Web Analytics Made Easy - Statcounter

مازندمجلس: خدیجه غبیشاوی:‌ تنش بر سر بحران قطر وارد سومینهفته خود شده است، ایران و ترکیه در صف حامیان دوحه در یک سوی داستان بحران ایستاده اند و عربستان، امارات، بحرین ومصر در جبهه مخالفان و تحریم کنندگان قطر در سوی دیگر آن. 

شاید کمتر کسی فکر آن را می کرد که انتشار یکاظهارنظر مشکوک بر روی خبرگزاری قطر تا این اندازه روابط عربستان با قطر را واردفاز بحرانی کند، اظهارنظری در حمایت از ایران و حماس و انتقاد از عربستان از سویامیر قطر که هرچند از پایه و اساس تکذیب و یک حمله هکری خوانده شد اما ریاض و همپیمانانش را تا حدی عصبانی کرد که دست به تحریم دوحه زدند، روابط دیپلماتیک خود رابه طور کامل با این کشور قطع کردند، تنها مرز زمینی قطر را بستند و مرزهای هواییرا نیز به روی هواپیماهای قطری ممنوع کردند تا قطر به جزیره کوچکی تبدیل شود کهاکنون در محاصره درآمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر می رسد که عمق اختلافات بیش از آن چیزی است گمان آن می رفت، تا جایی که روزنامه الرای الیوم اخیرا در گزارشی از به در بسته خوردن تلاش های کویت برای میانجگری میان قطر و همسایگانش نوشت و ادعا کرد که «امیر کویت خیلی زود اعتراف کرد که بحران موجود در داخل شورای همکاری خلیج فارس پیچیده بوده و حل آن از طریق واسطه‌ها دشوار است.»

کشورهای عربی که بیشتر طالب صلح بودن تا جنگ

در کشاکش بحران در بین اعراب، کشورهایی آرام در حاشیه خلیج فارس هستند، که با رویکرداعتدالی و در حاشیه هر بحران ریز و درشت از دیپلماسی و گفت وگو حمایت می کنند.کویت و عمان از نخستین ساعات پس از آغاز تنش بر سر بحران قطر که دورنمای سیاسی ونظامی خوبی پیش روی چشمان کشورهای منطقه نداشت، ردای میانجگری را با شعار اعتدال وگفت وگو به تن کردند و راهی کشورهای منطقه شدند.

در حالی که نگرانی هایی از احتمال حمله نظامی به قطر و یا کودتا در این کشور وجود داشت امیر کویت برای گفت وگو و وساطت از یک سو عازمامارات، قطر و ریاض شد و وزیر خارجه اش از سوی دیگر در در گفت وگو با خبرنگاران ضمن اشاره به موضع اعتدالیو میانه روی کویت در قبال پرونده اختلافات عربستان و قطر گفت: کویت با رویکرد اعتدالیخود به دنبال آن است که قطر و عربستان را به پای میز مذاکره بیاورد تا ثبات منطقه ایتقویت یابد و جلوی تشدید تنش گرفته شود.

وزیر خارجه عمان نیز راهیترکیه و سپس دوحه شد و درباره راه های حل بحران قطر به گفت وگو نشست، در این بینبغداد نیز آمادگی خود را برای وساطت اعلام کرد و مراکش و گینه نیز پیشنهاد میانجی‌گریو گفت‌وگوی آرام میان دوحه و کشورهای عربی جهت حل بحران موجود را دادند و تماس هایگسترده با مقامات منطقه برقرار کردند.

میانجگران بحران جدیدخاورمیانه و در راس آنها عمان و کویت را می توان طالبان صلح دانست، کشورهایی کهنامشان همواره در کنار ثبات و آشتی رقم خورده است تا جنگ و لفاظی و بحران.

میانجگری از کاخ پادشاه عمان تا کاخ ملک سلماندر ریاض

عمان راشاید بتوان از پیشکسوتان میانجگری در منطقه دانست، چه آن زمان که حامل پیام هایوساطت میان مقام های آمریکایی و ایرانی برای آزادی شهروندان زندانی شده دو کشوربود و چه آنجایی که قصر پادشاه عمان به مکانی برای آغاز نخستین گفت وگوهای محرمانهمیان مقامات تهران و واشنگتن شد و در نهایت به توافق هسته ای منجر شد. عمان سنگبنای دیوار اعتماد میان تهران و غرب را بنا گذاشت و در این مسیر بارها بارها به حلو فصل مشکلات میان دو کشور پرداخت.

کار عمان و کویت اما به همین جا ختم نمی شود،این دو کشور کوچک حاشیه خلیج فارس از زمان تشدید بحران سیاسی میان ایران و عربستاندست به رایزنی های گسترده برای حل اختلافات کردند، اختلافاتی که این بار یک سر آنرا کشوری تشکیل می داد که نه تنها قصدی برای آشتی و دیپلماسی نداشت بلکه به دنبالاقدامات تنش زای دیگر هم بود، اقداماتی که در ادامه بحران حمله به یمن، با بحرانحادثه منا ادامه پیدا کرد و با قطع روابط دیپلماتیک با تهران، تشکیل محور عربیافریقایی علیه کشور، مواضع گسترده ضد ایرانی وزیر خارجه عربستان علیه تهران واتهام زنی های گسترده ادامه پیدا کرد و در نهایت به قطع روابط با قطر آن هم بر سرایران انجامید.

میانجگری میانجگران منطقه در زمین بحران قطر نیزادامه پیدا کرد و ملک سلمان در قصر خود به استقبال شیخ جابر احمد الصباح امیر کویترفت، تلاش هایی که البته هرچند به نتیجه دلخواه آنان نرسید اما به نظر می رسد تااندازه ای در آرام کردن شرایط تاثیرگذار بوده است چرا که روابط خانواده های قطری وسعودی تسهیل شد و عربستان هرگونه گزینه نظامی در قطر را رد کرد.

جنگ ودرگیری 6 ساله در سوریه، جنگ یمن و عراق، ناآرامی های بحرین و داعش همگی ازخاورمیانه منطقه ای آشوب زده ساخته است، منطقه ای که دیگر تعداد کشته شدگان حملاتتروریستی در جای جای آن به صدر اخبار رسانه های جهان نمی رود و توجه کسی را جلبنمی کند. در چنین شرایطی بیش از هرچیزی نه بحران و اختلاف و جنگ بلکه گفت وگو ودیپلماسی بر پایه عدم دخالت در امور داخلی دولت ها می تواند راه کاری عقلانی تربرای حل و فصل اختلافات باشد، کاری که با وجود واسطه ها می تواند تسهیل شود.

منبع: مازند مجلس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mazandmajles.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مازند مجلس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۰۷۱۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو

یک رسانه عربی از جزئیات توافق امنیتی و نظامی و سیاسی آمریکا و عربستان و رژیم صهیونیستی که به عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو ختم می‌شود، پرده برداشت. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «میدل ایست نیوز» به نقل از یک مقام آگاه، جزئیات توافق امنیتی و نظامی و سیاسی آمریکا و عربستان و رژیم صهیونیستی را که به عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو ختم می‌شود فاش کرد.

به گفته این مقام آگاه، توافق امنیتی دیپلماتیک آمریکا و عربستان و اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین به مراحل نهایی خود رسیده و دولت آمریکا درباره آن با ولیعهد عربستان به توافق رسیده است.

این مقام افزود که این توافق ابعاد گوناگونی دارد اما سه محور اصلی آن امضای توافق دفاع مشترک میان عربستان و آمریکاست که در آن هرگونه ابهام درباره کاری که آمریکا در صورت هرگونه حمله در دفاع از عربستان انجام می‌دهد وهمچنین بر عکس آن، یعنی آنچه عربستان در صورت حمله به منافع امریکا انجام می‌دهد، برطرف شده است.

به گفته این مقام، محور دوم توافق تسهیل دستیابی عربستان به سلاح‌های پیشرفته امریکاست.

همچنین در محور سوم، دو کشور درباره برنامه هسته‌ای غیر نظامی تابع نظارت شدیدی توافق کرده‌اند که به موجب آن عربستان می‌تواند از منابع اورانیوم خود برای رآکتورهای هسته‌ای استفاده کند.

این مقام در ادامه تأکید کرد که در برابر، عربستان متعهد شده که سرمایه‌گذاری‌های چین در خاک عربستان و نیز روابط نظامی خود با چین را محدود کند و سامانه‌های پدافندی جدید خود را کاملا با تسلیحات آمریکایی نوسازی کند، تعهدی که منافع بسیاری برای تولیدکنندگان سلاح آمریکایی خواهد داشت و به ارتش‌های دو کشور امکان همکاری متقابل را می‌دهد.

به گفته این مقام آگاه، عربستان با انرژی ارزان و وسعت خاک خود می‌کوشد که مراکز بزرگ پردازش اطلاعات را که شرکت‌های بزرگ فناوری آمریکا برای گسترش هوش مصنوعی نیاز دارند در خاک داشته باشد چون هزینه این‌گونه اماکن و هزینه تأمین سوخت آنها در خود آمریکا بسیار گزاف است.

این مقام آگاه تأکید کرد که عربستان در ازای همه این توافقات روابط خود را با رژیم صهیونیستی برقرار خواهد کرد با این شرط که «بنیامین نتانیاهو» متعهد به همکاری برای برقراری راه حل دو دولتی با همکاری تشکیلات خودگردان فلسطینی پس از اصلاح آن باشد.

این در حالی است که جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، به همراه «برت مک گورک» هماهنگ‌کننده امور خاورمیانه در کاخ سفید و «تیم لیندرکینگ» فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور یمن، به زودی به عربستان سفر خواهد کرد.

عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی از محورهای این سفر اعلام شده است.

این خبر در حالی است که برخی منابع از سفر احتمالی جوبایدن رئیس جمهور آمریکا به عربستان در هفته جاری خبر داده بودند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نشست شش‌جانبه عربی در ریاض درباره غزه برگزار شد
  • سفر معاون امیرعبداللهیان به ریاض
  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • یک هواپیمای اسرائیلی در ریاض فرود آمد
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی | ماموریت صهیونیست ها در سفر به عربستان چیست؟
  • رئیس‌کل بانک مرکزی راهی عربستان شد
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان