Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد عرصه خبر و رسانه گفت: روزنامه‌نگاری اکنوندر جامعه ما به گونه‌ای است که انگار شبکه‌های مجازی وجود ندارند در حالی که شبکه‌های مجازی آمده‌اند و باید بین خودتان و ذائقه مخاطب در شبکه‌های مجازی پل بزنید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدسبه نقل از روابط عمومی انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات خراسان،احمد توکلی درنشست تخصصی روزنامه نگاری اجتماعیکه با حضور دانشجویانارتباطات و اهالی رسانه برگزار شد اظهار داشت: سبک نرم خبر باید در روزنامه نگاری اجتماعی به کار گرفته شود چون روزنامه‌نگاری اجتماعی با جریان‌هایی مثل فقر مواجه استکه به ظاهر ایستا هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشترین کاری که می‌توانید در خوانا کردن این نوع خبرها انجام دهید کار کردن آنها در سبک نرم خبر است چون باید توصیف کنید و از تخیل استفاده کنید و قلم خوبی داشته باشید. بنابراین هیچ راهی ندارید جز اینکه داستان بخوانید. در نرم خبر شما باید قادر باشید تصویرسازی کنیدو اعداد وارقام را به قالبهایی تبدیل کنید که بهتر درک ‌شوند. باید نظر کارشناسها را دریافت کنید و توازن را در گزارش نویسی رعایت کنید.

رسانه‌های ما در عمق فاجعه هستند

استاد روزنامه نگاری و نویسنده کتاب‌هایی چون «گزارش نویسی برای مطبوعات»، «مصاحبه حرفه‌ای» و «مثلث طلایی نوشتن» با طرح این سوال کهآیا مسئولیت ما به عنوان روزنامه نگار در آگاهی دادن به جامعه صرفا خبررسانی است یا نه،گفت: روزنامه نگاری اجتماعی تنها نوعی روزنامه‌نگاری قالبی نیست و رویکردهای آن با مسئولیت اجتماعی محقق می‌شود.

وی افزود: وقتی آگاهی را تعریف می‌کنیم خبر هم در دل آن جای می‌گیرد. وقتی خبر چنین چشم‌اندازی دارد، مسئولیت اجتماعی ما آگاهی بخشیدن به جامعه برای رسیدن به این جامعه آرمانی است.

توکلی ادامه داد: ما باید به بازنگری در سیاست‌های خود بپردازیم و این سوال را از خود بپرسیم که آیا امروز بضاعت روزنامه‌نگاری ما با این وظیفه همخوانی دارد؟ آیا ما با نوعی رکود اطلاعات و روزمرگی مواجه شده‌ایم؟ آیا ما قانع شده‌ایم که روزنامه‌نگاری همین است که ما درگیرش شده‌ایم؟ اگر جوابمان مثبت نیست پس چرا حظ و بهره‌ای نصیبمان نمی‌شود؟ اگر احساس می‌کنیم که کار ما تاثیری ندارد معلوماست که به وظیفه‌مان خوب عمل نمی‌کنیم چراکه جامعه جلو نمی‌رود و روز به روز دروغگویی و ریا و بی‌اخلاقی در جامعه زیاد می‌شود و توسعه کمتر صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه رسانه‌های ما در حال حاضر در عمق فاجعه هستند گفت: اگر امروز ما به عنوان روزنامه‌نگار که کار عمیق و مکتوب می‌کنیم نتوانیم شرایط را تغییر دهیم، باز هم بیشترافول می‌کنیم. رسانه‌های ما به جای فراهم کردن بستر توسعه، دنبال جنجال هستند و بازتاب دهنده نظرات مسئولانی هستند که پذیرفته‌اند که آنها چون در مسند قدرت هستند از آنها برترند. سیاست ما نباید اینقدر چالشداشته باشد چنانکه فضای گفت‌وگو نباشد و افراد هر کدام در تریبون‌های خودشان حرف بزنند. این نشان می‌دهد که ما کارمان را خوب انجام نداده‌ایم.

روزنامه‌نگاری تخصصی، پاشنه آشیل روزنامه‌نگاری ماست

توکلی با تاکید بر اینکه روزنامه نگاری تخصصی یکی از کمبودهای مهم و پاشنه آشیل روزنامه‌نگاری ما است گفت: یک دلیل این که ما به سمت روزنامه‌نگاری اجتماعی نمی‌رویم این است که روزنامه‌نگاری جنجالی کارش خیلی راحت‌تر است ولیروزنامه‌نگاری اجتماعی، روزنامه‌نگار متخصص و باسواد می‌خواهد.توصیه می‌کنم به جای اینکه روزنامه‌نگار تربیت کنیم به متخصصان رشته‌های مختلف روزنامه‌نگاری یاد بدهیم.

وی همچنین تصریح کرد:از نظر آموزشی واحدهای درسی روزنامه‌نگاری ما با شرایط50 سال قبل غرب هم سنخیتی ندارد و تجدید نظری در تعاریف از دهه 60 تاکنون صورت نگرفته. ما در مدارس رشته علوم انسانی رادست کم گرفتیم چنانکه فکر می‌کنیم هر که تنبل‌تر است رشته علوم انسانی را انتخاب می‌کند. بعد در جامعه می‌بینیم رفتارها تغییر نمی‌کنند و این نتیجه بها ندادن ما به رشته علوم انسانی است و نباید تقصیر آن رابه گردن بقیه بیندازیم.

در روزنامه نگاری به روزمرگی رسیده‌ایم

توکلی ادامه داد: ما به یک روزمرگی در روزنامه نگاری رسیده‌ایم و اینمعماری که بنای آن از اول کج گذاشته شده، اکنون ساختمانی است که ریخت‌شناسی خوبی ندارد و تغییر آن هم سخت است. رسانه نقش مهمی در توسعه به لحاظ افکارسازی و فراهم کردن بسترهای فکری و فرهنگی دارد. اگر مباحث توسعه‌ای در کشور ما خوب پیش نرفته مطمئنا دلایل زیادی چون اختلاس، سوءمدیریت و هدردهی منابع داشتهولی وقتی رسانه نتواند بسترهای فرهنگی را از طریق بالا بردن سطح آگاهی ایجاد کند اختلاسگران کار خودشان را می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه روزنامه‌نگاری اجتماعی در ردیف روزنامه‌نگاری اقتصادی و سیاسی و فرهنگی و ... است گفت: در روزنامه نگاری اجتماعی ما بیش از آنکه درگیرسیاست و سیاست‌زدگی باشیم باید به موضوعاتی چونآموزش و پرورش، فقر، فحشا و مسایل فرهنگی بپردازیم. چراکه این مسایل در روزنامه‌نگاری ما مغفول مانده‌اند. در حالی که ما به دنبال حرفهای مسئولان رفته‌ایم وسرمان را با مباحثیگرم کرده‌ایم که نه تنها توسعه‌ایرا در پی نخواهند داشت بلکه خود مخرب روزنامه‌نگاری هستند.

مردم از بحث‌های سیاسی در روزنامه‌ها خسته‌ شده‌اند

توکلی با بیان اینکه روزنامه‌های ما در تیراژ زمین خوردند چون مردماز این بحث‌ها خسته‌اند گفت: اکنونمردم به شبکه‌های مجازی روی آورده‌اند چون محتوای مورد نظرشان را به راحتی می‌توانند در این شبکه بیایند و حتی خود در تولید آن مشارکت کنند.

وی افزود: دلیل این که ما به شکل پیام بیشتر از محتوای آن اهمیت می‌دهیم، هم از دانشگاههای ما و هم از نبودآموزش در تحریریه‌ها سرچشمه می‌گیرند. ما پارادوکسهای زیادی داریم. ما حکومت دینی هستیم ولی می‌بینیم در غرب مساله اخلاق بیشتر از ما مطرح است. ما آمدیم شکل را تغییر دهیم، محتوا را که از دست دادیم هیچ، به لحاظ ریخت‌شناسی هم جلو نرفتیم. در حال حاضر اما نباید ناامید شویم چون هر قدم کوچک ما مهم است. باید کار از جایی شروع شود و تا وقتی خودمان از کارمان ناراضی باشیم به دنبال بهتر شدن آن خواهیم بود.

باید جذب دانشجوی روزنامه نگاری را در کشور محدود کنیم

توکلی در ادامه به مهم ترین چالش‌های امروز رسانه‌ها در جامعه ایران اشاره کرد و گفت: ما باید جذب دانشجوی روزنامه نگاری را در کشور محدود کنیم. ممکن است این مدل دانشجو گرفتن و در این حجم یک نوع سیاست باشد که حداقل چهار سال جوان‌ها را از بازار کار دور می‌کند، ولی ما این قدر منابع و نیرو نداریم که برای تربیت آنها هزینه کنیم. دانشجو می‌پذیریم در حالی که نه استاد داریم و نه امکانات. در نتیجه دربه وجود آمدن بلبشویی که الان در رسانه‌ها شاهد آن هستیم، دانشگاه‌ها بی‌تقصیر نیستند.

وی با تاکید بر آزادی رسانه‌ها افزود:ما در کشورمان باید بپذیریم که آزادی رسانه با مسئولیت اجتماعی همراه است. ما آزاد هستیم ولی باید تبعات آن را در جامعه بپذیریم و این دو باید با هم دیده شوند.

وی افزود: باید از خبر سیاست زدایی بشود. ما از فوتبال، آب،ریزگردها و هر مسئلهدیگری در کشور با سیاست می‌نویسیم. باید از اینسیاست‌زدگی پرهیز شود و روزنامه‌نگاران تا حدی که می‌توانند اسیر جو نشوند چراکه ما به آخرت اعتقاد داریم واخلاق باید به تحریریه‌های رسانه ها برگردد.

رویداد مداری، سیاست رسانه‌ای امریکا است

توکلی تصریح کرد: تاکید من بر فرایند مداری در خبر به جای رویداد مداری است. رسانه های ما رویداد مدار هستند و این سیاست رسانه‌ای امریکا است که برای فروش بیشتر سوار بر موج رویداد می‌شود. کشورهایی مثل ما که دنبال توسعه هستند باید روی موضوعاتی تاکید کنند که حتی ممکن است الان راکد باشند و هنوز روی نداده باشند. ما نباید صبر کنیم که رویداد رخ دهد و بعد به سراغ آن برویم. تفاوت روزنامه‌نگار با یک آدم معمولی این است که روزنامه نگارقبل از اتفاق به سراغ آن می‌رود. بعد هم که اتفاق رخ داد، نباید آن را رها کنیم چون اتفاق باز هم ممکن است رخ دهد.

وی تاکید کرد: ما خیلی کارها می‌توانیم انجام دهیم چراکه ما افکار عمومی را درست می‌کنیم. اگر ما می‌توانیم روی افکار عمومی به گونه ای کار کنیم که یک نفر اینقدر رای می‌آورد، چطور نمی‌توانیم بفهمیم اینکه امروز اینقدر به فقرای ما اضافه شدهبه خاطر سیاستهایی است که جریانهای رسانه‌ای ناآگاهانه به آن دامن زده‌اند. امروز قطار روزنامه‌نگاری در جامعه ما به جایی رسیده که باید خط آن تغییر کند و اولین کاری که ما باید انجام دهیم بازنگری در عملکرد خودمان است. باید ببینیم نسبت به یک سال گذشته چقدر رشد کردیم و آیاراه را درست می‌رویم یا نه.

روزنامه نگاری امروز به شبکه‌های مجازی بی‌توجه است

وی با بیان اینکه در روزنامه‌نگاری اجتماعی ما باید نگاه انسانی به موضوعات داشته باشیم گفت:اینکه مطالب ما تاثیر خودش را می‌گذارد یا نه موضوعی نیست که دیده شود. اگر بتوانید حتی روی یک نفر تاثیر بگذارید به این معنی است که کارتان را درست انجام داده‌اید. می‌شود یک فرهنگ را ظرف سی سال از هم پاشاند ولی سیصد سال باید زحمت کشید که همان فرهنگ برگردد.

وی ادامه داد: روزنامه‌نگاری اکنوندر جامعه ما به گونه‌ای است که انگار شبکه‌های مجازی وجود ندارند در حالی که شبکه‌های مجازی آمده‌اند و باید بین خودتان و ذائقه مخاطب در شبکه‌های مجازی پل بزنید.

انتهای پیام/

R41347/P1336/S6,1188/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۱۹۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در جنگ‌ روایت‌ها به رسانه‌ها جدی‌تر توجه کنیم

ایسنا/گیلان معاون سیاسی و امنیتی استانداری گیلان با بیان اینکه آنطور که در شأن رسانه بوده به رسانه نپرداختیم و توجه نکردیم، گفت: در جنگ روایت‌ها آنگونه که شایسته است به رسانه‌های‌مان توجه نکردیم و کاری انجام ندادیم لذا باید جبران کنیم و رسانه‌ها را جدی‌تر ببینیم.

محمد جلائی امروز، ۱۰ اردیبهشت‌ماه در اختتامیه جشنواره رسانه‌ای «در مسیر انتخاب» و جشنواره «فصلی رسانه‌های گیلان» که در تالار مرکزی رشت برگزار شد، با بیان اینکه اصحاب رسانه در یک کلام به عنوان رساننده پیام رسالت مهمی را بر عهده دارند، اظهار کرد: جشنواره رسانه‌ای «در مسیر انتخاب» فرصتی است تا از تلاش رسانه‌های استان در ایام برگزاری انتخابات و دعوت سرمایه‌های اجتماعی به مشارکت حداکثری پای صندوق‌های رای، تجلیل و قدردانی کنیم.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان افزود: نقش رسانه در بمباران اخبار و تحلیل‌ها و هجمه‌ رسانه‌های معاند که می‌توانست مانع مشارکت و حضور مردم در انتخابات شود، بسیار اثرگذار و مشهود بود.

جلائی گفت: به سبب تولیدات مختلف رسانه‌ای بالاترین مشارکت در آستارا با حضور ۷۲ درصدی مردم پای صندوق‌های رای رقم خورد و شهرستان تالش هم بیشترین انگیزه رقابتی را با ۶ داوطلب فعال در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی داشت.

معاون سیاسی استانداری گیلان بیان کرد: در شهرستان مرزی آستارا پویشی توسط یک فرد با نگاه ویژه راه افتاد که ۴۸ ساعت قبل از برگزاری انتخابات خیلی در دعوت و مشارکت مردم اثرگذار بود، در این پویش که به صورت کلیپ ۳ دقیقه‌ای تهیه شده بود اقشار مختلف با جملات «من رای می‌دهم برای وطنم، من رای می‌دهم برای آستارا، من رای می‌دهم برای حاج قاسم و غیره» علت حضور خود را عنوان می‌کردند و به همین دلیل آستارا شهر اول در مشارکت شد.

وی ادامه داد: اگر اینجا هستیم باید بدانیم آنچه که امروز اتفاق می‌افتد ثابت می‌کند رسانه در دو مسیر حکمت و موعظه حسنه در حرکت است؛ چرا کشورهای غربی حامی و دارنده رسانه با ابزار تمام عیار نتوانستند افکار عمومی را در حمایت از رژیم اشغالگر جذب کنند یا افکار عمومی را در خصوص فلسطین اقناع کنند زیرا در کنار حکمت، خرد و اندیشه، در نظر گرفتن عاطفه و احساس هم مهم است.

جلائی با اشاره به آیات ۵۴ و ۵۶ سوره زخرف بیان کرد: جلوه‌های دنیایی که امروز در محضر مدیا جلوه می‌کند در جهت تحقیر است، دشمنِ رسانه‌های با جهان بینی، رسانه‌هایی هستند که جامعه هدف‌شان را بدون در نظر گرفتن احساس تحقیر می‌کنند و زمینه پذیرش محتوای‌شان را باورمند می‌کنند. امروز در جهان فسادهای گوناگون را می‌بینید و رسانه‌هایی که در نکوهش ارزش‌ها، بی ارزشی را تبلیغ و ترویج می‌کنند و با این کار الگو و سرمشق جدید را معرفی می‌کنند مثلا اگر انسان پول زیاد نداشته باشد، اگر نتواند به زیباترین‌ها دست یابد.

معاون سیاسی و امنیتی استانداری گیلان با تاکید بر اینکه در ملاک ارزش‌گذاری در نظام جمهوری اسلامی ایران تقوا باید سرلوحه باشد، تصریح کرد: توجه به خوبی‌ها و ارزش‌ها در رسانه یک فن است و باید در تولید محتواها هوشیارانه عمل کنیم.

وی با بیان اینکه آنطور که در شأن رسانه بوده به رسانه نپرداخته‌ایم و توجه نکردیم، ادامه داد: در جنگ روایت‌ها و آنگونه که شایسته است به رسانه‌های‌مان توجه نکردیم و کاری انجام ندادیم لذا باید جبران کنیم.

جلائی یادآور شد: امروز رژیم اشغالگر قدس، آمریکا، انگلیس و فرانسه شکست خورده در حوزه مدیا هستند زیرا انسان‌ها امروز در دنیا یک رسانه شدند و موج آزادی‌خواهی فلسطین و حمایت از مردم مظلوم فلسطین در دنیا راه افتاده است.

معاون سیاسی استانداری گیلان با تاکید بر اینکه باید جلسات با جراید و اصحاب رسانه مستمر برگزار شود، گفت: آسیب‌هایی وجود دارد که رسانه باید شناسایی، تحلیل و بررسی کند و راهکار تخصصی ارائه دهد. رسانه باید به نواقص و کاستی‌ها ورود کند و حتی به صورت تخصصی به حوزه‌های مختلف عمران، انتخابات، راه، کشاورزی، تصادف، جمعیت، فرزندآوری و غیره بپردازد، پس باید رسانه‌ها را جدی‌تر ببینیم.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تصویرنگاری نرم از مداخله‌گرایی آمریکا
  • بازداشت کلاهبردار اینترنتی با جعل هویت یک خواننده سرشناس
  • کلاهبرداری اینترنتی با جعل هویت یک خواننده سرشناس
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • در جنگ‌ روایت‌ها به رسانه‌ها جدی‌تر توجه کنیم
  • توصیه‌های اژه‌ای به قضات
  • طرحی برای رسانه‌های فردای ایران
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • برخورد پلیس با عوامل خرید و فروش سلاح گرم و اراذل و اوباش در فضای مجازی و دستگیری ۳۰۰۰ نفر
  • پیام لیبرمن به سیاستمداران اسرائیلی: ساکت باشید