Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@02:39:48 GMT

پرواز هماي از بازخواني مرغ سحر مي گويد

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۴۱۵۲۳

خبرگزاري آريا - هفته نامه صدا: تصنيفي که بيشتر از 90 سال پيش مرتضي خان ني داوود، موسيقيدان و شاگرد برجسته درويش خان ساخت و ملک الشعراي بهار ترانه اش را سرود، به يکي از مهم ترين آثار سياسي – اجتماعي موسيقي ايران تبديل شد. اين اثر در اوايل کار پهلوي اول ساخته شد و در جامعه سرکوب شده آن زمان در ميان اقشار مختلف محبوب شد و دهان به دهان گشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه در متن آن اعتراض يا انتقاد خاصي به فرد يا گروه خاصي در کار نيست، اما طي اين چند دهه به انتقاد آهنگين مردم تبديل شده است.

اهميت اين اثر نه فقط از آن جهت است که با ملودي دلنشين، متن روان و پيام اجتماعي اش همواره تازه به نظر مي رسد که به اين دليل است که احتمالا بيشتر از هر اثر ديگري توسط هنرمندان مختلف اجرا شده است. اگر از خواندن جمعي اين تصنيف در جمع هاي دوستانه و خانوادگي و اجراي آن توسط هنرمندان مختلف در کنسرت هاي کوچک و بزرگ بگذريم، اين اثر بيشتر از 15 بار توسط هنرمندان بنام موسيقي از سنتي گرفته تا پاپ اجرا و منتشر شده است. علاوه بر آن که بارها تنظيم مجدد شده، خود به منبع الهام هنرمندان مختلف هم تبديل شده است.




«سعيد جعفرزاده» معروف به پرواز هماي يکي از موسيقيداناني است که تصنيف «مرغ سحر ناله سر مکن» را تحت تاثير اين تصنيف معروف ساخته است. در اين زمينه و موسيقي انتقادي با او گفتگوي مکتوبي انجام داده ايم.

چطور شد که تصميم گرفتيد روي اين ترانه کار کنيد. در واقع چرا تصميم گرفتيد که به جاي اجراي دوباره مرغ سحر ني داوود، مرغ سحر خودتان را داشته باشيد؟

- من تصنيف مرغ سحر را قبلا به شکل اوليه اش بارها و بارها اجرا کرده بودم اما در برهه اي که آن را اجرا کردم احساس کردم جمله «مرغ سحر ناله سر کن/ داغ مرا تازه تر کن» مناسب فضاي اجتماعي امروز نيست. از نظر من تا کي آدم بايد ناله کند و آه بکشد و تا کي از فرد ديگري کمک بخواهد. به نظر من جامعه خودش بايد مشکلاتش را حل کند و خودش بينش خود را روشن نگاه دارد. حتي نسبت به جملاتي که بر زبان مي آورد، آگاه باشد.

از نظر من اين شعر ملودي بسيار زيبايي دارد و مرتضي خان ني داوود که يکي از بزرگان موسيقي ايراني است، آن را ساخته است. اما هر موسيقي در زمان خودش بايد اجرا و شنيده شود. اين که تقريبا همه خواننده ها در کنسرت هاي خودشان اين آهنگ را اجرا مي کردند از نظر من مناسب زمانه امروز نيست.

چه زماني تصميم به نوشتن اين ترانه و اجراي آن گرفتيد؟ من اين طور به خاطر دارم کار شما را در همين چند سال اخير شنيدم. مي خواهم بدانم آيا اين کار تحت تاثير وقايع سال هاي اخير شکل گرفت يا قبلا نوشته شده بود و اين وقايع بهانه اي براي شنيده شدن اين ترانه فراهم کرد؟

- نه، مربوط به دوران اخير نيست. شايد از حدود 14، 15 سالگي روي آن کار مي کردم و ايده چنين تغييري به ذهنم آمده بود. اين تغيير ربطي به دوره يا زمان خاصي ندارد که من متناسب با آن زمان اين کار را کرده باشم. اين تصنيف سال هايي را به ذهنم مي آورد و من در واقع از آن الهام گرفتم. اتفاقا از بچگي هميشه اين سوال برايم پيسش مي آمد که چرا ترانه مي گويد «ناله سر کن»، چرا بايد ناله کند؟ بايد بگويد ناله سر مکن. يا آنجا که مي گويد «داغ مرا تازه تر کن» از نظر من معناي جالبي ندارد. من اين تعابير را به جاي آن مي پسندم: مرغ سحر ناله سر مکن/ ديدگان خسته تر مکن/ ما ز آه و ناله خسته ايم/ ما غمين و دل شکسته ايم/ گوش مان به ناله کر مکن». در اينها تمام آن مفاهيم وجود دارد.




چرا روي همان ملودي کار نکرديد، مثلا به جاي آنکه اين ملودي را بر اساس ترانه خودتان تنظيم مجدد کنيد و لحن آن را تغيير دهيد، يک ملودي تازه نوشتيد، شايد شبيه به کار اوليه؟

- اين آهنگ، به هيچ وجه شبيه آن آهنگ نيست. توناليته، گام و ريتم ديگري دارد و کاملا متفاوت است. فقط در واقع جوابي به جمله «مرغ سحر ناله سر کن» است. در واقع دارد به آن موتيف جواب مي دهد. اين دو قطعه در کنار هم معناي بهتري پيدا مي کنند.

ترانه اي که شما براي اين کار سروده ايد، نوعي جواب به آن ترانه است يا به نوعي پيگيري درخواست هايي که در آن ترانه مطرح شده؟ مثلا مرغ سحر مي گويد: «مرغ سحر ناله سر کن،داغ مرا تازه تر کن» ترانه شما در پاسخ مي گويد: «مرغ سحر ناله سر مکن، ديدگان خسته تر مکن/ ما زه آه و ناله خسته ايم، ما غمين و دل شکسته ايم/ گوش مان ز ناله کر مکن».

- بايد بگويم آهنگ من در جواب آن آهنگ است و هر دو يک هدف مشترک را دنبال مي کنند و مي خواهند يک پيام مشترک سياسي – اجتماعي منتقل کنند اما با دو زبان متفاوت در دو زمان متفاوت. هر دو از فضاي آشفته سياسي – اجتماعي خودشان حرف مي زنند، اما با دو زبان متفاوت. اين يکي مي گويد آه و ناله سر مکن. ما از بس آه و ناله شنيده ايم، از بس اندوه کشيده ايم خسته ايم. گوش ما پر است. بايد يک انديشه تازه اي براي حل کردن مشکلات شخصي يا اجتماعي پيدا کرد.

ترانه مرغ سحر را نمود شکست آرمان هاي مشروطه تحليل کرده اند. سراينده در دو بند شرايط تلخ موجود زمان خود را توصيف مي کند و مي خواهد تلخي خبر اين ناکامي هم شنيده شود. مثلا در اين بيت: «ز آهِ شرربار اين قفس را بَرشکن و زير و زِبر کن/ بلبل پر بسته زن کنج قفس درآ، نغمه آزاديِ نوع بشر سَرا»، اما مرغ سحر شما پيامش روشن است: «نغمه هاي شادمان خوان، صد سرود جاودان خوان/ با نواي عاشقان خوان، عمر مانده را چنين هدر مکن»؛ اگر بخواهيم اين دو را با هم مقايسه کنيم، اين مرغ سحر دوم محافظه کارتر نيست؟ يعني آن اولي مي خواهد نغمه آزادي نوع بشر را سر دهد و هنوز اميدوار است، اما دومي مي گويد بس است، گوش مان از اين حرف ها پر است، بگذار کمي خوش باشيم.

- نه فکر نمي کنم اين طور باشد؛ بايد کمي آگاهانه به اين شعر نگاه کرد. اتفاقا مرغ سحر اولي دارد تمام آنچه خودش بايد براي آزادي قلب بيان و افکار خودش انجام دهد، از ديگران درخواست مي کند، اما ترانه من مي گويد نه، اينها چه حرفي است، براي چه از کسي غير خودت مي خواهي وضعيتت را درست کند.

ديگران نمي توانند مشکل تو را حل کنند. مي گويد خودت بايد به فکر روشنگري خودت باشي، خودت بايد افکار خودت را بيدار کني و خودت بايد راه حل هاي درست را براي جامعه خودت پيدا کني. براي چه از ديگران طلب کمک مي کني. مفاهيم اين تندتر و عميق تر از منرغ سحر اولي است. مثلا در آنجا که مي گويد «گوش مان ز ناله کم مکن» در واقع مي خواهد بگويد چرا آه و ناله مي کني، به جاي آن راهي پيدا کن. آه و ناله درد هيچ کس را دوا نمي کند.




فکر مي کنيد کار مشترک ني داوود و بهار را مي توان مصداق موسيقي اعتراضي در ايران دانست؟ آيا اصلا چنين مفهومي در موسيقي ايراني وجود دارد؟ منظورم به آن مفهومي است که در موسيقي و ترانه هاي غربي وجود دارد. يا نه، ما چنين چيزي در موسيقي مان نداريم. اگر هم اعتراضي وجود دارد، بايد هميشه در لفافه اي پيچيده شود تا از درد شنيدن آن کمتر شود؟

- اصولا ادبيات ما، تعيين مي کند که ما تفکرات، شادي ها يا اعتراضات مان را چگونه بيان کنيم و موسيقي در تکميلِ آن است که وارد داستان مي شود. آنها در آن دوره با توجه به رخدادهاي سياسي و اجتماعي دوره خودشان آن شعر را سرودند و اجرا کردند. درهمان زمان هم اثرگذار بوده، خواننده هاي بزرگي هم آن را اجرا کردند و قطعه بسيار تاثيرگذاري در موسيقي ما شد.

در اين دوره من نگاه تا حدودي متفاوت خودم را به شرايط روز جامعه خودم، با کنايه به آن ترانه و تکامل افکار و در جهت راهبري براي حل مشکلات تفکري امروزه اين طور بيان کردم. هر دو در زمان متفاوت اما حول يک مفهوم مشترک شکل گرفته. حالا نمي خواهم اسمش را اعتراض بگذارم، به آن انتقاد مي گويم. اين واژه اي است که منتقدان ساخته اند به آن اعتراضي مي گويند، يا از ادبيات غير ايراني وارد ادبيات ما شده است.

شخصا چيزي به اسم موسيقي اعتراضي ندارم. نگاه موسيقايي من انتقادي است. در آن شعر نه فقط به تفکرات فردي شيوه نگاه مردم انتقاد مي شود، بلکه غير مستقيم زا رخدادهاي سياسي اجتماعي روز هم انتقاد مي کند. فکر مي کنم آنچه باعث ماندگاري تصنيف مرغ سحر در تاريخ موسيقي ايران شده و آثار ديگري با الهام از آن به وجود آمده اند، همين مفهوم انتقاد در دل آن است.

بسياري از علاقه مندان اين تصنيف اصلا نمي دانند که اين اثر يک بند ديگر هم دارد. فکر مي کنيد که چرا بند دوم ترانه مرغ سحر، به مرور از اين تصنيف جدا شد؟

- فکر مي کنم اين طبيعي است که آن بند اجرا نشود چون با وجود آن که بند اول اين تصنيف محتواي انتقادي دارد اما در بند دوم، انتقادي صريح تر و بي پرده تر دارد. فکر مي کنم اين بند به جز چند اجراي اوليه و بسيار قديمي در اجراهاي ديگر مرغ سحر توسط خوانندگان ديگر هرگز اجرا نشد.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۴۱۵۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکم اعدام توماج صالحی اجرا می‌شود؟ / علی هیبتی و حاشیه زشتی که برایش ایجاد شد/ بیماری ترانه علیدوستی چیست؟

به گزارش «تابناک»؛ آنچنان که مورد اشاره قرار گرفت، در میان اخبار و حوادثی که در هفته گذشته در فضای مجازی مطرح شد، تعدادی از اخبار برای مدت چشمگیری در کانون توجهات قرار داشتند که در این بسته خبری به اهم آن‌ها اشاره می‌شود. با این توضیح، علاوه بر اشاره به اصل موضوع و یا خبر، تلاش می‌کنیم تا مقداری نیز در مورد چرایی ترند شدن و جزئیات آن توضیح دهیم.

حکم اعدام توماج صالحی

چند روزی است که انتشار خبر اعدام حکم اعدام توماج صالحی در فضای مجازی با حواشی فراوانی رو به رو شده است و بسیاری در این خصوص پرسش‌هایی را ناظر بر چرایی صدور این حکم و نیز دلیل بازداشت توماج صالحی مطرح می‌کنند.

برخی نیز به این حکم اعتراض دارند و آن را سختگیرانه توصیف می‌کنند.

توماج صالحی خواننده رپ و اعتراضی در ایران است. ترانه‌های رپ او بیشتر ابعاد سیاسی و اعتراضی دارد و بعضاً در متن ترانه هایش توهین‌هایی را علیه مسئولان ارشد نظام مطرح می‌کند.

صالحی در ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ به دلیل ترانه هایش بازداشت شد. او همچنین در ۸ آبان ۱۴۰۱ به دلیل انتشار فیلم‌های اعتراضی و تحریک جوانان به حضور در اعتراضات باردیگر بازداشت شد. در همین رابطه خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، به‌نقل از سید محمد موسویان دادستان اصفهان، خبر بازداشت توماج صالحی را تأیید کرد و مدعی شد که او «در ایجاد اغتشاشات و دعوت و تشویق به اغتشاش و آشوب‌های اخیر در استان اصفهان و در شهرستان شاهین‌شهر نقش کلیدی داشته است».

۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۳ خبر رسید که حکم بدوی محکومیت توماج صالحی از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان صادر شده است. همین موضوع سبب شد تا نام او در فضای مجازی مورد توجه کاربران قرار بگیرد و بسیاری تلاش کنند تا زمینه لغو صدور حکم اعدام برای او را فراهم کنند.

توضیح بیشتر اینکه دادگاه توماج صالحی را به اتهام افساد فی الارض به اعدام و مجازات‌های تکمیلی محکوم کرده است هرچند که این حکم بدوی و قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

جنگ ایران و اسرائیل

تنش میان ایران و اسرائیل که پس از حمله جنایتکارانه این رژیم به کنسولگری ایران در شهر دمشق به اوج رسید و به دنبال آن پاسخ قاطع ایران به این گستاخی در قالب عملیات وعده صادق همچنان یکی از تیتر‌های اول رسانه‌های ایران و جهان است.

بسیاری پس از حمله ایران به اسرائیل منتظر پاسخ اسرائیل بودند، اما تنها یک خرابکاری نافرجام در حواشی شهر اصفهان که آن اسرائیل جسارت پذیرفتن مسئولیت آن را نیافت، پایان بخش ماجرا بود.

علی هیبتی

علی هیبتی یکی از ورزشکاران ایرانی ساکن در کشور روسیه است که هفته گذشته به دلیل اقدام غیر اخلاقی در قبال یک زن که زمان مسابقه را اعلام می‌کرد، با حمله تماشاگران رو به رو شد و به شدت مجروح شد.

این اتفاق با واکنش‌های متفاوتی در فضای مجازی رو به رو شد و نام او را در ایران به یکی از ترند‌ها تبدیل کرد.

ورزشکار ۲۸ ساله ایرانی است که در شهر گوجان استان چهارمحال بختیاری متولد شده است. هیبتی ورزش حرفه‌ای را از ۱۰ سالگی با رشته ووشو شروع کرد و در سبک ساندا چند عنوان قهرمانی را در کشور به دست آورد. هیبتی در لیگ برای تیم‌های دانشگاه آزاد و پاس هم مبارزه کرده بود و در چند نوبت هم به مسابقات بین المللی اعزام شده بود. بعد از مدتی این ورزشکار در مصاحبه‌ای اعلام کرد بخاطر شرایط مالی و امرار معاش تصمیم گرفته از رشته ورزشی ووشو کنار برود و در رشته MMA مبارزه کند.

هیبتی که برای انجام مبارزه‌ای در روسیه حاضر شده بود، برای بیرون رفتن زنی که زمان شروع مسابقه را اعلام می‌کرد حرکت غیورزشی انجامم داد که همین اتفاق برای او حاشیه ساز شد. هیبتی با پایان مسابقه و خروج از رنگ مورد حمله گروهی روس‌ها قرار گرفت و توسط تماشاگران روس به قصد کشت ضرب و شتم شد. هیبتی در ادامه عذرخواهی هم کرد، ولی کمیته بررسی تخلفات، او را برای همیشه از مسابقات محروم کرد.

برنامه امتحانات نهایی

با نزدیک شدن به ایام امتحانات نهایی مدارس، یکی از پرسش‌های پر تکرار در فضای فضای مجازی جست و جو پیرامون برنامه و جزئیات امتحانات نهایی به ویژه زمان این مسابقه است.

بنابر جدول منتشره از سوی وزارت آموزش و پرورش امتحانات از ۳۰ اردیبهشت آغاز می‌شود و تا ۲۹ خرداد ادامه خواهد داشت.

قیمت طلا و قیمت دلار

قیمت طلا و قیمت دلار نیز در هفته گذشته به سان دیگر هفته‌ها یکی از دغدغه‌های مهم کاربران فضای مجازی بود که از سوی آن‌ها در مورد آن‌ها جست و جو می‌شود.

در واقع بسیاری از شهروندان نگران افزایش قیمت دلار و طلا و اثر سوء آن بر زندگی خود هستند.

در بازار روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه قیمت طلا، سکه و دلار نوسان صعودی را ثبت کردند. فعالان بازار در خصوص رشد طلا و سکه دلایل مختلفی را مطرح می‌کردند.

قیمت هر قطعه سکه امامی صبح دیروز برای مدت زمان کوتاهی کانال ۴۰ میلیون تومان را از دست داد و با ۳۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به فروش رسید. اما در ادامه معاملات و در نیمه ظهر تقاضا برای خرید سکه بالا رفت و این فلز گران بهای داخلی در حول و حوش ۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد. به عبارت دیگر سکه بازان امروز شاهد رشد یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی سکه امامی بودند. معامله گران درباره این بازگشت قیمت، دو نظر داشتند؛ گروه اول معتقدند که این افزایش قیمت در بازار سکه پولبک بوده و برای اصلاح روند کاهشی نیاز بازار است. اما در مقابل، گروه دیگری بر این باورند که این برگشت قیمت، تغییر روند در بازارهاست؛ به این صورت که بعد از مشاهده قیمت در کف، خریداران وارد بازار شدند.

بیماری ترانه علیدوستی چیست؟

چند روزی است که خبر ابتلای ترانه علیدوستی به یک بیماری عجیب مورد توجه کاربران در فضای مجازی قرار گرفته است.

بعد از اعلام خبر بستری شدن ترانه علیدوستی گمانه زنی‌هایی درباره بیماری او کردند تا اینکه مشخص شد این بازیگر ایرانی دچار بیماری به نام سندرم (Drug Rash with Eosinophilia and Systemic Symptoms) با نام اختصاری (DRESS) شده است که یک نوع واکنش شدید ناشی از حساسیت به مصرف برخی دارو‌ها است. اما سندرم درس (DRESS) چیست و آیا کلا بیماری خطرناکی است؟

بثورات دارویی همراه با ائوزینوفیلی و علائم سیستمیک یا سندرم DRESS یک واکنش حساسیت شدید به برخی از انواع دارو‌ها به شمار می‌رود. علائم این بیماری شامل تورم پوستی، تب، ناهنجاری‌های خونی و درگیری اندام‌های مختلف است. متخصصین این آلرژی نادر دارویی را به طور بالقوه تهدید کننده زندگی می‌دانند که به دنبال واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به برخی دارو‌ها رخ می‌دهد. علائم ممکن است هفته‌ها پس از شروع داروی مشکل زا توسط فرد تظاهر یابند. درمان اغلب شامل قطع دارو‌های مشکوک و استفاده از دارو‌های تعدیل کننده سیستم ایمنی به منظور کاهش علائم است.

موعود شمخانی کیست؟

موعود شمخانی، برادرزاده علی شمخانی است که ۲ روز پیش خبر بازداشت او به دلیل فساد مالی تایید شد.

موعود شمخانی معاون سابق فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند بود که یکی از خبرگزاری‌های رسمی مدعی شد بازداشت شده است.

در سال ۱۳۹۴، موعود شمخانی، به سمت معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند منصوب شد. پس از وقوع حادثه ریزش ساختمان متروپل در آبادان در سال ۱۴۰۱، شایعاتی درباره همکاری وی با حسین عبدالباقی، مالک این ساختمان مطرح شده بود.

روز دوشنبه دوم خرداد ماه ۱۴۰۱، ساعت ۳۰:۱۲، حدود چهل درصد از ساختمان شماره (۲)، که جزء ساختمان‌های دوگانه به نام "متروپل" در خیابان امیری (امیر کبیر) آبادان قرار داشت، فرو ریخت. طبق آمار رسمی، متأسفانه در این حادثه ۴۳ نفر جان خود را از دست داده و تعدادی دیگر زخمی شده‌اند.

خبرگزاری برنا خبر بازداشت موعود شمخانی معاون فنی سابق سازمان منطقه آزاد اروند و برادرزاده علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی را تایید کرد و در این باره نوشت: وی به اتهام دریافت رشوه و فساد مالی در آبادان بازداشت شده است. موعود شمخانی در سال ۱۳۹۴ به سمت معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند منصوب شده بود.

دیگر خبرها

  • شرط آزادی مشروط بابک زنجانی چیست؟/ بازخوانی روند پرونده
  • پشت‌پرده بازخوانی مرگ نیکا شاکرمی توسط انگلیسی‌ها / چهار نکته درباره یک خودکشی خاص در محله امیر اکرم!
  • بازخوانی بی‌نظیر آواز شجریان توسط خواننده پایتخت + ویدئو
  • گول خوردیم؛ این تصویر ترانه علیدوستی فیک از آب درآمد
  • پشت‌پرده عکس‌ جعلی ترانه علیدوستی و پدرش
  • جرم انتشار عکس جعلی وایرال شده از ترانه علیدوستی و پدرش چیست؟
  • ترانه کودکان که ترند شد: ببعی چقدر باهوشی!
  • حکم اعدام توماج صالحی اجرا می‌شود؟ / علی هیبتی و حاشیه زشتی که برایش ایجاد شد/ بیماری ترانه علیدوستی چیست؟
  • اخبار جعلی از سر و کول هنرمندان بالا می‌رود
  • واکنش مادر ترانه علیدوستی به حواشی یک عکس با دخترش | تصویر