Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر بانک خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی کشور از اجرای فاز نخست طرح استفاده از سلول‌های بنیادی برای درمان 120 کودک فلج مغزی کشور در سال جاری خبر داد.

به گزارش ایسنا، مرتضی ضرابی با اشاره به سابقه فعالیت پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی از اوائل دهه 80، یکی از چالش‌های مهم شروع بکار این حوزه در کشورمان را مباحث اخلاقی مرتبط با دانش سلول‌های بنیادی خواند و گفت: مقام معظم رهبری در پی‌نوشت نامه‌ای که در این باره برایشان ارسال شد، فرمودند: «به دوستان بگویید؛ با همت و پشتکار هدف‌های بزرگ این تحقیقات را دنبال کنند و این ثروت هنگفت انسانی را برای ملت و کشور و خود، تولید نمایند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انشاءالله موفق باشند، مراقب باشند که ساختن قطعات یدکی انسان به تولید انسان منتهی نشود.»

وی در ادامه به وی‍ژگی‌های سلول‌های بنیادی اشاره و انواع آن را شامل سلول‌های بنیادی جنینی، سلول‌های بنیادی بالغین و سلول‌های بنیادی خون بند ناف ذکر کرد.

ضرابی با اشاره به این که امروز بسیاری از محققان معتقد هستند که سلول‌های بنیادی در تمام بافت‌های انسان وجود دارد، در مورد مهمترین ویژگی‌های خون بندناف و سلول‌های بنیادی آن اظهار کرد: دسترسی آسان و بدون درد، بی‌خطر بودن تهیه آن برای مادر و نوزاد، کاهش ریسک انتقال آلودگی ویروسی و همچنین کاهش شانس رد پیوند و همچنین امکان بیشتر تطبیق ژنتیکی بین دهنده و گیرنده از جمله مهمترین ویژگی‌های خون بند ناف است.

وی خاطرنشان کرد: از بند ناف نوزاد در هنگام تولد بین 80 تا 200 میلی‌لیتر خون استحصال می‌شود که در صورت خون‌گیری از آن حداکثر 10 دقیقه می‌تواند در تولید نمونه سلول‌های بنیادی مورد استفاده قرار گیرد.

مدیر بانک خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی با اشاره به نگهداری از نمونه‌های سلول‌های بنیادی خون بند ناف در بانک‌های عمومی و خصوصی، تصریح کرد: نمونه‌های موجود در بانک‌های عمومی همواره با نیت خیرخواهانه و به صورت رایگان اهدا و برای استفاده در بیماران یا مصارف تحقیقاتی نگهداری می‌شود، ولی در بانک‌های خصوصی در قبال دریافت هزینه‌هایی، مالکیت نمونه برای شخص حفظ و نگهداری می‌شود.

وی اظهار کرد: هم‌اکنون در بانک‌های عمومی دنیا 850 هزار نمونه و در بانک‌های خصوصی 3.5 میلیون نمونه نگهداری می‌شود و تاکنون نیز 35 هزار مورد پیوند سلول‌های بنیادی انجام شده است؛ یعنی به طور متوسط سالانه دو هزار پیوند در دنیا از نمونه‌های خون بند ناف انجام می‌شود.

وی در مورد این ارقام در ایران اظهار کرد: در حال حاضر در بانک‌های عمومی خون بندناف کشورمان 15 هزارنمونه و در بانک‌ خصوصی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی قریب 82 هزار نمونه ذخیره‌سازی شده است که در نوع خود بی‌نظیر است.

ضرابی با اشاره به استخراج اطلاعات ژنتیکی 65 هزار نمونه ذخیره شده در رویان، شانس پیدا کردن نمونه برای بیماران از بانک‌های عمومی و خصوصی این مرکز را بیش از 60 درصد عنوان کرد و گفت: البته متاسفانه به دلیل کمبود مراکز پیوند در کشور گاهاً بیمارانی با وجود پیدا کردن نمونه پیوند نتوانسته‌اند از آن بهره گیرند که در این رابطه نیازمند توجه بیشتر مسئولان حوزه درمان کشور هستیم.

وی یادآور شد: خوشبختانه در حال حاضر تمام فرآیندهای پردازش و ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی خون بند ناف مطابق استانداردهای جهانی است و نمونه‌ها در تانکرهای مخصوص و در دمای 196 درجه سانتیگراد زیر صفر نگهداری می‌شوند.

مدیر بانک خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی تصریح کرد: در حال حاضر این مرکز دارای 28 نمایندگی در استان‌های کشور و یک نمایندگی در کردستان عراق است؛ ولی به زودی در دیگر استان‌های کشور نیز راه‌اندازی می‌شود و حتی درخواست‌هایی برای ایجاد نمایندگی در کشورهایی مانند لبنان، عمان، عراق و تاجیکستان داریم که در این باره در حال رایزنی هستیم.

ضرابی خاطرنشان کرد:تاکنون 100 مورد پیوند سلول‌های بنیادی خون بندناف در کشور انجام شده که 20 مورد آن با استفاده از نمونه‌های بانک خون رویان صورت گرفته است، با توجه به این که بیشترین سلول‌های بنیادی موجود در خون بندناف از نوع خون‌ساز هستند، لذا بیشترین استفاده از آنها تاکنون در رابطه با بیماری‌های خونی بوده است.

وی از انجام تحقیقات در مورد 107 کارآزمایی بالینی برای استفاده از سلول‌های بنیادی خون بند ناف برای درمان دیگر بیماری‌ها خبر داد و اعلام کرد: بزرگترین طرح استفاده از سلول‌های بنیادی کشور اخیراً در قالب تفاهم‌نامه‌ای با مرکز طبی کودکان، سازمان انتقال خون و ستاد سلول‌های بنیادی برای عمل پیوند و درمان 120 کودک بیمار 5 تا 13 سال دچار فلج مغزی در فاز نخست برای سالجاری منعقد شده است.

ضرابی با بیان این که پذیره‌نویسی فاز نخست این طرح انجام شده است، ابراز امیدواری کرد: با موفقیت فاز اول در سالجاری، در فاز دوم طرح فراخوان برای ثبت‌نام بیماران جدید انجام خواهد شد.

وی با اشاره به استفاده از ضایعات زایمانی مهم دیگری مانند پرده جنینی و سلول‌های دیگر موجود در بند ناف، اعلام کرد: در 6 ماهه دوم امسال طرح جمع‌آوری سلول‌های بنیادی پالپ دندان (دندان‌های شیری) را کلید خواهیم زد.

وی در مورد این سئوال که ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی برای چه خانواده‌هایی توصیه می‌شود، اظهار کرد: برای عموم مردم حداقل در قالب بانک‌های عمومی توصیه می‌شود، ولی خانواده‌هایی که دارای سابقه بیماری‌های خونی مانند تالاسمی، سرطان و غیره هستند، مانند یک بیمه بیولوژیکی مهم تلقی می‌شود و مورد تاکید است.

این مسئول در مورد هزینه‌های ذخیره‌سازی نمونه‌های خون بندباف نیز اظهار کرد: معمولاً در بانک عمومی هزینه‌ای از خانواده‌ها دریافت نمی‌شود و در صورتی که بتوانیم این بانک‌ها را گسترش دهیم، همه خانواده‌ها می‌توانند ذخیره‌سازی را انجام دهند؛ ولی در مورد بانک خصوصی پژوهشگاه رویان هزینه اولیه معادل 2.5 میلیون تومان و سالانه 120 هزار تومان برای نگهداری اخذ می‌شود.

وی این میزان هزینه را در مقایسه با برخی کشورهای منطقه اندک خواند و گفت: هرچند این هزینه شاید در نگاه اول زیاد باشد ولی در صورتی که خانواده‌ای نیاز به پیوند داشته باشد، باید متحمل هزینه‌های بسیار بیشتری شود.

ضرابی از فراهم کردن امکاناتی مانند تقسیط و پرداخت تسهیلات به خانواده‌ها در صورت تمایل به این اقدام خبر داد و افزود: خانواده‌هایی که شرایط خاص از جمله بیماری‌های تالاسمی داشته باشند نیز بعضاً رایگان تحت حمایت قرار می‌گیرند.

مدیر بانک خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به همکاری نزدیک به 400 بیمارستان کشور و همکاری 150 کارشناس خون‌گیری با این مرکز، گفت: خانواده‌هایی که می‌خواهند از خدمات بانک خون بند ناف استفاده کنند، باید پیش از زایمان یعنی در ماه نهم بارداری با مراجعه به سایت بانک خون بند ناف رویان جهاد دانشگاهی به صورت اینترنتی ثبت‌نام کنند تا هماهنگی‌های لازم برای خون‌گیری در هنگام زایمان برایشان انجام شود. ‌

ضرابی در پایان با بیان این‌که بیش از 95 درصد از نمونه‌هایی که دریافت می‌کنیم، ذخیره‌سازی می‌شود، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در حالی که آمار جهانی در ارتباط با آلودگی نمونه‌ها سه تا پنج درصد است، اما این آمار در کشورمان حدود 0.5 درصد است که آماری قابل دفاع و مورد توجه در جهان است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۵۸۰۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت گفت: مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

الهام فقیهیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به نشانه‌های دندان آسیب‌دیده اظهار کرد: درد دندان یکی از نشانه‌های دندان آسیب‌دیده است، اما بیمار باید دقت کند مراجعه به دندان‌پزشک نباید تنها زمانی که درد دندان وجود دارد اتفاق بیفتد، اگر بیمار در مراحل اولیه پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کند، هزینه کمتری را از لحاظ مالی و آسیب به دندان می‌پردازد تا اینکه در مراحل انتهایی پوسیدگی دندان به پزشک مراجعه کند.

وی افزود: وقتی که دندانی پوسیدگی سطحی دارد با ترمیم و پر کردن ساده بهبود پیدا می‌کند که هزینه بسیار کمتری نسبت به درمان ریشه و عصب‌کشی که دندان پوسیده به بیمار تحمیل می‌کند، دارد.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت تصریح کرد: در پوسیدگی سطحی بافت دندان کمتر تخریب می‌شود، اما وقتی که دندانی عصب‌کشی یا مورد درمان ریشه قرار گیرد، دیگر بیمار درد را حس نمی‌کند و بافت دندان بسیار شکننده می‌شود و نیاز به درمان روکش و پروتزهای دندانی دارد، از این جهت حائز اهمیت است زمانی که بیمار احساس پوسیدگی دندانی داشت، سریع به دندان‌پزشک مراجعه کند.

وی با اشاره به حساسیت دندان‌های پوسیده به بعضی مواد غذایی گفت: دندان‌ها وقتی در معرض پوسیدگی قرار دارند، نخستین حساسیتی که نشان می‌دهند نسبت به خوردن مواد غذایی شیرین و سرد است، هنگامی که بیمار مواد غذایی شیرین را می‌خورد، این مواد لابه‌لای شیارهای دندان می‌رود و موجب شروع یک درد تیر کشنده می‌شود که پس از مدتی این درد تسکین پیدا می‌کند.

فقیهیان ادامه داد: این درد غیرقابل تحمل نیست و بیمار سریع به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌کند، به همین دلیل وقتی بیمار یک ماده غذایی سرد مانند یک لیوان آب خنک را مصرف می‌کند، این نوع احساس درد شکل می‌گیرد و سریع هم آرام می‌شود، در این مرحله احتمال دارد دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به درمان ریشه و عصب‌کشی نداشته باشد.

وی با بیان اینکه پوسیدگی خود به خود درمان نمی‌شود، ادامه داد: بسیاری از اعضای بدن هستند که وقتی دچار بیماری می‌شوند، سیستم ایمنی بدن می‌تواند آن را درمان کند، اما بافت دندان از این مورد تبعیت نمی‌کند، وقتی که مینای دندان پوسیده شد، دیگر بهبودی در کار نیست.

دندانپزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: پوسیدگی‌های دندان را در بعضی از موارد با رعایت نکاتی می‌توان کمتر کرد، اما بهبودی توسط بافت بدن صورت نمی‌گیرد، همچنین لازم است بدانیم پوسیدگی شروع به پیشرفت می‌کند تا به عصب دندان برسد، در این مرحله بیمار یک درد غیرقابل تحمل و شبانه‌روزی را تجربه می‌کند و شدت درد شب‌ها بیمار را از خواب بیدار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد بیمار یک لیوان چای داغ مصرف کند و درد شدید و تیر کشنده‌ای را داشته باشد، وقتی که بیمار درد دندان را تجربه می‌کند، دندان او نیاز به عصب‌کشی دارد، یعنی درد طولانی‌مدت با محرک‌های بیشتری صورت می‌گیرد، بسیاری اوقات احتمال دارد پوسیدگی به عصب دندان برسد و دندان نیاز به عصب‌کشی داشته باشد، اما بیمار هیچ دردی نداشته باشد و درمان ریشه بدون وجود درد برای بیمار تجویز شود.

کدام مواد غذایی پوسیدگی سریع در دندان ایجاد می‌کند؟

فقیهیان با تاکید بر اینکه مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، گفت: خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود، بنابراین مدت زمان استفاده از این مواد غذایی حائز اهمیت است، برخی افراد عادت دارند لیموترش را با دندان فشار دهند؛ این حرکت می‌تواند پوسیدگی و آسیب به بافت مینای دندان را برای بیمار ایجاد کند.

وی در خصوص اهمیت مراجعه زودهنگام به دندان‌پزشک تصریح کرد: مراجعه به دندان‌پزشک وابسته به رعایت بهداشت دهان بیمار است، افرادی که رعایت بهداشت دهان آن کمتر است و مصرف مرتب سیگار و محرک‌ها را دارند، باید هر شش ماه یک‌بار به دندان‌پزشک مراجعه کنند، اما افرادی که بهداشت دهان را به‌خوبی رعایت می‌کنند و از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه‌های فلوراید استفاده می‌کنند، مراجعه آن‌ها به دندان‌پزشکی می‌تواند در زمان طولانی‌تر و هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک‌بار انجام شود.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: مراجعه به دندان‌پزشکی بر اساس ارزیابی و بروز پوسیدگی دندان‌های بیمار است، پیشگیری بهتر از درمان است، مراجعه کودکان به دندان‌پزشک باید هر شش ماه یا سالی یک‌بار انجام شود، به دلیل اینکه دندان‌های کودکان تازه روییده است و مداخله زودتر، هزینه‌های درمانی کمتر و نتیجه بهتری را به دنبال دارد و اگر نیاز به فلورایدتراپی باشد، توسط دندان‌پزشک صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: باید بدانیم اگر در موارد انتهای پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کنیم، هزینه‌های بیشتری به ما تحمیل می‌شود، در واقع وقتی که یک دندان ترمیم می‌شود، نسبت به زمانی که نیاز به عصب‌کشی دارد، استحکام بیشتری خواهد داشت، اما با درمان ریشه‌ای دندان استحکام آن کمتر می‌شود و نیاز به درمان‌های جانبی مانند روکش دندان نیز ضرورت پیدا می‌کند.

کد خبر 748407

دیگر خبرها

  • با این فناوری انقلابی می‌توان درون سلول‌های سرطانی را مشاهده کرد!
  • جمع‌آوری ۱۱۹۶ کودک کار در طرح مقابله با کلونی‌های آسیب‌پذیر
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • فناوری جدیدی برای دیدن درون سلول‌های سرطانی
  • رئیس جامعه دندانپزشکی ایران : هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست ؛ درآمد مردم کم است
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • «هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است»
  • کشف و جمع آوری ۱۸ قلم دارو و واکسن تاریخ گذشته در شهرستان بیرجند
  • افزایش ۳۰ درصدی ذخیره خون بند ناف نوزاد در هرمزگان