Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-29@05:35:46 GMT

ما هیچ وقت آغازگر نقص برجام نخواهیم بود

تاریخ انتشار: ۸ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۷۲۵۷۴

ما هیچ وقت آغازگر نقص برجام نخواهیم بود

تین‌نیوز |

رییس جمهوری تاکید کرد: ما هیچ وقت آغاز گر نقض برجام نخواهیم بود و در برابر تخلفات دیگران نیز در این موضوع دست روی دست نخواهیم گذاشت.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی شامگاه سه شنبه درنخستین گفت وگوی زنده تلویزیونی بعد از تشکیل دولت دوازدهم، شهادت امام محمد باقر(ع) را به ملت بزرگ ایران تسلیت و همچنین پیشاپیش اعیاد قربان و غدیر را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد: همه ما بتوانیم از روز پرفیض عرفه استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: دعا می کنیم برای سلامت حاجیان که امشب عازم عرفات هستند فردا برای آنها روز عرفه است.

رئیس جمهوری همچنین ضمن گرامیداشت هفته دولت و ادای احترام به شهیدان رجایی و باهنر اظهار کرد: احترام می کنیم به شهید رجایی و شهید باهنر که این ایام به مناسبت شهادت آنها هفته دولت نامگذاری شده و برای همه مسئولین دولت آرزوی موفقیت می کنم.

روحانی با بیان این که امیدوارم همه بتوانیم خدمتگزار خوبی برای ملت عزیزمان که حماسه بزرگ 29 اردیبهشت راآفرید باشیم ،گفت: انتخابات 29 اردیبهشت حماسه بزرگی بود که دولت دوازدهم در سایه آن امروز مشروعیت دارد و فعالیت خود را آغاز کرده است.

وی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دلیل رای اعتماد بسیار بزرگی که به دولت دوازدهم در مجلس دادند، قدردانی کرد و گفت: آنها امروز با روحیه بالاتری می توانند شروع به کار کنند.

رئیس جمهوری درپاسخ به سوالی درمورد فرآیند انتخاب کابینه، معیارها و شاخص ها و تفاوت دولت دوازدهم بادولت یازدهم یادآور شد:به طور طبیعی بعد از انتخابات ما رایزنی برای کابینه را شروع کردیم، مراحل قانونی تنفیذ از سوی رهبر معظم انقلاب و تحلیف در مجلس شورای اسلامی بود اما پیشاپیش ما رایزنی ها را آغاز کرده بودیم با همه چهره های معروف سیاسی ،جناح ها و احزاب مشورت کردیم. همه کمک کردند و پیشنهادهایی داشتند.

روحانی ادامه داد:بزرگ ترین تفاوتی که از نظر من بین دولت دوازدهم و دولت یازدهم وجود دارد، این است که دولت دوازدهم افرادی هستند که با آنها مستقیم یا غیرمستقیم در چهار سال گذشته کار کردم و شناخت دقیق تر و بیشتری از آنان دارم.

وی خاطرنشان کرد:نیمی از کابینه همان وزیران سابق هستند که سمت های خود را ادامه می دهند، بقیه وزیران هم برخی معاونین وزیران سابق هستند مانند وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر امور اقتصادی و دارایی و وزیر آموزش پرورش.

رئیس جمهوری گفت: برخی هم افرادی بودند که با آنها به طور مستقیم کار کردم مانند معاون اجرایی ،وزیر دادگستری ، با همه آنها مستقیم و غیر مستقیم در چهار سال کار کردم، شناخت بیشتری از آنها دارم، آنها هم نظرات من را دقیق تر می دانند. چهار سال قبل با آنها تازه آشنا شده و شروع به کار کرده بودیم.

روحانی با بیان این که ازهمه وزیرانی که در دولت یازدهم در خدمتشان بودیم و در دولت دوازدهم نیستند، تشکر می کنم، یادآور شد: کار بسیار شایسته ای در دولت یازدهم انجام دادند همه آنها در مسئولیت دیگر به کشور و ملت ما خدمت خواهند کرد با مشورت و شناخت بیشتر دولت دوازدهم کار خود را آغاز کردند.

وی با یادآوری این که نیمی از وزیران همان وزیران سابق هستند و کاملا به مسیر و راهی که باید برویم آشنا هستند، اضافه کرد: بسیاری از برنامه های دولت تکمیل برنامه های دولت یازدهم است ،ما در نیمه راه بودیم و به مردم می گفتیم راه را باید ادامه دهیم، مردم هم می گفتند به عقب برنمی گردیم بنابر این امروز شرایط بهتری است برای اینکه بتوانیم به مردم خدمت کنیم.

رئیس دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: آغاز دولت یازدهم ما با یک مشکلات بسیار عظیم وبزرگی روبرو بودیم امروز آن مشکلات یا از بین رفته یا خیلی کاهش پیدا کرده است،با تورم بزرگ وبیکاری بزرگ روبرو بودیم ،با رشد منفی روبرو بودیم.

روحانی ادامه داد: مردم ما سال ها با مذاکرات هسته ای مواجه بودند و هر دو - سه ماه درافکار عمومی مطرح بود که این مذاکرات چه می شود، گروه هایی می رفتند مذاکره می کردند دو مرتبه قطعنامه جدید علیه ملت ما در شورای امنیت سازمان ملل تصویب می شد اما امروز دیگر نگرانی در آن زمینه ها کمتر شده است.

وی در عین حال گفت: این بدان معنا نیست که مشکلات تمام شده است هنوز مشکلات فراوانی داریم سنگلاخ هایی پیش رو داریم با اراده قوی تر و آشنایی بیشتر راهمان را می بینیم و مسیر را می شناسیم.

روحانی تصریح کرد: امروز بسیار امیدوارتر از آغاز دولت یازدهم برای موفقیت دولت هستیم و حتما با حمایت مردم،حضور و مشارکت مردم می توانیم مشکلات را پشت سر بگذاریم.

وی به موضوع هسته ای نیز اشاره و گفت: در بحث هسته ای در آغاز دولت، برنامه بر این بود که هر چند ماه یک بار تولید نفت ما کاهش یابد و تحریم ها شدت پیدا کند، امروز تحریم ها شکست خورده است. از نظر من بازگشت به تحریم گذشته علیه ایران امکان ناپذیر است.

روحانی گفت: آمریکایی ها ممکن است تصوراتی داشته باشند اما به هیچ عنوان تحریم به صورت قبلی نسبت به جمهوری اسلامی ایران برنخواهد گشت. شرایط بین المللی نسبت به ایران کاملا تغییر کرده و نگاه جهانیان نسبت به ایران کاملا عوض شده است و ما بسیاری از مشکلات بزرگ را پشت سر گذاشتیم.

رئیس جمهوری افزود: به هر حال در مسایل اقتصادی و مسایل سیاست داخلی و خارجی، امروز مردم احساس آرامش بیشتری می کنند و در کل جامعه احساس امنیت بالاتری وجود دارد؛ امنیت نه فقط به آن مفهوم نظامی یا هجوم خارجی نسبت به کشور که به معنای عام کلمه، یعنی در زمینه اقتصادی، مسایل اجتماعی و فرهنگی مردم احساس آرامش و امنیت بیشتری می کنند و شرایط کاملا متفاوت است.

وی ادامه داد: برخی از مشکلات ما ممکن است بیشتر شده باشد؛ مشکل آب ما روز به روز با ادامه خشکسالی ها بیشتر می شود و باید برای حل و فصل آن فکر کنیم. در زمینه محیط زیست برخی مشکلات را پشت سر گذاشته ایم اما مشکلات بزرگتری ممکن است پیش رو داشته باشیم. در عین حال مسیر برای ما روشن است و برای آن برنامه ریزی کرده ایم و می کنیم.

رئیس جمهوری گفت: شکل نوع مشکلات ممکن است عوض شده باشد. امید و تجربه ما بیشتر است و به اعتقاد من مردم ما هم آماده تر برای کمک هستند و شرایط جامعه ما، شرایط آرام تری است و انشاء الله این آرامش ادامه خواهد یافت.

روحانی در پاسخ به سوال مجری در خصوص جوان تر شدن کابینه و انتقاداتی که به کابینه دوازدهم وارد است اظهار داشت: من بسیار خوشحالم که جامعه ما امروز نسبت به جوانان و بانوان حساسیت بیشتری دارند. کاملا حق با افکار عمومی است. در جامعه ما ظرفیت بزرگی از نظر نیرو و انرژی عظیم وجود دارد. قشر جوانان ما می توانند تحول بزرگی در کشور بیافرینند و اکثرا تحصیل کرده هستند و در دوره های مختلف عده ای حتی تحصیلات تکمیلی دانشگاهی دارند.

دستور به وزیران برای به کارگماری جوانان و زنان در سمت های بالا در وزارتخانه

رئیس جمهوری افزود: ما ظرفیت انسانی و علمی بسیار خوبی داریم. از جوانان باید استفاده و بهره برداری شود. من هم نگران هستم که چرا امروز شاهد گردش نخبگان با آن سرعتی که باید نیستیم و لذا من به همه وزرای دولت دوازدهم دستور دادم که هر وزیری حداقل باید دونفر از جوانان را در سمت معاون، مشاور و یا دستیار وزیر بگمارند و حتما از وجود یکی از خانم ها در یکی از این سمت های مشابه در تحول وزارتخانه ها استفاده کنند. بنابراین باید زمینه را آماده کنیم برای جوان گرایی و برای این که بانوان ما بتوانند از ظرفیت خودشان بیشتر استفاده کنند.

روحانی گفت: آخرین مصوبه ای که ابلاغ شد این بود که باید ظرفیت مدیریت را در بخش های دولتی برای بانوان تا 30درصد افزایش دهیم؛ یعنی 30درصد مدیران ما در سال های آینده از بانوان باشند که این کار آغاز شده است. اعتقاد من بر این است که از بانوان باید در سطوح مدیریتی ، در بخش های مختلف فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه استفاده شود. از جوانان باید به خوبی استفاده و بهره برداری شود.

وی ادامه داد: به عنوان نمونه در این کابینه، یک جوان را به عنوان وزیر ارتباطات انتخاب کردیم و مجلس به او رای اعتماد داد و امیدوارم او راهگشا باشد برای این که نسل جوان ما اعتماد بیشتری به خودش داشته باشد و بتوانیم در سال های بعد ، از وجود جوانانمان در سمت های بالای مدیریت استفاده و بهره برداری کنیم.

روحانی گفت: در کابینه ما، سه نفر از خانم ها حضور دارند و از افکار و نظرات آنها استفاده می کنیم و قبلا هم در سمت های مدیریتی و دانشگاهی این سه نفر حضور داشتند. اما معنای استفده از جوانان یا بانوان به این معنا نیست که در هیات وزیران چند نفر هستند. چون ما جامعه ای بزرگ در دستگاه های اجرایی داریم. ما چیزی حدود سه میلیون نفر کارمند لشکری و کشوری و نیروهای مسلح داریم.

وی افزود: جمعیت بزرگی بازنشسته داریم که آنها هم جزو خانواده دولت هستند که مجموع اینها یک جمعیت 5 میلیون نفری است که با خانواده شان جمعیت بسیار بزرگی می شود. وقتی می گوییم در دستگاه های اجرایی یعنی همه سه میلیون نفر و بخش اجرایی را باید در نظر بگیریم. بحث فقط 30نفری نیست که دور آن میز بیضی نشسته اند به نام هیات دولت یا هیات وزیران. دولت به مفهوم عام. اما ما دلمان می خواهد در بخش های دیگر هم جوانان و خانم ها فعال باشند.

رئیس جمهوری با یادآوری این که مفهوم دولت به معنای عام است ، گفت: دلمان می خواهد که در بخش های دیگر بانوان فعال باشند، در شورای اسلامی شهر و روستا زنان و جوانان فعال هستند و در مجلس شورای اسلامی هم بانوان فعال هستند.

روحانی افزود: ولی مقصود ما فعال شدن جوانان و بانوان در همه قوا است و بخش هایی که به عنوان نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شوند. هم از جوانان وهم بانوان واقوام ومذاهب مختلف به خوبی استفاده کنیم تا از ظرفیت های آنها برای خدمت به کشور بهره مند شویم چراکه اصل برشایسته سالاری بوده و بر وابستگی به جناج ومذهب نیست.

وی در پاسخ به این که آیا مصوبه استفاده از جوانان ، بانوان واقوام ومذاهب ابلاغ شده است ، گفت: مصوبه مربوط به استفاده از جوانان وبانوان در دولت دوازدهم تاکید شده است و بخشی از فرمانداران و معاونین وزرا نیز در دوره گذشته از اهل سنت بودند که برادران عزیز و هموطن ما هستند وهمه ایرانیان باید از فرصت یش رو استفاده کنند .

رئیس جمهوری در پاسخ به این سوال مجری تلویزی که گفته می شد در انتخاب وزیران تحت فشار بودید به رغم مشورت هایی که داشتید، انتقادهایی نسبت به شما مطرح بود و تعبیر سهم خواهی مطرح می شد ، گفت:اولا از انتقاد همه افراد استقبال می کنیم، گاهی انتقادها ممکن است دقیق نباشد ولی در مجموع انتقاد نسبت به دولت و همه قوا توسط مردم باید ازاد باشند ونقد کنند.

روحانی افزود: نسبت به انتخاب کابینه تحت فشار نبودم ولی ممکن است جناح ها واحزاب نقطه نطراتی داشتند ولی این که نسبت به وزیرم تحت فشار باشم وبه خاطر رضایت انها ویزیری را انتخاب کرده باشم، اینطور نبود.

وی خاطرنشان کرد: با هر سه فراکسیون مجلس صحبت وبحث کردم ومشورت گرفتم، بنابراین اصل مشورت درست است اما این که افراد یا جناح ها سهم خواهی کنند طبیعی است که هر جناحی دوست دارد افراد یا وابستگان فکری خود در مناصب مختلف فعالیت کنند ونظرات را بهتر اعمال کنند که به نظرمن اشکال ندارد ولی دولت دوازدهم مثل دولت یازدهم جناحی نیست وفراجناحی است .

رئیس دولت دوازدهم گفت: همه مسئولان به اصول و اصلاح به امور پایبند ومعتدل هستند وما شایستگی را اصل انتخاب قرار دادیم.

روحانی درپاسخ به این که دو وزیر باقیمانده (وزیران علوم، نیرو) را چه زمان معرفی خواهید کرد، گفت: مجلس نسبت به وزیران پیشنهادی البته طبق وظایف خود عمل کرد و من هم تشکر می کنم ولی دلمان دو چیز را می خواست که نشد یکی این که دلم می خواست لایحه ای که با دوفوریت برای تفکیک وزارتخانه ها داده بودیم که نهایی نشد.

وی اضافه کرد: البته اگر نمایندگان در هر زمانی به این لایحه رای دهند تغییراتی در کابینه اعمال خواهد شد و نسبت به معرفی وزیر علوم و تحقیقات نتوانستم در زمانی که می خواستم معرفی کنم به دلیل این که فردی را که معرفی کرده بودم 24ساعت قبل از معرفی انصراف داد ودر آن فرصت نمی توانستم و واز طرفی نمی خواستم ارائه لیست کابینه به تاخیر بیافتد .

رئیس جمهوری گفت: وزیر پیشنهادی نیرو هم نتواست رای به اندازه کافی کسب کند که امیدوارم در هفته های اینده یا اولیه مهر ماه دو وزیر را به مجلس معرفی کنیم .

مجری از رئیس جمهوری سوال کرد: در دیدار اخیر هیات دولت دوازدهم با رهبر معظم انقلاب، ایشان بر انسجام دولت ، بر کارگروهی و تیمی اشاره کردند، این موضوع در صحبت های جنابعالی و برنامه های ارایه شده مورد توجه جدی قرار گرفته است، برای دستیابی به این هدف مهم چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟

رئیس جمهوری پاسخ داد: هماهنگی در دولت یک اصل است، مسوولیت مشترک نیز یک اصل است، به هر حال آنچه در دولت تصویب می کنیم همه وزیران و رئیس جمهوری مسوولیت مشترک دارند؛ بنابراین ما هرچه هماهنگ تر عمل کنیم بهتر می توانیم به مردم خدمت رسانی کنیم.

دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم هماهنگ تر است

روحانی افزود: به نظر من، دولت دوازدهم نسبت به دولت یازدهم هماهنگ تر است و یکی از اصول برای انتخاب وزیران و معاونان این بوده که با هماهنگی بیشتری بتوانیم باهم

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۷۲۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود

روزنامه هم میهن نوشت: در پی درگیری نظامی اخیر میان ایران و اسرائیل، پس از هدف قرار گرفتن کنسول‌گری ایران در دمشق و پاسخ نظامی ایران به این اقدام و اقدام نظامی بعدی در اصفهان که به اسرائیل منتسب شد، به نظر می‌رسد که وضعیت درگیری مستقیم نظامی بین دو کشور پایان یافته‌است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان پس از فاز نظامی، اکنون نوبت به فاز دیپلماسی رسیده‌است تا جمهوری اسلامی بتواند ضمن بهره‌برداری از نمایش قدرت خود در منطقه، جلوی آسیب رسیدن به منافع کشور و افزایش فشارهای بین‌المللی را بگیرد.

سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که در این شرایط دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید به‌شدت فعال‌تر شود و ضمن در پیش گرفتن دیپلماسی متوازن و متعادل با همه کشورهای جهان، به‌دنبال خنثی کردن تلاش‌های حامیان اسرائیل برای افزایش فشار علیه ایران باشد. این دیپلمات پیشین معتقد است که وزارت امور خارجه باید تلاش برای احیای برجام و خروج از لیست سیاه FATF را در اولویت کارهای خود قرار دهد، چراکه این دو پرونده باعث شده‌است که استمرار تحریم‌های گسترده علیه ایران باعث مشکلات عدیده اقتصادی برای کشور شود.

 

در ادامه متن کامل گفت‌وگوی «هم‌میهن» را با سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاون پیشین وزارت امور خارجه مطالعه می‌کنید.

*به نظر می‌رسد فاز نظامی رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل به پایان رسیده‌است. فکر می‌کنید که دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این شرایط چه مسئولیتی بر عهده دارد؟

شرایط به‌گونه‌ای است که موقعیت نظامی و جایگاه ایران در منطقه تا حدی مورد توجه کشورهای منطقه و جهان قرار گرفته‌است. الان شرایطی پدید آمده‌است که باید فعالیت‌های جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف آغاز شود. حامیان اسرائیل، چه در آمریکا و اروپا و چه در نهادهایی مانند اتحادیه اروپا و گروه ۷ سعی می‌کنند که از این وقایع سوءاستفاده کنند و فشارها را بر تهران افزایش دهند.

این کشورها و نهادها به‌هیچ‌وجه نگران حمله اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق نبودند، اما حالا به‌گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار پاسخ مشروع ایران به این اقدام نظامی باعث نگرانی آنها شده‌است. با توجه به اینکه جو تبلیغاتی علیه ایران تشدید شده‌ و این کشورها قصد دارند به‌دنبال تحریم ایران بروند، باید کارزار جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف، هم در منطقه و هم در اروپا و سازمان ملل داشته‌باشیم تا بتوانیم اقدام‌هایی را که کشورهای غربی قصد دارند علیه ایران انجام دهند، خنثی شود.

در عین حال دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی باید تمام تلاش خود را به کار گیرد که قضایای مسکوت و معطل‌مانده از گذشته مانند برجام و FATF را نیز حل و فصل کند، چراکه تا این قضایای دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، ما از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی شدید ناشی از آن رنج خواهیم برد.

*فکر می‌کنید با تحولات اخیر آیا آمریکایی‌ها حاضر خواهند بود باز هم پای میز مذاکره بنشینند و در مورد برجام صحبت کنند؟

الان آمریکا در شرایط خاصی قرار دارد. در شش ماه گذشته هم مشخص شد که آمریکایی‌ها به دنبال مشارکت در جنگ یا گسترش بحران در منطقه نیستند و تا این حد مشخص شده‌است که سیاست آمریکا این است که جنگ غزه در سراسر خاورمیانه گسترش پیدا نکند، پای کشورهای دیگر به آن کشیده‌نشود و آمریکا درگیر یک منازعه جدید در منطقه نشود.

در این زمینه به نظر می‌رسد که انگیزه‌های ایران و آمریکا مشابه یکدیگر باشد و ایران هم علاقه‌ای به گسترش منازعه در منطقه ندارد. اما در مورد برجام و مسائل مرتبط با آن، شاید هنوز وقت گفت‌وگو در این مورد فرا نرسیده‌باشد. در چارچوب تعامل دیپلماتیک شاید هم لازم نباشد که در گام نخست سراغ احیای برجام برویم.

الان اولویت‌های مهمی وجود دارد. آمریکا که ۶ سال است از برجام خارج شده‌است و عضو این توافق نیست، این امکان وجود دارد که با طرف‌های باقی‌مانده در برجام برای اجرای احکام معطل‌مانده آن تعامل کرد و در این زمینه مذاکرات را با جدیت پی گرفت.

برای این مهم لازم است که کارشناسان خبره سیاست خارجی وارد کار شوند و دولت از ظرفیت‌های دیپلمات‌های باتجربه و نخبه کشور برای مذاکرات در مورد برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند و اجازه بدهد که چه در حوزه مذاکرات هسته‌ای و چه در حوزه خارج شدن از فهرست سیاه FATF وضعیت از حالت توقف خارج شود و کارها پیش برود.

*ارزیابی شما از عملکرد ۷ ماه گذشته دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بعد از عملیات طوفان‌الاقصی و جنگ غزه چیست؟

این سوال خیلی کلی است و نمی‌توان به سادگی به آن پاسخ قاطعی داد. قضایای مختلف در حوزه سیاست خارجی با هم مرتبط است. دستگاه سیاست خارجی موظف است که منافع بین‌المللی کشور را در همه حوزه‌ها با جدیت پیگیری کند. همانگونه که عرض کردم چه در حوزه برجام و FATF و چه در حوزه جلوگیری از افزایش فشار به ایران پس از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل، دستگاه دیپلماسی باید مقتدرانه پیگیر منافع ایران باشد.

در عین حال باید در حوزه‌های دیگر مانند روابط دوجانبه مثل روابط با سوریه، روابط با روسیه و چین، دستگاه دیپلماسی ما فعالانه‌تر عمل کند. مهم‌ترین مسئله این است که باید از این محدودیت‌هایی که برای سیاست خارجی ایجاد شده‌است، خارج شویم و باید روابط خارجی خود را خیلی جدی با همه کشورها گسترش دهیم. نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود.

اگر روابط ما مثل شرایط کنونی محدود باقی بماند، قدرت‌های دیگر از این محدودیت سوءاستفاده خواهند کرد. دستگاه دیپلماسی باید به صورت جدی در این زمینه‌ها فعال شود و تغییرات جدی به وجود بیاورد.

*بعضی از کارشناسان معتقدند که بعد از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل ممکن است این تصور در بین کشورهای همسایه به‌خصوص کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس ایجاد شود که قدرت نظامی و قدرت موشکی و پهپادی ایران را تهدیدی برای خودشان تلقی کنند. فکر می‌کنید آیا ممکن است بتوان سازوکاری ایجاد کرد که به این کشورها نشان داد ایران تهدیدی برای کشورهای همسایه و منطقه محسوب نمی‌شود؟

بخشی از این تصورات ناشی از تبلیغات است. کشورهای منطقه به خوبی می‌دانند که تاریخ ایران نشان داده‌است که ایران هرگز در سده‌های اخیر تهاجمی وارد یک درگیری و بحران نشده‌است. ایران اگر مورد حمله نظامی واقع شده‌باشد از خود دفاع می‌کند، این موضوع را در قضیه عراق شاهد بودیم و اخیراً هم در مقابل تعرض نظامی اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق مشاهده کردیم. ولی ایران هرگز تهدیدی برای همسایگانش نبوده است. ایران همواره دعوت کرده‌است که سازوکار امنیتی مشترکی برای تضمین امنیت کشورهای همسایه ایجاد شود.

الان هم دستگاه دیپلماسی ایران باید فعال‌تر از گذشته تلاش کند تا به همسایگان نشان دهد که اگر ایران یک نیروی نظامی قوی دارد، اگر توان موشکی و پهپادی دارد، این ظرفیت‌ها می‌تواند در راستای تامین امنیت منطقه به کار رود. این تز کلی ایران که امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود، می‌شود با دیپلماسی فعال و تعامل با کشورهای همسایه و دولت‌های جنوب خلیج‌فارس، آنها را به این نتیجه برسانیم که باید سازوکار امنیت جمعی در منطقه ایجاد شود و آنها را قانع کنیم که نیازی به حضور نیروهای خارج از منطقه نیست و کشورها خودشان می‌توانند امنیت منطقه را تامین کنند.

*در منطقه غرب آسیا ایران و اسرائیل چهار دهه است که با هم خصومت دارند. این منازعه برای نخستین بار در طول هفته‌های گذشته ماهیت مستقیم و رودررو پیدا کرد. فکر می‌کنید آیا امکان تکرار این منازعه مستقیم و تبدیل شدن آن به یک جنگ تمام‌عیار وجود داشته‌باشد؟

آینده منازعه ایران و اسرائیل بستگی به عملکرد طرف مقابل دارد. ایران در سال‌های اخیر و به‌ویژه پس از آغاز جنگ غزه نشان داده‌بود که صبر استراتژیک در پیش گرفته‌است. اسرائیل به شیوه‌ای عمل کرد که ایران استراتژی‌اش را کنار گذاشت و وادار کرد وارد حالت تهاجمی شود. اگر اسرائیل اشتباه قبلی خود را تکرار کند، طبیعی است که مورد حمله ایران واقع خواهد شد. به اعتقاد من آینده این رویارویی کاملاً به عملکرد طرف مقابل بستگی دارد.

*عملیات وعده صادق تا چه اندازه باعث شد که اسرائیلی‌ها نسبت به عملکردشان در آینده محتاط‌تر شوند؟

بسیار مؤثر بود. اسرائیلی‌ها باور نمی‌کردند که ایران دست به اقدامی چنین گسترده در واکنش به اقدامات آنها بزند. اسرائیل بعد از جنگ ۱۹۷۳ پوشش امنیتی قدرتمندی برای خودش ایجاد کرده‌بود و هم متحدانش چه در غرب از طرف آمریکا و اروپا و چه در شرق از طریق شوروی و بعد از آن روسیه، کمک‌های گسترده نظامی و دفاعی در اختیار اسرائیل قرار می‌دادند.

قدرت‌های جهانی پذیرفته‌بودند که موجودیت اسرائیل و امنیت اسرائیل از اولویت‌های اصلی خودشان است. این موضوع در آمریکا به یک سیاست دوحزبی و اجماعی تبدیل شده‌بود و کار تا جایی پیش رفت که از اسرائیل با عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا یاد می‌شد. در نیم قرن گذشته به جز یک مورد پرتاب موشک‌های عراق به سمت اسرائیل، هیچ حمله‌ای به اسرائیل نشده‌بود و اسرائیل تصور می‌کرد که سازوکار بازدارندگی‌اش صددرصد موفق بوده‌است.

برای کل قدرت‌های جهانی، به‌ویژه آمریکا جا افتاده‌بود که اسرائیل باید از لحاظ نظامی و به‌خصوص از نظر توانمندی نیروی هوایی از همه کشورهای منطقه قوی‌تر باشد. پاسخ نظامی ایران نشان داد که این حجم از تلاش‌ها بی‌فایده بوده و اسرائیل ضربه‌پذیر است و اگر مرتکب اشتباهی شود، ضربات دیگری هم خواهد خورد.

*مشارکت ائتلاف آمریکا، بریتانیا و فرانسه با حمایت برخی کشورهای عربی در رهگیری و انهدام موشک‌ها و پهپادهای ایرانی باعث شد که برخی تحلیل‌گران این موضوع را مطرح کرده‌اند که اسرائیل و آمریکا یک گام به ایجاد یک ائتلاف منطقه‌ای با مشارکت اسرائیل و کشورهای عربی برای مقابله با ایران نزدیک‌تر شده‌اند. نظر شما در مورد این مسئله چیست؟

منازعه‌ای که بین ایران و اسرائیل پیش آمد، در واقع فقط بین ایران و اسرائیل نبود، بلکه بین ایران و ناتو بود. تمام ظرفیت‌های کشورهای عضو ناتو به کمک اسرائیل آمد و به همین دلیل هم بود که موفق شدند برخی از پهپادها و موشک‌های ایران را منهدم کنند. صرفاً خود اسرائیل در عملیات ایران مدافع نبود، بلکه ظرفیت بزرگی از کشورهای عضو ناتو در این دفاع مشارکت کردند. همین موضوع نشان‌دهنده توان و قدرت موشکی و پهپادی ایران بود، چراکه برای بی‌اثر کردن این عملیات کل ظرفیت کشورهای متحد اسرائیل در ناتو با همه امکانات وارد صحنه شدند.

بعضی از کشورهای عربی مثل اردن از اسرائیل دفاع کردند و برخی کشورهای عربی هم آسمان خودشان را در اختیار آمریکا و انگلیس و فرانسه قرار دادند و سعی کردند که در این حمله اسرائیل ضربات کمتری بخورد. اسم این ائتلاف را هر چیزی بگذاریم، چه به آن بگوییم ناتوی خاورمیانه یا ناتوی عربی یا هر چیز دیگر، در این شرایط شاهد بروز عملی آن بودیم.

ولی اینکه در آینده قرار باشد چنین تشکیلاتی واقعاً شکل بگیرد، به شرایط آینده منطقه بستگی دارد و از الان نمی‌توان پیش‌بینی کرد؛ به‌خصوص اینکه کشورهای منطقه هم می‌دانند که اگر بخواهند وارد فاز یک ائتلاف شوند، آنگاه باید امنیت و آینده خود را دربست در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار دهند و خودشان را با آنها هم‌سرنوشت کنند. همانگونه که در سال‌های گذشته مشاهده کرده‌ایم، همه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل همیشه برای همه کشورهای عربی قابل پذیرش نیستند.

*بعد از آغاز جنگ غزه گفته ‌می‌شد که عربستان از فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل دور شده‌است. با توجه به تحولاتی که در ۶ ماه گذشته رخ داده‌است، تصور می‌کنید ریاض تا چه اندازه امکان دارد به فرآیند عادی‌سازی با اسرائیل بازگردد؟

تجدید رابطه ایران با عربستان نشان‌دهنده تغییراتی در سیاست خارجی ریاض بود. از طرف دیگر برخی واکنش‌هایی که حکومت عربستان سعودی نسبت به عملکرد آمریکا نشان داد، مشخص کرد که سران این کشور دیگر مانند گذشته به صورت صددرصد پیرو آمریکا نیستند. در عربستان تصور غلطی ایجاد شده‌بود که اگر این کشور دنبال توسعه اقتصادی و فناوری است، باید با اسرائیل که یک قدرت اثرگذار در آمریکا و کشورهای غربی محسوب می‌شود، رابطه‌ای دوستانه برقرار کند. اما فکر می‌کنم ریاض اکنون به این نتیجه رسیده‌است که تحلیلی که در گذشته داشتند، درست نبوده و می‌توانند بدون رابطه با اسرائیل توسعه اقتصادی داشته‌باشند و می‌توانند مطمئن باشند که کشورهای منطقه ظرفیت کافی برای تامین امنیت منطقه دارند.

نکته بسیار مهم این است که افکار عمومی کشورهای عربی به صورت جدی با توسعه روابط با اسرائیل مخالف هستند. مردم عرب و مردم مسلمان با اسرائیل مخالف هستند و حاضر به پذیرش این رژیم نیستند. این دولت‌های عربی هستند که به سمت عادی‌سازی روابط با اسرائیل حرکت می‌کنند. با توجه به وقایعی که در شش ماه گذشته رخ داد و جنایاتی که اسرائیل در غزه مرتکب شد، قتل‌عام بیش از ۳۴ هزار نفر که اکثریت آنها کودکان و زنان هستند، گورهای دست‌جمعی که در بیمارستان‌ها کشف می‌شوند، بمباران مدارس، بیمارستان‌ها و خانه‌های شخصی و قحطی گسترده در غزه؛ همه‌ی اینها باعث شده‌است که زمینه عادی‌سازی روابط با اسرائیل در کشورهای عربی، دست‌کم در افکار عمومی کاملاً از بین برود.

اگر دولت‌های عربی دست‌کم تا زمانی که جنگ غزه در خاطره ملت‌ها زنده است بخواهند اقدامی در راستای عادی‌سازی روابط و دوستی با اسرائیل انجام دهند، درون کشورهایشان با افکار عمومی دچار مشکل خواهند شد. احتمال اینکه فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل ادامه پیدا کند، بسیار کمتر از گذشته شده‌است.

*بعد از پاسخ ایران به اسرائیل، رئیس‌جمهور آمریکا گفت که می‌خواهد جبهه متحدی را برای فشار و تحریم علیه ایران ایجاد کند. در نشست سران گروه ۷ و وزرای خارجه اتحادیه اروپا هم شاهد بودیم که دولت‌های غربی تصمیم خود را برای توسعه دایره تحریم‌ها علیه ایران اعلام کردند. چه کاری از دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی برای جلوگیری از توسعه و افزایش تحریم‌ها بر می‌آید؟

من باید یک نکته را تذکر بدهم. تمام شعارهای انسان‌دوستانه و بشردوستانه‌ای که غربی‌ها مطرح می‌کنند و آن را ناشی از ایدئولوژی لیبرالیسم می‌دانند، شعارهایی مثل آزادی، دموکراسی، حقوق‌بشر، رعایت حقوق زنان و کودکان، عدم استفاده از خشونت، حل اختلاف‌های بین‌المللی بر مبنای دیپلماسی، نظم جهانی مبتنی بر قانون و امثال اینها، همه این شعارها وقتی نوبت به اسرائیل می‌رسد، از یاد برده می‌شود.

جنایتی نمانده است که اسرائیل انجام نداده‌باشد و کشورهای غربی به‌‌رغم همه شعارهایشان به آن بی‌توجهی نکرده‌باشند. اسرائیل کل منطقه غزه را شش ماه است که مستمراً هوایی و زمینی بمباران می‌کند و نسل‌کشی گسترده‌ای را آغاز کرده‌است. در این شرایط کشورهای غربی همچنان از اسرائیل حمایت می‌کنند. یعنی تمام ادعاهایی که در مورد حقوق بشر و دموکراسی مطرح می‌کنند، دروغ است.

من فکر می‌کنم بیش از اینکه اسرائیل در این جنگ شکست خورده ‌باشد، فرهنگ و ایدئولوژی غرب شکست خورده ‌است و نشان داده‌ تمام حرف‌هایی که می‌زنند، دروغ است و واقعیت ندارد. یکی از نتایج مهم جنگ غزه و بحرانی که بین ایران و اسرائیل پدید آمد، شکست ادعاهای بشردوستانه غرب بود. وقتی اسرائیل مرکز دیپلماتیک ایران را هدف قرار داد، هیچ واکنشی نشان ندادند، اما وقتی ایران به جنایت اسرائیل عکس‌العمل نشان داد، شروع می‌کنند به محکوم کردن و افزایش فشار و تحریم.

اینها استانداردهای دوگانه‌ای است که در قبال کشورها دارند. در قبال این نوع عملکرد، ایران باید تمام تلاش‌اش را به کار بگیرد تا این رویه را متوقف کند و اجازه ندهد که میان کشورهایی که قصد دارند در همراهی با اسرائیل، ایران را تحت فشار قرار دهند، اجماع ایجاد شود. ایران باید به صورت جدی وارد فعالیت شود و با کشورهای منطقه و جهان وارد مذاکره شود. احیای برجام قطعاً یکی از بهترین راه‌های مقابله با افزایش فشار بین‌المللی است. ایران باید از منحصر کردن سیاست خارجی به چین و روسیه دست بکشد و بعد فعالیت سیاست خارجی‌اش را گسترش دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: کیهان علیه برجام و FATF / این همه موفقیت را نمی بینید یا نمی خواهید ببینید؟! قوانين و محدوديت‌هاي" FATF " كاغذ پاره نيست

دیگر خبرها

  • کیهان: فاجعه برجام در انتظار لایحه عفاف! /جمهوری اسلامی: روحانیت خودش پیشقدم شود/از پرواز با بال استعداد‌ها تا پرواز با جت شخصی
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • شاهد «یقه‌گیری» نمایندگان مجلس دوازدهم نخواهیم بود
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: کشور به مدت یک دهه دچار عقب‌ماندگی شده بود
  • واکنش خلجی به کنایه رسانه‌ها با عبارت «دولت کجاست؟»
  • آینده برجام / توافقی صورت می گیرد؟
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • معاون رئیس‌جمهور: ۵۰۰ هزار خانه تحویل متقاضیان شد
  • موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم
  • حسینی: دولت به موضوع انتخاب رئیس مجلس دوازدهم ورود نمی‌کند