Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید محسن علوی با اعلام این خبر به ایلنا گفت: آزادراه لامرد پارسیان یکی از پروژه‌های استراتژیک حمل‌ونقل جنوب کشور به شمار می‌آید. منابع مالی به‌صورت صددرصد توسط سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی تأمین می‌شود که اجرای این آزادراه در جنوب کشور با مشارکت کامل بخش‌خصوصی منحصر به فرد است.

وی تصریح کرد: نشست‌های متعددی با آخوندی وزیر راه و شهرسازی، امینی معاون برنامه‌ریزی وزارت‌راه، خادمی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه راه‌های کشور و اعضای هیات‌مدیره شرکت زیرساخت از جمله میرشفیع معاون آزادراه‌های کشور، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌فارس و استاندار فارس برگزار شد و پس از انعقاد تفاهم‌نامه، قرارداد آزادراه با سرمایه‌گذار در قالب شرکت آزادراه لامرد-پارسیان توسط وزیر راه و شهرسازی ابلاغ شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علوی ضمن تشکر از باقری‌فرد مدیرکل راه و شهرسازی لارستان و حسینی فرماندار سابق لامرد در تسریع این پروژه، اضافه کرد:  28 آذرماه 95 تفاهم‌نامه مالی برای احداث، نگهداری، بهره‌برداری و انتقال آزادراه لامرد – پارسیان فی‌مابین شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور (معاونت ساخت و توسعه آزادراه‌ها) و سرمایه گذار منعقد شد و پیگیریهای قانونی تا انعقاد قرارداد ادامه پیدا کرد.

نماینده مردم لامرد و مهر در مجلس افزود: مصوبه هیات دولت برای احداث آزادراه لامرد-پارسیان در مورخ 26 اسفندماه 95 اخذ شد و تمامی ابعاد این پروژه به از نظر توجیه اقتصادی و ضرورت ساخت آن توسط هیات دولت بررسی و به تایید رسید و معاونان وزارت راه و شهرسازی در فاصله زمانی از آزادراه بازدید کردند و نقشه ها و مستندات فنی مسیر تهیه شد و پس از پذیرش توان مالی و فنی سرمایه گذار نیز قرارداد نهایی با سرمایه‌گذار در تاریخ 9 آبان ماه 96  توسط وزیر راه و شهرسازی ابلاغ شد. 

علوی ضمن بیان توضیحاتی درباره نشست‌ها و پیگیری‌ها درباره انعقاد قرارداد با سرمایه‌گذار افزود: مشکلاتی با منابع طبیعی، محیط زیست و سایر دستگاه‌های اجرایی و معارضان در طول مسیر وجود داشت که در نشست‌های متعدد با وزارتخانه‌های مرتبط بررسی و بخشی از آنها مرتفع شده است.

نماینده مردم شهرستان‌های لامرد و مهر در مجلس با اشاره به اینکه تجهیز کارگاه در طول این مسیر انجام شده، اظهار کرد: بهره‌برداری از آزادراه لامرد-پارسیان؛ نقش به‌سزایی در ایجاد شرایطی مناسب برای استقرار صنایع در منطقه ویژه اقتصادی لامرد و تسریع در روند صادرات از طریق دسترسی به دو استان هرمزگان و بوشهر دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به‌زودی این پروژه با حضور وزیر راه و شهرسازی، مسئولان کشوری و استانی کلنگ‌زنی خواهد شد.

لازم به ذکر است،  آزادراه لامرد- پارسیان براساس مستندات اولیه به طول حدود ۴۵ کیلومتر شامل سه خط رفت و سه خط برگشت با برآورد تقریبی ۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال (۳۶۰ میلیارد تومان) توسط سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی و تحت نظارت معاونت ساخت و توسعه آزادراه‌ها ساخته می‌شود.

بهره‌برداری از سه قطعه لامرد- خنج و آزادراه لامرد- پارسیان باعث کاهش مسیر حدود ۱۱۵ کیلیومتر از خنج تا دریا می‌شود.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۹۱۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وجود ۴۷۵ نقطه پرتصادف در جاده های کشور

معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی از شناسایی ۸۸۷ نقطه پرتصادف در جاده های کشور خبر داد و گفت: ۴۱۲ نقطه با منابع داخلی وزارت راه و شهرسازی برطرف شده و ۴۷۵ نقطه دیگر در اولویت برنامه‌های امسال قرار دارد. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید کمال هادیان فر با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر با اشاره به عملکرد وزارت راه و شهرسازی در حوزه ایمنی راه ها و رفع نقاط حادثه‌خیز اظهار کرد: برخی از نقاط پر تصادف مربوط به گذشته است و باید توجه داشت که 46 هزار کیلومتر از 270 هزار کیلومتر راه موجود در کشور را راه‌های شریانی و برخوردار از جدا شونده و نیوجرسی تشکیل می دهند، اما راه های فرعی بسیاری با استانداردهای مخصوص خود و بدون برخورداری از جداشونده نیز در دست بهره برداری هستند که ارتقای راه ها و تبدیل به دوبانده یا تعریض آنها نیازمند منابع مالی زیادی است.

وی افزود: در جلساتی که با حضور مسئولان سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای و پلیس راهور فراجا برگزار شد، از 3200 نقطه، بالغ بر 887 نقطه پرتصادف شناسایی شده است که 412 نقطه با منابع داخلی وزارت راه و شهرسازی برطرف شده و 475 نقطه دیگر در اولویت برنامه‌های امسال قرار دارد.

هادیان فر ادامه داد: دولت برای برنامه هفتم توسعه 3 هزار میلیارد تومان برای تسریع رفع نقاط پر تصادف پیشنهاد کرده بود که مورد قبول مجلس قرار گرفت اما در برخی بخش ها ابهامات مختصری برای نمایندگان به وجود آمد که در جلسات برگزار شده این موارد روشن شد و امید است در چند روز آینده به تصویب برسد.

60 درصد تصادفات در 30 کیلومتری ورودی شهرها رخ می‌دهد 

معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه 60 درصد تصادفات در 30 کیلومتر ورودی شهرها رخ می دهد، گفت: این آمار به رفتار رانندگی از جاده به بزرگراه درون شهری بر می گردد و بی توجهی به کاهش سرعت یا خستگی و خواب آلودگی بر آن تاثیر دارد. از این رو وظایف مربوط به رفع مشکلات حریم جاده و حریم شهر به استانداران محول شده است تا نسبت آن اقدام کنند.

وی با اشاره به اهمیت برگزاری مستمر کمیسیون ایمنی ترافیک و شورای عالی ترافیک تصریح کرد: برگزاری جلسات کمیسیون ایمنی راه ها با حضور دستگاه های عضو بسیار تاثیرگذار است. به طور مثال در جلسه گذشته کمیسیون ایمنی راه ها طرح کاهش 10 درصدی تصادفات سالانه ارائه شد و مورد تاکید وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت.

حوزه ترانزیت ساماندهی می‌شود 

هادیان فر در ادامه به حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین المللی اشاره کرد و گفت: با جدیت کامل به دنبال تکمیل شاخه ریلی کریدور شمال-جنوب و قطعه رشت به آستارا هستیم.

وی افزود: هدف ما در معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی، سازمان یافتگی در حوزه ترانزیت است و نیازمند ایجاد بستری هستیم که نقش تمامی دستگاه های دست اندرکار ترانزیت در آن دیده شود و صاحب کالا از قیمت، زمان و سطح خدمات ارائه شده در کریدور ترانزیتی  عبوری از ایران آسوده خاطر باشد.

معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی بر ابتکار وزیر راه و شهرسازی با عنوان "ایران راه" تاکید کرد و گفت: باید پلتفورم نام برده ایجاد شود و استقبال صاحبان کالا برای عبور بار بین المللی از کریدورهای عبوری از داخل ایران به عنوان مسیرهای امن، ارزان و سریع جلب شود.

امسال 4 میلیون زائر در مراسم اربعین شرکت می‌کنند

هادیان فر به تدابیر اندیشیده شده برای جابه‌جایی‌ زائران  اربعین حسینی درسال جاری اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین مسائل ما اقدام برای رفع ناترازی ناوگان نسبت به زائرین در ایام اربعین است که طبق  پیش‌بینی ها امسال   بالغ بر 4 میلیون زائر در این مراسم شرکت می کنند که در این راستا از طرف عراقی درخواست شده،‌ خودروهای زائران ایرانی بتوانند با تمهیداتی که در نظر گرفته شده وارد خاک عراق شوند. همچنین 150 میلیون یورو به واردات 2000 دستگاه اتوبوس با کارکرد زیر 5 سال اختصاص داده شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مصوبات شوراها بر جذب سرمایه‌گذار معطوف شود
  • بانک مرکزی:۹۱ درصد از متقاضیان مسکن قرارداد امضا کردند
  • بهسازی ۲۱۰ کیلومتر از آسفالت آزادراه تبریز - زنجان
  • سرمایه‌گذار برتر منطقه آزاد اروند تجلیل شد
  • تشریح آخرین وضعیت دو پروژه سرمایه‌گذاری خارجی
  • دولت سیزدهم از سرمایه‌گذاران حمایت می‌کند
  • وجود ۴۷۵ نقطه پرتصادف در جاده های کشور
  • شناسایی و اجرای بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن
  • برداشته شدن سدهای صخره‌ای هتل صخره‌ای
  • استقبال و حمایت از سرمایه‌گذاران در لرستان