Web Analytics Made Easy - Statcounter

بارداری نوعی تجربه‌ جدید، زیبا و البته ناآشنا برای زنان است. در فرآیند این تجربه‌ ناآشنا، زنان به دلایل گوناگون با نوعی اضطراب که نتیجه موقعیت‌های جدید است مواجه هستند. محققان ایرانی نقش بهزیستی ذهنی و حس شادکامی را در رهایی از این مشکل پررنگ می‌دانند.

به گزارش ایسنا، براساس تحقیق‌های انجام‌شده، شیوع اختلالات اضطرابی در دوران بارداری بالاتر از 30 درصد گزارش‌ شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران اما، شیوع اختلالات اضطرابی در بارداری به 64 درصد می‌رسد.

تجربه اضطراب در دوران بارداری می‌تواند با نابسامانی و فروریختگی‌های روانی و رفتاری هم برای مادر و هم برای جنین و نوزاد همراه باشد. متخصصان بر این باورند که اضطراب بارداری، عامل نیرومندی در پیش‌بینی پیامدهای منفی هنگام تولد و دوره نوزادی مانند اختلال‌های عاطفی، ابتلا به درخودماندگی، تنگی تنفس در دوره نوزادی، تحول مغز و پریشانی جنین است، به‌ طوریکه این اضطراب حتی می‌تواند در نهایت به کاهش تکامل ذهن در دو سالگی منجر شود.

برای بررسی صحیح و سپس غلبه بر این اختلال دردسرساز، روش‌های گوناگونی وجود دارد. اما محققان کشورمان پژوهشی را انجام داده‌اند که در آن، رابطه اضطراب بارداری با متغیرهای شادکامی و بهزیستی ذهنی زنان باردار مورد مداقه قرار گرفته است.

بدین منظور محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تبریز و دانشگاه آزاد اسلامی این شهر، پرسشنامه‌های استاندارد شادکامی، بهزیستی ذهنی، بهزیستی هیجانی، بهزیستی روان‌شناختی، بهزیستی اجتماعی و پرسشنامه اضطراب برای سنجش علایم ذهنی، بدنی و هراس را بین 100 نفر از زنان باردار مراجعه‌کننده به مرکز پزشکی زنان و زایمان بیمارستان امام علی و بیمارستان شهریار تبریز پخش کرده و سپس با فراهم شدن داده‌های موردنیاز، به تجزیه‌وتحلیل فرضیات آزمایشی خود پرداخته‌اند.

نتایج نشان می‌دهد که بین بهزیستی ذهنی و اضطراب بارداری و همچنین بین شادکامی و اضطراب زنان باردار فوق رابطه‌ای منفی و معنی‌دار وجود دارد. بدین معنی که با کاهش اضطراب، میزان شادکامی و بهزیستی ذهنی به‌طور معنی‌داری افزایش می‌یابد و بالعکس.

همچنین براساس یافته‌های این پژوهش، بهزیستی ذهنی در مقایسه با شادکامی، بهتر می‌تواند امکان وقوع اضطراب بارداری را پیش‌بینی نماید، چرا که این متغیر دارای ابعاد همه‌جانبه‌ای است که می‌تواند برای پیش‌بینی اضطراب بارداری موفق‌تر عمل نماید.

البته به گفته محققان، باید توجه داشت که دو متغیر شادکامی و بهزیستی ذهنی دارای وجوه مشترکی هستند، به‌طوری‌که متخصصان بر این باورند که بهزیستی ذهنی، خود نوعی شادکامی است که تحت تأثیر ادراک و قضاوت فرد نسبت به زندگی خویش قرار دارد.

افراد با بهزیستی بالا به‌طور عمده‌ای از حوادث پیرامون خود ارزیابی مثبت دارند، درحالی‌که افراد با بهزیستی پایین حوادث و موقعیت زندگی‌شان را نامطلوب ارزیابی می‌کنند و بیشتر هیجانات منفی نظیر اضطراب و افسردگی و خشم را تجربه می‌نمایند.

به اعتقاد نصیری و علیوندی، پژوهشگران این مطالعه، با توجه به بحث‌های ارائه‌شده «می‌باید اذعان نمود که اضطراب جزء لاینفک شرایط ناآشنا و تهدیدکننده بارداری است که باید از میزان آن کاسته شود. همچنان که بیان شد شادکامی و بهزیستی ذهنی به‌عنوان سازه‌های مثبتی هستند که از نیازهای زندگی برشمرده می‌شوند.

این دو سازه به انسان کمک می‌کنند تا عواطف منفی زندگی را پشت سر بگذارد و با تمرکز بر عواطف مثبت، زندگی خود را بهبود ببخشد. همچنین این دو سازه، توانایی‌های انسان را در حل و درک مسائل افزایش می‌دهند.

با توجه به این ویژگی‌ها، وجود این دو سازه در مادران باردار توانایی آن‌ها را در زندگی برای افزایش قدرت مقابله با ناسازگاری‌ها و ناملایمات و ورود به شرایط جدید بیشتر می‌کند و آن‌ها را مهیای چنین شرایطی می‌نمایند».

یافته‌های پژوهش مورد اشاره، در مجله «تصویر سلامت» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز منتشر شده است.

منبع: نصیری کناری، ف. و علیوندی وفا، م. 1396. پیش بینی اضطراب بارداری بر اساس بهزیستی ذهنی و شادکامی در زنان باردار شهر تبریز. نشریه تصویر سلامت، 8(1): 43-34.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۹۰۲۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸ رفتار ناسالم که می‌تواند دوران بازنشستگی شما را به چالش بکشد

بازنشستگی به‌عنوان یک فصل جدید در زندگی این شانس را به شما می‌دهد که فضایی عاری از تنش‌ و چهارچوب‌های شغلی را تجربه کنید با این حال این دوران فصل «نه گفتن» به رفتارهایی است که سابق بر این، آنها را انجام می‌دادید و یا با زیاد شدن اوقات فراغت به آنها عادت می‌کنید. در ادامه به هشت مورد از شایع‌ترین این رفتارها اشاره می‌کنیم.

۱. نشسته زندگی نکنید

افراد زیادی هستند که به محض بازنشستگی، یک مبل یا قسمتی از خانه را به‌عنوان جای همیشگی خود انتخاب می‌کنند و در تله‌ای به نام «نشستن ممتد» گیر می‌افتند. بی تحرکی و عدم فعالیت‌های بدنی علاوه بر ضعیف کردن ماهیچه‌ها، خطر ابتلاء به مشکلات مختلفی مثل چاقی، دیابت و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. ورزش منظم اعم از پیاده‌روی، شنا و یوگا می‌تواند به‌طور قابل توجهی سلامت عمومی بدن را بهبود ببخشد.

۲. سالم بخورید
‌بازنشستگی اوقات فراغت را بیشتر می‌کند و احتمالا با حضور طولانی‌تر در خانه، میان وعده‌های بیشتری به سبد غذایی شما اضافه می‌شود، اما افراط در عادت غذایی ناسالم و مصرف بیش از اندازه غذاهای فرآوری شده و میان وعده‌های شیرین و پرچرب، منجر به افزایش وزن و ابتلاء به بیماری‌های مزمن می‌شود. بازنشستگان باید یک رژیم غذایی متعادل شامل میوه و سیزیجات، غلات و پروتئین‌های بدون چربی برای سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت مطلوب، در اولویت غذایی خود قرار دهند.

۳. مغز بازنشستگی ندارد

بازنشستگی اصلا به معنای متوقف شدن فعالیت‌های ذهنی مثل خواندن، حل کردن پازل یا یادگیری یک مهارت جدید نیست. غفلت از فعالیت‌های ذهنی می‌تواند علاوه بر کسالت‌بار کردن زندگی، در تضعیف حافظه و ابتلاء به آلزایمر و زوال عقلی شناختی تاثیر جدی داشته باشد. با اضافه کردن حداقل یک فعالیت ذهنی پویا علاوه بر به‌زیستی مغزی احساس رضایت بیشتری از دوران بازنشستگی خواهید کرد.

۴. زیاد خوابیدن انتقام خوبی برای کم خوابی‌های دوران شغلی نیست

خواب کافی و آرام یکی از فاکتورهای مهم سلامتی در زندگی است که معمولا در دوران پرتنش کاری نادیده گرفته می‌شود، اما تجربه کم‌خوابی به معنای ابتلاء به پرخوابی در دوران بازنشستگی نیست. توصیه محققان سلامت داشتن یک برنامه خوابی ثابت شامل ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت برای ارتقاء حس نشاط و شادی است.

۵. از خودتان دست نکشید

برخی از افراد با تصور اینکه استراحت بیشتر لزوم پیگیری سلامت جسمی را کم می‌کند اقدام به حذف معاینات جسمی مثل معاینات چشم و دیگر چکاپ‌های پیش گیرانه در دوران بازنشستگی می‌کنند در صورتی که غربالگیری‌های معمول و واکسیناسیون و دیگر معاینات پزشکی می‌تواند به بازنشستگان در بهبود کیفیت زندگی کمک قابل توجهی بکند.

۶. بازنشستگی حذف شدن از جامعه نیست

بازنشستگی با کم‌شدن طبیعی بخشی از مراودات روزانه همراه است و پیوند نخوردن با گروه‌ها و فعالیت‌های اجتماعی تازه می‌تواند منجر به  انزوای اجتماعی شود. تنهایی و انزوا پیامدهای مخاطره‌آمیزی مثل افسردگی و مشکلات قلبی و عروقی به همراه دارد. حضور فعال بازنشستگان در مراودات اجتماعی و پیوستن به گروه‌های یا باشگاه‌ها راه حلی اساسی برای در امان ماندن از این تهدیدات جسمی و روانی است.

۷. با احتیاط خرج کنید

ممکن است با شروع بازنشستگی دسترسی شما به امکانات و تمهیدات مالی شغل‌تان مثل اضافه کاری، پاداش و مساعدت کاهش پیدا کند و همین مساله عدم اطمینان مالی مقطعی بوجود آورد.  برای همین با در نظر گرفتن نیازهای جاری، اصل مدیریت سرمایه‌گذاری و بودجه‌بندی را در دستور کار خود قرار دهید. اگر قرار است سرمایه گذاری‌های خاصی را شروع کنید از مشورت با یک مشاور حرفه‌ای در آن حوزه غافل نشده و تصمیمات مالی آگاهانه ای اتخاذ کنید تا از رفاه مالی خود و خانواده در این فصل از زندگی مراقبت کنید.

۸. خبر جدیدی در گذشته نیست

بازنشستگی فرصت خوبی برای در آغوش گرفتن لحظات است، اما برخی افراد با فکر کردن زیاد به گذشته و بررسی اتفاقات آن به پشیمانی‌های عمیق  و حتی نوشخوار ذهنی مبتلا می‌شوند. احساس پشیمانی و عدم رضایت از زندگی یکی از افکار شایع در دوران بازنشستگی است و غم، اندوه و رنجش فراوانی به همراه دارد. بدانید تغییر اجتناب‌ناپذیر است، مقاومت در برابر تغییر صرفا باعث از دست رفتن  فرصت‌های رشد موجود می‌شود. بازنشستگان باید با ذهنی باز و با بهره‌گرفتن از تجربه‌های خود به افزایش غنای زندگی خود و اطرافیان کمک کنند. انعطاف‌پذیری و سازگاری کلید موفقیت در دوران بازنشستگی و استقبال از موهبت‌های زندگی است.

 منبع : سایت لایف‌هک

ترجمه : لیلا شرفی، خبرنگار تحریریه جوان قدس

دیگر خبرها

  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار
  • ببینید | بانیان فرقه بهائیت آغازگر کشف حجاب در ایران
  • هوجیچا ؛ از چای سبز برشته شده ژاپنی تا تقویت عملکرد شناختی!
  • بهترین ساعت برای مصرف ویتامین D صبح است یا شب؟
  • پنج هزار و ۷۸۰ خانوار تحت پوشش بهزیستی
  • اهمیت حفظ بهداشت زنان در پیشگیری از عفونت‌های تناسلی
  • ۵ هزار و ۷۸۰ زن سرپرست خانوار در کرمانشاه تحت پوشش بهزیستی است
  • ۸ رفتار ناسالم که می‌تواند دوران بازنشستگی شما را به چالش بکشد
  • ارائه بیش از ۱۰۰ خدمت رایگان برای بارداری سالم
  • چتر حمایت بهزیستی آذربایجان غربی بر سر بیش از ۹۰۰۰ زن سرپرست خانوار