Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد > مسکن - احمد میرخدائی:
تا چند سال پیش دلالان و سفته‌بازان جزء جدانشدنی‌ بازار مسکن بودند که به‌عنوان پای ثابت رشد پیوسته قیمت در این بازار نقش‌آفرینی می‌کردند.

با جو‌سازي‌ و انجام معاملات صوري، موجب بروز تشنج در بازار مي‌شدند و يك شبه سودهاي نجومي به جيب مي‌زدند. در نتيجه همين جوسازي‌ها بود كه طبق آمارهاي رسمي، قيمت مسكن در تهران از اوايل تابستان 84تا پايان بهار92 معادل6.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

1 برابر شد و متوسط قيمت هر متر زيربناي مسكوني در شهر تهران از متري 580هزار تومان به 3ميليون و 535هزار تومان افزايش يافت. پس از اين سال‌ها، امابازار مسكن مانند فواره‌اي كه به اوج رسيده باشد، برگشت و وارد دوران ركود‌ شد كه عملا نسل دلال‌ها و سفته‌بازان را هم در معرض انقراض قرار داد؛ اما اين پايان كار آن نبود.

معامله شيرين ساختمان‌هاي مسن

برخي از مشاوران املاك در شهر تهران، به تازگي از كوچ بخشي از اين دلال‌ها به خانه‌هاي‌ سن‌بالا، به‌ويژه در مناطق گران‌قيمت شهر خبر مي‌دهند؛ كاري كه گويا كاملا بي‌سر و صدا انجام مي‌شود اما سود بالايي نصيب دلال‌ها مي‌كند. آمارهاي بانك مركزي از معاملات مسكن نيز اين گزاره را تاييد مي‌كند.

سهم خانه‌هاي با بيش از 11 سال سن از كل معاملات مسكن طي سه سال گذشته از 10 درصد به 15 درصد رسيد اما طي نيمه اول امسال اين سهم تا 21 درصد افزايش يافته است.جعفرزاده، مشاور املاك منطقه 2تهران مي‌گويد: از چند‌ماه پيش كه بازار مسكن كمي جان گرفت، تعدادي از دلال‌هاي مسكن كه در دوره رونق حضور پررنگي در بازار داشتند و مدتي پيدايشان نبود، به خريد واحدهاي مسكوني چند سال ساخت و بازسازي و فروش آنها روي آورده‌اند.

به گفته او، اين افراد با خريد واحدهاي 10تا 20سال ساخت و گاه قديمي‌تر، عملا فضايي در بازار ايجاد كرده‌اند كه متقاضيان مصرفي مسكن فرصت خريد چنين واحدهايي از مالكان اصلي را ندارند و چنانچه فروشندگاني نيز قصد داشته باشند ملك خود را ارزان‌تر بفروشند اين ملك نصيب دلالان مي‌شود.‌ او معتقد است رونق نسبي بازار مسكن اين افراد را دوباره به بازار برگردانده و از آنجا كه هنوز بازار سفته بازي را برنمي‌تابد، فعلا با حضور در بنگاه‌هاي مشاور املاك، واحدهاي نيازمند بازسازي يا خوش قيمت را شكار مي‌كنند و در مدت كوتاهي با صرف كمترين هزينه مالي و زماني، دستي به سر و روي ساختمان مي‌كشند و با سود قابل توجه به متقاضيان مصرفي مي‌فروشند.

سودسازي با بزك كردن ساختمان

خدامي، مشاور املاك محدوده پاسداران نيز كوچ دلالان به خانه‌هاي نيازمند بازسازي را تأييد مي‌كند و مي‌گويد: دلال‌ها اغلب اوقات فقط ظاهر ساختمان را بزك مي‌كنند و ملك را به‌عنوان بازسازي كامل با قيمت بالا مي‌فروشند درحالي‌كه عرف بازار اين است كه يك ملك بازسازي شده، زير كار آن هم بايد بازسازي شده باشد نه اينكه فقط درب و شيرآلات و رنگ ظاهر آن تغيير كند و خرابي‌ها را جوري لاپوشاني ‌كنند كه خرج زيادي نداشته باشد.

نكته‌اي كه فعال بازار ملك يادآور مي‌شود اين است كه دلال‌ها، خانه‌ها را به‌صورت‌قولنامه‌اي خريداري كرده و سعي مي‌كنند تا زماني كه موعد سند زدن و پرداخت كامل وجه فرا برسد، ضمن تعمير ضرب‌الاجلي ساختمان، مشتري هم براي آن بيابند. در اين حالت، ساختمان را مستقيما به نام مشتري جديد سند مي‌زنند و زير بار هزينه دوباره محضر و ثبت سند نمي‌روند هرچند اين هزينه‌ها نسبت به سود بالايي كه نصيب اين افراد مي‌شود، رقمي نيست.

دلال‌هاي مناطق ارزان‌قيمت، به بانك‌ها رفتند

حامد از مشاوران املاك محدوده جنوب شهر مي‌گويد: بيشتر دلال‌هاي مناطق ارزان‌قيمت شهر، جزو دلال‌هاي خرده‌پاي بازار مسكن محسوب مي‌شوند كه سرمايه‌ اغلب آنها بيشتر از قيمت يكي دو آپارتمان متوسط نيست اما همين‌ها با راكد شدن بازار املاك، سريعا آن بخش از پولشان كه قبل از همه‌گير شدن كسادي، نقد شده بود را يكسره به بانك بردند و به دريافت سود بالاي 20درصد قانع شدند. به گفته او، مابقي املاك مانده در دست فعالان بازار هم در سرخط صف فروش مسكن قرار گرفت و پولش به حساب‌هاي بانكي واريز شد و هنوز هم با وجود كاهش سود بانكي، بخش قابل توجهي از پول آنها در بانك مانده است.

البته برخي هم هستند كه واحدهاي نوساز در شرف تكميل كه سازنده آنها معطل پول مانده را به ازاي هر مترمربع تا 500هزار تومان ارزان‌تر پيش‌خريد مي‌كنند و در مدت كوتاهي با سود خوبي مي‌فروشند. اين مشاور املاك معتقد است خريد خانه‌هاي نيازمند بازسازي يا برعهده گرفتن تعمير كامل خانه‌ها،

در مناطق شمالي شهر بيشتر رواج دارد چراكه اولا افراد حوصله كارهاي ساختماني ندارند و ترجيح مي‌دهند پولش را بدهند و دوما قدرالسهم اغلب خانه‌هاي شمال شهر بيشتر است و سود بازسازي يك خانه در كمتر از يك‌ماه تا بالاي 100ميليون تومان هم مي‌رسد اما بازسازي مشابه همين ملك در مناطق ارزان قيمت شهر، شايد حدود 10ميليون تومان سود داشته باشد.

در همین زمینه: نوبخت: رییس‌جمهور برج‌سازی در بافت‌ فرسوده را ابلاغ کرد آشفته‌بازار سامانه‌های معامله مسکن مالیات مسکن اصلاح می‌شود

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۷۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جاماندگی بورس از بازار‌ها

این روز‌ها رکود و رخوت در صحنه معاملات بورس تهران به عادت و سنت همیشگی تبدیل شده است و تابلوی معاملات و نقشه بازار، سهامداران را هرروز میهمان رنگ سرخ می‌کند و نشانی از تمایلات به سمت ارتفاعات بالاتر در بازار مشاهده نمی‌شود.

به گزارش دنیای اقتصاد، تداوم روند نزولی در تالار شیشه‏ای سبب شده است جریان پول در بازار نیز با حالتی مأیوس و ناامید نظاره گر دادوستد‌های روز‌های اخیر بورس تهران باشد. سرمایه‌گذاران حقیقی همچنان به خارج کردن پول از بازار ادامه می‌دهند و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز رکودی بودن اوضاع بورس را مخابره می‌‏کند.

بازار از دریچه آمار

در جریان معاملات روز گذشته، شاخص کل برای سومین روز متوالی در مدار نزولی قرار گرفت و در سطح ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار واحدی، کار خود را به اتمام رساند. شاخص کل که بعد از زدوده‌شدن سایه ریسک سیستماتیک، تا سطح ۲ میلیون و ۳۱۶ هزار واحدی نیز پیشروی کرده بود، در روز گذشته نیز ۰.۵۴ از ارتفاع خود را از دست داد تا از سقف تاریخی خود در کانال ۲ میلیون و ۵۰۰هزار واحدی، دورتر شود.

نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نشان می‌دهد، با افت ۰.۸ درصدی همراه شد. این شاخص نیز برای سومین روز متوالی در مسیر نزولی قرار گرفت. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با افت ۰.۷۵ درصدی همراه شد. در جریان دادوستد‌های روز سه‌شنبه بورس تهران، ۲۴۸ میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد. ارزش معاملات خرد بازار نیز که شامل سهام و حق تقدم می‌شود، در روز گذشته رقم ۳ هزار و ۱۱۱ میلیارد تومان را ثبت کرد.

تطابق بازار‌ها با دلار

بازار‌های داخلی کشور (بازار سهام، سکه و طلا، خودرو و مسکن) در بازه زمانی بلندمدت همواره با توجه به وضعیت تورم عمومی کشور و قیمت دلار، خود را با تغییرات این متغیر‌ها همراه کرده اند. همسو با افزایش قیمت دلار و ثبت تورم‌های بالا در اقتصاد کشور، بازار‌ها نیز شاهد تاخت وتاز قیمتی و رشد‌های افسارگسیخته بوده‌اند.

حتی گاهی برخی از بازار‌ها موفق به سبقت‌گرفتن از تورم و دلار می‌شوند که این موضوع علاوه بر حفظ قدرت خرید سرمایه گذاران آن بازارها، بازدهی مثبت حقیقی را برای فعالان آن‌ها به ارمغان می‌آورد. حال در این میان، گاهی بنا به دلایل مختلفی مانند تصمیمات تاثیرگذار سیاستگذار، محدودیت‌های ایجادشده از سوی نهاد قانون‌گذار و چشم انداز منفی که نسبت به آینده بازار موردنظر وجود دارد شاهد جاماندگی قیمتی در بازار‌ها بوده ایم، اما نکته حائز اهمیت این است که اگرچه در کوتاه مدت، بازار‌ها در اثر عوامل منفی مختلف تاثیرگذار، قادر به حرکت موازی و همسان با سایر بازار‌ها و تورم نیستند، اما در بلندمدت بازار‌ها خود را از قید و بند این جاماندگی و عقب نشینی قیمتی رها می‌کنند و نماگر‌ها و قیمت‌های بازار‌ها خود را با تغییرات تورم و دلار همگام می‌کنند.

براساس آمار موجود، بازار سهام همچنان نسبت به رشد قیمت اسکناس آمریکایی واکنش درخوری نشان نداده است و می‌توان گفت که این بازار دیر یا زود در راستای جبران جاماندگی خود نسبت به دلار حرکت خواهد کرد. نکته قابل ذکر این است که در شرایط کنونی، تمایلات فروش در بازار بیش از میل به خرید است که این موضوع موجب عقب نشینی نماگر‌های تالار شیشه‌ای و قیمت‌ها در روز گذشته شد. فعالان بازار سهام فعلا امیدی به افزایش قیمت‌ها در این بازار ندارند و نقدکردن سهام را به کاهش ارزش سبد سهام خود ترجیح می‌دهند.

ریسک‌های بازار

تصمیمات خلق الساعه‌ای که هر از گاهی از سوی نهاد‌ها و مسوولان مختلف بازار سرمایه را مورد هدف قرار می‌دهند از جمله ریسک‌های داخلی موجود در اطراف بورس تهران است که هر یک به نوبه خود و از جنبه‌ای خاص مانع از رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار سهام می‌شوند. اختلاف بیش از ۵۰ درصد میان دلار نیمایی و دلار بازار آزاد و نرخ بهره بالا نیز از جمله عوامل مهم دیگری است که بازار را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

به نظر می‌رسد تا زمانی که بخش اعظم این موانع و مشکلات حل‌و فصل نشوند، روند صعودی قدرتمندی در بازار شکل نخواهد گرفت که جاماندگی قیمت‌ها را جبران کند. همچنین نبود اعتماد در بازار نیز از دیگر عواملی است که مانع از ورود جریان پول به بازار می‌شود.

همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای اقتصاد» نیز اشاره شد: متاسفانه در سال‌های اخیر اعتماد، به حلقه مفقوده بورس تهران تبدیل شده است و همین موضوع باعث‌شده تا بازار سهام بعد از گذشت بیش از ۳سال که از ریزش قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای می‌گذرد، همچنان به روند آتی این بازار و مکانیزم‌های آن اعتماد کمی داشته باشد؛ به‌گونه‌ای که هر روند صعودی که در بازار سهام شروع می‌شود، سهامداران در انتظار فرارسیدن فرجام زودهنگام آن و سقوط آزاد قیمت‌ها هستند و در مقطع کنونی کمتر کسی پیدا می‌شود که افق سرمایه‌گذاری خود را بلندمدت قرار دهد. بی اعتمادی به‌گونه‌ای باعث تزریق بدبینی مفرط به جریان معاملات سهام می‌شود و در اذهان سهامداران رخنه و رسوخ می‌کند که کمتر کسی در تالار شیشه‌ای پیدا می‌شود در شرایط کنونی افق سرمایه‌گذاری خود را در این بازار به‌صورت بلندمدت قرار دهد.

دیگر خبرها

  • حال مستأجران بهتر می شود؟!
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • ۶ برنامه برای کنترل بازار اجاره
  • تولید مسکن با اخذ مالیات از اراضی بایر و رها شده رونق می گیرد/ممانعت قیمت گذاری های کاذب مسکن در سکوهای آنلاین بازار مسکن
  • نرخ رهن در بازار مسکن؛ رهن کامل در عبدل آباد با ۶۰۰ میلیون تومان
  • رد پای رشد قیمت اجاره خانه در پرند/ انتظارات تورمی قیمت مسکن در شهرهای حاشیه تهران را افزایش داد
  • طراحی پلتفرم آنلاین معاملات مسکن در دستور کار
  • نرخ خرید بازار مسکن؛ با ۵ میلیارد تومان صاحب‌خانه شوید +جدول
  • رویای خرید برای تهرانی‌ها / ۵ میلیارد بدهید، صاحب خانه شوید
  • ۱۰ هزار خانه خالی در پرند به سازمان امور مالیاتی معرفی شد