Web Analytics Made Easy - Statcounter

در میدان گازی پارس جنوبی چهار لایه گازی وجود دارد اما ۱۰سال است که ایران از بزرگ‌ترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته‌، چرا که طرح شرکت توتال برای برداشت کامل نبوده و کسی هم متوجه این موضوع نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مباحث؛شرکت فرانسوی توتال قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با ایران را در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی(IPC) امضا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این قرارداد ۴.۸ میلیارد دلاری، سهم شرکت توتال به‌عنوان رهبر کنسرسیوم توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی ۵۰.۱ درصد، سهم CNPCI چین ۳۰درصد و سهم شرکت پتروپارس ۱۹.۹درصد است. پارس جنوبی بزرگترین منطقه گاز طبیعی در جهان محسوب می شود.

افشای اطلاعات محرمانه کشور
یکی از نقاط کور این قرارداد که کمتر کسی به آن ورود کرده مربوط به سند رازداری و حفظ محرمانگی است که می بایست در شورای عالی امنیت ملی نیز به تصویب می رسید. بنا به تجربه و سوابق منفی عملکردهای شرکت توتال در حوزه نفتی در کشورمان، مقام معظم رهبری طی نامه ای، رهنمودهایی را پیش از انعقاد این قرارداد بیان فرموده بودند که مشخص نیست این رهنمود ها در این قرارداد لحاظ شده است یا خیر. شرکت توتال بعنوان کارفرما، می باید تعهد حفظ اطلاعات مخازن ایران را در این قرارداد لحاظ می کرد. اگرچه روز 12 تیر وزیر نفت اعلام کرد «همه مراحل لازم برای اخذ مجوزها برای امضای این قرارداد از طریق شرکت ملی نفت ایران طی شده است» اما در این موضوع یعنی حفظ اطلاعات مخازن ایران، هیچگونه شفاف سازی صورت نگرفته است. کلاهی هم که توتال قبلاً بر سر ایران گذاشته بود در همین خصوص بود. توتال میخواهد با نادیده گرفتن این تخلف، این بار کلاه را به قواره IPC در آورده و یکبار دیگر به سر خودمان بگذارد. توتال می خواهد هم از توبره جمهوری اسلامی بخورد و هم از آخور قطر. بی جهت نیست که مدیرعامل توتال در مصاحبه خود پیرامون امضاء این قرارداد می گوید: «این قراردادها، جذابیت‌های خاصی برای ما دارند…ما در قرارداد، ریسک بازگشت‌پذیری تحریم‌ها را محاسبه و لحاظ کردیم».
خوب است که به سابقه و علل این کلاهبرداری نفتی نیز نظری بیندازیم.
طرح اولیه توسعه میدان گازی مشترک پارس جنوبی را برای اولین بار شرکت توتال در اختیار ایران قرار داد. شرکت توتال بطور هدفمند از ارائه اطلاعات مهم لایه های گازی مشترک این میدان به ایران که بر روی مرز آبی ایران و قطر قرار داشت خوداری کرد. لایه های گازی مشترک این میدان از سوی شرکت توتال در عمق آبهای ایران تعیین شد در حالیکه این لایه ها بر روی مرز آبی ایران و قطر قرار داشت و میدانی بود که بهره برداری از آن، سهل الوصول و کم هزینه بشمار میرفت و بلحاظ بازدهی نیز زمان بسیار کمتری می برد. شرکت توتال با مخفی کردن اطلاعات واقعی این میدان گازی، دو هدف را دنبال میکرد؛ از یکطرف، بدلیل مشارکتش در قرارداد توسعه میدان گازی با کشور قطر، قصد داشت که طرف قطری برداشت هر چه بیشتری از این میدان مشترک نماید، و از طرف دیگر، با دادن آدرس غلط به ایران، چاه های گازی قطر را که توتال در آن سهیم بود از تاثیرات بهره برداری ناحیه ایران حفظ کند. میدان گازی پارس جنوبی از چهار لایه گازی برخوردار بود اما بمدت نزدیک به 10 سال ایران بدلیل اطلاعات غلط هدفمند شرکت توتال، نتوانست از بزرگترین لایه گازی این میدان برداشت کند. کاهش سطح تولید داخل و توقف پیشرفت درعرصه رقابت
عملکرد شرکت توتال ـ از نظر میزان خسارات وارده به صنعت نفت و گاز ایران ـ سوء عملکردی بی نظیر و غیر قابل جبران در طرف ایرانی محسوب میشود. در حالیکه منابع گاز پارس جنوبی، منابع مشترک ایران و قطر محسوب میشود اما کشور قطر در بهار سال 90 که حدود 10 سال زودتر از ایران بهره برداری از این منابع را آغاز کرده بود به یمن حضور توتال و اشتراک با این شرکت، سطح تولید خود را به 750 میلیون متر مکعب رساند و بزرگترین تولید کننده گاز مایع جهان محسوب می شد. در همان مقطع زمانی، میزان تولید گاز ایران از این منابع تنها 245 میلیون متر مکعب بود. نقش توتال در قراردادهایش با ایران و دادن اطلاعات غلط لایه های گازی، بخوبی در اختلاف سطح تولید گاز بین دو کشور نشان داده میشود.
در اردیبهشت ماه سال گذشته علی اصغر ابراهیمی معاون سابق وزیر نفت با اشاره به عملکرد شرکت توتال در دادن اطلاعات غلط هدفمند به طرف ایرانی در میدان پارس جنوبی گفت: «ایران فاز 2 و 3, 4, 5, 6, 7, 8 را در وسط میدان حفاری کرد و بعد متوجه شدیم که ما از لایه‌های مستقل (غیرمشترک) در حال برداشت گاز بودیم و قطر از لایه مشترک گاز تولید می‌کرد. به این صورت که ایران چاه‌های خود را در لایه١k و 2k حفر کرده است که لایه مستقل گازی محسوب می‌شود، اما قطر چاه‌های خود را در لایه 3k و 4k که در لایه مشترک است حفر کرده است و روزی حداقل 25 میلیون متر مکعب گاز و 40هزار بشکه میعانات گازی از سمت ایران مهاجرت می‌کند… این، به دلیل آن است که ما محل سکوها را اشتباه انتخاب کردیم». محرومیت ایران از استخراج گاز منصور دفتریان, رئیس انجمن مهندسی گاز ایران چند سال پیش در مصاحبه‌ای اعلام کرد: «در میدان گازی پارس جنوبی چهار لایه گازی وجود دارد, اما 10سال است که ایران از بزرگ‌ترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته‌ چرا که طرح شرکت توتال برای برداشت کامل نبوده و کسی هم متوجه این موضوع نشده است. هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد که این کار شرکت توتال فرانسه عمدی بوده است».
اگرچه مخالف سرمایه گذاری های خارجی نیستیم اما از بابت نیات توتال قدری نگرانیم. توتال که تجربه مکفی در کلاه گذاشتن بر سرمان دارد این بار می خواهد این کلاه گذاشتن را در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی(IPC) تجربه کند. بیم آن می رود که پس از پایان ساخت و سازهای پالایشگاه های گازی در پارس جنوبی، دیگر گازی در این میدان برای پالایش باقی نمانده باشد و برای سالیان، ایران از امکان استخراج گاز محروم شود. علی زارعی انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۷۰۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۸۰۰ مگاوات ماینر غیرمجاز/ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور

به گزارش خبرگزاری مهر، مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر با اشاره به ناترازی صنعت برق در ٣ بخش مالی، سوخت و تولید و مصرف برق، گفت: ناترازی در این صنعت به طور مستقیم یا غیرمستقیم عملکرد بخش‌های تولید، انتقال و توزیع برق را تحت تأثیر قرار داده است.

مدیرعامل توانیر در ادامه تاکید کرد: رشد شتابان مصرف (٥.٧ درصد) در سال گذشته یکی دیگر از چالش‌های صنعت برق عنوان شده که با توجه به رشد یک الی ٢ درصدی مصرف در کشورهای توسعه یافته، نیازمند تدبیر است؛ بخشی از رشد، مصرف برق نامتعارف است که به پدیده‌های نو ظهوری مانند ماینرهای غیرمجاز یا استفاده از کولرهای گازی در مناطق عادی اختصاص دارد.

وی در ادامه از کاهش فعالیت تولیدکنندگان مجاز رمز ارز از حدود ٣٥٠ مگاوات به کمتر از ٥٠ مگاوات خبر داد و تصریح کرد: به دلیل عدم بازدارندگی، راهکارهای قبلی مربوط به استخراج غیرمجاز و تاکنون ٨٠٠ مگاوات ماینر غیرمجاز کشف شده است.

این مقام مسؤول تاکید کرد: ٣٢ هزار مگاوات مصرف برق سامانه‌های‌سرمایشی در کشور، معادل کل مصرف برق کشور مصر با ١٢٠ میلیون نفر جمعیت، نشان می‌دهد در کشور ما مقررات و مناسبات خوبی برای بهره‌وری انرژی و مهار هدر رفت برق در این حوزه حاکم نیست.

وی با اشاره به ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در مناطق عادی و معتدل، ادامه داد: ٨٠ درصد مناطق کشور معتدل محسوب می‌شود که توان صنعت برق در این عرصه به ابزارهای فنی و اجرایی محدود و بدون بهره‌گیری از ظرفیت حوزه حقوقی، امکان جلوگیری از مصارف بی‌رویه یا اجرای طرح‌هایی مانند توسعه خطوط برق وجود ندارد؛ بنابراین کارشناسان این حوزه در تمامی موضوعات مبتلا به صنعت برق ورود کنند.

کد خبر 6096106

دیگر خبرها

  • جامعه‌ای برهنه نبوده‌ایم بلکه متنوع به لحاظ حجاب بوده‌ایم | طرفداران جمهوری اسلامی کلاه بر سرش گذاشتند | تمام جهان را در مقابل‌مان قرار داده‌ایم
  • تراشه‌های مغزی به‌زودی از رده خارج می‌شوند/ چه بلایی بر سر بیماران می‌آید؟
  • اثربخشی مراتع در تولید گوشت قرمز
  • ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس
  • بلایی که یک موش بر سر پورشه میلیاردی آورد! (فیلم)
  • ماشه افزایش قیمت گاز در اروپا چکانده می‌شود
  • رقم عجیب مصرف برق کولر‌ها در دوره گرم سال
  • افزایش ۴۸درصدی تجارت خارجی کشور در فروردین ۱۴۰۳
  • کشف ۸۰۰ مگاوات ماینر غیرمجاز/ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور
  • بی نیازی کشور به واردات ورق‌های گالوانیزه خودرو با میدان داری چهارمحال و بختیاری