Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@19:25:27 GMT

از محله‌ای کوچک تا منشأ تحولات

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۴۸۲۴۲

از محله‌ای کوچک تا منشأ تحولات

فرهنگ > میراث و تمدن - سمیرا دردشتی:
«تهران» به وقت پایتختی یکی از بی‌هنرترین و بی‌صنعت‌ترین شهرهای ایران بود که امکاناتی بسیار محدود داشت.

درحالي‌كه بيشترين مراكز تجاري و صنعتي در شهرهايي چون اصفهان، كاشان، يزد، كرمان، شيراز، همدان، تبريز و حتي رشت تجمع داشتند، اين تهران بود كه توانست نظر مساعد آغامحمدخان قاجار را براي پايتختي به‌خود جلب كند و پس از آن هرچند هرازگاهي زمزمه‌هاي تغيير پايتخت به گوش رسيد اما نه اراده‌اي بر جابه‌جايي آن قرار گرفت و نه بعدها اين امر ميسر به‌نظر مي‌رسيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهر كوچك سر راهي اما آنگونه كه پولاك نيز اشاره دارد تا مدت‌ها بعد «هيچ صنعتي به مقياس وسيع نداشت و پيشه‌وران آنجا به زحمت از عهده تهيه احتياجات خود شهر برمي‌آمدند.» بسياري از سياحاني كه پيش از رسيدن تهران به پايتختي از اين شهر عبور كرده‌اند، آن را مجموعه‌اي از كلبه‌هاي گلي توصيف مي‌كنند و ازجمله پيترودلاواله كه در زمان شاه عباس از ايران ديدن كرده است در تهران «هيچ بنايي يا حتي موضوعي كه قابل تذكر باشد» نيافته است. از آنجا كه اراده سرسلسله قاجار بر قرارگيري پايتخت در اين شهر قرار گرفته بود، بايد به مرور زير‌ساخت‌هاي شهري به آن افزوده مي‌شد و در اين ميان تأمين نيازهاي ضروري ساكنين در اولويت نخست قرار داشت؛ بنابراين مانند هر شهر ديگري در ايران، بايد صاحب بناهاي عمومي و نهادهاي شهري مي‌شد. يكي از مهم‌ترين اين نهادها بازار بود كه نبض تپنده شهر در ايران به شمار مي‌رفت.

عصر ركود

تاريخ بازار در تهران به پيش از پايتختي اين شهر مي‌رسد و از آنجا كه اين شهر بين راهي محل رفت‌وآمد بازرگانان بود، نياز به بازار در آن پيش از انتخاب به پايتختي احساس ‌شد؛ بنابراين زماني‌كه شاه طهماسب نخستين حصار را بر گرد اين شهر كشيد تا امنيت آن تأمين شود، بناها و نهادهايي نيز درون شهر ايجاد شد كه ازجمله آنها بازار بود. با افزايش تعداد كاسبان و سكونت آنها در همان محدوده، «محله بازار» در تهران شكل گرفت. با اين حال به يقين تحولات صورت گرفته در سيما و كاركرد اين نهاد محصول مركزيتي بود كه از اين رهگذر پيدا كرد. آغامحمدخان فرصت چنداني نيافت تا آسوده از ميدان جنگ به رونق بازار نظر كند اما فتح‌عليشاه بناهايي را در آنجا ساخت و به‌تدريج حد فاصل محله ارگ (محل سكونت شاه) و بازار رونق گرفت و سراها و تيمچه‌هاي مختلفي ايجاد شد. همچنين چهارسوي بزرگ و كوچك در همين دوره ساخته شدند. با اين همه تا اين تاريخ بازار تهران هنوز به پاي ديگر بازارهاي بزرگ ايران ازجمله تبريز كه مركز تجارت خارجي ايران به شمار مي‌رفت، نمي‌رسيد.

بازار ميراث‌دار امير

نخستين تلاش‌هاي جدي به‌منظور رونق هرچه بيشتر اين بازار در زمان ناصرالدين‌شاه صورت گرفت و بدون شك اين امر بيش از آنكه مرهون خواست همايوني باشد، وامدار اصلاحات اميركبير بود. در اين زمان شمار دكان‌ها و تيمچه‌ها افزوده شد و كاروانسراهايي به‌منظور رونق بيشتر بازرگاني ايجاد شدند. به اين ترتيب به مرور كالاهاي رنگارنگ خارجي و داخلي به بازار سرازير شد كه رونق نسبي آن را به‌دنبال داشت. اميركبير با هوشياري دريافته بود وابستگي بازار به كالاهاي خارجي در بلندمدت آسيب زيادي را براي كشور در پي خواهد داشت. به همين دليل كوشيد تا بازار داخلي رونق پيدا كند. ساخت سماور، كالسكه و بخاري آمريكايي در آن زمان آغاز شد. همچنين در زمينه پارچه، تلاش شد به جاي واردات كالاهاي خارجي، توليد پارچه‌هاي داخلي تشويق شود و كيفيت آنها بهبود پيدا كند. در اين زمان شماري از استادكاران از شهرهاي ديگر به تهران فراخوانده شدند و اين امر نيز در رونق بازار تأثيري بسزا داشت. به علاوه اميركبير شماري از صنعتكاران ايراني را براي يادگيري رشته‌هاي گوناگون ازجمله كاغذسازي، بلورسازي، نجاري، چرخ‌سازي و شماعي به روسيه فرستاد و با بازگشت اين افراد شماري از مشاغل جديد در بازار تهران ايجاد شد. در گزارش سياح بلژيكي «ارنست اورسل» كه مقارن با سلطنت ناصرالدين‌شاه از ايران ديدن مي‌كند، تحولات بازار و رونق آن به خوبي قابل تشخيص است: «از سبزه‌ميدان به وسيله 3 مدخل با‌شكوه مي‌توان وارد بازار شد. بازار به تنهايي شهر بي‌كم و كاستي است كه در طول روز حدود 20 تا 25نفر جمعيت را درون خود جاي مي‌دهد و كوچه‌ها، راهروها، ميدان‌ها، چهارراه‌ها، مهمانخانه‌ها و مسجدهاي مرتبي دارد. راهروهاي وسيع پيچ‌در‌پيچ سرپوشيده‌اش تمام زير گنبدهاي آجري روزنه‌داري قرار گرفته‌اند و اين روزنه‌ها طوري تعبيه شده‌اند كه نور و هوا از داخل آ‌نها به بازار نفوذ كند. ولي بازاري‌ها و آنهايي كه آنجا آمد و رفت دارند به هيچ‌وجه از گرماي طاقت‌فرساي هوا و تابش آفتاب سوزان احساس ناراحتي نمي‌كنند.»

ساكنين محله باز

بازار كوچك‌ترين محله پايتخت بود و ساكنين آن عمدتا كسبه و تجار بودند. اين محله به سبب شلوغي مورد استقبال اعيان و اشراف پايتخت به‌منظور سكونت نبود اما سفارتخانه انگليس و منزل وزير مختار اين كشور در اين محله واقع بود. پيش از ماجراي قتل گريبايدوف، كنسول روسيه نيز در يكي از گذرهاي بازار اقامت داشت اما پس از آن به‌منظور حفظ امنيت به همراه سفارتخانه اين كشور به محله ارگ منتقل شد. همچنين شماري از خارجي‌ها ازجمله بازرگانان، معلمان دارالفنون و ادوارد برجيس، متصدي چاپ روزنامه وقايع‌الاتفاقيه نيز در بازار سكونت داشتند. همچنين روحانيون از آن جهت كه مسئوليت اداره موقوفات را برعهده داشتند و شمار موقوفات در بازار بيش از ساير محلات بود، عمدتا اين محله را براي سكونت انتخاب مي‌كردند. در بلندمدت همين حضور به پيوند هرچه بيشتر نهاد ديني با بازاريان منجر شد.

راسته‌ها، بازارها و بازارچه‌ها

يكي از خصوصيات بارز بازار در ايران، تقسيم كار و تجمع مشاغل مشابه در يك راسته است. دكتر پولاك در اين‌باره اشاره مي‌كند كه «معمولا صاحبان پيشه‌اي معين يك بازاري آراسته را به خود تخصيص مي‌دهند كه به نام آنها ناميده مي‌شود؛ مثل بازار كفاشان، علاقه‌بندان و... آزادي كامل كسبه ‌وجود دارد و هيچ اجبار صنفي در كار نيست. معهذا استادان هر پيشه‌اي رئيسي براي خود برمي‌‌گزينند كه موسوم است به «باشي» و او حفظ منافع عمومي آن صنف را متقبل مي‌شود.» به مرور بازارها و بازارچه‌هاي مختلفي در دل بازار شكل گرفت كه هريك به عرضه كالاها و خدمات ويژه‌اي اقدام مي‌كردند. برخي از مهم‌‌ترين اين بازارها عبارت بودند از: بازار بزازها كه به عرضه قماش و پارچه‌هاي فرنگي و داخلي اختصاص داشت و با بيش از 5 كيلومتر طول خيابان ناصرخسرو را به ميدان اعدام (محمديه) وصل مي‌كرد. صرافي يكي ديگر از مشاغل مهمي بود كه در بازار وجود داشت چرا كه تا پيش از تأسيس بانك، بيشتر معاملات خارجي تجار ايراني، توسط صرافان صورت مي‌گرفت. از ديگر بازارهاي پر‌رونق در اين محدوده بازار توتون فروش‌ها بود كه در حوالي سبزه‌ميدان قرار داشت. بازار مال فروش‌ها و پالان‌دوزها هم محل فروش اسب، الاغ، قاطر و ماديان و لوازم جانبي آنها بود. اين بازار در كنار چهارسوق بزرگ واقع شده بود. فرش‌فروش‌ها، كلاه‌فروش‌ها، كفاش‌ها، آهنگرها و حلبي‌سازها از ديگر مشاغلي بودند كه بازارهايي را به‌خود اختصاص دادند. وجود چنين بازارهايي اما مانع فعاليت مشاغل متنوع ديگر نبود. خبازي، بقالي، بوجاري، سقايي، حلوايي، نخود‌بريزي، آجيل‌فروشي، چاي‌فروشي، جگركي، كله‌پزي، آسياباني، ميوه‌فروشي، شال‌فروشي، چرم‌فروشي و دباغي، بلور‌فروشي، خرازي، كهنه‌فروشي، يراقي، خياطي، آهنگري، علاقه‌بندي، جواهري، مسگري، نعل‌بندي، سنگ‌تراشي، كاسه‌گري، چادردوزي، نمدمالي، دلالي، سلماني، سمساري، سقط‌فروشي، حمامي و... از ديگر مشاغلي بودند كه مردم تهران در بازار به آن مشغول شدند.

بازار منشأ تحولات

با گسترش فعاليت‌‌هاي تجاري و حركت به سوي نوگرايي بازرگانان، تجار و پيشه‌وران صاحب اهميت ويژه‌اي در پيشبرد اهداف توسعه شدند و دولت با آنان از در مماشات وارد شد. به علاوه بازار رفته‌رفته كارويژه‌هاي جديدي به غير از خريد و فروش اجناس پيدا كرد و به عرصه عمومي براي زندگي ايرانيان مبدل شد. به اين ترتيب حتي كساني كه از آن دور بودند از تحولات و توليدات آن متأثر مي‌شدند. توليداتي كه به وسيله بازار به جامعه عرضه مي‌شد، تنها جنبه مادي نداشت بلكه بازار از طريق سازوكارهاي دروني خود دست به توليد تفكر، كنش و حتي سبك زندگي زد. اين امر در ابتدا حاصل شرايط اجتماعي بود كه بازاريان در دوره قاجار با آن دست به گريبان بودند. از يك سو اين گروه به سبب تجارت يا ارتباط مستقيم با تجار بيش از ديگران در جريان تحولات خارجي قرار مي‌گرفتند و از سوي ديگر فشارهاي سياسي و بي‌كفايتي حاكمان در جلوگيري از ورود بي‌رويه كالاهاي خارجي و در برخي موارد ضبط اموال تجار و پيشه‌وران، سبب پديد آمدن احساس ناامني در ارتباط با سرمايه شد. چنين زنگ خطرهايي به‌تدريج موجب تشكل‌يابي اين جمعيت و تلاش براي دفاع از منافع خود از طريق فشار بر حكومت شد. تأسيس مجلس وكلاي تجار يكي از نخستين نمودهاي اين تلاش بود كه در جريان آن تجار كوشيدند با همگرايي مانع از دست‌اندازي‌هاي حكومت شوند. نزديكي علما و بازاريان به مرور اين كنشگري را به ساحت سياسي كشاند تا آنجا كه بازاريان و تجار به يكي از اصلي‌ترين گروه‌هاي اجتماعي در جنبش تنباكو تبديل شدند. تداوم چنين حضوري را در جنبش مشروطه مي‌توان دنبال كرد كه در جريان آن تجار و پيشه‌وران كه بخش بزرگي از طبقه متوسط شهري را تشكيل مي‌دادند با حمايت از اين جنبش به لحاظ مادي و معنوي پيروزي آن را ممكن كردند و بعدها در سهم‌خواهي بر سر نمايندگان مجلس شوراي ملي نقش بسيار فعالي داشتند. از اين پس تقريبا در تمام تحولات شهري تاريخ ايران، بازار نقشي تعيين‌كننده و سرنوشت‌ساز داشته است. حمايت مالي از روحانيون و شركت در كنش‌هاي اعتراضي و اعتصابات، نمونه بارز چنين حضوري است. اوج اين تحولات را در جريان نهضت ملي شدن صنعت نفت و وقوع انقلاب اسلامي مي‌توان دنبال كرد كه طي آن بازار تهران به‌عنوان قلب اقتصادي كشور در جهت تأمين منافع خود، رو‌در‌روي حكومت قرار گرفت و موفق شد با همكاري ديگر عناصر اجتماعي به تحولات مدنظر خود جامه عمل بپوشاند.

منابع:
1- فريدون آدميت، اميركبير و ايران، انتشارات خوارزمي، 1362.
2- ياكوب ادوارد پولاك، سفرنامه پولاك «ايران و ايرانيان»، انتشارات خوارزمي، 1368.
3- منصوره اتحاديه، اينجا طهران است، نشر تاريخ ايران، 1377.
4- ارنست اورسل، سفرنامه قفقاز و ايران، علي اصغر سعيدي، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، 1382.

در همین زمینه: تهران، چگونه تهران شد سفر به قلب طهران اژدهاکشی در میدان حُر

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۴۸۲۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهرداری در حوزه بافت فرسوده چه کرد؟

ناصر امانی در دویست و سی و دومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران در جریان ارائه گزارش بازدید از محله جوادیه با بیان اینکه ۴۴ درصد از بافت محله فرسوده است، اظهار کرد: علی رغم تسهیلاتی که شورا و شهرداری برای نوسازی بافت فرسوده در نظر گرفته، به دلیل ریزدانگی، تنها نزدیک به ۱۰۰ فقره صدور پروانه صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه تعدادی از قالیشویی‌های موجود در محله به فضایی برای اطراق معتادان تبدیل شده است، یادآور شد: تعدادی از این فضا‌ها برای تبدیل به بوستان محلی تملک شده و مابقی آن نیز باید تملک شود.

امانی با بیان اینکه دستگاه‌های عابر بانک این محله از کار افتاده و تعدادی از شعب بانک نیز تعطیل شده اند، گفت: یکی از املاک موجود متعلق به شهرداری است و قرار بر این بود به میدان میوه و تره بار تبدیل شود که متاسفانه این اقدام انجام نشده است.

وی با اشاره به اینکه مردم برای رسیدن به ایستگاه مترو ناچارند دو کیلومتر مسیر را طی کنند، تصریح کرد: پله‌های این پل مکانیزه نیستند و افراد سالمند و بیماران نمی‌توانند به راحتی از پل تردد کنند.

امانی با بیان اینکه سه هزار و ۵۰۰ دستگاه دوچرخه زیر باد و باران در فضایی در این محله رها شده است، اظهار کرد: این فضا به قبرستانی از دوچرخه‌های طرح بیدود تبدیل شده و سه سال است که نگهداری دوچرخه‌ها در این فضا صورت می‌گیرد که برای این موضوع هزینه نیاز است و باید تدبیری برای آن اندیشیده شود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه شهرداری تهران در روز‌های اخیر به خوبی در جمع آوری معتادان عمل کرده است، گفت: مسئله‌ای که وجود دارد بازگشت معتادان است؛ کمااینکه در گذشته نیز بار‌ها به محل بازگشته اند.

وی با تأکید بر اینکه دغدغه مهم و اصلی شهروندان این محله سکونت اتباع بیگانه است، گفت: شرایط به گونه‌ای است که ۶۰ درصد از ساکنان این محلات را اتباع تشکیل می‌دهند. یکی از موضوعات مطرح شده این بود که درآمد پایین اتباع باعث بیکاری آنها شده است. ۱۰ تا ۳۰ درصد دانش آموزان مدارس این محله نیز از اتباع هستند.

امانی با بیان اینکه سقف یکی از مدارس در حال ریزش بود، تصریح کرد: تجمع ۱۰‌ها نفر از اتباع در یک واحد مسکونی، نارضایتی مدیران مدارس و درخواست برای راه اندازی مدرسه مجزا برای اتباع در این بازدید مطرح شد.

وی با اعلام اینکه محله جوادیه ۲۳ مسجد دارد، یادآور شد: متأسفانه این محله از سرانه فرهنگی برخوردار نیست. سرانه فضای سبز محله نیز دو متر مربع است و جز یک بوستان که در این دوره مدیریت شهری در حال ساخت است، تنها یک بوستان در محله وجود دارد.

عضو شورای شهر تهران با تأکید بر اینکه گوسفند‌ها در قصابی‌های موجود شبانه ذبح می‌شود، گفت: بوی نامطبوع و تجمع حیوانات موذی به دنبال این کشتار‌ها باعث شده فضای سه متر مربعی پیاده رو به فضایی غیرقابل تحمل تبدیل شود. خوشبختانه تمام مخازن محله نو شده بود و تنها یک زباله گرد در محله دیده شد.

وی افزود: در جوادیه یک ناحیه وجود دارد و پیگیری مسائل خدمات شهری توسط این ناحیه انتظار زیادی نیست. منطقه ۱۶ تعداد ۶ ناحیه و یک محله دارد و انتظار می‌رود مسائل شهروندان بررسی شود.

امانی با بیان اینکه مردم از تأخیر در تردد اتوبوس‌ها و کرایه بالای وسایل حمل و نقل عمومی در سال جاری رضایت ندارند، گفت: برخی رانندگان مابقی کرایه را به شهروندان بازنمی گردانند این در حالی است که حتی ۵۰۰ تومان نیز برای مردم این محله دغدغه است. درخواست می‌شود شرکت واحد اتوبوسرانی به این موضوع رسیدگی کند.

وی با اشاره به زد و بند‌های موجود بین وانت بار‌ها و بساط گستران و مأموران انضباط شهری و اذعان بسیاری از ساکنان این محله به زد و بند‌های شکل گرفته، یادآور شد: وضعیت آسفالت در معابر ناهنجار است و نیاز به نوسازی دارد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه عدم وجود سرویس‌های بهداشتی در محله یکی از گلایه‌های آنها بوده است، تصریح کرد: تملک چند ملک برای ساخت سرویس بهداشتی کار سختی نیست و می‌تواند مشکلات ناشی از این کمبود‌ها را جبران کند.

امانی همچنین خاطرنشان کرد: درخواست مردم شامل ساماندهی اتباع بیگانه، جلوگیری از ورود آنها به محلات قدیمی و تعیین تکلیف ریل‌های راه آهن است که هیچ یک به شهرداری بازنمی گردد و وزارت کشور و اداره اتباع باید به این موضوعات رسیدگی کنند. تسهیل مقررات نوسازی بافت فرسوده برای واحد‌های ریزدانه نیز از دیگر درخواست‌های شهروندان بود و همانطور که بار‌ها شهردار تهران نیز اعلام کرده، کسی نمی‌تواند انکار کند که در این دوره کار بزرگی انجام شده، اما باید شرایط برای بافت ریزدانه تسهیل شود.

وی با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش باید نوسازی مدارس دولتی را در دستور کار قرار دهد، تأکید کرد: احیا و تغییر کاربری دو سینمای محله و ایجاد سرانه‌های فرهنگی از جمله درخواست‌های ساکنان این محلات است.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور
  • دوچرخه‌هایی که در تهران محو شدند/ شانس گرفته شده از مردم را به آنها بازگردانیم
  • دوچرخه‌هایی که در تهران محو شده‌اند
  • دوچرخه‌هایی که در تهران محو شدند/ شانس گرفته شده از مردم را به آن‌ها بازگردانیم
  • با یک میلیارد تومان در کجای تهران می‌توان خانه خرید؟/ جدول قیمت
  • نکات کلیدی برای خرید و فروش ملک در ستارخان
  • شهرداری در حوزه بافت فرسوده چه کرد؟
  • ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود
  • استقبال تجار خارجی از محصولات کرمان در نمایشگاه ایران اکسپو ٢٠٢۴
  • ریزش سنگین دلار در بازار تهران؛ بازگشت دوباره به کانال ۵۰ هزاری را شاهدیم؟