Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@02:31:44 GMT

خانه‌های ناامن برروی گسل تبریز

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۳۸۳۳۰۳

خانه‌های ناامن برروی گسل تبریز

به گزارش خبرنگار گروه استان هایباشگاه خبرنگاران جوانازتبریز؛تراکم زیاد جمعیت و نامناسب بودن معابر و استحکام پایین ساختمان‌ها در مناطق حاشیه شهرها به خصوص کلانشهر تبریز که جزو حادثه خیزترین نقاط کشور محسوب می‌شود، می‌تواند در حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله و آتش‌سوزی فاجعه وحشتناکی به بار بیاورد.
هرچند ایجاد این پدیده در کلانشهر تبریز به چند دهه قبل برمی‌گردد اما با توجه به موقعیت جغرافیایی این کلانشهر و واقع شدن آن بر روی گسل معروف 175 کیلومتری، ایجاب می‌کند، مسؤولان و دست‌اندرکاران شهری هرچه سریع‌تر فکری برای حل این معضل بکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش مسؤولان و مدیران شهری نزدیک به نیم میلیون نفر در مناطق حاشیه و سکونتگاه‌های غیررسمی کلانشهر تبریز ساکن هستند و مقایسه این آمار با جمعیت یک و نیم میلیون نفری این شهر، نشان می‌دهد که تقریباً یک سوم جمعیت تبریز در مناطق حاشیه‌نشین زندگی می‌کنند و بی‌تردید این معضل باید با توجه به موقعیت این کلانشهر در کشور و شهر اولین‌ها به صورت جدی پیگیری و مرتفع شود.
توحید رستمی کارشناس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان با اشاره به اینکه مساحت محدوده سکونتگاه‌های غیررسمی شهر تبریز بیش از 2هزار هکتار است، افزود: این میزان مساحت حدود 5/65 درصد از کل مساحت محدوده سکونتگاه‌های غیررسمی استان را شامل می‌شود.
وی افزود: به طور مشخص از این دست مناطق در پهنه شمالی حاشیه‌نشینی تبریز به وفور یافت می‌شود،اظهار کرد: در آن محدوده حدود 3 هزار خانوار در وسعتی معادل 48 هکتار زندگی می‌کنند که به دلیل استقرار و سکونت در مناطق پر خطر دامنه کوه «عون ابن علی» و در پهنه لرزه خیز همواره در معرض خطر هستند.
رستمی، مجموع مساحت سکونتگاه‌های غیررسمی شناسایی شده استان را حدود 3 هزار و 564 هکتار اعلام کرد و گفت: این میزان معادل هفت درصد از مساحت سکونتگاه‌های غیررسمی شناسایی شده کشور بوده و جمعیتی حدود 509 هزار و 694 نفر که معادل هشت درصد از جمعیت ساکن در سکونتگاه‌های غیررسمی شناسایی شده کشور است، ساکن این مناطق هستند.
وی به مهمترین دلایل رشد اسکان غیررسمی در تبریز اشاره کرد و گفت: افزایش جاذبه‌های شهری و مشکلات اشتغال در روستا، ناکارآمدی نظام ساختاری مدیریت شهری، ضعف برنامه‌های توسعه ملّی و آمایش سرزمین و ضعف سیاست‌های دولت و صنعتی شدنِ وابسته از جمله دلایل رشد اسکان غیررسمی در کلانشهر تبریز به شمار می‌روند.
رستمی با اشاره به اینکه مساحت محدوده سکونتگاه‌های غیررسمی شهر تبریز حدود 2 هزار هکتار است، افزود: این میزان مساحت حدود 5/65 درصد از کل مساحت محدوده سکونتگاه‌های غیررسمی استان را شامل می‌شود.
کارشناس اداره عمران و بهسازی اداره کل راه و شهرسازی استان در ادامه به عمده‌ترین آسیبها و مشکلات پدیده حاشیه‌نشینی اشاره کرد و گفت: سیمای نامطلوب شهر، پایین بودن سطح بهداشت عمومی و سلامتی، فقدان شغل رسمی و درآمد کافی، تراکم بالای جمعیتی، فقدان یا کم بودن امکانات آموزشی و رفاهی و پایین بودن سطح سواد و تحصیلات، اعتیاد، منبع و مرکز انحرافات و کج‌روی‌های اجتماعی، معضلات و مشکلات فرهنگی، مسکن غیرقابل اطمینان در قبال حوادث طبیعی، پیامدهای روانشناختی، پیامدها برای مدیریت شهری و توسعه آثار منفی زیست محیطی و عقب ماندن از توسعه پایدار از جمله مشکلات پدیده حاشیه‌نشینی هستند.
توسعه روزافزون حاشیه‌نشینی و تعدد مشکلات آنها اجرای برنامه‌ها و به کارگیری اقدامات لازم را می‌طلبد تا از پیشروی این ناهنجاری‌ها در جامعه جلوگیری شود که یکی از این اقدامات اجرای طرح ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی در کلانشهرهای کشور از جمله کلانشهر تبریز است.
رستمی با اشاره به اینکه این طرح همزمان با بهسازی و نوسازی در استان در حال اجراست، افزود: با اجرای این طرح بالغ بر 3 هزار خانوار شهری که در سکونتگاه‌های غیررسمی کلانشهر تبریز ساکن هستند جابه جا شده و در مناطق و خانه‌های امن اسکان خواهند یافت.
کارشناس اداره عمران و بهسازی شهری اداره کل راه و شهرسازی استان اظهار کرد: به منظور عملیاتی کردن طرح، شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران با امضای یک تفاهم‌نامه متعهد به تامین و تحویل 41 هکتار از اراضی دولتی برای ساماندهی و حفظ امنیت شهروندان و جابه جایی این تعداد خانوار ساکن در منطقه خطر پذیر ضلع جنوبی اتوبان پاسداران شده است.
رستمی خاطرنشان کرد: طبق مصوبه قرار است این میزان اراضی به صورت تدریجی و علی‌الحساب به شهرداری تبریز و برای اجرای طرح جابه جایی واگذار شود که تاکنون حدود 4 هکتار از اراضی فوق تحویل شهرداری شده و در بخشی از این اراضی تعداد 171 واحد مسکونی توسط شهرداری و انبوه‌سازان احداث و به بهره‌برداری رسیده است.وی افزود:همچنین عملیات اجرایی 600 واحد مسکونی نیز در شهرک اندیشه توسط شهرداری تبریز شروع شده و اداره کل راه و شهرسازی استان مصمم است متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژه‌های شهرداری (پروژه‌های مسکونی در دست احداث) نسبت به شناسایی اراضی مناسب و واگذاری آن به شهرداری اقدام کند.
محمدصادق پورمهدی، نیز در این رابطه می‌گوید: هر چند حاشیه‌نشینی در استان و تبریز یکی از مهم‌ترین مشکلاتی است که شاهد آن هستیم ولی خوشبختانه در چند سال اخیر اقدامات و فعالیت‌های بسیار خوبی در این خصوص انجام شده است.
معاون امور عمرانی استانداری آذربایجان‌شرقی با اشاره به اینکه بیشترین تعداد حاشیه‌نشین کشور، بعد از مشهد در تبریز زندگی می‌کنند، افزود: با این حال با توجه به اینکه اکثر ساکنان مناطق حاشیه برروی خط گسل تبریز مستقر هستند این امر علاوه بر مشکلات اجتماعی و فرهنگی و .... فاجعه انسانی را به هنگام وقوع زلزله در پی خواهد داشت.وی ادامه داد: به منظور جلوگیری از وقوع چنین فاجعه‌ای و نیز کاهش خطرات ناشی از زندگی در سکونتگاه‌های غیررسمی مدیریت استان برای انتقال 3 هزار خانه در مناطق حاشیه‌نشین به مناطق امن اقدام کرده است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در سال‌های گذشته، این موضوع، مورد غفلت مسؤولان وقت بود اما در دو سه سال اخیر انتقال تعدادی از این منازل به مناطق امن در دستور کار مدیریت ارشد استان قرار گرفت و در آینده نزدیک، یک‌هزار منزل منتقل می‌شود.
معاون عمرانی استاندار تصریح کرد: مسؤولیت زمین‌های موجود در دست دولت به عهده وزارت راه و شهرسازی است. وقتی زمینی داریم بهتر است که در درجه اول، مشکلات مربوط به حاشیه‌نشینی را حل کنیم و چنین نباشد که مشکلات مردم به دلیل بروکراسی اداری حل نشود.وی همچنین تنها عامل افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز در کشور را وجود قوانین دست و پاگیر و زائد دانست.
صادق نجفی، هم با بیان اینکه از مجموع 60 هزار واحد مسکونی واقع در مناطق حاشیه‌نشین تبریز، بالغ بر نیمی از آنها به شدت در معرض خطرند، افزود:حرکت‌های عمرانی شهرداری تبریز در احیای بافت فرسوده، رفع حاشیه‌نشینی و ایجاد زیرساخت‌های جدید شهری، بی‌شک در مقاوم‌سازی شهر در برابر حوادث طبیعی از جمله زلزله موثر خواهد بود.وی با اشاره به اینکه نزدیک به نیم میلیون نفر از جمعیت کلانشهر تبریز در مناطق حاشیه شهر زندگی می‌کنند افزود: این موضوع از نقطه‌نظر مدیریت بحران قابل تأمل است.
شهردار تبریز در خصوص طرح ساماندهی مناطق حاشیه‌نشین این کلانشهر گفت: با توجه به اینکه بیشتر حاشیه‌نشینان تبریز به صورت گروهی یا خویشاوندی در این مناطق ساکن هستند و علاقه‌ای به ترک منزل و یا خانه خود ندارند، از این رو شهرداری تبریز به ناچار طرح اسکان حاشیه‌نشینان را به صورت انبوه اجرا می‌کند.
شهردار تبریز با اظهار تاسف از گسترش روزافزون حاشیه‌نشینی در شهر تبریز اظهار کرد: شهرداری تبریز برای حل معضل حاشیه‌نشینی عزم جدی دارد، اما همه نهادهای شهری در ساماندهی وضعیت حاشیه‌نشینی در تبریز مسئول هستند و انتظار داریم تمام دستگاه‌های عمرانی از قبیل استانداری، فرمانداری و اداره کل راه و شهرسازی در این زمینه به شهرداری تبریز کمک کنند.
هرچند در سال‌های اخیر به مقوله حاشیه‌نشینی در کشور و به خصوص استان آذربایجان‌شرقی توجه ویژه‌ای شده، اما با توجه به گستره جغرافیایی و سکونت قشر عظیمی از جمعیت کلانشهرها در این مناطق، حل مشکلات فراوان ساکنان و حاشیه‌نشینان عزم جدی می‌خواهد و ضروری است مسرولان و متولیان شهری با همکاری هم در حل این معضل بزرگ کشور اهتمام داشته باشند.انتهای پیام/خ

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۸۳۳۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد ۳۰هزار پارک حاشیه‌ای در مناطق یک، ۴ و ۵ | ۱۰ پارکینگ جدید در تهران ساخته می‌شود

همشهری آنلاین-فرناز محمدزاده؛ فکرش را بکنید، بعد از پشت سر گذاشتن یک ترافیک سنگین برای رسیدن به مقصد، باید وارد فرآیند سخت پیداکردن جای‌پارک شوید و ماجرا از اینجا تازه شروع می‌شود. کوچه‌پس‌کوچه‌ها را بالا و پایین می‌کنید و دائم معابر را دور می‌زنید تا شاید بخت با شما یار باشد و جای پارکی نصیب شما شود. برخی از مناطق مانند ۶، ۱۱ و ۱۲ تهران که معروف شده‌اند به نداشتن جای‌پارک. همه به هم توصیه می‌کنند که در فلان خیابان و معبر جای‌پارک گیر نمی‌آید، درواقع جای‌پارک در برخی از معابر، ستاره سهیل است و دست‌نیافتنی.

راه نجات از این وضعیت هم تنها پارکینگ‌سازی است و بس؛ چراکه نه می‌توان مقابل تولید و واردات خودرو را گرفت، نه می‌توان عادت مردم را به عدم‌استفاده از خودروی شخصی تغییر داد؛ درواقع اصل باید همین باشد. اما رسیدن به این هدف که استفاده از ناوگان حمل‌ونقل عمومی اولویت مردم شود، پیچیده است. بنابراین در یک گام کوتاه‌مدت باید دسترسی شهروندان را به پارکینگ آن هم در مناطقی که بیشتر با معضل کمبود جاپارک درگیرند، فراهم کرد.

وعده شهردار تهران برای پارکینگ‌سازی

نهضت پارکینگ‌سازی را شهرداری تهران در این دوره با جدیت آغاز کرد و بخشی از پویش‌های امیدوافتخار به این موضوع اختصاص یافت تا در قالب آن، پارکینگ‌های جدیدالتاسیس به تهرانی‌ها هدیه داده شود. شهردار تهران نیز این نوید را به شهروندان پایتخت داد که با مشارکت دیگران در جای‌جای شهر زمینه نهضت پارکینگ‌سازی‌ ایجاد خواهد شد. علیرضا زاکانی پیش از این گفته بود که به‌دنبال آن هستیم که با ساخت پارکینگ، فضاهای عمومی شهر را آزاد کنیم؛ چراکه محل ایستادن خودروها و پارک حاشیه‌ای آنها باید ساماندهی شود. ظرفیت پارک حاشیه‌ای آزاد خواهد شد تا همه مردم بتوانند عادلانه از فضای حاشیه‌ای کنار خیابان استفاده کنند.

بهره‌برداری از پارکینگ مینابی در منطقه ۱۵

ساخت پارکینگ در دوره ششم مدیریت شهر با شدت بیشتری در دست اقدام قرار گرفته تا کمبودهای موجود در این حوزه پس از سال‌ها جبران و رفع شود. در همین رابطه معاون فنی‌وعمرانی شهرداری تهران آخرین وضعیت نهضت پارکینگ‌سازی در تهران را تشریح کرد و به خبرنگار همشهری از بهره‌برداری از پارکینگ مینابی در منطقه۱۵ در روزهای اخیر خبر داد. هادی حق‌بین می‌گوید: براساس توافقنامه‌ای بین ما و سازمان حمل‌ونقل و ترافیک، احداث برخی از پارکینگ‌ها با معاونت عمرانی بوده و پروژه‌هایی توسط ما در حال اجراست. او با اشاره به بهره‌برداری از پارکینگ مینابی می‌افزاید: این پارکینگ با ۴۲۰خودرو در اختیار شهروندان منطقه۱۵ قرار خواهد گرفت. علاوه‌براین، پارکینگ جوادیه را در دست اجرا داریم که با ۱۰۰خودرو ظرفیت به‌زودی به بهره‌برداری می‌رسد.

ساخت ۱۰پارکینگ عمومی در مناطق مختلف

با توجه به اینکه شهردار تهران درباره رفع معضل پارکینگ شهر وعده‌های خوبی برای تهرانی‌ها داشت، سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهر تهران این موضوع را از طریق ساخت ۳نوع پارکینگ دنبال می‌کند؛ ایجاد پارکینگ‌های عمومی، حاشیه‌ای و مکانیزه. در همین راستا شهریار افندی‌زاده از ساخت ۱۰پارکینگ عمومی با ظرفیت حدود ۲۵۰۰قطعه خبر داد. مدیرعامل سازمان‌‎ حمل‌ونقل و ترافیک شهر تهران با اشاره به اینکه بحث پارکینگ از طریق سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران و سایر پیمانکاران دنبال می‌شود، به خبرنگار همشهری می‌گوید: پارکینگ‌سازی در ۲بخش انجام می‌شود. بخش اول ایجاد پارکینگ‌های عمومی است که در حال احداث هستند و برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا در سال۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ تمام موارد به بهره‌برداری برسند؛ بخش دیگر مربوط به پارکینگ‌های حاشیه‌ای است. او با اشاره به جزئیات پارکینگ‌های عمومی گفت: در حال حاضر پارکینگ شهید باقری، جوادیه، گلستانی، اعتماد، هلال‌احمر، سمیه، مینابی، بعثت و شهید بغدادی در دست اجرا هستند و پارکینگ مینابی نیز به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید.

ایجاد ۳۰هزار پارک حاشیه‌ای در مناطق یک، ۴ و ۵

افندی‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌های خود به تشریح پارک ‌حاشیه‌ای پرداخت و افزود: ایجاد ظرفیت پارک‌ حاشیه‌ای را از مناطق یک، ۴ و ۵ شروع کرده‌ایم و بنا داریم ۳۰هزار قطعه پارکینگ ایجاد کنیم. برنامه‌ریزی کرده‌ایم این عدد از پایان سال‌جاری تا سال۱۴۰۴ به ۱۲۰هزار قطعه برسد و در کل مناطق ۲۲گانه شاهد پارک حاشیه‌ای باشیم.

پیگیری برای ایجاد پارکینگ‌های مکانیزه

مدیرعامل سازمان‌‎ حمل‌ونقل و ترافیک شهر تهران در ادامه به ایجاد پارکینگ‌های مکانیزه نیز اشاره کرد و گفت: ایجاد پارکینگ‌های مکانیزه در دستور کار قرار دارد. برای این موضوع باید تملک قطعات زمین‌هایی که لازم است تملک شوند، انجام شود. همچنین قصد داریم پارکینگ‌های مکانیزه‌ای را که سابق‌براین در شهر وجود داشت ولی یا در جای نامناسب بود یا کارکرد مناسبی نداشت، ساماندهی کنیم. ساخت پارکینگ مکانیزه در تمامی مناطق دنبال می‌شود. او با اشاره به اینکه معابر اصلی و فرعی درحال حاضر توسط خودروها اشغال شده‌اند، ادامه داد: برای ساماندهی این وضعیت از ۳طریق ایجاد پارکینگ‌های عمومی، مکانیزه و پارک حاشیه‌ای، کار را دنبال می‌کنیم. باید پارکینگ مورد نیاز در شهر ایجاد شود تا علاوه بر تردد آسان در معابر، مدیریتی برای پارکینگ عمومی ایجاد کنیم.

کاهش نیاز به ساخت پارکینگ با توسعه حمل‌ونقل عمومی

افندی‌زاده با بیان اینکه در کنار ساخت پارکینگ باید توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی دنبال شود، بیان کرد: در بحث حمل‌ونقلی موضوع متفاوت است. اگر ما وضعیت حمل‌ونقل عمومی را بهبود بخشیم، نیازی به ایجاد پارکینگ نخواهد بود چراکه شهروندان از خودروی شخصی خود استفاده نمی‌کنند؛ بنابراین نیاز به پارکینگ کمتر می‌شود. پس در کنار توسعه ظرفیت‌های فعلی پارکینگ باید مردم را با توسعه ناوگان عمومی به سمت استفاده‌نکردن از خودروی شخصی سوق دهیم. پس صرفا نمی‌توان گفت که تهران درحال حاضر چه میزان پارکینگ نیاز دارد؛ چراکه اگر انواع مدهای حمل‌ونقلی در تهران ایجاد شود بالطبع نیاز به پارکینگ کاهش می‌یابد.

ایجاد جای پارک حاشیه‌ای در مرکز شهر

مدیرعامل سازمان‌‎ حمل‌ونقل و ترافیک شهر تهران با اشاره به وضعیت نامناسب جای پارک در مرکز شهر تصریح کرد: مناطقی که در مرکز شهر هستند نیاز به‌جای پارک حاشیه‌ای دارند و تمام معابر از صبح تا شب اشغالند. به‌دنبال آن هستیم که جای پارک حاشیه‌ای در این مناطق ایجاد کنیم. او در ادامه می‌افزاید: برای پارکینگ عمومی باید زمین مناسب در مناطق مختلف تملک کنیم تا بتوانیم اقدام به ساخت کنیم که به تمام مناطق برای شناسایی زمین اعلام کرده‌ایم. هر قطعه زمینی که در مناطق تملک شود و مصوبه کمیسیون ماده۵ آن برای کاربری پارکینگ دریافت شود، نسبت به ایجاد پارکینگ اقدام می‌کنیم.

لزوم پارکینگ‌سازی تا توسعه ناوگان عمومی

لزوم توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی در تهران بر همگان محرز است. افزایش اتوبوس، تاکسی و مترو می‌تواند گره از مشکلات زیادی در شهر باز کند که یکی از این مشکلات در کنار کاهش ترافیک و آلودگی هوا، کاهش نیاز به ایجاد پارکینگ است. درواقع بخش زیادی از سرمایه شهر درحال حاضر برای تملک زمین و عملیات اجرایی ساخت پارکینگ اختصاص می‌یابد که می‌توان با توسعه ناوگان عمومی از این هزینه‌ها جلوگیری کرد. درواقع اگر دسترسی شهروندان به همه نقاط شهر با آسودگی و خیال راحت از طریق ناوگان عمومی میسر باشد، استفاده از خودروی شخصی کاهش می‌یابد و نیاز به پیداکردن جای پارک هم کمتر می‌شود؛ اما تا رسیدن به آن روز، ایجاد پارکینگ‌ها با ظرفیت مناسب برای شهروندان توسط شهرداری تهران الزامی است.

کد خبر 849250 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها طرح‌های عمرانی شهردارى تهران پاركينگ حمل و نقل شهری

دیگر خبرها

  • توزیع عادلانه امکانات؛ رمز اصلاح حاشیه‌نشینی در مشهد
  • سبزتر شدن فضای سبز حاشیه بزرگراه آزادگان تهران
  • توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است
  • ایجاد ۳۰هزار پارک حاشیه‌ای در مناطق یک، ۴ و ۵ | ۱۰ پارکینگ جدید در تهران ساخته می‌شود
  • چرا ژاپن سیاست تخریب و ساخت مجدد دارد؟
  • حاشیه جدید بارسا: اعتراض همسر ستاره به نیمکت‌نشینی!
  • چرا در تهران قدیم خودروها وسط خیابان پارک می‌کردند؟
  • مشکل تردد در شهر ایلام وجود ندارد
  • مشکلی برای تردد در شهر ایلام وجود ندارد
  • هیچ گونه مشکلی برای تردد در شهر ایلام وجود ندارد