Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-05@21:32:56 GMT

آخرین دخل و تصرف در بافت تاریخی شیراز

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۵۱۷۰۶

آخرین دخل و تصرف در بافت تاریخی شیراز

فرهنگ>میراث و تمدن - محمد باریکانی:
روزنامه محلی شیراز ۲ روز پیش آگهی تملک اراضی و ابنیه اطراف آستان شاهچراغ(ع) توسط اداره راه و شهرسازی استان فارس را منتشر کرد.

با انتشار اين آگهي بار ديگر موضوع تخريب بافت تاريخي شيراز به جريان افتاد. آگهي تملك اراضي و ابنيه اطراف حرم مطهر شاهچراغ(ع)‌مرتبط با طرح 57هكتاري در بافت 360هكتاري شيراز است كه بر مبناي آن قرار است راه دسترسي به حرم، ميدانگاه، پاركينگ، دارالشفا و ديگر خدمات عمومي ارائه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اجراي اين طرح منجر به تخريب و تهديد آثار و ابنيه تاريخي در بافت تاريخي ثبت ملي شده شيراز مي‌شود و بر همين اساس است كه سازمان ميراث فرهنگي و دوستداران ميراث فرهنگي كشور معتقدند در طرح 57هكتاري شيراز ضوابط ميراث فرهنگي درنظر گرفته نشده و تمام تلاش خود را براي متقاعد كردن مجريان اين طرح در جلوگيري از اجراي طرح توسعه آستان شاهچراغ به‌دليل رعايت نشدن موازين ميراث فرهنگي و خطري كه اجراي اين طرح براي آثار تاريخي واقع در بافت ثبت ملي شده شيراز دارد به‌كار گرفته‌اند.

آيت‌الله ايماني امام جمعه شيراز به‌شدت موافق اجراي اين طرح در بافت تاريخي شيراز است و پيش‌تر به همشهري گفته است كه اين طرح براي ارائه خدمات بهتر به زائرين اجرا مي‌شود. توليت آستان شاهچراغ نيز از سال‌ها پيش مدافع اجراي طرح توسعه حرم شاهچراغ بود اما در سوي ديگر سازمان ميراث فرهنگي به نمايندگي از دولت تأكيد داشت كه اجراي بي‌ضابطه طرح بدون توجه به موازين حفاظت از آثار تاريخي در بافت ثبت ملي شده شيراز كه تابع قوانين كشوري در حوزه صيانت از آثار تاريخي است منجر به تخريب و تهديد اين بافت تاريخي كشور مي‌شود.

شاهچراغ مدت‌هاست تملك ابنيه و اراضي ندارد

انتشار ناگهاني آگهي وزارت راه و شهرسازي در يك روزنامه محلي براي تملك اراضي و ابنيه اطراف آستان شاهچراغ(ع) پس از سكوت چندين‌ماهه كه اجراي طرح راه‌كشي در بافت تاريخي شيراز را به تعويق انداخت موجب شد تا بار ديگر طرح توسعه آستان شاهچراغ مطرح شود و اين‌بار اين طرح از سوي يكي از مراجع دولتي يعني وزارت راه و شهرسازي ابلاغ شد. نتيجه تملك 57هكتار از بافت تاريخي شيراز در اطراف آستان شاهچراغ كه خود داراي بناهاي تاريخي و آثار واجد ارزش ثبت ملي هستند يك ششم از بافت تاريخي 360هكتاري شيراز را دستخوش تغيير مي‌كند.

پيش‌تر خبرهايي از اعمال فشار هيأت امناي آستان شاهچراغ(ع) براي اجراي هر چه سريع‌تر توسعه حرم در طرح 57هكتاري شهر شيراز منتشر شده بود كه حالا با انتشار آگهي وزارت راه و شهرسازي متوليان آستان شاهچراغ(ع) شيراز معتقدند حالا دولت و شوراي‌عالي معماري و شهرسازي بايد پاسخگوي رسانه‌ها باشند.

سيدعلي اصغر دستغيب متولي آستان شاهچراغ(ع) و از اعضاي هيأت امناي اين مجموعه تاريخي - مذهبي ديروز درخصوص آگهي انتشار يافته براي تملك اراضي و ابنيه اطراف آستان شاهچراغ براي اجراي طرح توسعه اين آستان به همشهري گفت: در جريان اين آگهي نيستم و اصلا آن‌را نديده‌ام.

او افزود: آستان مقدس شاهچراغ(ع) مدت‌هاست كه تملك ابنيه و اراضي نداشته و بهتر است رسانه‌ها از وزارت راه و شهرسازي پيگير انتشار اين آگهي باشند.

اراضي و ابنيه تملك‌شده متعلق به آستان نيست

حسين كياني، معاون اجرايي آستان شاهچراغ(ع) نيز در گفت‌وگو با همشهري درخصوص نقش آستان شاهچراغ در انتشار اين آگهي اعلام كرد: آگهي از سوي اداره كل راه و شهرسازي استان فارس اعلام شده و احتمالا مرتبط با مصوبه شوراي‌عالي شهرسازي و معماري به‌عنوان عالي‌ترين نهاد تصميم‌گيرنده در حوزه شهري براي اجراي طرح توسعه در 57هكتار از بافت تاريخي شيراز و در چارچوب قانون است.

او با اعلام اينكه تملك اراضي و ابنيه اطراف حرم مطهر شاهچراغ(ع)‌ با توجه به وضعيت مالي كشور بسيار دشوار است، گفت: محدوده تعيين شده در آگهي اخير اداره راه و شهرسازي براي تملك اراضي و ابنيه اطراف آستان بسيار وسيع بوده و بعيد است تمام سازه‌ها را با وضعيت فعلي بتوان تملك كرد. وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا متوليان آستان مقدس شاهچراغ(ع) براي تملك اين اراضي اعمال فشار به دولت كرده اند؟ افزود: تملك محدوده مشخص شده در بافت تاريخي شيراز به‌معناي آن نيست كه اين محدوده در اختيار آستان شاهچراغ قرار مي‌گيرد.

وي افزود: درست است كه اين تملك در طرح توسعه حرم شاهچراغ(ع) قرار دارد اما تمام تملك‌هايي كه صورت مي‌گيرد در اختيار دولت است كه ممكن است براي ايجاد راه، پاركينگ، ميدانگاه و اقامتگاه درنظر گرفته شود و كاربري آن هم ارتباطي به آستان نداشه باشد. البته ممكن است فضايي به‌عنوان شبستان امام خميني تعيين كنند و آستان شاهچراغ به‌عنوان بهره‌بردار اين شبستان را در اختيار بگيرد. پس معناي اين آگهي آن نيست كه همه اين محدوده تحت كاربري آستان شاهچراغ قرار بگيرد.

فعاليت اقتصادي نداريم

او اين موضوع كه متوليان آستان شاهچراغ براي اجراي طرح 57هكتاري بافت تاريخي شيراز و توسعه حرم شاهچراغ(ع) مديران استاني و انجمن‌هاي ميراثي و حتي دولت را تحت فشار قرار داده‌اند يا قرار است استفاده تجاري در طرح توسعه حرم داشته باشد را شايعه خواند و گفت: شايعاتي كه در اين‌باره مطرح مي‌شود كذب است و آستان مقدس شاهچراغ هيچ برنامه‌اي براي انتفاع مالي در محدوده طرح 57هكتاري ندارد و اين موضوع حتي مصوب هيأت امنا است.

به گفته او، ايجاد فضاي تجاري كه جنبه اقتصادي داشته باشد در حيطه فعاليت آستان نيست و اگر دستگاهي هم بخواهد اين اقدام را انجام بدهد آستان شاهچراغ اجازه اين اقدام را نمي‌دهد. البته اتفاقي كه در طرح 57هكتاري قرار است بيفتد تنها براي رفاه زائرين و مجاورين حرم شاهچراغ است كه آستان از خدمات عمومي حمايت هم مي‌كند. مثلا اگر در اين طرح دارالشفا وجود داشته باشد كه خدمات بهداشتي ارائه كند با توجه به اينكه محدوده بافت تاريخي شيراز منطقه محروم شهر شيراز است آستان به اجراي چنين طرح‌هايي كمك مي‌كند اما اگر خدمات جنبه انتفاعي داشته باشد هيأت امنا و متوليان آستان مقدس شاهچراغ هرگز اجازه اين اقدام را نخواهند داد.

معاون اجرايي آستان شاهچراغ(ع) با اعلام اينكه آگهي اخير اداره راه و شهرسازي استان فارس براي تملك ابنيه و اراضي اطراف حرم شاهچراغ(ع) ممكن است تنها بخش كوچكي از طرح توسعه در 57هكتار از بافت تاريخي شيراز باشد، گفت: كساني ممكن است اعلام كنند كه بافت تاريخي شيراز در اجراي طرح توسعه از بين مي‌رود يا نگران تجاري‌سازي‌ بافت تاريخي باشند كه در آن‌صورت حتما شوراي‌عالي معماري و شهرسازي و مجريان طرح درخصوص حفظ بناهاي تاريخي نيز تدبير كرده‌اند.

حسين كياني تأكيد كرد: از منظر تجاري‌سازي‌، متوليان آستان شاهچراغ به‌شدت مخالف تجاري‌سازي‌ بافت تاريخي و اطراف حرم شاهچراغ در طرح 57هكتاري شيراز هستند چون معتقدند تجاري‌سازي‌ اين منطقه مانع از ايجاد خدمات‌رساني به زائران مي‌شود چون با احداث مجتمع‌هاي تجاري ترافيك را به قلب تاريخي شيراز مي‌رسانند و راه‌هاي دسترسي به آستان مقدس شاهچراغ را نيز از بين مي‌برند.

او با اعلام اينكه اخيرا آستان شاهچراغ 5خانه و بناي تاريخي را مرمت كرده يا در حال تملك و مرمت آنها براي ايجاد موزه و ايجاد مركز اسناد تاريخي و مركز مرمت نسخ خطي و تاريخي است، افزود: طرح 57هكتاري شيراز مصوبه ملي دارد و نمي‌توان مدعي بود آن‌كه طرح را مصوب كرده متوجه وجود بافت تاريخي شيراز نبوده است.

وي گفت: در مورد آگهي تملك اراضي و ابنيه بافت تاريخي شيراز نيز بايد وزارت راه و شهرسازي پاسخ بدهد كه چه اتفاقي قرار است بيفتد چون ما نيز هنوز نمي‌دانيم اين اقدام تا چه اندازه مي‌تواند در بافت تاريخي شيراز تغيير ايجاد كند.

او در پاسخ به اين سؤال كه آيا متوليان شاهچراغ(ع) براي اجراي طرح توسعه حرم شاهچراغ به بخش‌هاي دولتي فشار آورده اند؟ گفت: ما يك مجموعه مذهبي هستيم و هيچ اهرم فشاري نداريم. طرح توسعه بافت تاريخي شيراز نيز قانوني است و همه آنچه انجام مي‌شود براساس طرح مصوب شوراي‌عالي معماري و شهرسازي است و آستان شاهچراغ هيچ فشاري به دستگاه‌هاي ديگر براي اجراي آن نياورده است. متأسفانه اينها ذهنيتي است كه در حوزه دوستداران ميراث فرهنگي وجود دارد و به واقعيت نزديك نيست.

اظهارات معاون اجرايي آستان شاهچراغ(ع) در شرايطي مطرح مي‌شود كه در آگهي مرتبط با تملك اراضي و ابنيه اطراف شاهچراغ كه از سوي اداره كل راه و شهرسازي استان فارس منتشر شده محل دريافت پول واگذاري اراضي در محل آستان شاهچراغ است و اين اتفاق حتي داراي يك دفتر در آستان مقدس شاهچراغ است.

اعتراض ميراث به آگهي راه و شهرسازي

محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كشور اما در تماس همشهري گفت كه درخصوص اين آگهي بلافاصله با وزارت راه و شهرسازي تماس گرفته و اعتراض سازمان ميراث فرهنگي به اين اقدام در بافت تاريخي ثبت ملي شده شيراز را اعلام كرده و از رئيس اداره ميراث فرهنگي استان فارس خواسته است تا موضوع را بلافاصله پيگيري كند.

دوستداران ميراث فرهنگي اما به همشهري گفته‌اند كه اگر طرح يك طرح ملي نباشد حتي انتشار اين آگهي خلاف قانون است و استدلال آگهي دهندگان به ماده 8 لايحه نحوه تملك خريد املاك براي اجراي برنامه‌هاي اجرايي و نظامي دولت به‌معناي تهديد مالكان اراضي و ابنيه اطراف حرم شاهچراغ است كه اگر خانه‌هاي خود را نفروشند با آنها برخورد قانوني مي‌شود.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۵۱۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد

اوج شکوفایی طبیعت شیراز در ماه اردیبهشت است، شیراز در اردیبهشت سرسبز و تماشایی است و عطر بهار نارنج در باغ‌ها و خیابان‌های این شهر باعث شده است بسیاری از افراد بگویند اردیبهشت در شیراز معنی می‌شود و اردیبهشت را ماه شیراز بدانند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس، در زمان حمله مغول به ایران، شیراز از شهرهایی بود که از این حمله جان سالم به در برد، به همین دلیل به مامنی برای هنرمندان و دانشمندان تبدیل شد.

در همین دوره بود که مکتب نگارگری شیراز متولد شد و آثار نگارگری ارزشمندی خلق شدند، علاوه بر این شعرایی چون سعدی و حافظ و فیلسوفانی چون ملاصدرا شیرازی در همین شهر رشد و نمو پیدا کردند.

احداث کتابخانه بسیار بزرگی در زمان عضدالدوله دیلمی که کتاب‌های علمی مختلفی را در دل خود جای داده بود و باعث شده بود تا شیراز برای قرن‌ها با عنوان دارالعلم و برج اولیا شناخته شود، دلیل محکم دیگری است که این شهر را شهر فرهنگ و ادب و هنر دانست.

نام شیراز حتی در مهرهایی که از محوطه تاریخی قصر ابونصر در کنار دشت شیراز به دست آمده هم دیده می‌شود، قدمت این مهرها به اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی برمی‌گردند.

چگونه روز شیراز نام‌گذاری شد

در تقویم، سال به چهار فصل تقسیم می‌شد که اول و میانه هر فصل را جشن می‌گرفتند، روز ۱۵ اردیبهشت به عنوان جشن میانه بهار، به بهاربد معروف است که از جشن‌های اصلی ایران باستان شناخته می‌شود به اعتقاد زرتشتیان در این روز، زرتشت پیام‌آور اهورامزدا است.

و چه روزی بهتر از پانزدهم اردیبهشت که نه تنها مصادف با یک جشن باستانی است، بلکه زیباترین ماه سال در شیراز هم محسوب می‌شود، هوای خنک و عالی، دشت‌های پر از گل و پیچیدن عطر بهار نارنج در کوچه پس کوچه‌های شیراز، اردیبهشت را تبدیل به یکی از بهترین زمان‌های سفر به شیراز تبدیل کرده است.

واضح است که هدف از برگزاری روز شیراز، شناساندن هرچه بیشتر جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، ادبی و هنری شیراز است، این کار باعث رونق بیشتر گردشگری این منطقه می‌شود، نکته مهمی که در اینجا کمتر به آن توجه شده این است که برگزاری چنین رویدادهایی باعث می‌شود مردم با آداب و رسوم و سنت‌های مختلف شیرازی‌های بیشتر آشنا شوند.

ماجرای ثبت پانزدهم اردیبهشت به نام «روز شیراز» چند سال پیش برمی‌گردد، در آغاز دهه ۸۰ شمسی شورای شهر آن هنگام، پیشنهاد نام‌گذاری روزی را به نام شیراز در تقویم ملی ایران ارائه کرد و این پیشنهاد به تأیید مجلس رسید و این روز با نام شیراز ثبت شد؛ این نخستین بار بود که یکی از شهرهای ایران به صورت رسمی برای خود صاحب روز شد.

ویژگی‌های فرهنگی شهر شیراز چیزی کم از جنبه تاریخی آن ندارد و مصداق این موضوع را می‌توان احداث کتابخانه بزرگی در زمان عضدالدوله دیلمی دانست که کتاب‌های متعددی از علوم روز را در خود جای داده بود، شاید به همین دلیل باشد که شیراز برای قرن‌ها به دارالعلم و برج اولیا معروف بوده است، تا جایی که سعدی، شاعر و جهانگرد شیرازی، گفته بود:

چه شام و چه مصر و چه بر و چه بحر همه روستایند و شیراز شهر

اهمیت شیرازی بودن را نیز می‌توان در این بیت از همام تبریزی درک کرد که می‌گوید:

همام را سخن دلنشین و شیرین است ولی چه سود که بیچاره نیست شیرازی

یکی دیگر از ویژگی‌های فرهنگی شهر را می‌توان شکل‌گیری مکتب شیراز دانست در واقع مصون‌ماندن این منطقه از حمله مغولان ایلخانی باعث شد که به‌عنوان محلی امن مورد توجه هنرمندان و دانشمندان قرار گیرد و همین موضوع به‌شکل‌گیری مکتب نگارگری شیراز اول انجامید.

با این اوصاف می‌توان فهمید که ثبت یک روز به نام شیراز در تقویم ایران تا چه اندازه مهم و لازم بوده است، در واقع با چنین اتفاقی، این شهر برای خود صاحب نامی شد تا به بهانه آن، فرصت مناسبی برای پاسداشت زیبایی‌ها، هنر و فرهنگ این دیار به وجود بیاید.

خواهر خوانده‌های شیراز را بشناسید

خواهر خواندگی اصطلاحی‌است که برای پیوند بین دو شهر به کار می‌رود که از نظر فرهنگی و تاریخی شباهت‌هایی به یکدیگر دارند، هدف از این پیوند ایجاد همبستگی بین دو شهر است و زمینه را برای گردشگری و تبادل فرهنگی میان آن‌ها فراهم می‌کند.

شیراز به عنوان یکی از شهرهای تاریخی و هم‌چنین یکی از مراکز مهم فرهنگی ایران، با پیشینه‌ی تمدنی بسیار غنی، همواره با شهرهایی هم‌تراز خود خواهر خوانده بوده است.

شهر نانجینگ چین (Nanjing)،یکی از خواهرخوانده‌های شیراز است که در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷( می ۲۰۱۸) با عقد تفاهم‌نامه‌ای، همکاری‌های فرهنگی متقابل را با شیراز آغاز کرد.

نانجینگ مرکز استان جیانگ سوست؛ این شهر در مرزهای شرقی کشور چین واقع شده و یکی از پایتخت‌های باستانی و خاستگاه تمدن و فرهنگ‌های مختلف چین است.

نانجینگ را مرکز اقتصادی، سیاسی و فرهنگی منطقه شرق چین می‌دانند که یکی از شهرهای مهم و پایتخت شش سلسله‌ی امپراطوری در چین بوده است. این شهر یکی از مهم‌ترین مراکز فرهنگی و محل تجمع فرهیختگان و هنردوستان چین به شمار می‌رفته و میراث تاریخی بسیار باشکوهی را در خود جای داده است؛ آسمان خراش‌ها، معماری باستانی بناهای شهر، موزه تاریخ و دیوار قدیمی که در طول سلسله مینگ ساخته شده است، نمونه‌ای از زیبایی‌های این شهر تاریخی و فرهنگی‌ست.

تمام این ویژگی‌ها نانجینگ را به شیراز نزدیک می‌کند و از این رو پس از عقد تفاهم‌نامه، اقداماتی از سوی شهرداران وقت دو شهر صورت گرفت تا این دو شهر را به یکدیگر نزدیک کنند و زمینه برای الگوبرداری و پیوند هرچه بیشتر فرهنگ دو شهر فراهم سازد از جمله‌ی این اقدامات می‌توان به نصب سردیس سعدی شیرازی در پارک بین‌المللی دوستی نانجینگ و هم‌چنین نصب سردیس سائوشجین شاعر چینی در باغ جهان‌نمای شیراز اشاره کرد.

شهرهای زیادی در دنیا به عنوان خواهرخوانده شیراز به حساب می‌آیند، نظیر وایمار آلمان، کوالالامپور مالزی، آکادیر مراکش، غازی آنتپ ترکیه، درسدن آلمان و نووی ساد صربستان، ژوهانسبورگ، مسقط عمان، قونیه ترکیه، دوشنبه تاجیکستان و نیکوزیا قبرس که به همین منظور سفرای این کشورها در مراسم روز شیراز حضور پیدا می‌کنند.

ضبط برنامه‌های تلویزیونی در مکان‌های گردشگری شیراز و پخش آن‌ها از صداوسیما جزو برنامه‌های روز و هفته شیراز بوده است تا توجه مخاطبان ملی و بین‌المللی به این شهر جلب شود.

به گزارش ایمنا، اردیبهشت در شیراز با زادروز سعدی شیراز آغاز می‌شود و با بزرگداشت ملاصدرا شیرازی هم به پایان می‌رسد، همه این موارد باعث شدند تا روز پانزدهم اردیبهشت به عنوان روز شیراز نام‌گذاری شود، در این روز برنامه‌های مختلفی از طرف نهادهای مختلف مانند شهرداری و شورای شهر برگزار می‌شوند که هر یک در نوع خود جذاب و دیدنی هستند.

کد خبر 750387

دیگر خبرها

  • دسترسی به بافت تاریخی و حرم‌های مطهر با پروژه تقاطع غیرهمسطح قائم-رحمت-احمدی
  • رونمایی از سند راهبردی شیراز همزمان با روز بزرگداشت شاهچراغ (ع)
  • اراده کمیته محرومیت‌زدایی شورای اسلامی شیراز برای رفع فقر
  • بازپیرایی و مرمت محله تاریخی حسینیه اعظم سمنان
  • سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل بیت(ع) رونمایی می‌شود
  • بازدید از بزرگترین پروژه پل‌سازی شیراز تا تقاطعی که دسترسی به حرم شاهچراغ را تسهیل می‌کند
  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ
  • تا رسیدن مترو به حرم شاهچراغ از مسئولان مطالبه خواهم کرد