Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران-ايرنا-انديشکده نشنال اينترست در گزارشي با بيان اينکه وليعهد 32 ساله سعودي يک جوان بي تجربه در امر حکومت داري است، وي را شخصي عجول در سياست خارجي ناميد و مي افزايد واشنگتن نبايد منافع ملي خود را با پشتيباني از اين شاهزاده سعودي به خطر بيندازد.

به گزارش روز شنبه ايرنا `آرون ديويد ميلر` از اعضاي انديشکده `ويلسون` و `ريچارد سکولسکي` از اعضاي غير مقيم بنياد کارنگي در تفسير خود از اوضاع اين روزهاي عربستان سعودي نوشتند:
صاحب نظران، رويدادهاي اخير عربستان سعودي را همچون نسخه سعودي از بازي `گيم آف ترونز` مي خوانند و برکناري هاي صورت گرفته در قلمرو سلطان سلمان توسط پسر او محمد بن سلمان، به نوعي يادآور داستان هملت شکسپير است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با همه اين احوال، جديت مرگبار اين حوادث نبايد ناديده انگاشته شود. يک جوان سي و چند ساله با تجربه ناچيز در حکومتداري، دستور دستگيري هاي گسترده اي را در مبارزه با فساد حکومتي صادر کرده است و اگر او در اين حوزه موفق شود، که در اين نقطه از زمان غيرممکن است بتوان درصد موفقيت آن را سنجيد، تاثير آن مي تواند عربستان سعودي و نقش منطقه اي آن را براي سال ها تغيير دهد. با اين حال، به هيچ وجه عاقلانه نيست که ايالات متحده بدون در نظر گرفتن سياست هاي خود در خاورميانه به پشتيباني تام از شاهزاده محمد بپردازد.
**اقدامات جسورانه به ندرت در جهان عرب اتفاق مي افتد
براي درک اهميت آنچه که سلطان سلمان و پسرش در تلاش براي انجام آن هستند، لازم است ابتدا مقياس طبيعي آن را در بستر تحولات منطقه اي بررسي کنيم؛ سران کشورهاي عرب در واقع در جرگه سياستمداراني هستند که با مرور تجربه هاي گذشتگان سعي در حفظ کرسي سلطنت دارند و هيچ گاه سعي نکرده اند که با نگاه به جلو به امور حکومت داري بپردازند. به عنوان مثال تصميم `انور سادات` براي حمله به اسرائيل در سال 1973 و سپس بازديد از اورشليم در سال 1977، حملهء صدام حسين به کويت و معاهده صلح با اسرائيل توسط شاه حسين پادشاه اردن، از جمله اقدامات بسيار نادر سران کشورهاي عرب است.
در طول دو سال گذشته، سلطان سلمان قدرت فوق العاده اي را براي شاهزاده محمد در زمينه سياست خارجي، اقتصادي و نفتي فراهم کرده است. تابستان گذشته، `محمد بن نايف` وليعهد پيشين و وزير کشور سابق و از متحدان قديمي ايالات متحده در جنگ با تروريسم، تحت بازداشت خانگي قرار گرفت و براي هميشه از سمت خود کنار گذاشته شد. در ادامه دستگيري ها در تابستان سالجاري، شمار زيادي از شخصيت هاي برجسته مذهبي نيز بازداشت شدند. اما بازداشت هاي اخير در شنبه گذشته استاندارد جديدي از جسارت را در اين کشور عربي نشان داد. بازداشت 11 شاهزاده سعودي از جمله وزير گارد ملي عربستان از جمله تصميم گيرانه هاي جسورانه اي بود که از يک تغيير اساسي در نظام پادشاهي و خودکامگي يک شاهزاده در اين کشور عربي خبر مي دهد.
***سياست خارجي بي باکانه
درست زماني که به نظر مي رسد ديگر تصميم گيري هاي عجولانه وليعهد سعودي نتواند به منافع عربستان و آمريکا در منطقه آسيب برساند، دستگيري هاي شنبه شب گذشته در رياض همه پيش بيني ها را به هم زد. عملکرد شاهزاده محمد دقيقا برعکس شاه `ميداس` افسانه اي است که دست به هر چيز مي زد تبديل به طلا مي شد؛ از عملکرد و تصميم گيري هاي او در يمن و قطر گرفته تا سياست هاي نادرست او در سوريه و عراق. همچنين کينه جويي هاي دنباله دار او با ايران قدرتمندتر از هميشه که مي تواند به راحتي ايالات متحده را در دردسري تازه در خاورميانه شريک کند. از زمان آغاز وليعهدي شاهزاده محمد تاکنون هيچ نشانه اي از شايستگي او در حکومت داري ديده نشده است. بنابرين واشنگتن بايد يک راه انتخاب کند؛ يا کمربند خود را براي عبور از مسير نامعلومي که توسط شاهزاده عربي مشخص شده محکم کند و يا تمرکز را بر روي منافع ايالات متحده معطوف دارد.
واقعيت اين است که هم ترامپ و هم وليعهد سعودي هر دو شخصيت هاي اقتدارگرايي دارند؛ هر دو آنها در حکومت داري و به ويژه در امور سياست خارجي، بي تجربه هستند. هيچ کدام از تصميمات شاهزاده محمد در يمن، قطر، سوريه يا لبنان در راستاي منافع آمريکا نبوده است. برعکس، سياست هاي بي پرواي وي سبب قدرتمندتر شدن داعش، القاعده و ايران شده ، ميان کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج اختلاف به وجود آورده، بي ثباتي بيشتري در يمن و لبنان ايجاد کرده و آمريکا را در جنايات جنگي که عربستان سعودي در يمن مرتکب شده، دخيل نموده است.
سياست هاي اشتباه محمد بن سلمان نه تنها عربستان را قدرتمندتر نمي کند بلکه باعث شده است چهره اي شبيه به پوتين در روسيه و `شي جين پينگ` در چين از خود در سطح بين المللي بسازد و تمام تصور او در انجام اين اقدامات اينست که ايالات متحده همواره بزرگترين مشوق او خواهد بود. لذا اگر رئيس جمهور و مشاورانش بخواهند از حوادث ناگوار ديگر و درگيري در خاورميانه خودداري کنند، بايد هرچه سريعتر او را متوقف کنند و با او همچون تهديدي براي منافع ايالات متحده برخورد کنند. اما اگر دونالد ترامپ گمان مي کند که اتحاد با عربستان به رهبري شاهزاده محمد مي تواند گام بزرگي در دستيابي به صلح اعراب و اسرائيل و غلبه بر نفوذ ايران باشد، وي بيشتر از هر زمان ديگري از واقعيت فاصله گرفته است.
***آيا او مي تواند موفق شود؟
عربستان سعودي با مشکلات فراواني مواجه است: اقتصاد وابسته به نفت و پايين آمدن قيمت اين ماده در سالهاي اخير؛ کسري بودجه، جنگ طولاني مدت يمن که سعودي ها نمي دانند چگونه آن را به پايان برسانند و در نهايت ايران که فرصت طلبانه به دنبال تزلزل در عربستان سعودي مي گردد. از طرف ديگر، برنامه جسورانه شاهزاده محمد از برنامه پروازانه 2030 طراحي شده براي جدايي اقتصاد عربستان از نفت و تنوع بخشيدن به اقتصاد، ممکن است به صورت تئوريک دست يافتني باشد، اما به هيچ وجه معلوم نيست در عمل موفقيت آميز باشد يا خير. در عين حال، سياست خارجي پرخطر او براي مقابله با نفوذ ايران به شکست ختم شده است. در حال حاضر سياست هاي داخلي وليعهد جوان بيش از سياست هاي خارجي وي با شکست مواجه شده است و با فرض اينکه عربستان سعودي تا نيم قرن ديگر سرپا بماند و او رهبري اين پادشاهي را برعهده داشته باشد، عاقلانه نيست که واشنگتن تمام محاسبات خود را بر مبناي تصميم گيري يک مرد جوان، بي تجربه و عجول قرار دهد.
`انديشکده نشنال اينترست` در طول تقريبا سه دهه فعاليت از آغاز کار خود را با تمرکز بر سياست خارجي شروع کرد. اين انديشکده در سال 1985 توسط `ايروينگ کريستول` و `اوون هريس` تأسيس شد. اين انديشکده با متفکران و دولتمرداني همچون `ديسرائيل`، `بيسمارک` و `هنري کيسينجر` ارتباط دارد. گرچه سياست هاي بين المللي در چند دهه گذشته بطور قابل توجهي تغيير کرده است، اما اساسنامه اين انديشکده همچنان بدون تغيير باقي مانده است و تمرکز خود را بر روي سياست خارجي در راستاي منافع ملي آمريکا قرار داده است.
اروپام***7276 ** 1908
مترجم: مرضيه جلال الديني ** ناشر : افشار دارابي
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۵۶۲۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود

مشاور امنیت ملی کاخ سفید با ابراز نگرانی از همکاری های نظامی ایران، روسیه و کره شمالی مدعی شد که پیشنهادات نظامی روسیه به ایران و کره شمالی می تواند منجر به افزایش بی ثباتی منطقه خاورمیانه شود.

به گزارش ایرنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود: ما در سال های گذشته شاهد همکاری نظامی ایران و کره شمالی بوده ایم اما توسعه گسترده پهپادها در همکاری ایران و روسیه در طول دو سال گذشته امری جدید بوده است.

او تصریح کرد: همچنین همکاری گسترده نظامی روسیه و کره شمالی نیز در دو سال گذشته افزایش یافته است. ما همچنین از نزدیک پیشنهادات نظامی روسیه به ایران و کره شمالی را که می تواند منجر به بی ثباتی در خاورمیانه و منطقه هند و اقیانوسیه شود، از نزدیک دنبال می کنیم.

مشاور امنیت ملی بایدن اضافه کرد: «اگر روسیه به ایران سلاح بدهد این موضوع ثبات در خاورمیانه را متزلزل می‌کند».

سالیوان مدعی شد: وضعیت کنونی در ارتباط با ایران در مقایسه با چند هفته گذشته متفاوت است. پس از حمله بی پروا و بی‌سابقه ۱۰ روز پیش ایران به اسرائیل، کشورهای گروه ۷ تصمیم گرفتند که تحریم های جدیدی علیه ایران وضع کنند.

مشاور امنیت ملی بایدن گفت: آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا در این زمینه با هم هماهنگ هستند. کنگره آمریکا اختیارات جدیدی به دولت خواهد داد که ما با استفاده از آنها به منزوی کردن بیشتر ایران و افزایش فشار بر آن ادامه خواهیم داد.

مشاور امنیت ملی دولت آمریکا همچنین از احتمال سفر خود به عربستان سعودی در چند هفته آینده خبر داد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، سفر برنامه ریزی شده خود به عربستان سعودی را سه هفته پیش به دلیل آسیب به قفسه سینه و شکسته شدن یک دنده اش، به تعویق انداخت.

انتظار می رفت سالیوان با ولیعهد عربستان دیدار کند تا پیش نویس معاهده دفاعی آمریکا و عربستان سعودی و تفاهمات مربوط به حمایت واشنگتن از برنامه هسته ای غیرنظامی عربستان را مورد بحث قرار دهد.

مقامات آمریکایی امیدوارند این توافقنامه ها بتواند راه را برای عادی سازی روابط با اسرائیل هموار کند و به توافقی دوجانبه با سعودی ها برسند و به طور بالقوه آن را به نتانیاهو ارائه کنند، که یکی از شرایط توافق، تعهد به راهکار دو کشوری باشد.

در این صورت، نتانیاهو با یک انتخاب روبرو می شود: اگر موافقت کند، می تواند یک توافق صلح با عربستان سعودی را به دست آورد. اگر او نه بگوید، ممکن است به عنوان یک مرد مخالف جلوه کند و حمایت باقی مانده از سوی آمریکا را از دست بدهد.

با ادامه جنگ اسرائیل و حماس و چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا اذعان می کنند که شانس بسیار کمی برای دستیابی به توافقنامه عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل وجود دارد.

موانع پیش روی این توافق شامل جنگ در غزه، وابستگی نتانیاهو به شرکای ائتلاف راست افراطی خود و سیاست داخلی آمریکا است. سعودی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که برای پیشبرد عادی‌سازی روابط با اسرائیل، جنگ غزه باید پایان یابد و دولت اسرائیل باید به یک مسیر غیر قابل بازگشت به سمت راه کاردو کشور متعهد شود.

به نظر نمی رسد نتانیاهو به سمت پایان دادن به جنگ حرکت کند و او نه تنها با راهکار دو کشوری مخالف است، بلکه صرفاً ایده اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه پس از جنگ را رد می کند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ‏رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان
  • رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • چالش‌های میزبانی جام‌جهانی ۲۰۳۴ / دلار‌های نفتی عربستان قرار است چگونه هزینه شوند؟
  • جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان افشا شد
  • افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان
  • کاخ سفید : ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می شود
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • ملک سلمان، پادشاه عربستان بستری شد
  • پادشاه عربستان به بیمارستان رفت