Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@02:32:35 GMT

ضرورت اعلان جنگ علیه موانع ضد رشد

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۷۶۲۸۱

یاداشت / دکتر علی اکبر نیکواقبال - دانشیار دانشگاه تهران

"اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال"، شعار سال ۱۳۹۶ ایران را تشکیل می n هد. این شعار مضامین، ابعاد و مباحث مختلفی را در برمی گیرد، لذا بحث و گفتمان در باره آنها می تواند درجه و عمق شناخت ما را نسبت به این شعار افزایش داده و در نهایت، موجب اقدامات هماهنگ و موثر در جهت تولید و اشتغال شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این رابطه، چند نکته شایان توجه است:

١- تداوم شعار اقتصاد مقاومتی طی سال‌های گذشته بدون هیچگونه ابهامی نشان از اهمیت حیاتی و بدون بدیل اقتصاد در مقایسه با سایر زیر بخش‌های زندگی اجتماعی انسان مانند فرهنگ و فناوری دارد. در اقوال اسلامی آمده است اگر فقر از پنجره ای وارد خانه‌ای شود اخلاق از پنجره دیگر خارج می‌شود.
۲- علوم اقتصادی طی ۲۰۰ سال گذشته به بالاترین حد تکاملی خود قدم گذاشته‌اند و در این میان، اقتصاد توسعه یا اقتصاد کشورهای در حال توسعه نیز طی بیش از نیم قرن گذشته به بالاترین درجه از تکامل خود دست یافته است. با این حال، هر یک از کشورهای در حال توسعه نیز دارای وضعیتی خاص یا مخصوص به خود است. نگاه کنید به مسائل کشورهای نفت خیز یا مسائل هر یک از آنها به تنهایی.
۳- تنوع وضعیتهای خاص در زمان، مکان، شرایط عینی و ذهنی مربوط به خود و این که هر وضعیت خاص راه حل متناسب با خود را طلب می‌کند، منجر به ابداع "قانون موقعیت" (The Law of Situation ) شد که بر اساس آن، وضعیتهای خاص راه حل‌های خاص یا متناسب با وضعیت خاص را طلب می‌کنند.
۴-اقتصاد مقاومتی چندین سال پیش به علت شرایط خاص اقتصاد ایران مانند تحریم اقتصادی وادار به تشریح ترمینولوژی یا لغت شناسی جدید در ایران شد و اکنون سالهاست که اذهان و افکار دست اندرکاران حکومتی و گروه‌های مختلف جامعه نظیر جوامع علمی اقتصادی نظر خود را به بررسی آن معطوف کرده و در این رابطه، حتی نهادهایی جهت نظریه پردازی، برنامه‌ریزی و اجرای اداری سازمانی آن به وجود آمده است.
۵- اقتصاد ایران در زمان تحریم و اقتصاد ایران پس از برجام شرایط بسیار متفاوت و خاص را رقم زده‌اند و لذا مفهوم اقتصاد مقاومتی در دو وضعیت خاص و بسیار متفاوت از یکدیگر نمی‌توانند دارای یک تعریف و تفسیر ثابت باشند. دفاع و مقاومت در زمان وقوع جنگ و حمله مهاجم با شرایط دفاع و مقاومت در زمان و شرایط صلح مسلحانه بسیار متفاوت است. در شرایط صلح مسلحانه، نیروها و ذخایر به سمت جنگ اقتصادی بسیج می‌شوند.
۶- بدیهی است که "اقتصاد مقاومتی: اقدام و عمل"، در سال گذشته و "اقتصاد مقاومتی: تولید و اشتغال"، در سال نو می‌تواند بر اساس شرایط خاص ایران در زمان حاضر مورد تعریف و تفسیر قرار گیرند، زیرا لغات و واژه‌ها در جریان تحولات اقتصادی اجتماعی، تغییر معنی و مسیر می‌دهند.
اقتصاد مقاومتی نیز در زمان حاضر به سمت تولید و اشتغال تغییر مسیر داده است. بنابراین ضروری است که پیش فرض‌ها و مبانی تولید و اشتغال در ایران فراهم و به عبارتی تمام موانع تولید و اشتغال برطرف شوند. موانعی مانند موانع کسب و کار، موانع دیوانسالاری اداری، موانع انباشت قوانین و مقررات دست و پاگیر اداری، موانع مدیریت‌های ضعیف دولتی و جایگزینی آن با چابک و کوچک سازی دولت از طریق خصوصی سازی صحیح، مبارزه دائمی و بی‌امان با مفاسد از طرق مختلف مانند تقویت نهادهای جامعه مدنی و شفافیت های رسانه ای و ایجاد اصلاحات واقعی از طریق شایسته سالاری.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۷۶۲۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور خدمات فنی و مهندسی یک ضرورت است/ اجرای پروژه اومااویا به دست متخصصان ایرانی

به گزارش قدس آنلاین، پیام باقری افزود: در سالی که به نام جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده و نیز دیداری که فعالان اقتصادی با مقام معظم رهبری داشتند و با توجه به توصیه ایشان که برای تحقق رشد اقتصادی از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود، طبیعتا برای رسیدن به رشد ۸درصدی اقتصادی باید از همه ظرفیت‌هایی که در کشور و در همه بخش‌ها وجود دارد، چه داخلی و چه خارجی، استفاده کرد.

وی ادامه داد: یکی از این حوزه‌هایی که می‌تواند این هدف را محقق کند و باید مورد توجه قرار بگیرد، صادرات خدمات فنی و مهندسی است.

این فعال صنعت برق ایران خاطرنشان کرد: موضوع صادرات غیرنفتی که صدور خدمات فنی و مهندسی بخشی از آن است و ظرفیت‌های خوبی در این زمینه در کشور وجود دارد.

باقری گفت: توانمندی زیادی در صدور خدمات فنی و مهندسی هم در بخش شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی و هم مهندسان و متخصصان و مشاوران بسیار قوی وجود دارد که سال‌ها است این موضوع توسط این‌ها در حال انجام است.

وی ادامه داد: این موضوع در صنعت برق که از پیشگامان و پرچم داران صدور خدمات فنی و مهندسی است، خیلی بیشتر است.

عضو اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: صدور خدمات فنی و مهندسی می‌تواند ارزآوری و ثروت آفرینی خوبی برای کشور داشته باشد، ضمن آنکه یک صادرات پایدار به جهت ارتباطی که با کشور مقصد دارد، است.

باقری خاطرنشان کرد: پروژه و طرحی که صادر می‌شود، سال‌های برای خدمات پس از فروش و پشتیبانی‌های لازم و تامین نیازها، نیازمند ارتباط است.

وی گفت: علاوه بر آن صدور خدمات فنی و مهندسی فرصت بسیار مناسبی ایجاد می‌کند که کالاهای ساخت داخل بتواند در بازار کشورهای مقصد به فروش برسد.

رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران ادامه داد: اکنون نیازهای زیادی در کشورهای منطقه برای خدمات فنی و مهندسی کشورمان وجود دارد.

باقری به طرحی که اخیرا در کشور سریلانکا با حضور رئیس جمهور کشورمان به بهره برداری رسید، اشاره و بیان کرد: طرح اومااویا که به دست متخصصان ایرانی در سریلانکا به بهره‌برداری رسید را می توان نمونه‌ای از توان داخلی برای صدور خدمات فنی و مهندسی برشمرد.

وی خاطرنشان کرد: این طرح از افتخارات مهندسان ایرانی است که خیلی هم تاثیر گذار در روند اقتصاد سریلانکا و زندگی و معیشت مردم به خصوص بخش کشاورزی و تامین برق است که به دست مهندسان ایرانی انجام شد.

عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: بنابراین صدور خدمات فنی و مهندسی در سالی که به نام سال جهش تولید با مشارکت مردم نام گذاری شده یک الزام است که باید به آن پرداخته شود.

باقری ادامه داد: باید مسیرها برای فعالان این بخش هموار شود و دولت باید مسیر را هموار و موانع را بردارد.

وی تاکید کرد: باید حمایت‌ها در این زمینه شکل گیرد و منابع به سمت بخش‌های مولد هدایت شود؛ زیرا صدور خدمات فنی و مهندسی هم اشتغال زایی بالایی دارد و هم کمک به خلق ثروت می‌کند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • افتتاح نمایشگاه عرضه محصولات اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی سپاه فتح کهگیلویه و بویراحمد
  • اختلاف نرخ ارز، زخمی کهنه بر پیکر اقتصاد ایران؛ ضرورت تصمیم قاطع دولت برای تک نرخی کردن دلار
  • اجرای بیش از ۴۰ طرح محرومیت‌زدایی و عمرانی در هفته جهاد سازندگی
  • ضرورت معرفت‌شناسی دقیق از سیره سیاسی امام صادق (ع)
  • صدور خدمات فنی و مهندسی یک ضرورت است/ اجرای پروژه اومااویا به دست متخصصان ایرانی
  • همایش طلایه داران اقتصاد مقاومتی در سمنان برگزار می‌شود
  • تمسک به وجود نازنین امام صادق(ع) برای امت اسلامی یک ضرورت است
  • اجرای بیش از ۴۰ طرح محرمیت زدایی و عمرانی در سروستان
  • معناهای آشکار و پنهان در پوستر نمایشگاه امسال کتاب تهران
  • ضرورت توسعه حمل ونقل هوایی و دریایی میان ایران و قاره آفریقا