Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- کتاب «اقتصاد مقاومتی و تجارت خارجی در ایران؛ چالش ها و امکان ها» اثر «بابک افقهی» یکی از آثاری است که اقتصاد مقاومتی را از زوایای گوناگون بررسی کرده است. این اثر به تازگی از سوی انتشارات دانشگاه جامع امام حسین(ع) منتشر شده است.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، رهبر انقلاب در بهمن ماه 1392 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سیاست هایی که اجرای آن ها می تواند بسیاری از تهدیدها را به فرصت تبدیل و موجباتی فراهم سازد که کشور ما بر اغلب مشکلات اقتصادی فائق آید و بنیه اقتصادی خود را به نحوی مستحکم کند.
اقتصاد مقاومتی سیاستگذاری منسجم، پویا و اجرای برنامه های اقتصادی مولد و رقابت پذیر با تاکید بر صادرات و اقتصاد دانش بنیان، معطوف به پایداری در همه سطوح جهت کاهش آسیب پذیری و مقاوم سازی اقتصاد کشور با فرض فشار همه جانبه نظام سلطه است. با اتکا به سیاست های عینی و همچنین با مدنظر قرار دادن ِ شقوق نظری و عمل در اقتصاد مقاومتی باید به سوی اقتصادی پیش رفت که در عین این که منفعل نیست، در برابر بحران ها نمی شکند و با اقتصاد جهان نیز تعامل دارد.
در واقع باید گفت هر اقدامی که در جهت تقویت صادرات کشور و افزایش درآمدهای ارزی ناشی از آن و نیز مدیریت موثر واردات و کاهش تجارت غیررسمی یا قاچاق انجام گیرد و از وابستگی به فروش نفت بکاهد به تقویت بنیه اقتصادی کشور و تحقق اهداف سیاست های کلی اقتصادمقاومتی کمک خواهد کرد.
این کتاب به عنوان یکی از آثاری که به صورت تخصصی به موضوع اقتصاد مقاومتی پرداخته، درصدد است تا با تکیه بر نقشی که تجارت خارجی در ایران در مقاوم سازی اقتصاد ایفا می کند، گامی در جهت شناخت مولفه های اقتصادمقاومتی و اجرای موفق آن در زمینه تجارت خارجی ایران بردارد.

**سازماندهی کتاب
کتاب حاضر در پنج فصل به بررسی مباحث اقتصاد مقاومتی «تحریم های اقتصادی، اقتصادمقاومتی؛ تعاریف و مفاهیم»، «تجربیات جهانی در مقاوم سازی اقتصادی»، «تجارت خارجی و اقتصادمقاومتی»، «جایگاه اقتصاد دانش بنیان در اقتصادمقاومتی» و «راهکارهای پیشنهادی برای اجرای اقتصادمقاومتی» پرداخته است .
نویسنده در مقدمه کتاب می نویسد: تجربه چند دهه اخیر در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین نشان داده است که کشورهایی که می خواهند به استقلال اقتصادی و سیاسی به طور کامل دست یابند و از خط مشی ها و سیاست های استکبارجهانی و قدرت های سلطه گر پیروی نکنند و در اردوگاه آنان قرار نگیرند با انواع توطئه ها، تهدیدها، محدودیت ها و محرومیت های اقتصادی و بازرگانی مواجه می شوند تا نتوانند به رشد توسعه اقتصادی ادامه دهند.
بر این اساس تحریم های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران ظرف چند دهه اخیر و ممانعت از عضویت این کشور در برخی از سازمان های اقتصادی بین المللی و بهره گیری از اصل دول کامله الوداد در تجارت خارجی و جلوگیری از ورود سرمایه گذاری های کلان خارجی و انتقال فناوری های پیشرفته به ایران و دهها محرومیت یا محدودیت مشابه گواه صادقی بر این مدعا است.
همان گونه که از عنوان کتاب بر می آید توجه به محدودیت و امکان های تجارت خارجی در اقتصاد مقاومتی نقش مهمی دارد. بر این اساس تجارت خارجی یکی از بخش های مهم اقتصاد جهانی است و سهم آن در تولید ناخالص داخلی دنیا از 56 درصد فراتر می رود. هنگامی که یک کشور به هرعلتی مورد تحریم قدرت های سلطه گر قرار م یگیرد یا دشمنان کوشش می کنندکه به اقتصاد آن ضربه بزنند، در وهله نخست بخش تجارت خارجی را هدف قرار می دهند. این اقدام اثرات عمیق و پُر دامنه ای بر سایر بخش های اقتصادی می گذارد.
بر این اساس طرح و به کارگیری سیاست های کلی موجود در اقتصاد مقاومتی می تواند به تقویت تجارت خارجی کشور مدد رساند. در واقع با به کارگیری این سیاست ها تا زمانی که نسبت به توسعه کارآفرینی، افزایش سهم تولید و صادرات محصولات، خدمات دانش بنیان و تقویت رقابت پذیری اقتصاد حساس هستیم، شالوده نظام اقتصاد مقاومتی را پی ریخته ایم.
یکی از زمینه های مقوم اقتصاد مقاومتی، جایگاه اقتصادِ دانش بنیان است. بر این اساس اقتصاد دانش بنیان نقش موثری در مقاوم سازی اقتصاد از یک سو و تقویت اقتصاد ملی و تجارت خارجی از سوی دیگر ایفا می کند. مولف در این زمینه می نویسد: بخش گسترده ای از اقتصاد دانش بنیان بر توسعه و توزیع دانش و فناوری و پیوندی که خلق ایده های نو با بدنه اصلی اقتصاد دارند، بنا می شود. در عین حال، بخش دیگری که در تقویتِ نقشِ اقتصاد دانش بنیان در شکل دادن به اقتصاد مقاومتی نیز وجود دارد صادرات با تاکید بر محصولات وخدمات فناورانه است.
فصل پایانی کتاب با عنوان راهکارهای پیشنهادی برای اجرای اقتصادمقاومتی به نوعی نتیجه گیری و پیشنهادها را شامل می شود.
مولف در این فصل در زمینه تقویت صادرات غیرنفتی و مدیریت واردات می نویسد: یکی از مواردی که در مقاوم سازی اقتصاد ایران تاثیر به سزایی دارد، برداشتن تمرکز از روی اقتصادِنفتی و تقویت صادراتِ غیرنفتی و همچنین عقلانی بودنِ واردات و مدیریت کردن حوزه واردات در اقتصاد است.

پژوهشم**458**1601**خبرنگار: محمد ستاری**انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۵۳۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتقاد عملی به اقتصاد مقاومتی لازمه تحقق حماسه اقتصادی است

امام جمعه کیش با بیان اینکه باید فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی اجرا شود، گفت: امروز کشور نیاز به یک حماسه اقتصادی دارد که لازمه آن اعتقاد عملی به اقتصادی مقاومتی است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کیش، حجت‌الاسلام علیرضا بی‌نیاز در خطبه‌های این هفته نماز جمعه کیش با اشاره به شعار امسال و فرمایشات مقام معظم رهبری در جهت مشارکت مردم در توسعه اقتصادی ، افزود: هرجا مردم حضور داشتند، موفقیت به بهترین شکل میسر شده است.

وی با بیان اینکه امروز مقوله اقتصادی به خط مقدم جبهه جهاد تبدیل شده، افزود: مسوولان باید فرمایشات مقام معظم رهبری را در تمام حوزه‌ها از جمله اقتصاد در دستور کار قرار دهند و باید از توانمندی مردم و بخش خصوصی در انجام امور بهره گیرند.

امام جمعه کیش در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به روز کارگر و روز معلم و با بیان اینکه هر دو این قشر نقش بسیار مهمی در رشد و بالندگی این جامعه دارند، گفت: مسوولان باید سعی کنند تا مشکلات کارگران و معلمان به حداقل برسد .

حجت‌الاسلام بی‌نیاز روز دهم اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: خلیج فارس بخشی از هویت ملی ایرانیان می‌باشد که دشمنان همواره سعی در تغییر و تحریف آن داشتند که هیچگاه در دستبابی به اهداف شومشان موفق نبودند.

وی هفتم اردیبهشت روز حمل و نقل را نیز مورد اشاره قرار داد و بر بهبود وضعیت جاده‌های کشور و صنعت خودروسازی تاکید کرد.

انتهای پیام/7558

دیگر خبرها

  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • وزیر کار: برای تحقق شعار امسال، باید در مسیر جهش تولید قدم برداریم
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ایران آماده تعامل است/ ۱۵۳ میلیارد دلار حجم تجارت خارجی داریم
  • اعتقاد عملی به اقتصاد مقاومتی لازمه تحقق حماسه اقتصادی است
  • وزیر کشور: مناطق آزاد و ویژه از ارکان اقتصاد مقاومتی کشور هستند
  • هشدار درباره آینده اقتصاد ایران