Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@16:09:42 GMT

هشدار ایران درباره خروج از پروتکل الحاقی

تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۰۷۴۱۱۳

هشدار ایران درباره خروج از پروتکل الحاقی

ایران > سیاست‌خارجی - ‌«از پروتکل الحاقی خارج می‌شویم»؛ این هشدار صریح تهران در پاسخ به اظهارات تهدید‌آمیز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در تأیید نکردن توافق هسته‌ای و درخواست برای مذاکره دوباره بر سر آن است. رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز اعلام کرد که برجام قابل مذاکره مجدد نیست.

براساس تازه‌ترين فهرست موجود در سايت آژانس بين‌المللي انرژي اتمي تا‌كنون 148كشورجهان پروتكل الحاقي را پذيرفته‌اند كه جمهوري اسلامي ايران ازجمله اين كشورهاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچون بسياري از معاهدات بين‌المللي، رژيم صهيونيستي كه دارنده سلاح اتمي است و نيز عربستان سعودي و مصر از امضاي اين پروتكل سر باز زده‌اند و برخي كشورها نيز به‌صورت مديريت شده اين سازوكار نظارتي را اجرا مي‌كنند.

علي‌اكبر صالحي، رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان در مصاحبه با خبرگزاري صدا و سيما با رد مطالبه ترامپ درخصوص بازرسي از مراكز نظامي كشورمان گفت: ما به موافقتنامه پادمان و پروتكل الحاقي و به موارد بازرسي مندرج در برجام متعهديم و در اين چارچوب به تعهداتمان عمل مي‌كنيم، اما خارج از اين چارچوب قطعا به هر خواسته ديگري عمل نخواهيم كرد و از آن تمكين نمي‌كنيم؛ همچنان كه تاكنون اينگونه عمل كرده‌ايم.

وي بار ديگر تأكيد كرد: فقط در چارچوب مواردي مانند پروتكل الحاقي كه متعهد هستيم عمل مي‌كنيم آن هم تا زماني كه برجام هست چون اگر قرار باشد برجام به هم بخورد اجراي اين پروتكل نيز قطعاً متوقف مي‌شود زيرا با توقف برجام، اجراي آن بي‌معني خواهد بود.

صالحي با بيان اينكه به آنها اعلام مي‌كنيم كه ما را وادار به عكس‌العمل نكنند، اميدواريم طرف مقابل سر عقل بيايد، هشدار داد: اگر روزي مسئولان نظام به عللي ببينند كه برجام ديگر منفعتي براي كشورمان ندارد و براي از سرگيري غني‌سازي‌ 20درصد در فردو تصميم بگيرند‌، چهار روزه مي‌توانيم غني‌سازي‌ 20درصد را آغاز كنيم؛ خودشان مي‌فهمند يعني چه. رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينكه همه تمهيدات و سناريوها براي برگشت‌پذيري هسته‌اي انديشيده شده است، گفت: سربسته مي‌گويم كه بازگرداندن برخي فعاليت‌ها ساعتي، برخي روزي، برخي در چند‌ماه و در يك مورد به‌خصوص، يكسال و چند‌ماه طول مي‌كشد.صالحي اضافه كرد: هرگاه هيأت نظارت بر برجام دستور بدهد مطابق با آن عمل خواهد شد اما اميدوارم طرف مقابل سر عقل بيايد؛ ما علاقه‌منديم كه برجام كماكان پابرجا باشد.

1+5پيام ايران را دريافت كردند

حسن بهشتي‌پور، كارشناس مسائل بين‌المللي در رابطه با تهديد رئيس سازمان انرژي اتمي مبني بر خروج ايران از پروتكل الحاقي به خبرنگار همشهري مي‌گويد: كساني كه فني هستند مي‌دانند چقدر اين حرف آقاي صالحي سخن مهمي است.وي خاطرنشان مي‌كند: درنظر داشته باشيد اگر ما بخواهيم اين پروتكل را اجرا نكنيم يعني محدوديتي نداريم. اجازه دهيد اين موضوع را باز نكنم. كساني كه بايد بفهمند مي‌دانند آقاي صالحي چه گفته است. خروج ايران از پروتكل الحاقي يعني بازگشت به سال2001و اين مسئله خيلي مهمي است، غربي‌ها به خوبي معني اين پيام را مي‌دانند و حتما واكنش نشان مي‌دهند.

بهشتي‌پور با اشاره به اينكه اگر ايران پروتكل الحاقي را اجرا نكند تنها به‌ترتيبات نظارتي موجود در ان‌پي‌تي پايبند خواهد بود، مي‌افزايد: تهديد آقاي صالحي يك پيام آشكار و روشني به آمريكا و 1+5 بود، البته در نظر داشته باشيد كساني هستند كه مي‌گويند دست و پاي ايران بسته شده؛ درحالي‌كه تهديد آقاي صالحي فقط يك چشمه از اقداماتي است كه ايران مي‌تواند انجام دهد. ايران اهرم‌ها و ابزارهاي متعدد دارد. اين كارشناس مسائل بين‌المللي در پاسخ به اينكه آيا خروج ايران از پروتكل الحاقي بار حقوقي براي ايران خواهد داشت، بيان مي‌كند: فقط دولت ايران اين پروتكل را امضا كرده و در مجلس ايران به تصويب نرسيده؛ بنابراين ما اين حق را داريم كه از پروتكل الحاقي خارج شويم چون آن را امضاي نهايي نكرده‌ايم.

ظريف: 9بار درباره آمريكا نامه نوشته‌ام

محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه در يك مصاحبه تلويزيوني با اشاره به نامه وي به موگريني اعلام كرد: از تابستان سال گذشته تا 2هفته قبل 9نامه درباره مواردي كه آمريكا در اجراي تعهدات برجامي‌اش كوتاهي كرده، در برخي موارد كوتاهي و در برخي تأخير بوده، نوشته‌ام. نخستين نامه درباره تأخير آمريكا در اجازه دادن به صدور مجوز خزانه‌داري آمريكا براي خريد هواپيماهاي ايران بود. سال گذشته در تابستان نامه را نوشتيم و نامه منجر به آن شد كه آمريكا قبل از جلسه كميسيون مشترك، هم اجازه بوئينگ را صادر كرد هم ايرباس را. ظريف درباره نامه‌اي كه اخيرا نشريه ميدل‌ايست‌آي منتشر كرد هم گفت كه اين نامه را اسفند سال گذشته به موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نوشته بود. وي افزود: ظرف يكشنبه و دوشنبه نامه‌اي در رد صحبت‌هاي ترامپ خواهم نوشت و موارد تناقض صحبت‌هاي ترامپ با مواد 26و28و 29برجام به ثبت كميسيون مشترك خواهد رسيد.

پروتكل الحاقي چيست؟

پروتكل الحاقي سندي است كه به‌منظور تقويت كارايي سيستم پادمان در راستاي مشاركت در اهداف منع گسترش هسته‌اي جهاني، براي كشورهايي كه داراي موافقتنامه پادمان با آژانس بين‌المللي انرژي اتمي هستند، طراحي شده است.بر پايه‌پروتكل الحاقي، بازرسي حق آژانس است و آژانس در بازرسي‌هاي خود حق دارد به هر جايي كه براي انجام وظايف خود ضروري مي‌داند، دسترسي پيدا كند.در مهرماه 1382و در جريان حضور همزمان وزراي امور خارجه بريتانيا، فرانسه و آلمان در تهران، تيم مذاكره‌كننده ايران به سرپرستي حجت‌الاسلام حسن روحاني، دبير وقت شوراي‌عالي امنيت ملي، در اقدامي كه هدف آن «اعتمادسازي» با كشورهاي اروپايي بود، تصميم گرفت «به‌طور داوطلبانه» پروتكل الحاقي را امضا و اجرا كند اما بعد از اقدامات آمريكا عليه ايران، در نهايت تهران در سال 84تصميم به توقف اجراي اين پروتكل گرفته بود تا اينكه با توافق هسته‌اي، اجراي پروتكل نيز از سر گرفته شد.

در همین زمینه: صالحی: برجام به هم بخورد اجرای پروتکل الحاقی هم متوقف می‌شود صالحی: برجام قابل مذاکره مجدد نیست

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۷۴۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم

بین الملل تابناک: نشست مشترک خبری رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی کشورمان صبح امروز (سه شنبه) و در حاشیه نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای در اصفهان برگزار شد.

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در این نشست خبری اظهارداشت: از حضور آقای گروسی در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای تشکر میکنم گفت‌وگوهای سازنده و رو به جلویی را داشتیم.

وی گفت: در اسفند سال گذشته بیانیه مشترکی را منتشر کردیم و اگر چه بدخواهان ایران همواره از تعاملات ایران با آژانس ناخرسند هستند و تلاش می‌کنند با سیاه نمایی و ادبیات مخرب این اقدامات و تصمیمات را کم ارزش جلوه دهند، ولی آقای گروسی و بنده اعتقاد داریم که بیانیه مشترک مبنای خوبی بین ما است.

اسلامی تصریح کرد: ما در این سفر و گفت‌وگوهایی که داشتیم این خط مبنا را به عنوان نقشه راه خود مورد تاکید قرار دادیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: ما در این مذاکرات پیشرفت بیانیه مارس را به عنوان خط مبنای مثبت ارزیابی کردیم و این ملاحظه را هم داشتیم که به دلیل برخی موضوعات حرکات و روند تعاملات دو طرف کُند شده است ولی امروز با مروری که بر بیانیه مشترک داشتیم این امیدواری ایجاد شد که این خط مبنا را ادامه دهیم.

وی بیان کرد: بخش اول صحبت‌های ما موارد گذشته‌ای است که در قالب برجام تحت عنوان پی ام دی بسته شده بود و آغشته با موضوعات سیاسی و پیرامونی هست و همواره با الزامات خودش مورد پیگیری قرار می‌گیرد و نباید به دیگر بخش‌ها تسری پیدا کند. در این بخش موضوع مهم بحث دو مکان باقیمانده است و خوشبختانه دو مکان بسته شده و موضوع ناترازی مواد نیز بسته شده است و دو مکان از چهار مکان باقیمانده است.

اسلامی عنوان کرد: بخش دوم مرتبط با وضعیت موجود است که در چارچوب پادمان و ان پی تی و ملاحظاتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد، برای کاستی ها و انتظاراتی که وجود دارد اقداماتی متقابل و هماهنگ را انجام بدهیم.

معاون رئیس جمهور کشورمان گفت: بخش سوم گام‌های آینده و انتظارات متقابل و نقشی که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد است که می‌تواند برای برداشتن موانعی که عمدتا سیاسی است تاثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: توافق کردیم برای تهیه پیش نویس این سه بخش معاونین دو طرف بر روی زمانبدی‌ها و آیتم‌های این سه بخش گفت‌وگو داشته باشند؛ این آغاز یک فرایند است.

اسلامی گفت: موضوع مهم دیگر این است که مراقب باشیم اقدامات خصمانه‌ای که علیه برنامه هسته‌ای پایه گذاری شده و منشا آن صهیونیست‌ها هستند در تعاملات میان دو طرف تاثیرگذار نباشد.

اظهارات و مواضع رژیم صهیونیستی نباید ملاک آژانس علیه ایران قرار بگیرد

وی ادامه داد: این موضوع خیلی مهم است چرا که رژیم صهیونیستی سردمدار این القائات مطرح شده در رسانه‌هاست. در این مقطع زمانیکه که ماهیت این رژیم بیشتر از پیش بر جهانیان ثابت شده و در سراسر جهان اعتراضاتی صورت میگرد باید به این نکته توجه کنیم که این رژیم مخرب پشت سر اقدامات علیه ایران بوده و نباید دیگر پس از این اظهارات و مواضع رژیم صهیونیستی ملاک آژانس علیه ایران قرار بگیرد. 

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: به همین دلیل ما توافق کردیم که این موارد را هم تفکیک می‌کنیم، گذشته، حال و آینده و هماهنگ و پر تعامل به سوی آینده ‌ای روشن گام برخواهیم داشت.

اسلامی افزود: از سال گذشته سند راهبردی جامع ببست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم و مبنای اقدامات ما محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: یکی از محورهای مهم این سند یکی ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای در کشور است که حدود ۲۲ درصد برق کشور را تامین می‌کند و مهمترین هدف گذاری که در جهان شده برای سال ۲۰۵۰ صفر شدن کربن و سه برابر شدن ظرفیت نیروگاه‌های هسته‌ای است که ما نیز بر این اساس حرکت خواهیم کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تولید رادیوداروها گام مثبتی برای بخش سلامت است و بخش دیگر هم بخش پرتودهی است که کمک می‌کند باقیمانده آفات و سموم از مواد کشاورزی زدوده شود.

اسلامی گفت: حضور آقای گروسی در ایران در امتداد تعاملات جاری دو طرف در قالب پادمان و ان پی تی است، جمهوری اسلامی ایران از برجام خارج نشده است، آمریکا خارج شده و به تعهداتش عمل نکرده و اجازه نداده دیگران هم به تعهداتشان عمل کنند و سه کشور اروپایی هم به طریق اولی اینطور کردند.

وی افزود: ایران با حُسن نیت در این معاهده مانده و به تعهداتش یکطرفه عمل کرده و اکنون نیز تعهداتش را به استناد ماده ۲۶ برجام کاهش داده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها مبنای اقدامات ما است و این ملاحظات و چارجوب را آقای گروسی مطلع است و گفتند که چهارچوب تعاملات ما قانون اقدام راهبردی پادمان و ان پی تی است.

اسلامی گفت: شخص آقای گروسی هم به لحاظ جایگاه حقوقی و هم به لحاظ شخصیتی که دارد می‌تواند نقش خوبی را در این مسیر ایفا کند.

نشست‌های مهم گروسی در ایران

در ادامه این نشست خبری هم رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت: طی دو روز حضورم در ایران نشست‌های خیلی مهمی را با مذاکره کننده ارشد و وزیر امورخارجه ایران داشتم و در خصوص شروع و تقویت روابط دو طرف را تبادل نظر کردیم.

وی گفت: شب گذشته هم رایزنی‌های فشرده و خوبی را برای اتخاذ تصمیماتی برای گام‌های متقبال داشتیم.

گروسی تصریح کرد: همانطور که آقای اسلامی گفتند سال قبل توافق کردیم بر صدور بیانیه‌ای که بتوانیم مسیر آینده را بدانیم و در خصوص سطح همکاری‌های ایران و آژانس در حوزه نظارتی و پادمانی اشاره می‌کند و البته حل مسائل باقیمانده هم نیازمند تلاش‌ها و گام‌های جدی دو طرف است. 

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: علی رغم کاستی‌ها و پستی بلندی‌های موجود ولی این روند تعامل وجود داشته است و پیشنهادی را ارائه کردم که گام‌های عملیاتی است که مسیر آینده را روشن می‌کند و تیم‌های دو طرف در حال حاضر در گفت‌وگو با یکدیگر برای ترسیم مسیر آینده هستند.

گروسی اظهارداشت: قصد ما این نیست که سند جدیدی داشته باشیم بلکه همان سند مارس را برای همکاری‌ها و تعاملات بین دو طرف داشته باشیم و این سند از این ظرفیت برخوردار است که مسائل باقیمانده دو طرف را حل و فصل کند که اینها نیز در چارچوب ان پی تی و پادمان است.

وی افزود: امروز هم  بر روی برداشته شدن گام‌های جدی و عملیاتی در راستای تحقق این موضوع تاکید کردیم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص نگرانی ایران از نقش مخرب اسرائیل در برنامه هسته‌ای خود، تصریح کرد: ما به بازیگران خارجی توجه نداریم و مخاطب ما ایران است و نقش ایران را در نظر می‌گیریم. برای ما منافع و امنیت منطقه‌ای مهم است و به آن توجه داریم. تلاش می‌کنیم با انجام اقداماتی هرگونه شک و شبهه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران زدوده شود و در مسیر صحیحی با ایران پیش خواهیم رفت.

گروسی بیان کرد: ما باید با ایران همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم و می‌دانیم که چه اقداماتی باید در این زمینه انجام شود.

سند جدیدی در کار نیست

گروسی اظهارداشت: قصد ما این نیست که سند جدیدی داشته باشیم بلکه همان سند مارس را برای همکاری‌ها و تعاملات بین دو طرف داشته باشیم و این سند از این ظرفیت برخوردار است که مسائل باقیمانده دو طرف را حل و فصل کند که اینها نیز در چارچوب ان پی تی و پادمان است.

وی افزود: امروز هم  بر روی برداشته شدن گام‌های جدی و عملیاتی در راستای تحقق این موضوع تاکید کردیم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص نگرانی ایران از نقش مخرب اسرائیل در برنامه هسته‌ای خود، تصریح کرد: ما به بازیگران خارجی توجه نداریم و مخاطب ما ایران است و نقش ایران را در نظر می‌گیریم. برای ما منافع و امنیت منطقه‌ای مهم است و به آن توجه داریم. تلاش می‌کنیم با انجام اقداماتی هرگونه شک و شبهه‌ای از برنامه هسته‌ای ایران زدوده شود و در مسیر صحیحی با ایران پیش خواهیم رفت.

گروسی بیان کرد: ما باید با ایران همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم و می‌دانیم که چه اقداماتی باید در این زمینه انجام شود.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی در خصوص رفتار آمریکا در خروج از برجام و شرایط به وجود آمده بیان کرد: این چیزی است که داریم روی آن کار می‌کنیم. ما باید همکاری کنیم تا به مسیر قبلی برگردیم و احیای برجام و یا هرسند دیگری را که ایران تمایل داشته باشد به آن وارد شود، تسهیل کنیم. ما اکنون می دانیم چه اقداماتی باید انجام شود و در حال هماهنگی هستیم.

دیگر خبرها

  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • افشاگری تازه؛ پخش فایل صوتی جنجالی ظریف، عمدی و برای پالس به آمریکا بود!
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • فیلم| آمریکا از برجام خارج شده است و به تعهدات خود عمل نکرده است
  • هشدار درباره تعویق لیگ برتر فوتبال
  • پشت پرده خروج ضمانت‌نامه ۸۰ میلیاردی از باشگاه استقلال؛ پای معاون سابق در میان است!
  • پشت پرده خروج ضمانت‌نامه ۸۰ میلیاردی از باشگاه استقلال
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • دستمزدم برای «فسیل» هم به اندازه ارقامِ انجمن فیلمنامه‌نویسان نبود!
  • دستمزدم برای «فسیل» به اندازه ارقامِ انجمن فیلمنامه‌نویسان هم نبود!