Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-04-30@00:32:46 GMT

وجود نخبگان می تواند به تمدن سازی کمک کند

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۰۰۸۵۳

وجود نخبگان می تواند به تمدن سازی کمک کند


استاد دانشگاه دانمارک گفت: وجود نخبگان هم می تواند به تمدن سازی کمک کند و هم از رهگذر شکل گرفتن یک تمدن شاهد ظهور نخبگان تأثیرگذار در سطح بین المللی باشیم.

به گزارش بی‌باک، هر یک از دانش های فلسفی و علمی، مولد تمدن متناسب با خود در تاریخ بوده اند. تمدن یونانی اساسا تمدنی عقلی (عقل انتزاعی) و تمدن غرب حاضر اصالتا تمدنی تجربی (عقل حسی/ تجربی) تلقی شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فلسفه می تواند تمدن ساز باشد، چنانچه در یونان باستان تمدن سازی کرده است، ولی باید متذکر بود که دانش عقلی و فلسفی تنها بخشی از مدنیت ما را می تواند تکامل بخشد نه همه عرصه های آن را؛ زیرا بخش عمده تمدن ها مربوط به حیات مادی و طبیعی ماست که باید با آمار و ارقام و آزمون و خطا و تجربه سامان یابد. از این رو، این کلام که تمدنها حاصل اندیشه ورزی انسان است، کلامی درست و مطابق واقع است.

وقتی فلسفه مورد حمایت دولتها قرار گیرد تأثیرات زیادی نیز بر جامعه و خط مشی آن خواهد گذاشت. گاه نیز این خط مشی از تأثیرات جزئی و کوتاه مدت فراتر رفته موجب تغییر و تحول در فرهنگ یک جامعه و یا حتی تمدن بر آمده از فرهنگ خواهد شد.

در گفتگویی که با پروفسور «مارک سجویک» استاد مطرح دانشگاه آرهوس دانمارک و از متفکرانی که مطالعات جامعی در خصوص مکتب سنت گرایی انجام شده به موضوعاتی از این قبیل پرداخته شده است که در ادامه می آید؛ «مارک سجویک» (Mark Sedgwick)  از استادان سابق و برجسته دانشگاه آمریکایی قاهره و استاد کنونی دانشگاه آرهوس دانمارک و نیز دبیر انجمن اروپایی مطالعات باطنی‌گرایی غربی است که کتابی را در سال ۲۰۰۴ با عنوان «علیه جهان مدرن: سنت‌گرایی و تاریخ‌ پنهان فکری سده بیستم» به چاپ رساند.

*عوامل کلیدی که در تشکیل یک تمدن مؤثر هستند چیستند؟

تمدن می تواند به روش ها و شیوه های مختلف و گوناگون درک شود. شاید بهترین راه فهمیدن آن، همانند فرهنگ شهر است، در مقایسه با فرهنگ روستا و قبیله.این به عنوان یک فرهنگی است که از اوقات فراغت بهره می برد، از زمان آزاد برای کارهای اساسی که مردم برای زنده نگهداشتن فرهنگ باید انجام دهند. در یک تمدن دانشمندان، متفکران، نویسندگان، معلمان و می توانند وجود داشته باشند و نقش ایفا کنند.در واقع وجود نخبگان هم می تواند به تمدن سازی کمک کند و هم از رهگذر شکل گرفتن یک تمدن شاهد ظهور نخبگان تأثیرگذار در سطح بین المللی باشیم.

*علوم انسانی چه جایگاهی در تشکیل یک تمدن دارد؟

علوم انسانی در مسأله تمدن سازی مسأله ای بنیادین است. در واقع در خارج از علوم انسانی هیچ تفکری وجود ندارد، مگر اینکه الهیات را متمایز از علوم انسانی دانست، که من مطمئن نیستم که بشود چنین کاری را انجام داد.در واقع علوم انسانی به عنوان بستری عمل می کند که تمدن بر اساس آن شکل می گیرد. هر جایی که علوم انسانی قوی وجود داشته باشد شاهد تمدن خواهیم بود. خود تمدن نیز به شکوفایی علوم انسانی کمک می کند.

اشکال دیگری از اندیشه، مانند علوم طبیعی وجود دارد. تولید ایده ها در خارج از علوم انسانی نیز می تواند وجود داشته باشد. درعالم تئوریک، امروزه می توان یک تمدن داشت که فقط از علوم طبیعی و نمایش های تلویزیونی تشکیل شده باشد، اما در نهایت چنین تمدنی یک تمدن توخالی خواهد بود.

*جایگاه فلسفه در تشکیل تمدن چیست؟

فلسفه تقریبا کل دانش مهم بود، از جمله همه آنچه که امروزه علوم انسانی نامیده می شود. بنابراین فلسفه و تمدن یک بار یکسان بودند و خیلی شبیه و همانند هم بودند.در واقع پیش از این برخی تمدن را با فلسفه یکسان می پنداشتند و معتقد بودند که تمدن و فلسفه یکسان هستند.

در طول قرن های گذشته، بیشتر و بیشتر از هر دانشی فلسفه منتقل شده است. البته چیزهایی مانند الهیات یا جامعه شناسی یا فیزیک نظری نیز در این زمره هستند. فلسفه امروز باقی مانده محدود از فلسفه ای است که درگذشته بود. فلسفه مدرن فقط یک جنبه از تفکر و تمدن است و نه مرکزی برای آن.در واقع جنبه های دیگری از تفکر وجود دارد که در تمدن سازی مدرن نقش داشته اند و اینکه تصور شود فلسفه کانون تفکر تمدن مدرن است تصوری اشتباه و نادرست است.


منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۰۰۸۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی

دریافت 48 MB

به گزارش خبرنگار مهر، نشست ۵ ساعته خانه گفتگوی تحول در علوم انسانی با حضور بیش از ۸۰ استاد برجسته و چهره‌های علمی و فرهنگی کشور در سالن شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد.

محمد مقیمی استاد دانشکده مدیریت و رییس دنشگاه تهران در این نشست گفت: اجتهاد علمی در حوزه تحول علوم انسانی یعنی اینکه دو بال قدرت نظریه پردازی و جسارت و جرأت و پذیرش ریسک که عمدتا ناظر بر اجرای این مقوله در محیط دانشگاه است را مدنظر داشته باشیم و این موضوع را با جدیت در دانشگاه دنبال کنیم. در راستای این دغدغه، شورای تحول علوم انسانی در شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گرفت و یک دوره مدیریتی را پشت سر گذاشت و امروز در دوره جدید مدیریت شورای تحول علوم انسانی که آقای دکتر عاملی استاد محترم دانشگاه تهران مسئولیت آن را پذیرفتند، دوره‌ای تازه را در زمینه تحول در علوم انسانی آغاز کرده‌ایم.

در ادامه این نشست سعید رضا عاملی رییس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران گفت: دانشجویان المپیادی های فیزیک و ریاضی اکثرا در رشته های فیزیک و ریاضی تحصیل می کنند و همه تمایلات به سمت رشته های پزشکی، مهندسی های پول ساز و رشته هایی که به لحاظ کسب و کار و به شئون اجتماعی در جایگاه بالایی قرار دارند است.

مهدی الوانی رییس سابق دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این نشست گفت: یک نوعی شبکه های دانش آفرینی بین دانشگاهیان ایجاد کنیم این شبکه ها باید ایجاد شود و اداره بازی و ستاد درست کردن فایده ندارد، استادان ما با یکدیگر ارتباط ندارند و این یعنی ما شبکه های دانش آفرینی نداریم.

کد خبر 6092279

دیگر خبرها

  • وزیر فرهنگ: دکتر مجتهدی غرب را کاملاً می‌شناخت، اما غرب زده نبود
  • حجت الاسلام خسروپناه: علم حکمی؛ لازمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی
  • ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای پیاده‌سازی علوم انسانی با جهان‌بینی الهی
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • دهه هشتادی‌ها نسل پیشران تمدن‌ساز هستند
  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • ویژه‌برنامه استاد مجتهدی با عنوان «یک‌عمر معلم» برگزار می‌شود
  • برگزاری اردوی آموزشی تابستانه اندیشه جامع تمدن نوین اسلامی
  • خبر خوش وزیر علوم برای نخبگان