Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-07@14:00:47 GMT

مؤسسات مالی چگونه شکل گرفتند؟

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۸۶۳۴۰

مجوز غیر کارشناسی و بدون نظارت 5 هزار صندوق قرض‌الحسنه طی دهه 70 توسط نیروی انتظامی و هزار تعاونی اعتباری با مجوز وزارت تعاون وقت، صادر شده است.

به گزارش ایران، یکی از موضوعات بحث برانگیز در مناظره سوم نامزدهای ریاست جمهوری اشاره به مشکلات میلیون‌ها نفر سپرده‌گذار مؤسسات مالی غیر مجاز بود اما کمبود وقت موجب شد تا ریشه این مشکل، آنچنان که باید مورد بررسی قرار نگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مؤسسه‌های کوچکی که در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب و برای فرار از ربوی بودن بانک‌ها پرداخت وام بدون بهره به مشتریان خود را (عمدتاً در بازار) انجام می‌دادند، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با تعداد بیشتری پا به میدان گذاشتند. دراوایل انقلاب و در شرایطی که تنها بانک‌های دولتی فعال بودند، بستر برای توسعه مؤسسات و تعاونی‌های مالی و اعتباری فراهم شد.

اما افزایش تعداد صندوق‌های قرض‌الحسنه در ابتدای دهه 60 یعنی سال 1362 باعث شد تا ضرورت دریافت مجوز آنها توسط وزارت کشور به دلیل تخلفاتی که در آنها صورت گرفته بود، مطرح شود. هرچند این صندوق‌ها این دستور را برنتافتند ولی در سال بعد با مصوبه هیأت وزیران، وزارت کشور و بانک مرکزی مکلف شدند تا بر عملکرد صندوق‌های قرض‌الحسنه نظارت کنند. دراین مصوبه تأکید شده بود که اساسنامه صندوق‌های قرض‌الحسنه باید به تأیید وزارت کشور برسد و پروانه فعالیت آنها توسط شهربانی‌های وقت صادر شود. ولی پس از چند سال و در ابتدای دهه 70 همین مصوبه نیز ملغی شد و شرایط برای رشد بیشتر و بدون نظارت این نوع مؤسسات فراهم شد.

دراین سال‌ها نیروی انتظامی بر اساس همان روال سابق اعطای مجوز و پروانه فعالیت را به صندوق‌های قرض‌الحسنه ادامه داد و با شکل‌ گیری وزارت تعاون در ابتدای دهه 70 تعاونی‌های اعتباری نیز به‌عنوان یکی از اشکال تعاونی تقویت شد و وزارت تعاون به‌عنوان متولی بخش تعاون مجوز فعالیت تعاونی‌های اعتباری را در کنار سایر تعاونی‌ها آغاز کرد. پس از گذشت حدود 10 سال از تأسیس و فعالیت مؤسسات مالی و اعتباری بدون ضوابط خاص در دهه 1380 قوانین و مقررات متعددی مانند ماده 92 قانون برنامه سوم توسعه برای اعطای اختیار نظارت بر آنها به بانک مرکزی به تصویب رسید که مهم‌ترین آنها قانون تنظیم بازار غیر‌متشکل پولی بود که با پیگیری بانک مرکزی در سال 1383 در مجلس به تصویب رسید.

هرچند قوانینی که در دهه 80 به تصویب رسید دست بانک مرکزی را برای نظارت بر مؤسسات مالی و اعتباری بازکرد ولی درواقع از زمانی که ماده 96 در قانون برنامه پنجم توسعه تصویب شد و براساس آن نیروی انتظامی دیگر حق صدور مجوز نداشت، مجوزها فقط با بانک مرکزی بود.

6 هزار صندوق قرض‌الحسنه و تعاونی روی دست بانک مرکزی
براساس اطلاعات ارائه شده از سوی بانک مرکزی در طول سال‌هایی که بانک مرکزی از موضوع نظارت بر مؤسسات مالی و اعتباری کنار بوده است حدود 6هزار مؤسسه با مجوز سایر نهادها شکل گرفته است. دراین دوره نیروی انتظامی برای 5 هزار صندوق قرض‌الحسنه مجوز فعالیت صادر کرده است و وزارت تعاون نیز به هزار تعاونی اعتبار مجوز داده است.
برخلاف آنچه تصور می‌شد برخی از صندوق‌های قرض‌الحسنه و تعاونی‌های اعتبار که تنها در چارچوب خاص و در قالب یک شعبه می‌توانستند فعالیت کنند پای خود را فراتر گذاشته و ضمن توسعه شعبه های خود در سایر مناطق شهر، استان و سپس کشور همچنین ارائه خدمات پولی و جذب سپرده در عمل در کسوت بانک ظاهر شدند و دقیقاً از همین زمان تبعات و آثار منفی فعالیت آنها در اقتصاد ظاهر شد.به طوری که برخی از این مؤسسات که طبق قانون باید برای دریافت مجوز به بانک مرکزی مراجعه می‌کردند هزاران شعبه در سراسر کشور داشتند و میلیون‌ها سپرده‌ گذار جذب کرده بودند و بخشی از نقدینگی کشور را دراختیار داشتند.
میزان
یکی از معروفترین و بزرگترین مؤسسه‌های مالی و اعتباری غیرمجاز میزان بود که با گردهم آمدن بازنشستگان قوه قضائیه تأسیس شده بود. ولی این مؤسسه در طول 12 سال فعالیت خود از اصول اولیه خود پا را فراتر گذاشت و درنهایت با پیگیری بانک مرکزی منحل اعلام شد.

مؤسسه غیرمجازمالی و اعتباری میزان که حوزه فعالیتش با بیش از 80 شعبه عمدتاً در استان‌های خراسان رضوی، جنوبی و شمالی متمرکز بود از دی ماه 92 با بحران مالی مواجه شد که علت آن سرمایه‌ گذاری هزار میلیارد تومانی این مؤسسه در شرکت بحران زده پدیده شاندیز بوده است.

با بحران مالی این مؤسسه مالی و اعتباری، سپرده‌ گذاران آن قادر به دریافت سپرده‌های خود نشدند که در استان خراسان شمالی مقدار مطالبات 80 هزار سپرده‌ گذار در این مؤسسه حدود چهار هزار و 500 میلیارد ریال بود. همچنین به دنبال بدعهدی مدیران مؤسسه میزان در قبال سپرده‌ گذاران، اعضای هیأت مدیره این بنگاه اقتصادی که در مشهد فعالیت داشتند با حکم دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مشهد بازداشت شدند. پس از انحلال میزان و تشکیل هیأت تسویه، بانک مرکزی بانک صادرات را به‌عنوان بانک عامل برای پرداخت سپرده‌های مردم انتخاب کرد.

تعاونی اعتبار ثامن الحجج
تعاونی اعتبار غیرمجاز ثامن الحجج مثال دیگری از این دست مؤسسات است که از ابتدا ماهیت صرفاً صنفی داشته و برای ارائه خدمت به عموم مردم توسط تعاونی از ابتدا مجاز نبوده و فقط افراد حائز شرایطِ مندرج در اساسنامه، قادر به عضویت در تعاونی و دریافت خدماتی در حد و اندازه‌های یک تعاونی (و نه یک مؤسسه اعتباری یا بانک) بوده‌اند. به علاوه، محدوده جغرافیایی فعالیت تعاونی، شهرستان سبزوار بوده؛ لیکن تعاونی مذکور تحت عنوان ساختگی «مؤسسه اعتباری» و با سوءاستفاده از خلأ قانونی موجود، دامنه فعالیت غیرقانونی خود را از طریق افزایش پی درپی شعبه‌های تعاونی در سراسر کشور گسترش داد و با جلب اعتماد عمومی بواسطه استفاده ابزاری از القاب مبارک ائمه اطهار(ع)، پرداخت سودهای بالا و نامتعارف و انجام تبلیغات گسترده و فریبنده، روش‌های تزویرآمیز و پرمخاطره‌ای را برای جذب سپرده‌های بیشتر در پیش گرفت.

در ادامه متأسفانه بخش عمده‌ای از سپرده‌های جذب شده به قصد سودجویی و امید به استفاده از افزایش قیمت‌ها صرفِ امور واسطه‌ گری، بنگاه‌ داری و دلالی (بخصوص در بخش مسکن و املاک) شد و عملاً محبوس شد. لذا تعاونی با جذب سپرده‌های جدید با میزان سود بالاتر به پرداخت سودهای کلان وعده داده شده به سپرده‌های پیشین اقدام می‌کرد و این چرخه معیوب و روند باطل تا زمان ناتوانی تعاونی در جذب سپرده‌های جدید و به تبع آن ممکن نبودن پرداخت سود و اصل سپرده به مشتریان قبلی، همچنان ادامه داشت.

کاسپین
کاسپین که این روزها به سوژه‌ای جذاب برای برخی از رسانه‌های مخالف دولت تبدیل شده است نام مؤسسه جدیدی است که باید پس از انحلال و تعیین تکلیف 8 تعاونی اعتبار شکل بگیرد. این درحالی است که به گفته رئیس کل بانک مرکزی تاکنون این مؤسسه هیچ سپرده‌ گذاری که متعلق به خود آن باشد جذب نکرده است و سپرده‌گذاران عمدتاً مربوط به تعاونی فرشتگان هستند که هنوز تعیین تکلیف نشده است.
با هدف ساماندهی تعاونی‌های اعتباری هشت‌گانه فرشتگان، امید جلین، بدر توس، پیوند، الزهرا، حسنات اصفهان، دامداران کرمانشاه و عام کشاورزان مازندران مجوز مؤسسه اعتباری کاسپین در مورخ 27 اسفند 94 براساس مصوبه شورای پول و اعتبار صادر تا با انحلال تعاونی‌های مذکور و تجمیع آنان در مؤسسه اعتباری کاسپین، ساماندهی مورد نظر محقق شد.

براساس توضیحات بانک مرکزی در خصوص تعویض تابلوها و دفترچه‌ها در شعبه های تعاونی‌های منحله هشت‌گانه و استفاده از عنوان مؤسسه اعتباری کاسپین پیش از تکمیل فرآیند انتقال نیز شایان ذکر است، تعویض تابلوها حسب دستور مرجع قضایی و بدون هماهنگی با این بانک صورت گرفته است و از این منظر هیچ گونه مسئولیتی متوجه بانک مرکزی نیست. با عنایت به تعدد مراجع قضایی رسیدگی‌کننده به پرونده‌های تعاونی‌های اعتبار منحله هشت‌گانه و نبود وحدت رویه مکاتباتی در این خصوص از سوی این بانک صورت پذیرفته است.

تاکنون به استناد تفاهمنامه‌های تنظیمی میان هیأت‌های تسویه تعاونی‌های اعتبار منحله الزهرا، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، عام کشاورزان مازندران، حسنات و امیدجلین با هیأت مدیره مؤسسه اعتباری کاسپین، تحویل دارایی‌های 5 تعاونی اعتبار منحله ذکر شده از تعاونی‌های اعتبار منحله هشت گانه به مؤسسه اعتباری کاسپین محقق شده است و از این پس مؤسسه اعتباری کاسپین پاسخگوی سپرده‌های تعاونی‌های منحله مذکور خواهد بود.
گفتنی است تمهیدات لازم با هدف تعیین تکلیف و نقل و انتقال دارایی‌های سه تعاونی اعتبار منحله فرشتگان، پیوند و بدرتوس نیز کماکان ادامه داشته و نتایج در این باره از طریق وب سایت بانک مرکزی اطلاع‌ رسانی خواهد شد.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۸۶۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۲ برابری ضمانت‌نامه‌های اعتباری و غیراعتباری صندوق سرمایه‌گذاری صنایع کوچک

 

محمد حسین مقیسه مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک، گفت: به پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی، سقف ضمانت‌نامه‌های اعتباری از ۵ به ۱۰ میلیارد تومان و سقف انواع ضمانت‌نامه‌های غیر اعتباری (پیمانکاری - قراردادی) از ۱۰ به ۲۰ میلیارد تومان افزایش یافت.

وی با تاکید بر اهمیت افزایش سقف ضمانت‌نامه‌ها تاکید کرد: افزایش سقف ضمانت‌نامه‌های این صندوق برای صنایع کوچک در سال جهش تولید با مشارکت مردم، اثربخشی خدمات صندوق را به صورت معناداری افزایش خواهد داد و نقش صندوق را در جهش تولید برجسته‌تر خواهد کرد.

مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک افزود: ضمانت‌نامه اعتباری، برای پوشش ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات اعطایی به نفع بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری و همچنین تضمین تأمین مالی از طریق سکوهای تأمین مالی جمعی و سکوهای تأمین مالی زنجیره تأمین با تخفیف حداکثر ۵۰ درصدی در کارمزد صادر می‌شود. درصد پوشش این نوع ضمانت‌نامه ۱۰۰ درصد اصل و سود تسهیلات سرمایه در گردش، ایجادی و توسعه‌ای را شامل خواهد شد.

این مسؤول عنوان کرد: صندوق با صدور انواع ضمانت‌نامه غیر اعتباری به‌نفع کارفرما، تسهیل‌گر اجرای قراردادهای واحدهای تولیدی مشمول تعریف صنایع کوچک است.

مقیسه در پایان خاطرنشان کرد: ضمانت‌نامه‌های شرکت در مناقصه، پیش‌پرداخت و حسن انجام کار را می‌توان مهم‌ترین ضمانت‌نامه‌های پیمانکاری دانست که در صندوق بدون دریافت ودیعه نقدی و با تخفیف حداکثر ۵۰ درصدی در کارمزد، به درخواست واحدهای تولید کوچک و به نفع کارفرمایان صادر می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت متقاضیان تسهیلات مسکن در این بانک مشخص شد
  • معامله نخستین گواهی سپرده سکه صادره خزانه بورس کالا
  • چرا بیمه سلامت حساب واحد بانکی ندارد
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی، بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی در کشور بدتر از تحریم خارجی است
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • افزایش دو برابری سقف ضمانت‌نامه‌های صنایع کوچک
  • افزایش ۲ برابری ضمانت‌نامه‌های اعتباری و غیراعتباری صندوق سرمایه‌گذاری صنایع کوچک
  • سقف ضمانت‌نامه‌های صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک افزایش یافت