Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-04@03:41:49 GMT

تشریح علت خروج قطار خرمشهر – تهران

تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۱۷۴۹۱۱

مدیرکل راه آهن جنوب، علت خروج 3 واگن قطار مسافربری خرمشهر – تهران در ایستگاه میان آب به هفت تپه در 20 تیرماه را تشریح کرد.

باشگاه خبرنگاران: عبدالکریم درویش‌زاده، مدیرکل راه آهن جنوب در جلسه شورای هماهنگی ترافیک خوزستان برگزار شد، با تشریح علل وقوع حادثه خروج 3 واگن قطار مسافربری خرمشهر – تهران در 20 تیرماه در ایستگاه میان آب بیان داشت: در صنعت راه‌آهن به منظور حذف صدای ناشی از عبور قطار از ریل در محل اتصال قطار به ریل‌ها، کل پلاک که فاصله بین 2 ایستگاه است، جوشکاری می‌شود، با این جوشکاری، ریل یکپارچه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی اذعان کرد: پیش از جوشکاری ریل، آمار حداکثر و حداقل دمای 30 ساله منطقه گرفته می‌شود، با توجه به اینکه هواشناسی درجه حرات دما را در سایه اندازه‌گیری می‌کند، پیش از جوشکاری 20 درجه به حداکثر دمای اعلام شده در این گزارش اضافه می‌شود تا درجه حرارت ریل یا به عبارتی درجه حرارت تعادل برای هر منطقه به دست بیاید.

درویش‌زاده گفت: زمان جوشکاری، این دمای ریل را به درجه حرارت تعادل می‌رسانیم که برای مثال در منطقه هفت‌تپه 43 درجه سانتگیراد و در اهواز 48 درجه سانتیگراد است. در این شرایط ریل جوشکاری می‌شود.

مدیرکل راه‌آهن جنوب اظهار داشت: زمانی که دمای هوا از دمای تعادل ریل کمتر می‌شود، ریل در حالت کشش عمل می‌کند. هنگامی که دمای محیط از دمای تعادل ریل بالاتر می‌رود نیز، ریل در حالت فشار عمل خواهد کرد. این فشار در تراوس و ریل تا حدودی قابل تحمل است.

وی افزود: اما اگر درجه حرارت محیط بیش از آنچه که پیش‌بینی شده بود، افزایش یابد، این افزایش دما به شکل موج‌های بسیار ریز در ریل بروز می‌کنند که با شناسایی این امواج، نقاطی از ریل که تحت فشار است، را برش می‌دهیم.

عبدالکریم درویش زاده با اشاره به شرایط دمایی محل حادثه خروج 3 واگن قطار مسافربری خرمشهر – تهران در 20 تیرماه امسال اذعان داشت: در این روز درجه حرارت بسیار افزایش یافت که در 50 سال اخیر بی‌سابقه بود. هواشناسی دمای آن منطقه را 50 درجه سانتیگراد به ما اعلام کرد اما وقتی در محل حادثه حضور یافتیم، دماسنج خودرو دمای 50 درجه سانتیگراد را در ساعت 17 نشان می‌داد.

وی اظهار کرد: زمانی که درجه حرارت محیط بیش از دمای پیش‌بینی شده افزایش می‌یابد و امواج ریز ناشی از آن، خود را در خط ریل نشان می‌دهد که قابل شناسایی است. فرار ریل در بیش تر اوقات در زمان عبور قطار از ریل رخ می‌دهد و معمولاً در قوس‌های خطوط ریلی، این فرار ریل اتفاق می‌افتد و نیروی گریز از مرکز، ریل را به بیرون هدایت می‌کند.

درویش زاده گفت: اما در خصوص حادثه خروج واگن از ریل در ایستگاه میان آب در آن روز، خط ریل مستقیم بود و این حادثه بسیار عجیب است. در سابقه 25 ساله‌ای که دارم، مشابه این حادثه که 300 متر خطوط ریلی را حدود یک متر جابجا کند، نداشتیم.

مدیرکل راه‌ آهن جنوب بیان داشت: واقعا این حادثه پدیده بسیار عجیبی بود. حتی تراوس های بتنی که در هر 60 سانت نصب می‌شوند و 300 کیلوگرم وزن دارند نیز در این خطوط ریلی حرکت کرده بودند. پس از این حادثه، کمیسیون عالی سوانح هم بررسی‌هایی از نزدیک انجام داد اما این حادثه، هیچ عامل دیگری جز فرار ریل و درجه حرارت هوا نداشت.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۱۷۴۹۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کرمان

مریم سلاجقه با اعلام اینکه هم اکنون آسمان استان کرمان صاف تا کمی ابریست، گفت: برای امروز بارش باران در نیمه غربی، ارتفاعات جنوبی و برخی از مناطق شمالی پیش بینی می‌شود و امروز از شدت ناپایداری‌ها کاسته می‌شود.
 
وی افزود: همچنین بارش‌ها با رعدوبرق، تند باد‌های لحظه‌ای همراه هستند و با توجه به نوع بارش‌های آبگرفتگی معابر، جاری شدن رودخانه‌های فصلی و سیلابی شدن مسیل‌ها دور از انتظار نیست در مناطق مستعد بارش تگرگ است.

کارشناس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی استان کرمان تصریح کرد: برای امروز نیز در مناطق شمال غرب، جنوب شرق و برخی مناطق جنوب وزش باد نسبتا شدید را داریم که غلظت غبار در این مناطق دور از انتظار نیست. 

سلاجقه گفت: برای روز شنبه افزایش ابر پدیده غالب جوی است.

وی عنوان داشت: از دیروز که بارش‌ها در سطح استان شروع شده در سیرجان، شهربابک، ماهان، بافت، رابر و ارزوئیه بارش باران را داشته ایم که ارزوئیه با۱۴ میلی متر، شهربابک ۹ و سیرجان ۷ میلی متر بارندگی داشته اند.

سلاجقه گفت:منوجان در ۲۴ ساعت گذشته با دمای ۳۸ درجه سانتیگراد، گرم‌ترین و لاله زار با دمای ۴درجه سانتیگراد خنک‌ترین مناطق استان کرمان به ثبت رسیده اند.

 وی حداقل دمای امروز شهر کرمان را ۱۲ درجه سانتیگراد اعلام کرد و بیان داشت: امروز دمای کرمان در گرم‌ترین ساعات خود به ۲۳ درجه سانتیگراد می‌رسد.

سلاجقه افزود: لاله زار بعد از دیزین و اردبیل سومین ایستگاه سرد کشور ثبت شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • بارندگی در این مناطق کشور ادامه دارد
  • چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟
  • پیش بینی بارش باران در برخی مناطق کرمان
  • پیش بینی شدت بارش باران در خراسان رضوی
  • افزایش سه درجه ای دما در آبادان و خرمشهر
  • بارش شدید باران در راه مشهد
  • ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کرمان
  • جوی ناپایدار در اروند
  • دمای هوای زنجان کاهشی شد
  • بارش باران در اروند