Web Analytics Made Easy - Statcounter

استفاده نادرست از سموم کشاورزی یک معضل اساسی محسوب می‌شود زیرا موجب عدم امنیت غذایی و به خطر افتادن سلامت عموم جامعه می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل ا ز شیرازه، سالهاست بگو مگوهای سازمان غذا و دارو و بهداشت و درمان تمامی ندارد. یک روز صحبت بر سر روغن پالم و مضرات آن است و روز دیگر محصولات تراریخته! با رسیدن تابستان هم که بحث آفات و سموم کشاورزی داغ می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

و این در حالی است که مسئولان حوزه بهداشت و کشاورزی پیشگیری را بهتر از درمان دانسته و همه یک صدا اذعان دارند سلامت مردم شوخی بردار نیست. حال با گذشت چند سال از ابراز نگرانی‌هایی که جز در لقلقه زبان مسئولین جایگاهی در برنامه‌ریزی‌ها نداشته سلامت عمومی جامعه هر سال بدتر از سال‌های پیش ارزیابی می‌شود و پایانی برای این تعارفات همیشگی متصور نیست. گویی مدیران قصد دارند بدون اقدامی خاص صرفا با گفتار درمانی مشکلات را حل کنند.


استفاده نادرست از سموم کشاورزی؛ عدم امنیت غذایی جامعه
در هر جامعه‌ای کمتر چیزی به اندازه سلامت مردم و استفاده صحیح از سموم اهمیت دارد. استفاده نادرست و نابسامان از سموم کشاورزی همچنان بعنوان یک معضل اساسی محسوب می‌شود زیرا علاوه بر به خطر انداختن سلامت مردم، هر از گاهی بخشی از محموله صادراتی کشور به دلیل باقی مانده سموم به داخل برگشت داده می‌شود. متاسفانه عدم امنیت غذایی سالهاست گریبان‌گیر کشورهای جهان سوم‌ شده که بخشی از آن به عدم آموزش لازم و ترویج شیوه‌های صحیح کشت مربوط می‌شود و کشاورزان در مورد نحوه صحیح و میزان استفاده از انواع مواد شیمیایی از جمله سموم اطلاع کافی ندارند. در برنامه پنجم و ششم توسعه وزارت جهاد کشاورزی موظف شده‌ مقدار سموم موجود در محصولات کشاورزی و باغی را رصد کرده و بعنوان یک شناسنامه در خروجی این محصولات قرار دهد تا مردم از کیفیت مواد غذایی اطلاع داشته باشند. علی‌رغم تلاش‌های صورت گرفته در مجمع وزارت جهاد کشاورزی هنوز این مسئله ساماندهی نشده است.

لزوم پایین آوردن دوره ماندگاری سموم در محیط
سیاست‌ کشورهای مختلف پایین آوردن دوره ماندگاری سموم در محیط است تا هنگام برداشت محصول و مصرف مشکلی ایجاد نشود. برخی سموم به دلیل مشکلاتی که برای سلامتی انسان ایجاد می‌کند سالهاست از رده خارج شده و نباید مورد استفاده قرار گیرد. زیرا ماندگاری بالایی در محیط دارند و ممکن است سم استفاده شده تا هفته‌ها بر روی محصول بماند و مواد غذایی آلوده به دست مصرف کننده برسد. همچنین هر چه میزان ماندگاری سموم و مواد شیمیایی در محصولات بیشتر باشد کیفیت کاهش می‌یابد. اما معمولا چون قیمت سموم استاندارد بالاست کشاورزان ناچار به استفاده از سم قاچاق و ارزان‌ می‌شوند که تبعات بسیاری برای سلامتی انسان دارد.

کشاورزی در ایران یک ریسک است
در سال‌های اخیر هزینه تولید بالا و بهره‌وری کاهش یافته است و به همین دلیل کشت محصول و کشاورزی در ایران تبدیل به یک ریسک شده است. مثلا سموم با کیفیت بالا که عوارض کمتری برای سلامتی انسان دارد با قیمت بالا در بازار عرضه می‌شود. به همین دلیل استفاده از این سموم برای بسیاری از کشاورزان مقرون به صرفه نیست.

70 درصد کشاورزی ایران با روش سنتی انجام می‌شود
اگرچه تجهیزات مورد نیاز کشاورزی مدرن تا حدودی در اختیار کشاورزان قرار گرفته اما هنوز بیش از 70 درصد کشاورزی ایران به روش سنتی انجام می‌شود. زیرا برنامه‌ای برای آموزش کشاورزان و نظارت بر کم و کیف محصولات کشاورزی وجود ندارد از این رو لازم است با تحقیق و پژوهش، خاک مناطق مختلف شناسایی و مواد مورد نیاز هر خاک از جمله کود، سم و . . . به کشاورزان معرفی شود. همچنین لازم است ناظرین کشاورزی با سبک و سیاق کارشناسی در کنار کشاورزان بر کیفیت محصولات نظارت داشته باشند که هنوز این موارد محقق نشده است.

فروشگاه‌های سموم غیرمجاز آفتی بر کشاورزی
یکی از مشکلات مربوط به این حوزه وجود فروشگاه‌های سموم غیر مجاز است که تخصص و اطلاعات لازم را ندارند. این فروشگاه‌ها بدون مجوز اقدام به فروش سموم کرده‌ و نظارت خاصی بر آن‌ها صورت نمی‌گیرد. برای سر و سامان دادن به سموم موجود در بازار لازم است فروشگاه‌های کشاورزی، اتحادیه تخصصی داشته باشند تا با ساماندهی این مشاغل امکان نظارت فراهم آمده و در جهت ارتقا سلامت جامعه گام برداشت.

لزوم تاسیس کلینیک‌های گیاه پزشکی در روستاها
کلینیک‌های گیاه پزشکی وظیفه شناخت آفات و امراض را بر عهده دارند و با شناخت محصول و خاک مناطق مختلف سمومی که باید مورد استفاده قرار گیرد را تجویز می‌کنند. از همین رو لازم است کلینیک‌های گیاه پزشکی در روستاها تاسیس شود. متاسفانه اکنون کلینیک‌های گیاه پزشکی در دسترس کشاورزان و تولیدکنندگان نیست و در مراکز شهرهای بزرگ فعالیت دارند.

گفتنی است تاثیر محصولات کشاورزی بر سلامت انسان و خطراتی که از این طریق سلامت جامعه را تهدید می‌کند غیرقابل انکار است. مثلا در استان‌های شمالی کشور که قطب تولید برنج و مرکبات و . . است درصد افراد مبتلا به سرطان گوارشی بسیار بالاست. زیرا سمومی که از چرخه تولید تا مصرف به محیط زیست وارد می‌شود موجب آلودگی آب‌های زیر سطحی و در نهایت با تاثیر مستقیم بر جسم انسان موجب بیماری‌ می‌شود. از این رو اگر در حوزه کشاورزی با برنامه‌ای جامع گام برداشت می‌توان در ارتقا بهره‌وری و کیفیت، صرفه‌جویی اقتصادی و افزایش سلامتی جامعه و پیشگیری از بیماری‌های مختلف با موفقیت عمل کرد. انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۰۴۷۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دخالت نابجا در حوزه سلامت از دست وزارت بهداشت خارج شده است

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد رئیس زاده، روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران، افزود: درباره جایگاه پزشک در ایران باید گفت زمانی که از نقش پزشک صحبت می‌کنیم منظورمان تنها نقش درمانگر در بیمارستان و اتاق عمل نیست بلکه طبیبان حافظان تار و پود سلامت مردم و جامعه هستند.

وی ادامه داد: جایگاه پزشکی در کشور و سرزمین ما با تار و پود سرزمین ما به شکل جدایی ناپذیر تنیده است. تلاش برخی رسانه‌ها و تریبون‌ها که از جایگاه پزشک خبر ندارند، هزینه زا خواهد بود، اما راه به جایی نخواهند برد.

رئیس زاده گفت: جامعه پزشکی در نیم قرن اخیر رشد بسیار درخشان و زبانزدی داشته است و به قول استاد ایرج فاضل این درخت تنومند حسودان و دشمنانی هم دارد.

وی افزود: حفظ جایگاه، شأن و عظمت پزشک نیازمند تلاش پیوسته و توجه عمیق همگان است. جامعه پزشکی باید متولی حفظ و حراست و شأن رشته خود باشد.

رئیس زاده تاکید کرد: سیاست گذاران و مجریان باید متوجه اعمال و رفتار و کنش خود با جامعه پزشکی باشند. با این جامعه فرهیخته و وظیفه خطیر آن نمی‌توان کُشتی گرفت و شوخی کرد. بعضی از شوخی‌ها و ندانم کاری‌ها با جامعه پزشکی جدی جدی، سلامت مردم را دستخوش تغییر خواهد کرد.

وی افزود: اعتقاد و اعتماد راسخ مردم به جراحان ایرانی ابدی نخواهد بود اگر مدیریت نکنیم. در مخیله هیچ ایرانی وجود ندارد که برای عمل پیچیده قلب و تومور مغزی و اطفال در اروپا یا آمریکا خدمت بهتری می‌گیرم، اما این همیشگی نخواهد بود.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران ادامه داد: فعالیت عامدانه و غیرعامدانه در جهت تخریب جامعه پزشکی در جریان است. ایجاد دو قطبی جعلی با هدف رو در رو قرار دادن پزشک و مردم در کنار خلاف عرف عده معدودی از جامعه پزشکی منجر به ایجاد ذهنیت‌های نادرست شده است.

وی افزود: جایگاه پزشکان در کشور ما ریشه فرهنگی و تاریخی دارد و این جایگاه قابل خدشه دار شدن نخواهد بود.

رئیس زاده گفت: روند حرکات جهانی به سمت کمبود نیروی متخصص در افق ۲۰۳۰ است، در کشور ما شاید چالش اساسی پیش روی ما نباشد، اما زمانی که در کشور توسعه یافته کمبود نیرو اتفاق می‌افتد این جبران از کشور‌های در حال توسعه صورت می‌گیرد.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران افزود: تأمین نیروی تخصصی در بازه ۷ ساله عملی نیست سیاست گذاران باید نسبت به سیاست‌های تثبیت و تشویقی و انگیزه ماندگاری توجه کنند وگرنه سیاست افزایش ظرفیت راه به جایی نخواهد برد و تبدیل به کشت «فرارسرزمینی» برای کشور‌های دیگر خواهد کرد.

وی گفت: کاهش اقبال به رشته علوم پزشکی در کشور ما و جهان و برخی کشور‌های توسعه یافته قابل توجه است برخی تخمین‌ها در سال ۲۰۳۰ حکایت از این دارد جهان با ۱۸ میلیون کمبود کادر درمان مواجه خواهد شد. در آمریکا کمبود بیش از ۳۰۰ هزار متخصص پزشکی وجود خواهد داشت در این کشور‌ها تمایل به رشته‌های پیچیده به طرز معناداری کاهش پیدا کرده است.

رئیس زاده اظهار داشت: چالش درون پزشکی ما ضعیف شدن اخلاق حرفه‌ای و اخلاق پزشکی است که نگرانی بسیار جدی است که اخلاق حرفه‌ای در هیاهوی نابسامانی‌های اقتصادی و مدیریتی خودش را نشان می‌دهد. وظیفه ما و انجمن‌های علمی این است که نسبت به تقویت اخلاق حرفه‌ای تاکید کنند ما در این زمینه سابقه تاریخی درخشان و اساتید بزرگ و الگو داریم.

وی گفت: ما با وضعیت نابسامانی در اقتصاد سلامت در رشته‌های مختلف پزشکی مواجه هستیم و این نابسامانی در عدالت بین رشته‌ای روز به روز تشدید می‌شود که باید مدیریت کنیم.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران ادامه داد: تعارضات بین رشته‌ای در کشور ما به بدترین شکل مدیریت می‌شود. وزارت بهداشت کمیسیون تعیین حدود صلاحیت‌های حرفه‌ای را به رغم قانون مجلس شورای اسلامی در سازمان نظام پزشکی تعطیل کرده است.

وی افزود: اساتید اذعان دارند، کیفیت آموزش در حوزه علوم پایه و رزیدنتی و تخصصی و فوق تخصصی به سمت مطلوب حرکت نمی‌کند. انگیزه دانشجویان و تمرکز برای یادگیری دچار روند منفی شده است.

رئیس زاده گفت: دخالت نابجا در حوزه سلامت امروز از هر زمان دیگری گسیخته شده و از دست وزارت بهداشت خارج شده است.

وی اظهار داشت: مداخلات غیر مجاز در جامعه پزشکی چالش جدی دیگری است. برخی از همکاران ما تکنسین پرور هستند از آن سو قانون ضعیف و غیر بازدارنده ورود سونامی گونه تکنسین‌ها را در امر مداخلات غیر مجاز تسهیل کرده است ما دو سال است با تمام توان در مجلس به دنبال تغییر این قانون هستیم.

رئیس زاده افزود: ورود مداخلات غیر آکادمیک که به اسم طب سنتی رایج شده و قوانین پوشش بیمه‌ای درست می‌کنند مورد تأیید جامعه پزشکی نیست و خطر جدی برای سلامت مردم است. بیش از ۵ هزار سایت در حوزه زیبایی تبلیغ می‌کنند و قوانین بازدارنده برای برخورد وجود ندارد.

وی افزود: تعرفه دستوری مالیات ندارد. وقتی تعرفه‌ها را با فرسنگ‌ها فاصله از قیمت واقعی تعیین می‌کنید یعنی مالیات را پیشاپیش گرفتید. بعد از آن همین تعرفه را وارد طرح پلکان و قاصدک می‌کنید و بعد مالیات اخذ می‌کنید و چند ماهه بعد پرداخت می‌کنید این ظلم مضاعف به جامعه پزشکی است که در هیچ صنف دیگری وجود ندارد و چالش اصلی حتماً متوجه سلامت مردم خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فساد را جدی بگیریم/دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران/اقتصاد و روان و فرهنگ
  • دخالت نابجا در حوزه سلامت از دست وزارت بهداشت خارج شده است
  • بعضی شوخی‌ها با جامعه پزشکی سلامت مردم را تهدید می کند
  • وزیر اسبق بهداشت: طرح اجباری پزشکان برداشته شود
  • مجموعه سپاه همیشه همراه جامعه کشاورزی استان بوشهر است
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • ۱۳ استان در معرض تهدید سن و زنگ زرد هستند
  • بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج ادامه دارد
  • بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج جامعه ادامه دارد
  • انجام بیش از ۹۰ درصد زایمان‌ها توسط ماماها