Web Analytics Made Easy - Statcounter

دمام زنی از سنت هایِ مردمِ شهرستان گچساران در ماه محرم در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه وبویراحمد، در مراسم دمام زنی تعدادی با دست بر دمام(نوعی طبل) می کوبند و تعدادی با نواختن سنج و شیپور، دمام زنان را همراهی می کنند.
دمام زنی علاوه بر اینکه درمراسم سینه زنی ایام محرم کاربرد دارد، برای باخبر کردن مردم از ماه های محرم و صفر و نیزدعوت آنها به روضه ها و آیین های عزاداری ابا عبدالله(ع) به ویژه در نواحی جنوب غربی تا جنوب شرقی ایران از گذشته دور تاکنون رواج داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سنج و دمام مراسمی است سنتی که در ماه محرم و ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان ابا عبدالله الحسین علیه السلام از دیرباز تاکنون در هیات های سینه زنی گچسارانی ها اجرا می‌ شده‌ است.
سنج و دمام و بوق(شیپور) هر سه از سازهای تشکیل دهنده این همنوازی است که به گفته بسیاری از کارشناسان این عرصه صدای طبل، صدای سم اسبان؛ صدای سنج، صدای بهم خوردن شمشیرها و صدای بوق به معنای شیپور جنگ را برای مخاطب تداعی می کند.
تعداد دمام زنان در یک مراسم در گچساران گاهی از 7 نفر شروع و تا دوبرابر یا بیشتر هم می رسد و می توان گفت که تعداد دمام زنان بستگی به توان و بضاعت حسینیه و دمام زنان دارد.
در این آیین یک نفر به عنوان "اشکون"(که دمام زن حرفه ای است) در مرکز صف دمام زنان می ایستد و بقیه نفرات در دو طرفش قرار می گیرند، دو نفر در سمت راست و چپ اشکون وظیفه "غمبر" را ایفا می کنند و مابقی با آهنگی موزون با آنان همراهی می کنند.
در این آیین نیز سنج زنان در لابلای دمام زنان قرار گرفته و براساس همنوایی، صدای سنج و دمام را به گوش و دلهای عزاداران حسینی می رساندند.
در شهرستان گچساران، دمام زنی با نواختن بوق یا همان شیپور مخصوص آغاز می شود و پس از لحظاتی که از نواختن سنج و دمام گذشت، بوق به صدا درمی آید واین وضع تا پایان مراسم به همین نحو ادامه دارد.
گفتنی است آیین دمام زنی حسینیه حضرت قاسم گچساران در فهرست آثار ملی آیین های ماه محرم در کشور به ثبت رسیده است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۷۲۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمار اورژانس از مصدومان حوادث ترافیکی سالانه در ایران

به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، جعفر میعادفر شامگاه شنبه در نشست با مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: امدادگران پرتلاش و فداکار اورژانس سالانه بیش از پنج میلیون ماموریت امدادی برای خدمات رسانی به بیماران و حادثه دیدگان مختلف در سطح کشور انجام می دهند.

میعادفر ابراز کرد: این میزان خدمات بصورت هوایی، دریایی و زمینی به اقشار مختلف مردم بصورت رایگان انجام می شود.

وی تصریح کرد: هم اکنون یکی از چالش های اصلی دولت خدمت گذار بحث کاهش عوارض ناشی از حوادث ترافیکی که در سطح جاده های کشور است.

میعادفر عنوان کرد: تلاش ما در مجموعه سازمان اورژانس کشور توسعه متوازن و محرومیت زدایی در تامین پایگاه های اوژانس در سراسر کشور است.

وی بیان کرد: اورژانس هوایی با در اختیار داشتن ۵۲ پایگاه هوایی بزرگترین ناوگان هوایی کشور محسوب می شود.

رییس اورژانس کشور با بیان اینکه بیش از ۲۶ هزار نفر نیروی انسانی در بخش فوریت های پزشکی فعالیت می کنند گفت: بیش از سه هزارو ۳۰۰ پایگاه اورژانس در کشور وجود دارد که از این تعداد یکهزارو ۹۰۵ پایگاه آن جاده ای و یکهزارو ۳۸۵ پایگاه دیگر شهری است.

وی بیان کرد: در ترافیک های شهری بیش از ۴۰۰ موتورلانس در نقاط پر تردد انجام ماموریت می کنند و برای حوادث دسته جمعی بیش از ۶۴ دستگاه اتوبوس آمبولانس در کشور وجود دارد.

میعادفر عنوان کرد: سه هزار دستگاه آمبولانس فرسوده در کشور وجود دارد، که بیش از ۱۵ سال عمر دارند.

ضرورت استقرار بالگرد هوایی در گچساران و کهگیلویه

سرپرست اورژانس پیش بیمارستانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: هم اکنون ۵۳ پایگاه اورژانس جاده ای زمینی و یک پایگاه اورژانس هوایی در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد کار خدمات رسانی به حادثه دیدگان را به عهده دارند.

امین نیکویی نژاد افزود: از این تعداد پایگاه های اورژانس جاده ای بیش از ۱۹ مورد شهری مابقی جاده ای هستند.

وی بیان کرد: با توجه به سخت گذر بودن مناطق مختلف این استان استقرار بالگرد در شهرستان های گچساران و کهگیلویه نیاز ضروری است.

سرپرست اورژانس ۱۱۵ استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: با تلاش های شرکت نفت و گاز و رایزنی های انجام شده دومین پایگاه اورژانس هوایی کهگیلویه و بویراحمد در گچساران راه اندازی خواهد شد.

نیکویی نژاد ابراز کرد: تاسیس پایگاه اورژانس هوایی مجهز به بالگرد و کادر امدادی متخصص به بهبود حال و سلامت مصدومان حوادث احتمالی در این منطقه حساس کمک زیادی می کند.

وی بیان کرد: به دلیل قرار گرفتن شهرستان گچساران در مسیر استان های جنوبی و بروز حوادث جاده ای متعدد و همچنین وجود تاسیسات نفتی و صنعتی، راه اندازی پایگاه اورژانس هوایی در گچساران ضروری بود که با همت مسئولان شرکت نفت و گاز گچساران این مهم در آینده نزدیک محقق خواهد شد.

شهرستان ۱۵۶ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

دیگر خبرها

  • پای حرف شما هم استانی‌ها در صدای مردم
  • آمار اورژانس از مصدومان حوادث ترافیکی سالانه در ایران
  • حوادث ترافیکی در ایران سالانه منجر به ۷۰۰ هزار زخمی می‌شود
  • کمبود آمبولانس بزرگترین چالش اورژانس کشور است
  • اجرای آیین دو هزار ساله بیل‌گردانی
  • مسئولان، صدای مردم میمند درخصوص موقوفه میمند باشند
  • پردیس تحقیقات ملی دیم گچساران ۵۰ رقم بذر جدید معرفی کرد
  • اجلاسیه ۲۰۸ شهید ارتشی در گچساران برگزار شد
  • لزوم عدالت‌محوری در توسعه شهرها/ شورای اسلامی شهر، صدای مردم است
  • رسانه های انساندوست صدای رسای مظلومیت مردم فلسطین