Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-04@03:33:29 GMT

کردهای عراق برای مذاکره آماده می‌شوند

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۱۹۸۵۹۰

یک هیئت عالی‌رتبه کرد برای رفتن به بغداد جهت مذاکره با مسؤولان عراقی در دولت فدرال در زمینه بحران همه‌پرسی استقلال کردستان و ورود ارتش عراق به کرکوک آماده می‌شود.

به گزارش ایسنا، عرفات کرم، نماینده پارلمان عراق و عضو حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست مسعود بارزانی اظهار داشت: ۳۲ حزب کرد روز یکشنبه برای توافق بر سر طرح نقشه راه خاص کردستان عراق در زمینه ارتباط با بغداد جمع شدند و توافق کردند که هیئتی را به منظور دیدار با مقامات عراق به بغداد بفرستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



کرم به ارم نیوز گفت: دولت عراق و اقلیم کردستان هیچ راهی جز مذاکره برای حل بحران کنونی ندارند و همچنان اقلیم جزوی از عراق است و هیچ جایگزینی برای مذاکره بر اساس قانون اساسی و قوانین اجرایی نیست.

وی درباره همه‌پرسی تاکید کرد: اقلیم آماده تعلیق نتایج همه‌پرسی و آغاز مذاکرات بدون شرط با گروه‌های عراقی است. این چیزی است که بارزانی در دیدارها و مذاکرات دو جانبه‌اش بر آن تاکید می‌کند.

کرم فاش کرد، تلاش‌هایی از سوی دولت آمریکا، کشورهای خارجی و منطقه‌ای برای حل بحران از طریق مذاکرات سازنده و توافقات در جریان است که به زودی آغاز خواهد شد.

پیشتر سعد الحدیثی، سخنگوی دولت عراق گفته بود، دولت عراق هیچ تاریخی برای استقبال از هیئت رسمی کرد برای مذاکره با بغداد تعیین نکرده است.

الحدیثی افزود:‌ هر مذاکره‌ای مشروط به تاکید بر وحدت کشور، قانون اساسی، احترام به حاکمیت دولت فدرال بر گذرگاه‌های مرزی‌، فرودگاه‌ها، منابع طبیعی، نیروهای پیشمرگ و نیروهای امنیتی کرد خواهد بود.

این در حالی است که در استان سلیمانیه تحت کنترل اتحادیه میهنی کردستان عراق تلاشی برای به حاشیه راندن بارزانی از صحنه سیاسی کردها از طریق اعزام تیمی میانه‌رو از احزاب اپوزیسیون به بغداد در جریان است تا راه حلی مسالمت‌آمیز برای اوضاع کنونی یافت شود؛ به طوریکه پیش‌بینی می‌شود ریاست این تیم سیاسی کرد را برهم صالح برعهده داشته باشد.

در این راستا احمد حمه، عضو گروه جماعت اسلامی که از گروه‌های مخالف محسوب می‌شود، گفت: احزاب میانه‌روی کرد در حال بررسی اعزام هیئتی به دور از احزاب حاکم کردستان به بغداد هستند تا چارچوبی برای توافقی جدید تعیین شود.

اما ناظران معتقدند،‌این گام غیرواقعی است و نمی‌توان بارزانی را بعد از سال‌ها در قدرت بودن و تشکیل لابی کرد برای باقی ماندن در پست و نیز در اختیار داشتن پست‌های حساس از سوی خانواده‌اش از صحنه کنار زد و از قدرت در اقلیم کنار گذاشت.

حزب دموکرات کردستان از سال‌ها پیش قدرت را در اربیل و اکثریت را در پارلمان کردستان عراق در دست دارد.

احزاب کرد اپوزیسیون کرد روز گذشته از مسعود بارزانی و کوسرت رسول معاونش خواستند برای آماده سازی برگزاری انتخابات در کردستان از پست‌های خود استعفا کنند و دولت نجات ملی تشکیل شود.

این در حالی است که احمد بیره، سخنگوی حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق روز یکشنبه گفت:‌ شروطی که دولت عراق برای مذاکره میان بغداد و اربیل تعیین کرده، غیرقابل قبول است.

این اظهارات بیره در کنفرانس مشترک با سخنگوی حزب دموکرات کردستان و رهبران اتحادیه اسلامی و دیگر نمایندگان اقلیم مطرح شد.

بیره گفت: اگر دولت عراق نیت جدی برای مذاکره دارد چرا حکم جلب رهبران کرد را صادر می‌کند. شروط دولت عراق غیرقابل قبول است.

محمود محمد، سخنگوی حزب دموکرات نیز تاکید کرد: ما خواهان آغاز مذاکره غیرمشروط با بغداد و منتظر پاسخ دولت عراق برای انجام مذاکره هستیم.

در عین حال محمد ایلخانی، رئیس حزب توسعه ترکمانی گفت:‌ ترکمان‌ها در کنار کردها در یک خندق هستند.

ایلخانی افزود: ۵۰ هزار ترکمانی از شهر بردی به دلیل عملیات نظامی و حملات کوچ کرده‌اند.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۹۸۵۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟

تین نیوز

تاکنون تلاش های سه دولت برای به ثمر رساندن خط ریلی شلمچه-بصره به عنوان کوتاه ترین و کم هزینه ترین مسیرریلی اتصال به عراق، بی نتیجه مانده است.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از مهر،  با شکل گیری حکومت جدید در عراق پس از سقوط صدام حسین در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، روابط دو کشور همسایه ایران و عراق در همه ابعاد به خصوص اقتصادی و فرهنگی ارتقا یافت؛ به گونه ای که در سال های اخیر تجارت دو کشور به بیش از ۱۰ میلیارد دلار و تبادل زائر و گردشگر نیز به حدود سالانه ۹ میلیون نفر رسیده است. این در حالی است که زیرساخت های ارتباطی مناسب به خصوص در حوزه مسیر ریلی میان دو کشور وجود ندارد.

وجود مسیر ریلی که از نظر میزان حمل مسافر، بار و هزینه های نقل وانتقال نسبت به سایر مسیرها برتری دارد، می تواند روابط سطح بالای اقتصادی و فرهنگی کنونی را ارتقا دهد. اهمیت ایجاد خط ریلی در اوایل دهه ۹۰ شمسی با افزایش تبادلات اقتصادی و گردشگری بین دو کشور نمود پیدا کرد.

در میان مسیرهای ریلی که می تواند میان دو کشور احداث شود خط ریلی شلمچه-بصره در اولویت قرار دارد؛ زیرا این مسیر برای تکمیل به هزینه و نیز عملیات عمرانی کمتری نیازمند است. در حال حاضر خط ریلی شلمچه-بصره تنها نیازمند حدود ۳۲ کیلومتر عملیات عمرانی و ریل گذاری است که از این مسافت حدود ۱۶ کیلومتر نیز نیاز به مین روبی دارد.

توافق های پی درپی و بی نتیجه

در سال ۹۰ در زمان تصدی دولت دهم یک تفاهم نامه برای احداث خط ریلی مذکور میان دو کشور منعقد شد. این تفاهم نامه به دلایلی از جمله پایبند نبودن طرفین به مفاد تفاهم و نیز بحران داعش در عراق به مرحله اجرا نرسید. با تغییر دولت در ایران و روی کار آمدن دولت دوازدهم به دلیل اهمیت پروژه مذکور، اجرای آن مجدداً در دستور کار قرار گرفت و در سال ۹۳ یک تفاهم نامه جدید میان دو دولت به امضا رسید.

بااین حال به دلیل عدم ایفای تعهدات از سوی دولت عراق این تفاهم نیز حاصلی نداشت. در سال های ۹۶ و ۹۹ نیز تفاهم نامه هایی میان دو طرف شکل گرفت که هیچ کدام نتایجی درپی نداشت و نتوانست طلسم راه اندازی این خط ریلی را بشکند.

پس از این ناکامی ها دولت سیزدهم تلاش کرد با برطرف کردن موانع، این پروژه ملی و بر زمین مانده را اجرا کند. از همین رو با سفر وزیر وقت راه و شهرسازی در دی ماه ۱۴۰۰ به عراق یک توافق جدید میان طرفین شکل گرفت.

وزیر وقت راه و شهرسازی پس از این توافق اعلام کرد: «طلسم سال ها تفاهم نامه و مذاکره شکسته شد و این توافقنامه دارای یک زمان بندی مشخص است و یکی از بندهای آن این است که طی یک ماه آینده عملاً عملیات اجرایی شروع خواهد شد. توافق کلی به این شیوه است که شرکت راه آهن جمهوری اسلامی و شرکت راه آهن عراق به طور مشترک این پروژه را اجرا می کنند و ظرف ۲ ماه شرکت مشترک تشکیل خواهد شد.»

در نهایت پس از حدود ۲ سال در شهریورماه ۱۴۰۲ با حضور محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور ایران و شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، سنگ بنای احداث این خط ریلی گذاشته شد.

مطابق وعده مسئولان مقرر شده تا این پروژه در طی ۱۸ ماه به بهره برداری برسد. با این وجود باگذشت حدود ۹ ماه از زمان تعیین شده، بررسی ها حکایت از آن دارد که عملیات های عمرانی از جمله مین روبی و حتی انجام مطالعات کافی برای احداث پل بر روی اروند نیز متوقف است.

حال باید دید آیا دولت سیزدهم می تواند با اجرای این پروژه در زمان باقی مانده طلسم بهره برداری از آن را بشکند؟

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بارش شدید باران و به راه افتادن سیل در سلیمانیه عراق+فیلم
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • شرط تأمین زمین ۹۲ هزار متقاضی مسکن ملی در کردستان+فیلم
  • (تصاویر) بازسازی چهره زن ۷۵ هزار ساله کشف شده در کردستان عراق
  • سهم شهرداری سنندج در اراضی الحاقی به شهر پرداخت شود
  • نقد ادعای زیباکلام درباره آغازگر جنگ با مستندات تاریخی / روایت نماینده وقت عراق در سازمان ملل از آماده‌باش صدام برای آغاز جنگ علیه ایران
  • رونمایی از پهپاد چینی در بغداد؛ رقابت پکن و واشنگتن در منطقه
  • نماینده پارلمان عراق: سفیر آمریکا از عراق اخراج شود
  • خشم محافل عراقی از دخالت‌های گسترده سفیر آمریکا در بغداد
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟