Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-09@03:19:19 GMT

فناوری؛ راه استفاده از فاضلاب در کشاورزی

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۷۰۵۹۶

فناوری؛ راه استفاده از فاضلاب در کشاورزی

دانش > فناوری‌ - اشکان خسروپور:
نام فاضلاب و تصور اولیه‌ای که از آن وجود دارد، باعث شده تا در بسیاری از کشورها، کشاورزان نسبت به استفاده از آن در مزارع‌شان مردد باشند. اما واقعیت این است که در این مزرعه‌ها از خود فاضلاب استفاده نمی‌شود.

 آنچه در مزارع به‌عنوان كود، ‌منبع املاح معدني و حتي منبع آب مورد استفاده است، فاضلاب تصفيه‌شده‌اي است كه به وسيله فناوري‌هاي جديد و در فرايندهاي مختلف فراوري شده و مواد مضر براي گياه از آن گرفته مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال‌هاست از اين آب‌هاي تصفيه شده براي آبياري فضاي سبز شهري يا درختان غيرمثمر در دنيا بهره برده مي‌شود اما كشاورزان و مزرعه‌داران معمولا در اين‌باره موضع‌هاي سرسختانه‌اي دارند. اما پژوهش‌هايي كه هنوز هم در جريان است و سرمايه‌گذاري‌هاي بالايي كه در دنيا روي آن مي‌شود، پروژه‌هاي جديدي را به بار آورده است. اين گزارش چند نمونه از موفق‌ترين‌هايشان را بررسي كرده است.

توليد ذرت‌هاي ارزان در كانادا

استفاده از فاضلاب در كشاورزي يكي از مهم‌ترين پروژه‌هايي است كه 10سال گذشته از آن براي توليد ذرت استفاده مي‌شود. در گزارشي كه سايت CNBC منتشر كرده، از بازيافت فاضلاب و استفاده از آن در يكي از مزارع بزرگ ذرت در نوااسكوشيا در جنوب كانادا گزارش داده است. در مزرعه‌ ذرتي كه سوژه اين گزارش شده، از مواد لزج تصفيه شده كه با نام «ماده خشك زيستي» شناخته مي‌شود، براي آبياري مزرعه استفاده شده است. اين ماده كه به‌خاطر سازگاري‌ با محيط‌زيست، پسوند «بيو» يا «زيستي» را يدك مي‌كشد، حالت نيمه‌جامد دارد و مي‌تواند آب و مواد مغذي را در خود حفظ كند و باعث صرفه‌جويي در مصرف آب مي‌شود. ايده‌ اصلي استفاده از اين بازمانده‌هاي بازيافتي چندان تازه نيست و نوع پيشرفته‌اي از توليد كمپوست محسوب مي‌شود كه در آن، مواد آلي بعد از تخمير شدن به‌عنوان كود كاربرد داشتند. در كمپوست‌ها آب چنداني به گياه نمي‌رسد اما در اين مورد وضع كاملا فرق مي‌كند. استفاده از فاضلاب كشت ذرت تا جايي موفقيت آميز بوده است كه هر سال فقط در كانادا نزديك به 700هزار تن فاضلاب نيمه‌جامد مخصوص كشاورزي توليد شده و نيمي از آن به‌عنوان كود و آب در مزارع استفاده مي‌شود. بقيه‌ اين مواد نيز به محل‌هاي دفن زباله برده مي‌شوند تا روي زباله‌هاي تجزيه‌پذير ريخته شده و روند بازگشت اين زباله‌ها به طبيعت را سرعت بدهند. اين كودها در نهايت باعث غني شدن خاك هم شده و در نگاه بلندمدت هزينه‌هاي كلان كشور براي احياي منابع خاكي را كاهش داده است. كودهاي جلبك نام ديگر فاضلاب‌هاي نيمه‌جامد هستند كه استفاده از آنها، از نظر اقتصادي نيز به نفع كشاورز هستند.

بزرگ‌ترين پروژه كشاورزي در كاليفرنيا

كشاورزان كاليفرنيا يك سالي هست كه به يك چالش بزرگ دعوت شده‌اند؛ استفاده از فاضلاب براي آبياري مزارع‌شان! بزرگ‌ترين پروژه‌ تبديل فاضلاب به آب مورد نياز براي كشاورزي، دسامبر امسال در كاليفرنيا آغاز شد و از آن جهت جديد است كه، در اين روش تازه آب تصفيه شده مستقيما از طريق كانال‌هاي آبرساني به مزارع منتقل مي‌شود. اين تجهيزات آنقدر مقرون‌به‌صرفه هستند كه، شركت‌هاي غيرمرتبط با حوزه‌ آب و فاضلاب هم روي آن سرمايه‌گذاري كرده‌اند. يك نمونه‌اش، سازمان ثبت احوال آمريكا كه گفته، ‌هزينه‌ ساخت كانال انتقال فاضلاب كشاورزي به 3شهر ايالت را تقبل مي‌كند. پروژه 90ميليون دلاري در فضايي به گستردگي 15هزار مترمربع ساخته مي‌شود. پيش از راه‌اندازي اين پروژه، چالش‌هاي جدي درباره‌ روش‌هاي تصفيه خانگي و زدودن مواد شيميايي داخل آن بود. چون برخلاف پروژه‌هاي مشابه قبلي، اين‌بار قرار است آب در يك شبكه كه مردم عادي هم به آن دسترسي دارند، جريان پيدا كند. وسعت تصفيه‌خانه‌ فاضلاب كشاورزي قرار است هر سال 500هكتار افزايش پيدا كند.

سوژه جديد سرمايه‌گذاري: فاضلاب كشاورزي

آبياري فاضلابي يكي از پروژه‌هايي است كه در دنيا از آن پشتيباني مي‌شود. شركت‌هايي كه در حوزه‌ آب و فاضلاب فعاليت مي‌كنند نيز مدتي است سرمايه‌گذاري‌هاي قابل‌توجهي درباره‌ تصفيه فاضلاب‌هاي خانگي و استفاده از آن در بخش‌هاي مختلف كشاورزي انجام داده‌اند. شركت «تهال» كه از سال1961 (1340) آغاز به‌كار كرده، در چند سال اخير چند پروژه‌ بزرگ بين‌المللي اجرا كرده كه بخش بزرگي از آنها توسط سازمان ملل و بانك‌ جهاني حمايت مي‌شود چون در نهايت باعث استفاده بهينه از منابع آبي شده و صرفه‌جويي زيادي در جهان به همراه خواهد داشت. «جس» كمپاني ديگري است كه به‌طور مشخص روي استفاده از گياهان در تصفيه آب‌هاي آلوده و تبديل فاضلاب‌هاي صنعتي به آب قابل استفاده در كشاورزي تمركز كرده است. از آنجايي كه، فاضلاب‌هاي استفاده شده در كشاورزي معمولا از فاضلاب‌هاي خانگي گرفته مي‌شوند، براي پيدا كردن يك راهكار جديد بايد روي پروژه‌هاي مشتركي با شركت‌هاي تحقيقاتي در حوزه‌ مواد شيميايي كار كرد.

در همین زمینه: این ژاکت با دما تغییر رنگ می‌دهد طراحی یک کیسه خواب معلق سازگار با محیط دانشجوی ایرانی باغچه معلق بدون خاک ساخت

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۷۰۵۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد

شهردار بافت تاریخی یزد با اشاره به اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد گفت: اتصال فاضلاب‌های خانگی به قنات‌های متروکه اصلی‌ترین عامل فرونشست در شهر یزد است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد و به نقل از روابط عمومی شهرداری بافت تاریخی یزد، علیرضا نقوی با اشاره به انتشار مطالب نادرستی در فضای مجازی مبنی بر انتقال شبکه دفع آب‌های سطحی به قنات‌های متروکه سطح شهر و فرونشست‌ها اظهار کرد: منطقه بافت تاریخی در سال گذشته با هزینه ۱۰۷ میلیارد ریال، پروژه دفع آب‌های سطحی از بلوار دهم فروردین تا رودخانه مرکزی را اجرا کرد که خوشبختانه امسال هیچیک از خیابان‌های مسیر دچار آبگرفتگی نبود و روان آب‌ها به رودخانه مرکزی هدایت شد و خبر منتشر شده مبنی بر هدایت روان آب‌ها به قنات‌های متروکه صحت ندارد.

وی به فرونشست‌هایی که پس از بارندگی‌های اخیر ایجاد شد پرداخت و افزود: در تقاطع ایرانشهر حفره ایجاد شده در مسیر پوکه متروکه‌ای بود که عمده دلیل آن اتصال فاضلاب خانگی و واحدهای صنفی اطراف به مسیر قنات بوده که متأسفانه بارها نسبت به تخلف این قبیل اقدامات شهروندان تذکر داده شد و همشهریان بر اصلاح آن اقدام نکردند و ضروری است تا شرکت آب و فاضلاب هم به این مهم تاکید بیشتری داشته باشند.

شهردار بافت تاریخی یزد ضمن تأکید بر اصلاح مسیر فاضلاب‌های خانگی از سوی شهروندان گفت: بخشی از کسبه و ساکنین اقدام به اتصال لوله‌های فاضلاب خانگی به مسیرهای پوکه قنات می‌کنند که این کار علاوه بر تخلف و جرم بودن آن، منجر به این قبیل فرونشست‌ها در سطح معابر که باعث بروز خسارات جبران‌ناپذیر و جانی خواهد شد.

به گزارش ایمنا، برای جلوگیری از اینگونه مخاطرات، همکاری بیشتر دستگاه‌های خدمت‌رسان در آموزش‌های بیشتر به شهروندان را می‌طلبد.

کد خبر 751179

دیگر خبرها

  • اجرای پروژه‌های فاضلاب رشت با قراردادی بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد تومان
  • ۵۰۰ هکتار از مزارع کشاورزی لرستان با فاضلاب آبیاری می‌شود!
  • کلنگ‌زنی پروژه فاضلاب شهر قروه درگزین در سال‌جاری
  • فاضلاب شهر بندر عباس سر و سامان می گیرد
  • امحای محصولات کشاورزی کاشته شده با آب‌های غیرمتعارف در شیراز
  • اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد
  • دومین مرحله از عملیات امحاء مزارع آلوده به فاضلاب در شمال غرب کلانشهر شیراز
  • امحای ۹۰ هکتار از مزارع آبیاری شده با فاضلاب در شیراز آغاز شد
  • قصه فاضلاب بندرعباس و تدبیر دولت ‌برای پایان بی‌تدبیری‌ها
  • نیویورک میزبان جزیره آزمایشگاهی اقلیمی