Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-29@02:32:17 GMT

گر خوانمش قیامت دنیا بعید نیست

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۷۰۶۲۱

گر خوانمش قیامت دنیا بعید نیست

زندگی > مهارت‌ها - همشهری دو - محمد مجد:
محرم و عزاداری‌های آن آنقدر فراگیر و گسترده است که این روزها و شب‌ها در هر کوچه و برزن، نشانه‌هایی از خیمه‌ها و بیرق‌های عزا دیده می‌شود.

اين سال‌ها شايد عزاداري‌ها شكل و رنگ جديد‌تري به‌خود گرفته باشد، اما هنوز هم مي‌توان هيئت‌هايي را در همين تهران پيدا كرد كه به سبك قديم عزاداري مي‌كنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتفاقا اين هيئت‌ها طرفداران خاص خود را دارند و هر سال ميزبان عزاداران زيادي هم هستند. قطعا اگر قرار باشد سراغ هيئت‌ها و حسينيه‌ها و تكيه‌هاي خاص برويم، بايد سراغي از همين قديمي‌ها بگيريم؛ هيئت‌هايي كه هر يك از آنها، آداب و رسوم و ويژگي‌هاي خاص خود را دارند.

حسينيه سادات اخوي

پذيرايي با چاي و نان قندي
شايد وقتي كه سيدابراهيم سادات اخوي منزل مسكوني خود را وقف مجلس عزاداري سيدالشهدا(ع) كرد فكرش را هم نمي‌كرد كه باعث و باني مجلس عزايي شود كه حدود 200سال برقرار خواهد ماند. حسينيه سادات اخوي از حسينيه‌هاي قديمي شهر تهران است. اين حسينيه كه در خيابان مصطفي خميني قرار دارد، هنوز برخي از عادت‌هاي گذشته را حفظ كرده؛ قبل از اينكه نوشيدن چاي در ايران و به طبع در تهران به يك عادت تبديل شود، قهوه، نوشيدني معمول محافل و مهماني‌ها بود. طبق همين عادت، حتي در مساجد با قهوه از عزاداران و مهمانان پذيرايي مي‌شد. حسينيه سادات‌اخوي گاهي وقت‌ها، بر سر عادت خود باقي مانده و با قهوه و نان قندي از عزاداران پذيرايي مي‌كند. البته هم‌اكنون مراسم پذيرايي از عزاداران در كوچه حسينيه و با نان قندي و سرو چاي در استكان‌ و نعلبكي انجام مي‌شود. سقف حسينيه را خيمه‌اي كه به وسيله سه چوب علم شده، پوشانده‌ است. اين حسينيه چند تخته چادر دارد كه جنس يك تخته آن از كرباس است.
دليل خاص بودن: پخش سنتي چاي و نان قندي و عزاداري سنتي

حسينيه همداني ها

مرداني كه لباس سقايي مي‌پوشند
حسينيه همداني‌‌ها از آغاز محرم تا دهه دوم آن مجلس عزاي حسين(ع) را برپا مي‌كند. اين حسينيه كه در خيابان ري و بالا‌تر از پل ري قرار دارد، مراسم آييني خاصي براي روزهاي تاسوعا و عاشورا دارد. روز تاسوعا كه از راه مي‌رسد، مردان اين هيئت لباس سقايي مي‌پوشند و راهي هيئت عزاداري‌اي در نزديكي چهارراه سيروس مي‌شوند؛ هيئت عباسيه همداني‌ها. از آنجا كه اين دو هيئت از يك قوم و طايفه هستند و مي‌خواهند در عزاداري‌ها همراه هم باشند، اين رسم از قديم در بين آنها رايج بوده است. در اين مراسم ويژه، سقايان در حسينيه درحالي‌كه ذكر سقايي گرفته‌اند چندبار دور مي‌زنند و در پايان، مداح عباسيه به رسم آنكه سقاي مهمان است تنها چند بيتي نوحه مي‌خواند و مراسم به پايان مي‌رسد. عاشورا هم اهالي حسينيه همداني‌ها ميزبان عزاداراني هستند كه از هيئت عباسيه با لباس‌هاي سقايي به سمت خيابان ري مي‌آيند. اين حسينيه هر سال مهماناني دارد كه شايد اصالتاً اهل همدان نباشند اما آيين عزاداري در آن را مي‌پسندند. شيخ حسين انصاريان هم سخنران تاسوعا و عاشوراي اين حسينيه است.
دليل خاص بودن: مراسم‌هاي ويژه تاسوعا و عاشورا

حسينيه صنف لباس‌فروش‌ها

عزاداري صبحگاهي با حضور كسبه بازار
خيابان سعدي، پايين‌تر از چهارراه مخبرالدوله، محلي است كه مي‌توانيد در آن حسينيه صنف لباس‌فروشان را پيدا كنيد. همانطور كه از نام اين حسينيه برمي‌آيد، لباس‌فروشان بازاري متولي اين حسينيه و برگزاري مراسم در آن هستند. مخاطبان اين حسينيه هم عمدتا كسبه بازارند. براي همين، برنامه‌هاي اين حسينيه به جاي غروب و شب‌هاي‌ماه محرم، هر روز صبح بعد از اذان صبح و اقامه نماز آغاز مي‌شود تا پس از پايان مراسم، عزاداران به كسب و كار عادي خود برسند. البته در تهران، كم نيست تعداد حسينيه‌ها و مساجد و هيئت‌هايي كه به‌دليل قرار گرفتن در محوطه بازار، عزاداري در‌ماه محرم را صبح برپا مي‌كنند. حاج‌منصور ارضي، طبق روال سال‌هاي گذشته در اين حسينيه بعد از اقامه نماز، زيارت عاشورا مي‌‌خواند و حجت‌الاسلام ملكي، سخنران اين مجلس است. ساعتي بعد از طلوع آفتاب، عزاداري در اين حسينيه هم به پايان مي‌رسد.
دليل خاص بودن: عزاداري گسترده بعد از نماز صبح

هيئت نوجوانان قنات‌آباد

نوجواناني كه در يك هيئت پير شده‌اند
هيئت نوجوانان قنات‌آباد را هم مي‌توان جزو هيئت‌هاي خاص تهران دانست؛ با 60سال قدمت. نوجواناني كه اين هيئت را برپا كرده‌اند، حالا براي خودشان، ريشي‌سفيد كرده‌اند. بازارچه سنتي قنات‌آباد در مولوي را كه وارد شويد، مي‌توانيد اين حسينيه را هم پيدا كنيد. اين هيئت را حاج اكبر ناظم قنات‌آبادي بنا كرده است. زماني هم كه بچه‌هاي محله قنات‌آباد تصميم گرفتند دور هم جمع شوند، همه‌شان 10، 12سال سن بيشتر نداشتند. بعدها اين هيئت، صاحب حسينيه ثابتي هم شد و با هيئت نوباوگان قنات‌آباد ادغام شد تا هيئت نوجوانان قنات‌آباد در منزل حاج آقاي‌صادقي شكل بگيرد. بازارخواني‌ها و مراسم‌هاي سنتي و نيز نقشي كه هيئت در انقلاب ايفا كرده، جزو ويژگي‌هاي خاصش محسوب مي‌شود و بزرگ‌ترين ويژگي‌ آن هم، اين است كه نوجواناني، يك هيئت را تشكيل داده‌اند و در طول نيم قرن، با اين هيئت، پير شده‌اند. آيت‌الله طالقاني، آيت‌الله امامي‌كاشاني، حجت‌الاسلام ناطق نوري و... هم سابقه منبر‌رفتن در اين هيئت را دارند.
دليل خاص بودن: نوجواناني كه با هيئت‌، پير شده‌اند

مسجد اراك

مسجدي كه عزاداري‌‌هايش مشهور است
مسجد ارگ از مشهورترين مساجد تهران است. يكي از دلايل اين موضوع قديمي بودن آن و فعال بودنش در فعاليت‌هاي انقلابي است كه بزرگاني از انقلاب را در خود جاي داد و محل سخنراني‌ها و گردهمايي‌هاي مهم بود. استاد مطهري هم در اين مسجد سخنراني‌هاي زيادي داشت. اين مسجد در اين سال‌ها هم محل تجمع رجال سياسي و مذهبي كشور بوده و هست. مداحان و سخنرانان زيادي در طول اين سال‌ها در اين مسجد حضور داشته و دارند و خيلي از اهالي شهر تهران به همين دليل شب‌هاي‌ماه‌محرم را در اين مسجد سر مي‌كنند. حاج‌منصور ارضي نام آشنايي است كه با نام مسجد ارگ و شب‌هاي‌ماه محرم گره خورده‌است. سازور و محمود كريمي و حداديان و... هم نام‌هاي آشنايي در اين مسجد و در مجالس عزاي آن هستند. عزاداري‌هاي مسجد ارگ، از آن دست عزاداري‌هايي است كه در گوشه‌گوشه شهر مخاطب دارد.
دليل خاص بودن: قدمت و شهرت مهمانان و مداحان

در همین زمینه: محرم در سرزمین هفتاد‌ و دو ملت اینجا امن است اندوه ابدی

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۷۰۶۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!

آیا چنانکه دکتر سید حسین نصر، رئیس دفتر فرح پهلوی در سال‌های پیش از انقلاب ادعا کرده «پول‌های حسینیه ارشاد توسط سازمان امنیت می‌آمد»؟ او که خود می‌گوید به دلیل مواضع دکتر علی شریعتی از مسئولیت مشاوره حسینیه ارشاد کناره‌گیری کرده بود، در ویدئویی که اخیراً بازنشر شده، مدعی است مصالح ساخت این حسینیه که گران بود، با کمک سازمان امنیت فراهم می‌شد.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، اما در اسناد باقی‌مانده از ساواک نه تنها نشانه‌ای از حمایت مالی و مادی از حسینیه ارشاد نیست، بلکه آنچه صراحتاً در مکاتبات این سازمان آمده، تلاش برای کسب اطلاع از منابع درآمدی حسینیه است. 
۴ سال پس از احداث حسینیه ارشاد، ناصر مقدم مدیرکل وقت اداره سوم ساواک در نامه‌ای به ساواک تهران، خواستار دستور تحقیق درباره محل درآمد و مخارج آنجا شد: 
«به ریاست ساواک تهران (ه ۳) 
از اداره کل سوم (۳۱۶) 
درباره حسینیه ارشاد
پیرو ۳۱۶/۸۴۰۸۴- ۴۷/۸/۲۵

یک بررسی و برآورد اجمالی نشان می‌دهد بطور متوسط سالیانه دو میلیون (/۲۰۰۰۰۰۰) ریال هزینه اداره حسینیه مزبور می‌باشد که با در نظر گرفتن مدت زمان فعالیت این حسینیه مبلغ قابل توجهی خواهد بود که تأمین مخارج مذکور خارج از امکانات مؤسسین و گردانندگان آن می‌باشد علیهذا با توجه به اینکه مؤسسه فوق محل درآمدی ندارد و از طرفی دلایل و مدارکی که نشان دهد هزینه موصوف از طریق پرداخت سهم امام و سهم سادات و غیره تأمین می‌گردد موجود نیست و اصولاً هم نمی‌تواند از این طریق تأمین شود، خواهشمند است دستور فرمائید سریعاً در مورد محل درآمد مخارج حسینیه ارشاد تحقیقات لازم معمول و نتیجه را منعکس سازند. ضمنا تعیین و اعلام نمایند هزینه ساختمان آن که حدود مبلغ هشتاد میلیون ریال می‌باشد از چه محلی تامین گردیده است. مدیرکل اداره سوم - مقدم۴۸/۷/۱»

هزینه اداره سالانه ۲۰۰ هزار تومانی حسینیه ارشاد چند روز قبل از ارسال آن نامه، در گزارش اداره کل سوم ساواک قید شده بود:
«از ۳۱۶
تاریخ ۴۸/۶/۲۶
گزارش
درباره حسینیه ارشاد
محترما" معروض می‌دارد.
مؤسسه فوق‌الذکر در سال ۴۴ ساختمان آن آغاز و از سال‌های ۴۵-۴۶ با کسب مجوز قانونی شروع به فعالیت نموده است. این مؤسسه در خیابان قدیم شمیران بالای سه‌راه ضرابخانه ایستگاه چاله هرز واقع و دارای ۴۲۰۰ متر مربع زیربنا که با روش نوین و با مبلمانی که مجهز بوسایل کافی سمعی و بصری می‌باشد ساخته شده است. سالن کنفرانس و سخنرانی آن ۲۰۰۰ نفر گنجایش دارد و سخنرانی‌ها بلافاصله به سه زبان فرانسه - عربی - انگلیسی ترجمه می‌شود. هزینه ایجاد این مؤسسه بالغ بر هشت میلیون تومان شده و هزینه اداره آن ۲۰۰ هزار تومان در سال می‌باشد. 
طبق اساسنامه موجود مؤسسین و گردانندگان مؤسسه مزبور سه نفر به اسامی: دکتر عبدالحسین علی‌آبادی دادستان دیوانعالی کشور، محمد همایون رئیس شرکت پلار، ناصر میناچی مقدم وکیل دادگستری می‌باشند که سه نفر مزبور فاقد سابقه مضره هستند لیکن شهربانی کل کشور بجای دکترعبدالحسین علی‌آبادی شخصی را به نام مرتضی مطهری که دارای سابقه بازداشتی می‌باشد یکی از مؤسسین حسینیه ارشاد معرفی کرده است. 

در بولتن ویژه‌ ساواک که یک هفته پس از تعطیلی حسینیه ارشاد با قید «سرّی» منتشر شد، تصریح شده است که حسینیه «دارای هیچ‌گونه وابستگی به سازمان ملی یا دولتی مشخص نمی‌باشد و از سازمان اوقاف یا سایر سازمان‌های دولتی کمک مالی دریافت نمی‌نماید.»


در بولتن اشاره شده که «سخنران اصلی جلسات مذهبی حسینیه ارشاد دکتر علی شریعتی مزینانی می‌باشد که در سنوات گذشته مطالبی که جنبه مضره و خلاف مصالح مملکتی داشته باشد عنوان ننموده لکن بعضا در لفافه مطالبی دایر بر مقایسه سوسیالیزم و قوانین اسلامی عنوان کرده است…»


تنها سه ماه پس از این گزارش بود که ارتشبد نعمت‌الله نصیری، رئیس ساواک در نامه‌ای به شهربانی کل کشور خواستار جمع‌آوری برخی کتاب‌های دکتر علی شریعتی با این بهانه می‌شود: «دکتر علی شریعتی مزینانی که از عناصر ناراحت و مخالف دولت می‌باشد و قبلاً با سخنرانی در حسینیه ارشاد و برخی از کانون‌های دانشجویی مبادرت به ایراد سخنان تحریک‌آمیز می‌نمود…» (نگاه کنید به راستی‌آزمایی ادعای سید حسین نصر؛ بخش اول)


در قسمت نظریه این گزارش سرّی آمده که: «اگرچه مدارک مستندی وجود ندارد که حکایت از وجود رابطه مستقیم بین گردانندگان این مرکز با عناصر خرابکار و افراطی مذهبی بنماید، معهذا بعلت ضعف مدیریت گردانندگان حسینیه مذکور و رخنه برخی عناصر ناصالح در آن و بطور کلی جو مساعدی که در کانون مورد بحث به منظور برخورد افکار و عقاید مذهبی بوجود آمده، زمینه بسیار مساعدی را فراهم ساخته تا عناصر فرصت‌طلب از اجتماعات متشکله در این محل برای نشر و تبلیغ افکار و عقاید انحرافی خود در مواقع مقتضی بهره‌برداری نموده و در واقع بتدریج مرکز مورد بحث را بصورت محلی جهت برقراری ارتباطات مشکوک و پخش نشریات مضره و جلب جوانان ساده‌لوح در جهت گامگذاری در فعالیت‌های مضره و خرابکارانه درآورند و بدین ترتیب حسینیه را از سیر به سمت هدف اصلی بازداشته و شرایطی بوجود آورده‌اند که شب‌ها با ایجاد خاموشی موقتی مبادرت به پخش اعلامیه مضره و تحریک‌آمیز می‌نمایند و بعضا با طرح مسائل به ظاهر مذهبی عقاید انحرافی و مسموم را به حاضرین تزریق می‌کنند…»

مکاتبات ساواک با دیگر ارگان‌ها، بلکه گزارش‌های داخلی آن نیز ادعای سید حسین نصر درباره حمایت سازمان اطلاعات و امنیت کشور از حسینیه ارشاد را نه تنها تائید نمی‌کند، بلکه طبق یکی از اسناد موجود، یک سال پس از تعطیلی حسینیه ارشاد، اداره کل سوم ساواک در گزارشی (۵۲/۸/۹) با توصیف این حسینیه به عنوان «کانون عناصر منحرف و وابسته به گروه‌ها و دسته‌های مذهبی برانداز» و «سخنرانی‌های دکتر علی شریعتی که در مایه‌های ضدیت با ارتجاع و خرافه‌گویی‌های مذهبی ایراد و ضمناً دارای جنبه‌های تحریک‌کننده هم بوده…»، اطلاع داد که ناصر میناچی «از گردانندگان اصلی حسینیه ارشاد… در بازجویی‌ اخیر خود اظهار داشته که از مدت‌ها قبل با سازمان اوقاف در زمینه افتتاح مجدد حسینیه ارشاد مذاکره نموده لیکن سازمان مزبور در این زمینه اقدام در خور توجهی انجام نداده و متعاقباً مشارالیه (ناصر میناچی مقدم) با دکتر نصر رئیس دانشگاه صنعتی آریامهر تماس برقرار کرده و پس از مذاکرات مفصل به این نتیجه رسیده‌اند که بهترین راه استفاده صحیح از حسینیه موصوف بهره‌برداری از آن به صورت یک مرکز تحقیقات عالی علوم دینی می‌باشد…» 
این ادعا نشان می‌دهد که نصر حتی پس از تعطیلی حسینیه ارشاد نیز با مسئولان آن در ارتباط بوده و نظر می‌داده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۱۱۰ فرصت اقتصادی استان به ۲ زبان زنده دنیا ترجمه شد
  • حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!
  • تصاویری از نوه و نتیجه امام خمینی در مراسم عزاداری فوت عروس ارشد امام (ره)
  • پیوستن رهبران فناوری دنیا به هیئت فدرال ایمنی هوش مصنوعی آمریکا
  • تحصن دانشجویان آمریکا علیه اسرادیل دنیا را بیدارتر می‌کند/ حالا معادلات یورش به غزه تغییر خواهد کرد/کنکور امسال در کمال صحت و امنیت برگزار شد
  • «مقرأة الحرمین»؛ طرح آموزش قرآن به ۶ زبان زنده دنیا
  • وجدان بیدار دانشجویان دنیا را در دفاع از مظلوم می‌ستایم
  • مراسم تجلیل از قهرمانان کشتی اصفهان برگزار شد
  • برگزاری مراسم بزرگداشت شهید مدافع حرم محرم علیپور در مرند
  • مراسم بزرگداشت شهید مدافع حرم "محرم علیپور" برگزار شد