Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-30@21:33:33 GMT

حذف دلار از مبادلات ممکن یا غیرممکن!

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۳۵۴۹۸

حذف دلار از مبادلات ممکن یا غیرممکن!

تین‌نیوز |

رئیسان‌جمهور و برخی از مسئولان ایران و ترکیه نیمه نخست مهر را با جلساتی پشت سرگذاشتند که به گفته کارشناسن نتیجه این مذاکرات و دیدارها به توسعه روابط اقتصادی می‌انجامد.

به گزارش روزنامه گسترش تجارت، رئیس‌جمهور ترکیه ۱۲مهر در حالی وارد تهران شد که بسیاری سفر رجب‌طیب اردوغان به تهران را فصل نوینی در همکاری‌های مشترک دو کشور به‌ویژه ارتقای سطح همکاری‌های اقتصادی برشمردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مذاکرات دوجانبه، نشست هیات‌های عالی‌رتبه و تشکیل شورای‌عالی همکاری راهبردی ایران و ترکیه به ریاست رئیسان‌جمهوری دو کشور و امضای اسناد همکاری از جمله برنامه‌های سفر رئیس‌جمهوری ترکیه به تهران بود که برای دومین بار در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی به ایران آمد. در نهایت در جریان این سفر، دو کشور برای تعمیق سطح مناسبات خود ۴ یادداشت تفاهم همکاری امضا کردند و رئیسان‌جمهوری دو کشور در یک بیانیه مشترک، بر اراده سیاسی در راستای تقویت همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه بین تهران و آنکارا تاکید کردند. یادداشت تفاهم‌های همکاری گمرکی، همکاری بین بانک مرکزی ایران و ترکیه، همکاری بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی و اداره کل آرشیو دولتی ترکیه و همکاری بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه اسنادی بود که در راستای تعمیق هر چه بیشتر سطح مناسبات تهران‌ـ‌آنکارا به امضا رسید.

در این بین بسیاری از کارشناسان سفر اردوغان به تهران را گامی مهم برای تحقق تجارت ۳۰میلیارد دلاری بین ایران‌ـ ترکیه قلمداد کردند. چند روز بعد با سفر ولی‌اله سیف، رئیس کل بانک مرکزی به ترکیه نیز توافق‌های دیگری منعقد شد که در آن بر سوآپ دوجانبه ریال ایران و لیر ترکیه تاکید شد و مورد تایید قرار گرفت.

براساس این تفاهمنامه ریال ایران و لیر ترکیه به سهولت قابل تبدیل به یکدیگر بوده و موجب کاهش هزینه‌های تبدیل و نقل و انتقال وجوه ارزی برای تاجران هر دو طرف می‌شود، بدون اینکه استفاده از ارزهای واسط به ویژه دلار باشد. به عبارتی بانک‌های دو طرف می‌توانند براساس توافق‌های انجام شده از ابزارهای پرداخت بین‌المللی شامل اعتبارات و برات اسنادی برای تامین مالی تجارت به ارزهای ملی و محلی استفاده کنند.

ورود ایران به عرصه پیمان‌های پولی دو جانبه از آنجا که تبادلات مالی خارجی کشور بر پایه دلار و یورو انجام می‌شد یکی از نقاط اصلی آسیب‌پذیری کشور پس از اعمال تحریم‌های امریکا، نظام تعاملات بانکی خارجی کشور بود. بر همین اساس پس از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همراستا با دیگر کشورها درجهت کاهش وابستگی تعاملات بانکی خارجی کشور به دلار و یورو گام برداشته و توسعه پیمان‌های پولی دوجانبه را در دستور کار قرار داده است.

با این دیدگاه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، موضوع بکارگیری ارزهای ملی ‌(محلی)‌ در تجارت با کشورهای طرف عمده تجاری ایران از سال ۱۳۹۰ بارها در بخش ارزی بانک مرکزی مورد بررسی کارشناسی قرار گرفت و مکاتبات متعددی نیز با سازمان‌هایی چون وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت امور خارجه و شورای‌عالی امنیت ملی انجام شده است، اما به راستی حذف دلار از مبادلات اقتصادی کشورهای جهان میسر است و تحقق این موضوع چقدر به واقعیت نزدیک است؟ به عقیده برخی از تحلیلگران اقتصادی از آنجا که حجم قابل‌توجهی از ذخایر ارزی کشور دلار است بنابراین موضوع حذف دلار از مبادلات تجاری در کوتاه مدت ممکن مطلوب نیست؛ هرچند برخی دیگر بر این باورند با دیپلماسی اقتصادی مناسب می‌توان زمینه انجام مبادلات تجاری بدون واسطه دلار را انجام داد.

به‌طوری که با تشکیل مثلث یا مربع‌های تجاری با کشورهای مختلف می‌توان این امکان مبادلات بدون استفاده از ارزهای قدرتمند خاص را فراهم کرد. در نهایت باید به این نکته هم توجه داشت که تنوع شریکان تجاری ایران حذف یکباره دلار از مبادلات اقتصادی راغیرممکن می‌کند.

عاطفه خسروی - سردبیر

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۳۵۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بذرپاش عازم ابوظبی شد

به گزارش خبرگزاری مهر، مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و امارات شامگاه سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت) ماه عازم ابوظبی شد تا در اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی حضور یابد.

اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی به ریاست بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور و بن الطوق الماری وزیر اقتصاد و رئیس طرف اماراتی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور، روزهای یازدهم و دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ در ابوظبی برگزار می‌شود.

آخرین اجلاس این کمیسیون در فروردین ۱۳۹۳ برگزار شده است. این نشست پس از گذشت ۱۰ سال؛ به‌منظور توسعه همکاری‌های دو کشور در همه زمینه‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و حمل‌ونقلی (هوایی، دریایی، جاده‌ای و ترکیبی) برگزار خواهد شد.

علاوه بر حوزه‌های اشاره شده، توسعه مناسبات دو کشور در حوزه کریدورهای ترانزیتی بین‌المللی به ویژه کریدور شمال- جنوب به منظور ترانزیت کالاهای اماراتی به سمت کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و روسیه و نیز اروپا از قلمرو جمهوری اسلامی ایران در دستور کار این نشست قرار دارد.

پیش‌بینی می‌شود در این اجلاس دو سند همکاری توسط رؤسای کمیسیون مشترک دو کشور به امضا برسد.

شایان ذکر است در حاشیه اجلاس موصوف، همایش تجار، فعالان اقتصادی و کارآفرینان بخش‌های خصوصی دو کشور نیز در حاشیه کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور برگزار خواهد شد.

در این نشست تجار و کار آفرینان ایرانی و اماراتی با همتایان خود به‌صورت رو در رو مذاکره خواهند کرد.

همچنین تعدادی از متخصصان حوزه تجاری و سرمایه گذاری در خصوص توسعه فضای کسب و کار دو کشور و قوانین و مقررات حاکم بر سرمایه‌گذاری و تجارت و فرایندهای مربوطه مبادرت به سخنرانی خواهند کرد.

کد خبر 6093590 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • ◄ وزیر راه و شهرسازی عازم ابوظبی شد
  • بذرپاش عازم ابوظبی شد
  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی
  • همکاری با آفریقای مرکزی در حوزه محیط زیست
  • افزایش حجم تجارت ایران و کوبا به بیش از ۲۴۳ میلیون دلار می‌رسد
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات بعد از ۱۰ سال
  • اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • رشد اقتصادی در گرو صلح جهانی است
  • بررسی توسعه همکاری‌ها و مبادلات تجاری مرز پلدشت و نخجوان