل ترميم يا عصب‌کشي مدنظر قرار گيرد.

باور شماره 4

بعضي‌ها مي‌گويند اصلا نبايد به بچه‌ها پستانک و شيشه شير داد چون دندانشان زود مي‌پوسد! تکرر شير خوردن شبانه به‌دليل اينکه در طول شب جريان بزاق دهان کاهش يافته، مي‌تواند موجب پوسيده شدن دندان‌ها شود. به همين دليل بهتر است پس از شير خوردن به کودک آب داده شود و دندان‌هاي کودک با گاز مرطوب در طول روز تميز شوند ولي پستانک اگر به‌صورت طولاني و بعد از 2 سالگي ادامه يابد منجر به تغيير شکل فک کودکان مي‌شود و در آينده به درمان‌هاي ارتودنسي نياز خواهد داشت.


باور شماره 5

بعضي‌هامي‌گويند ژل‌هاي بي‌حس‌کننده به لثه نزنيد، چون رويش دندان‌ها با مشکل مواجه مي‌‌شود! ژل‌هاي بي‌حسي براي کاهش درد رويش دندان استفاده مي‌شود و روي لثه ناحيه مورد نظر زده مي‌شوند. اين ژل‌ها تاثيري در زمان رويش دندان ندارند ولي بايد به مقدار محدود و فقط در موارد خيلي ضروري مصرف شوند زيرا جذب مخاطي اين داروها بالاست و در صورت مصرف بيش از حد ممکن است براي نوزاد مشکلاتي ايجاد کند.

باور شماره 6

بعضي‌هامي‌گويند اگر ترشحات مخصوص رويش دندان دور دهان کودک بريزد و سبب قرمزي و آسيب پوست شود نشان‌دهنده اين است که کودک گرمي‌اش کرده! تجمع بزاق در گوشه‌هاي دندان به‌صورت مکرر مي‌تواند در بعضي افراد باعث ايجاد تحريکاتي شود که به‌صورت ضايعات پوستي قرمزرنگ در اين نواحي است و اصطلاحا به آن «شقاق» يا «چلايتوزيس» مي‌گويند.

باور شماره ٧

بعضي‌هامي‌گويند دندان‌هاي کودکي که عادت دارد شب شيشه به دهان بخوابد يا زير سينه مادر شير بخورد و بخوابد، زود مي‌پوسد! بعد از 2 سالگي بايد نوشيدن شير و مايعات مختلف به‌وسيله شيشه شير متوقف و کودک به استفاده از فنجان تشويق شود. در زير 2 سالگي دندان‌ها بايد به‌طور مرتب در طول روز با گاز مرطوب تميز شوند و با بيشتر شدن تعداد دندان‌ها از مسواک‌هاي مناسب مرحله سني کودک که در داروخانه‌ها موجود است، استفاده شود. کودک نبايد با شيشه شير حاوي شير يا مايعات شيرين‌شده به خواب رود.

باور شماره ٨

بعضي‌هامي‌گويند اگر دندان شيري کودک در اثر ضربه شکسته و لثه پاره شده ديگر بايد تا 6سالگي بي‌دندان بماند و منتظر رويش دندان دائمي باشد! متاسفانه اگر دندان از حفره احاطه‌کننده دندان خارج شده باشد ديگر رويش مجدد نخواهد داشت و بايد منتظر رويش دندان دائمي ماند. دندان‌هاي قدامي فک بالا حدود 7 سالگي و دندان‌هاي قدامي فک پايين، حدود 6 سالگي رويش خواهند کرد.

باور شماره ٩​

بعضي‌ها مي‌گويند بهترين کار براي رفع خارش و درد رويش دندان‌هاي شيرخوار دادن هويج سفت يا نان خشک است! در اين مواقع که رويش دندان کودک را آزار مي‌دهد، مي‌توان با دست تميز ناحيه مذکور را به آرامي ماساژ داد. استفاده از دندان‌گيرها در برخي کودکان مفيد واقع مي‌شوند. براي برخي ديگر از کودکان خوراکي‌هاي سفت مانند يک قطعه نان خشک، هويج و خيار ممکن است به جاي دندان‌گير مناسب باشد و به کاهش خارش ناحيه کمک کند. استفاده از ژل‌هاي بي‌حسي موجود در بازار به‌صورت محدود و در مقدار کم و در مواقع بسيار ضروري اشکالي ندارد.
هفته نامه سلامت
اخبارمرتبط :
فرآيند دندان درآوردن نوزاد
تسكين درد نوزاد هنگام دندان در آوردن
پنج دشمن دندان کودکان را بشناسيد
پيشگيري از خراب شدن دندانهاي نوزادان

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۴۷۶۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ هزار کودک خیابانی در تهران

آفتاب‌‌نیوز :

سید علی کاظمی درباره کاهش آسیب‌ها برای کودکان خیابانی یا در موقعیت خیابان گفت: این کودکان شرایط متنوع و مختلفی دارند و طبق برنامه‌ریزی دادستانی تهران یک طرح در سه ماهه پایانی سال برای این کودکان اجرا شد.

وی ادامه داد: ابتدا کودکان کار و خیابان سرشماری شدند؛ البته هیچگاه نمیتوان ادعا کرد که آمار دقیقی از تعداد کودکان خیابانی وجود دارد و در هیچ کشوری هم اطلاعات کاملی در این زمینه نیست اما مطابق سرشماری که انجام شد و این آمار توسط سرشماری شهرداری اعلام و چشم‌اندازی در این خصوص ارائه شد و بعد از اینکه به مرحله اجرای طرح وارد شدیم، آمارها حاکی از صحت اطلاعات سرشماری بود.

کاظمی اضافه کرد: طرح شناسایی و ساماندهی کودکان کار و خیابان ابتدا با چهار ون آغاز شد و اکنون به ۲۲ ون افزایش یافته است. در این زمینه طرح آزمایشی اجرا شد و پس از آن طرح عملیاتی کلید خورد که در نتیجه آن تا پایان سال گذشته حدود هزار کودک شناسایی و مورد حمایت قرار گرفتند.

معاون وزیر دادگستری با تاکید بر رویکرد خانواده محوری در حمایت از کودکان کار و خیابان افزود: فرآیندهای حمایت از این کودکان دارای پیچیدگی‌های بسیاری است؛ فرایندها شناسایی و اقدامات اجرایی انجام شده است و در سال جاری دستورالعمل جامع تدوین خواهد شد و در قالب رهنمود ملی منتشر می‌شود.

معاون وزیر دادگستری درباره اجرای طرح‌های حمایتی برای کودکان بازمانده از تحصیل این موضوع را از اولویت‌های مرجع ملی حقوق کودک در سال جاری برشمرد و افزود: آنچه در طرح ساماندهی و حمایت از کودکان کار و خیابان دریافتیم این بود که اگر این کودکان در مدارس باشند هیچگاه گرفتار خیابان نخواهند شد؛ بنابراین با خانواده کودکان ارتباط برقرار کردیم و ضرورت ادامه تحصیل کودکان را مورد تاکید قرار دادیم.

کاظمی ادامه داد: برآوردهای اولیه این بود که کودکان به دلیل فقر در خیابان هستند اما با بررسی‌های بیشتر و دقیق‌تر دریافتیم که علت حضور کودکان به‌ویژه اتباع این است که چون مدرسه نمی‌روند خانواده با وجود توانایی در تامین هزینه‌های کودک اما ترجیح می‌دهد که او بیکار نباشد و کار کند در صورتی که اگر در مدرسه باشند موضوع کودکان کارو خیابان هم حل خواهد شد.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک افزود: سعی داریم تا با حمایت از کودکان بازمانده از تحصیل، عدالت اجتماعی و بازماندگی از تحصیل را کم کنیم و در این زمینه شاخص‌های جدیدی تدوین شده است و همکاری خوبی با وزارت آموزش و پرورش انجام دادیم و باید برنامه‌ها و سیاستگذاری ها به‌گونه‌ای باشد که کودکی در ساعات آموزش در خیابان یا منزل نباشد.

وی اضافه کرد: بررسی موضوع کودکان بی‌هویت، ساماندهی فرایندهای اجرایی و بودجه‌ریزی حقوق کودکان، پیگیری مطالعات حقوق کودک، نقش تغییرات اقلیمی و تاثیر بر حقوق و رفاه کودک، علت طرد کودکان و سقط جنین از جمله موضوعاتی است که در سال ۱۴۰۳ به عنوان اولویت‌های مرجع ملی حقوق کودک در دست بررسی قرار دارد تا راهکارهای حل برای برخورد با مشکلات کودکان در این حوزه‌ها را شناسایی کنیم و ورود جدی داشته باشیم همچنین برنامه جامع استان‌ها در زمینه حقوق کودک تدوین خواهد شد و در کنار موارد یادشده اصلاح قوانین و مقررات مربوط به کودکان و نوجوانان را در دستور کار داریم تا به قانون جامع برای احقاق حقوق کودکان دست یابیم.

معاون وزیر دادگستری با اشاره به اصلاح قوانین و مقررات حوزه کودکان و نوجوانان افزود: سال گذشته آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ به تصویب هیأت دولت رسید و شیوه‌نامه آن مشتمل بر ۷۵ ماده تدوین و ابلاغ شد و نتیجه این اقدامات اصلاح و تسهیل فرایند فرزندخواندگی بود و در استان‌هایی که این طرح اجرایی شد، از جمله در تهران و مشهد با وضعیت بسیار خوبی روبرو شدیم.

کاظمی با اشاره به نتایج مطلوب مشارکت خانواده‌ها در نگهداری از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست گفت: در شیرخوارگاه حضرت علی اصغر(ع) در مشهد، پایان سال گذشته کودکی نبود همچنین در شیرخوارگاه حضرت رقیه(س) تهران نیز همه کودکان به فرزندخواندگی رفته بودند. در شیرخوارگاه حضرت شبیر و حضرت آمنه(س) نیز تعداد کودکان به طور قابل ملاحظه‌ای کاسته شد.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک درباره اقدامات اجرایی برای کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست به راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی اشاره کرد و گفت: این مجتمع‌ها به واقع چند منظوره هستند و همه خدمات مورد نیاز برای کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست را ارائه می‌دهد.

کاظمی با اشاره به تجربه و ابتکار خوب دادگستری استان خراسان رضوی در راه‌اندازی مجتمع شوق زندگی از اجرای مرحله دوم این طرح در مشهد خبر داد و افزود: بهترین تقدیر از این اقدام ابتکاری، گسترش و ترویج آن بود که با همکاری قوه قضاییه و دولت، این مجتمع‌ها اکنون در ۶ استان راه‌اندازی شده است و در دیگر استان‌ها نیز در حال شکل‌گیری است.

وی اضافه کرد: اکنون در شیرخوارگاه حضرت آمنه(س) یک مجتمع ویژه شوق زندگی برای کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست ایجاد شده است و با راه‌اندازی این مجتمع، زمان واگذاری این کودکان به خانواده‌های متقاضی از حدود ۲۹۰ روز به ۶۰ روز کاهش یافته است ضمن اینکه اطلاعات و پرونده‌های مربوط به همه کودکان مرتب شده و با همکاری قاضی مستقر در این مجتمع و مددکاران، اقدامات موثری برای کودکان انجام شده است.

دبیر مرجع ملی حقوق کودک، مجتمع‌های شوق زندگی را ایستگاههایی با ارائه خدمات چند منظوره برای کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست برشمرد و ابراز امیدواری کرد که این مجتمع‌ها در همه استان‌ها راه‌اندازی شود.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک به تهیه پیش‌نویس اصلاحی برای قانون حمایت از اطفال و نوجوانان با رویکرد حمایت از کودکان در فضای مجازی و ارتباط با رسانه‌ها گفت: این پیش‌نویس سال قبل تهیه شد و البته هنوز نیاز به بررسی دارد و در سال جاری به دولت تقدیم خواهد شد.

دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک با اشاره به پیگیری لایحه پلیس اطفال گفت: بررسی این لایحه اکنون در کمیسیون حقوقی قضایی به اتمام رسیده و امیدواریم امسال در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد زیرا تشکیل پلیس اطفال در کشور یک ضرورت است.

کاظمی از تشکیل کمیته آمار حقوق کودک با مصوبه شورای آمار خبر داد و در این باره گفت: آمار مربوط به کودکان در وزارتخانه‌های محوری و مهم از جمله وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی کشور ساماندهی شده است.

معاون وزیر دادگستری با اشاره به انبوه شاخص‌ها در زمینه اطفال و نوجوانان بر لزوم ساماندهی این شاخص‌ها تاکید کرد و افزود: پس از تدوین شاخص‌ها هرگونه تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی در زمینه حقوق کودکان و نوجوانان مبتنی بر داده‌های آماری انجام می‌شود.

دبیر مرجع ملی حقوق کودک اظهار داشت: یکی از سختی‌ها در این زمینه وجود ازدیاد و تنوع و تعدد شاخص‌ها است اما با ساماندهی و تعیین شاخص‌ها، نظام پایش و ارزیابی حقوق کودک از سال جاری در کشور اجرایی می‌شود.

وی با اشاره به طراحی سامانه حقوق کودک مرجع ملی اظهار داشت: بارگذاری اطلاعات حقوق کودک در این سامانه در حال انجام است و امسال دسترسی عموم به اطلاعات این سامانه فراهم خواهد شد.

کاظمی اضافه کرد: اطلاعات مربوط به اقدامات حقوق کودکی، قوانین و مقررات حوزه کودکان و نوجوانان، برگزاری نشست‌ها و فعالیت‌ها، اقدامات استانی و به‌طور کلی وضعیت کودکان در این سامانه قرار داده می‌شود.

معاون وزیر دادگستری با اشاره به کنوانسیون سازمان همکاری‌های اسلامی در مورد حقوق کودک، افزود: پیش‌نویس این کنوانسیون سال گذشته توسط سازمان همکاری‌های کشورهای اسلامی تهیه شد و اصلاحیه مدنظر خود را با همکاری اساتید حوزه و دانشگاه اعلام کردیم و امیدواریم امسال به نتیجه برسد و با عنوان «سند جده» تصویب خواهد شد.

وی یادآور شد: این سند سال ۲۰۰۵ با عنوان میثاق حقوق کودک در اسلام تهیه شده بود اما اکنون با عنوان کنوانسیون کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی در دست تهیه است که در آن همه مقررات حقوق کودک تجمیع شده است.

کاظمی افزود: سال گذشته گزارش ملی جمهوری اسلامی ایران( گزارش پنجم و ششم) به کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل متحد ارائه شد و به تکلیف قانونی خود عمل کردیم.

وی، هماهنگ سازی دستگاه‌ها در موضوعات مرتبط با حقوق کودک را از جمله وظایف مرجع ملی حقوق کودک برشمرد و در این باره اظهار داشت: پنج جلسه شورای هماهنگی مرجع ملی حقوق کودک و حدود ۵۲ جلسه کارگروه‌های شورا نیز برگزار شد و در کنار آن با توجه به نیاز به سیاستگذاری دقیق و ارتباط با کنشگران، ۶ کارگاه نظام حمایت از کودکان و نوجوانان با رویکرد هم‌اندیشی، چالش‌ها و راهکارها در حوزه‌های مختلف مروبط به حقوق کودکان از جمله بازماندگان تحصیل، کودکان کار و خیابان و کودکان اتباع و کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست برگزار شد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • سخنگوی یونیسف: گورستان‌هایی در غزه دیدم که مملوء از کودک بود
  • اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره فیلم کودک معرفی شدند
  • ۵ هزار کودک خیابانی در تهران
  • علت پرحرفی کودکان؛ چطور رفتار کنیم؟
  • انتقاد سازمان دفاع از کودکان از بازداشت کودکان فلسطینی به دست ارتش صهیونیست
  • شرایط اخذ ویزای دبی برای کودکان
  • باید و نباید‌های تعامل با کودکان چاق
  • معرفی کامل دبی لند و هر آنچه که باید بدانید!
  • آنچه که باید در مورد ویژگی‌های جدید واتس‌اپ بدانید
  • لزوم پیوند کودکان با طبیعت از بدو تولد