Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-01@23:30:45 GMT

کشف دریچه اصلی آبراه دوره هخامنشی در تخت‌جمشید

تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۰۳۸۳۳

کشف دریچه اصلی آبراه دوره هخامنشی در تخت‌جمشید

به گزارش ایسکانیوز و به نقل از میزان، با پایان فصل سوم کاوش در آبراه دوره هخامنشی تخت‌جمشید جزییات و نکات جدیدی در ارتباط با شکل کلی آبراهه‌ها مشخص و یک دریچه اصلی دوره هخامنشی منتقل کننده آب‌های سطحی محوطه غربی حیاط جنوبی به شبکه اصلی انتقال کشف شد.

احمد علی‌اسدی سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید گفت: هدف فصل سوم کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید، دنبالۀ کاوش آبراهه حیاط جنوبی کاخ تچر، شناخت وضعیت مجموعه آبراهه دروازه ناتمام و شناسایی و بیرون آوردن بخشی از دیوارۀ تخت‌جمشید بود که به‌واسطه خاک دورریز حاصل از کاوش‌های قبل به‌صورت کوهی از خاک نیمی از ضلع جنوبی تختگاه را پوشانده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به ایجاد مجموعه‌ای از سه آبراه، در محدوده کاخ تچر گفت: یکی از این آبراهه‌ها در بخش ایوان شمالی کاخ تچر قرار دارد و پس از طی مسیر کوتاهی به آب راه‌های آپادانا پیوند می‌خورد.

اسدی در توضیح آبراه دیگر گفت: این آبراه، شاخه فرعی آبراهی است که از حیاط جنوبی تچر آغاز شده و با امتداد به‌سمت خاوری در محدوده بین خزانه و کاخ صدستون به شبکه اصلی آبراه‌ها می‌پیوندد.

به گفته سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید، این آبراه برای دفع آب‌های پشت‌بام تالار اصلی و ایوان جنوبی کاخ مورد استفاده بوده است.

وی در ادامه افزود: سومین آبراه در محدوده حیاط جنوبی کاخ تچر و برای دفع آب‌های حیاط مورد اشاره ایجاد شده است.

آبراهه‌ای با ساختار متفاوت

سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید گفت: کاوش در این آبراهه با توجه به اینکه دارای ساختاری متفاوت و جهت امتدادی نامشخص به‌سمت غرب تختگاه است، دارای اهمیت قابل‌توجهی در شناخت کلی شبکه آبراهه‌های زیرزمینی تختگاه است و احتمال دارد درصورت کاوش بتوان وضعیت آبراهه‌ها را در این بخش به صورت کامل مشخص کرد و به درک بهتری از وضعیت بناهای پارسه در این بخش رسید.

اسدی با اشاره به شناسایی دو شاخه فرعی از آبراهه گفت: یکی از این شاخه‌ها با امتداد به سمت شمال غربی حیاط تچر، به زیر کاخ تچر منتهی شده و برای دفع آب‌های پشت‌بام ایوان جنوبی کاخ مورد استفاده بوده است.

وی با اشاره به شاخه فرعی دیگری که به‌سمت جنوب حیاط تچر و کاخ H در امتداد است، گفت: کشف یک دریچه اصلی دوره هخامنشی که آب‌های سطحی محوطه غربی حیاط جنوبی را به شبکه اصلی انتقال می‌داده است، از یافته‌های جدید این فصل از کاوش بود.

سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید افزود: ادامه کار در شاخه جنوبی حیاط تچر می‌تواند شناخت جدیدی از وضعیت آبراهه‌ها را در سمت جنوبی حیاط و خصوصا کاخ H ارائه دهد.

به گفته این باستان‌شناس، شاخه دیگری از آبراهه‌ها در گستره شرقی دروازه ناتمام است که از جنوب به زیر کاخ صدستون و از جهت شمال به‌سمت دیواره شمالی تختگاه امتداد پیدا کرده است.

ویبا اشاره به کاوش قسمتی از این آبراه در سال‌های قبل گفت: متأسفانه هیچ گزارشی از این کاوش در دسترس نیست.

سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید با اشاره به امتداد این ابراهه به سمت شمال تختگاه گفت: اطلاع در کارکرد این آبراه و قرار داشتن آن در زیر هر یک از بناهای گُستره شمال شرقی تختگاه برای ما اهمیت داشت.

اسدی در ادامه گفت: به همین دلیل کاوش در این بخش نیز مد نظر قرار گرفت در ادامه کار حدود پنجاه متر از این آبراهه خاک‌برداری شد.

آبراهه‌هایی به ارتفاع 6 متر

اسدی از نکات قابل توجه در این آبراه به ارتفاع حدود شش متری کانال‌ها اشاره کرد که یکپارچه از صخره‌های کوه و در دل آن کنده شده و هیچ‌گونه ساختار منظمی ندارد.

وی ابراز امیدواری کرد با توجه به اینکه شکل شبکه آبراهه‌ها به‌گونه کامل در بسیاری از بخش‌های تختگاه، در پیوند با نوع بناهایی است که روی تختگاه داشته، با ادامه کاوش در فصل‌های بعدی و شناسایی کامل شبکۀ آبراهه‌ها در این بخش، به بهبود بازسازی بناها در این قسمت کمک شود.

سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید افزود: خاک دور ریز حاصل از کاوش‌های اشمیت و هرتسفلد که بین سال‌های 1932 تا 1939 در ضلع جنوبی تختگاه ریخته شده، امروزه به ‌صورت کوهی از خاک، نیمی از ضلع جنوبی تختگاه را پوشانده و نمای آن را در خود پنهان کرده است.

اسدی در ادامه گفت: این تل خاک موجب شد امکان بیرون رفت آب کانال‌ها از ضلع جنوبی تختگاه وجود نداشته باشد که در سال 91 با شناسایی خروجی آبراه و کاوش در بخش شرقی این دیواره مشکل خروج آب‌های سطحی رفع شد.

وی هدف از کار در این بخش در فصل سوم کاوش آبراهه‌ها، را دسترسی به مسیری برای بازدید گردشگران از سنگ‌نبشتۀ بسیار ارزشمند داریوش یکم در پِی بنای جنوبی تخت‌جمشید اعلام و ابراز امیدواری کرد که با دستیابی به سطح‌های پایین‌تر، بتوان به امتداد دیگر شبکه آبراهه‌ها دسترسی داشته و آن را شناسایی کرد.

این باستان‌شناس هدف نهایی کاوش در این قسمت را شناسایی و بیرون آوردن بخشی از دیواره تخت‌جمشید که زیر خَروارها خاک پنهان شده اعلام کرد و گفت: نتیجه این امر بازیابی شکل اصلی پارسه همان گونه که در درازای سده‌ها وجود داشته، است.

عمده‌ترین یافته‌های آبراهه‌های تخت‌جمشید

وی عمده یافته‌های به‌دست‌آمده از کاوش آبراهه‌های تخت جمشید در این فصل را شامل قطعات سنگ و سفال اعلام کرد و افزود: یافته‌های سنگی عمدتاً شامل قطعاتی از سنگ‌های کوچک و بزرگ نقش‌برجسته‌دار با آرایه‌ها و نقش‌های گوناگون بود که به بخش‌های مختلف جرزها، ستون‌ها و نقوش پلکان‌های شمالی،غربی و جنوبی حیاط تچر تعلق داشتند.

به گفته او، بیشتر یافته‌های سنگی از کارگاه حیاط جنوبی کاخ تچر به‌دست آمدند و یافته‌های دیواره جنوبی عمدتاً در حین کاوش‌های پیشین تخت‌جمشید در این محل ریخته شده بود.

اسدی افزود: چند قطعه سنگ کتیبه‌دار (حروف مربوط به کتیبه‌های فارسی باستان)، دسته تزیینی شمشیر از سنگ لاجورد، جرز سنگی با نقش چهار تن از ندیمه‌های پارسی، قطعه‌هایی از نقاشی‌ها بر روی آجرهای لعاب‌دار، سر پیکان، تعدادی مهره تزیینی از سنگ عقیق، چند اسکلت انسانی و تعداد بسیار زیادی از اشیای دیگر مربوط به دوره هخامنشی از یافته‌های ویژه در این فصل بود.

به گفته این باستان‌شناس، این شبکه آبراهه‌ها با آغاز پژوهش‌های باستان‌شناسی در تخت‌جمشید از حدود 80 سال پیش، به‌تدریج کاوش و بخش‌های گوناگون آن شناسایی شد.

وی با اشاره به صدور مجوز کاوش آبراهه‌های تخت جمشید توسط ریاست پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری افزود: نخستین بار هرتسفلد و بعد از آن اشمیت بخش عمده‌ای از نقشه آبراه‌ها را مشخص کردند، علی سامی نیز که 22 سال (1318-1340 هجری شمسی) اداره محوطه را بر عهده داشت، بخشی از آبراهه‌ها را لایروبی کرد.

این باستان‌شناس خاطر نشان کرد: در فاصله سال‌های 1381 تا 1383 بنیاد پژوهشی پارسه-پاسارگاد به‌سرپرستی علیرضا عسگری چاوردی و دفتر فنی تخت‌جمشید،کاوش بخش‌های پایانی کانال‌های تختگاه تخت جمشید را انجام دادند و در تابستان سال ۹۱ در امتداد خروجی آبراهه‌های تخت جمشید توسط علی اسدی کاوش انجام شد که این امر موجب رفع دائمی مشکل خروج آب جمع‌شده در آبراهه‌ها شد.

705

سرپرست کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید ساخت‌وساز احمد علی‌اسدی دروازه ناتمام ایوان شمالی کاخ تچر آب راه‌های آپادانا

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۰۳۸۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دریچه تنظیم هوا در ساختمان

دریچه تنظیم هوا

دریچه تنظیم هوا قطعه ای است که در سیستم تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد تا میزان جریان هوای ورودی به سیستم را تنظیم کند . این دریچه ها به صورت دستی یا اتوماتیک کنترل میشوند و به صورت دقیق میزان هوای وارد شده به فضای تهویه شده را کنترل می کنند.


انواع دریچه عبارت است از :

دریچه تنظیم هوای دیواری: این نوع دریچه ها بر روی دیوار نصب می‌شوند و برای تنظیم جریان هوا و دمای اتاق استفاده می‌شوند

دریچه تنظیم هوای سقفی: این نوع دریچه ها بر روی سقف اتاق نصب می‌شوند و برای تنظیم جریان هوا در اتاق استفاده می‌شوند

دریچه های تنظیم هوای فلزی: این نوع دریچه ها از فلز ساخته شده و برای تنظیم جریان هوا در سیستم تهویه استفاده می‌شوند

دریچه های تنظیم هوای گریل: این نوع دریچه ها شبیه به گریل های شومینه می‌باشند و برای تنظیم جریان هوا و دمای اتاق استفاده می‌شوند.

دریچه های تنظیم هوای پنجره: این نوع دریچه ها بر روی پنجره نصب می‌شوند و برای تهویه و تنظیم دمای اتاق استفاده می‌شوند

دریچه های تنظیم هوای چند زاویه ای: این نوع دریچه ها قابلیت تنظیم جریان هوا در چند زاویه مختلف را دارند و برای تهویه و تنظیم دمای اتاق مناسب هستند.

دریچه های تنظیم هوای دستی: این نوع دریچه ها با استفاده از دست برای تنظیم جریان هوا و دمای اتاق قابل تنظیم هستند.

دریچه های تنظیم هوای الکترونیکی: این نوع دریچه ها دارای سیستم الکترونیکی هستند که به صورت خودکار جریان هوا و دمای اتاق را تنظیم می‌کنند

دریچه های تنظیم هوای هوشمند: این نوع دریچه ها با استفاده از فناوری هوشمند قابلیت تنظیم جریان هوا و دمای اتاق را دارند و از طریق اتصال به شبکه‌های اینترنتی قابل کنترل هستند

دریچه های تنظیم هوای صنعتی: این نوع دریچه ها برای استفاده در محیط های صنعتی و تجاری طراحی شده اند و برای تنظیم جریان هوا و دمای محیط استفاده می شوند .


یکی از شایع ترین و پرکاربرد ترین دریچه تنظیم هوا دریچه های سقفی میباشد که تنوع بسیار بالایی دارد که ما در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:

دریچه تنظیم هوای سقفی دایره ای: این نوع دریچه ها به صورت دایره ای طراحی شده اند و می توان آنها را به سادگی باز و بسته کرد.

دریچه تنظیم هوای سقفی مستطیلی: این نوع دریچه ها به صورت مستطیلی طراحی شده اند و امکان تنظیم جریان هوا را بهتر از دریچه های دایره ای فراهم می کنند.

دریچه تنظیم هوای سقفی خطی: این نوع دریچه ها به صورت خطی طراحی شده اند و معمولاً برای ایجاد جریان هوای یکنواخت در اتاق های بزرگ استفاده می شود.

دریچه تنظیم هوای سقفی قابل تنظیم: این نوع دریچه ها قابلیت تنظیم شدن برای تنظیم دقیق جریان هوا را دارند و معمولاً در سیستم های تهویه مطبوع صنعتی استفاده می شوند.

دریچه های تنظیم هوا با نوع اتوماتیک: این نوع دریچه ها دارای سنسورها و کنترل خودکار هستند که به طور خودکار جریان هوا را تنظیم می کنند، این امکان را به شما می دهند که دمای محیط را مطابق با نیاز خود تنظیم کنید.

دریچه های تنظیم هوا با دیسپلی: این نوع دریچه ها دارای دیسپلی هایی هستند که به شما نمایش دهندهای مربوط به درجه حرارت، رطوبت و سطح هوای خارجی هستند تا بتوانید تنظیمات خود را بهتر و دقیق تر انجام دهید.

دریچه های تنظیم هوا با فیلتر: این نوع دریچه ها دارای فیلتر هایی هستند که می توانند هوای وارد شده را تصفیه کرده و از وارد شدن ذرات معلق و آلرژن های هوا جلوگیری کنند.

دریچه های تنظیم هوا با تکنولوژی هوشمند: این نوع دریچه ها دارای تکنولوژی هوشمند هستند که قابلیت ارتباط با سیستم های هوش مصنوعی و کنترل از راه دور را فراهم می کنند تا بتوانید تنظیمات هوای خود را به راحتی انجام دهید

دریچه تنظیم هوای سقفی با قابلیت خنک و گرم: این نوع دریچه ها دارای قابلیت تنظیم جریان هوای گرم و سرد هستند تا بتوانید دمای اتاق را به دلخواه خود تنظیم کنید.

10- دریچه های تنظیم هوای سقفی با قابلیت تنظیم جریان هوا به صورت عمودی و افقی: این نوع دریچه ها دارای قابلیت تنظیم جریان هوای به صورت عمودی و افقی هستند تا بتوانید جریان هوا را به شکل دلخواه و مناسب تر تنظیم کنید

11- دریچه های زیردستگاه: این دریچه ها که یکی از اصلی ترین و پرکاربرد ترین دریچه سقفی هستند برای دستگاه های فن کویل و یا داکت اسپیلت تعبیه شده که امروزه بسیار در صنعت ساختمان نقش مهمی دارند و لازمه ی استفاده از انها داشتن دریچه زیر دستگاه مناسب است همکاران ما در شرکت هوا نسیم با بکارگیری از تجربه و دانش در حال ساخت و ارائه بهترین نوع دریچه های تنظیم هوا میباشند نقش دریچه های تنظیم هوا در ساختمان سازی بسیار هائز اهمیت میباشد زیرا هرچقدر هم که یک سازه با کیفیت و عالی و زیبا باشد اما هوای مطبوع در فصول مختلف نداشته باشد ساکنین آن محیط را دچار مشکل میکند و باتوجه به هزینه هایی که برای استفاده از دستگاه های تنظیم هوا میشود اگر دریچه ی باکیفیت و مناسب تهیه نشود باعث تداخل در کار دستگاه شده و هم نتیجه مطلوب را نخواهیم دید و هم باعث افزایش سرویس های دوره ای دستگاه شده که بسیار هزینه بر میباشد.دریچه تنظیم هوا شاید جزء کوچکی از یک ساختمان باشد اما تاثیر بسیار زیادی میگذارد دریچه های تنظیم هوا در بازار مدل های متفاوتی با کیفیت های متفاوت موجود میباشد اما در شرکت هوا نسیم شرق تمامی دریچه ها با بالاترین کیفیت از جنس آلومینیوم مرغوب و رنگ الکترواستاتیک پودری (همان مواد رنگی که در صنعت خودرو سازی برای رنگ ماشین ها استفاده میشود) تهیه و تولید میگردد.

دریچه های زیردستگاه در شرکت هوانسیم شرق در مدل های مختلف با تنوع بسیار زیادی موجود میباشد که شامل:

مدل گل سقفی یک پله و دوپله وزنه ای که با کلاف خم دار و ساده از جنس تمام آلومینیوم و بارنگ الکترواستاتیک پودری تولید میشود

مدل گل سقفی یک پله لولا دارهمراه با قفل زیمنس که با کلاف خمدار و ساده از جنس تمام الومینیوم و رنگ الکترواستاتیک پودری و امکان دسترسی به صورت لولا دار با قابلیت یک درب و دو درب تولید میشود

مدل گل سقفی یک پله لولا داربا کلاف خم دار و ساده از جنس تمام آلومینیوم با رنگ الکترواستاتیک پودری و قابلیت دسترسی به صورت لولا دارو قابلیت یک درب و دو درب برای دستگاه های فن کوئل و داکت اسپیلت با حداقل فضای جابه جایی درب 5 سانتیمتری تولید میشود

مدل شیار دار(گریل دار) که در دومدل لولا داربا قفل زیمنس و وزنه ای با کلاف ساده و خمدار ار جنس تمام آلومینیوم و رنگ الکترواستاتیک پودری تولید میشود

مدل ورق صاف،هوابند شده ،لولادار که همراه با قفل زیمنس و کلاف ساده و خم دار برای دستگاه هایی که بیرون از واحد در داخل راهرو ها کار میشوند و هیچ مکشی از زیر دستگاه ندارد از جنس تمام آلومینیوم و رنگ الکترواستاتیک پودری تولید میشود

مدل وسط خطی یا یکسره در دو مدل لولادار و وزنه ای و با کلاف ساده و خم دار از جنس تمام آلومینیوم با رنگ الکترو استاتیک پودری تولید میشود.

 

دیگر خبرها

  • مرگ خاموش تخت جمشید و بیستون
  • همسطح سازی دریچه های شبکه جمع آوری فاضلاب آذربایجان شرقی
  • مرگ خاموش تخت‌جمشید و بیستون
  • کشف گنج هخامنشی و ساسانی در چالوس
  • کشف اشیای تاریخی دوره ساسانی و هخامنشی در چالوس
  • برگزاری رژه اقتدار دریایی در آبراه راهبردی خورموسی
  • کشف ۳۰۸ قطعه اشیای تاریخی دوره ساسانی و هخامنشی در چالوس
  • دریچه تنظیم هوا در ساختمان
  • آبراه خلیج فارس جای بیگانگان نیست
  • عملیات آبرسانی به ۶ روستای درمیان آغاز شد