Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@17:17:49 GMT

تاثیر سیستم عصبی در پیشرفت سرطان

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۶۸۳۶۲۸

تاثیر سیستم عصبی در پیشرفت سرطان

تحقیقات اخیر جمعی از محققان کشور اثبات کرده است که سیستم ایمنی و مخصوصا سیستم‌های تنظیمی عصبی نقش مهمی در پیشرفت و متاستاز سلول‌های توموری دارند.

به گزارش ایسنا، دکتر  قاسم آهنگری عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و مجری پژوهشی این طرح با اشاره به نقش سیستم‌های عصبی در پیشرفت سرطان، افزود: با توجه به یافته‌های ما در زمینه گیرنده‌های عصبی، با تشکیل تیم‌های پژوهشی مطالعاتی را در این زمینه آغاز کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ارائه راهکارهای نوین در مطالعات درمان هدفمند (target therapy) از طریق هدف قرار دادن سلول‌های توموری به جای درمان‌های سیستمیک را از اهداف این مطالعات نام برد و اضافه کرد: طی مطالعات اولیه به این ایده برخورد کردیم که سیستم عصبی نقش موثری در ایجاد سرطان دارد.

آهنگری با بیان اینکه بقراط اولین دانشمندی است که ایده اثرات متقابل این سیستم‌ها(سیستم ایمنیو سیستم عصبی) در ایجاد تومور را مطرح کرد، خاطرنشان کرد که این ایده بعدها توسط پزشک مشهور یونانی و شاگرد ویGalen بسط یافت که خانم‌هایی که در معرض مشکلات روانی رفتاری و استرس هستند بیشتر از زنانی که بطور طبیعی سرخوش هستند دچار سرطان پستان می‌شوند.

این محقق اضافه کرد: مطالعات عصبی ایمنی- روانی اخیر نیز نشان داد اختلالات رفتاری و روانی بطور موثر از طریق تغییرات پاسخ‌های ایمنی سلولی موجب گسترش سرطان خواهد شد.

آهنگری با تاکید بر اینکه مطالعات سایکونورو ایمونولوژی ما بر روی سرطان به طور عمده متمرکز شده است، اظهار کرد: این مطالعات بر روی محور هیپوتالاموس، هیپوفیز، آدرنال و اعصاب سمپاتیک متمرکز شده است. همچنین طی پیشرفتی شگرف که طی دو دهه اخیر بر روی ژن‌ها، مولکول‌ها و سلول‌ها و تعاملات آنها صورت گرفته است موجب شناخت دقیق‌تر ما از این نقش شده است.

وی با اشاره به جزئیات این مطالعات یادآور شد: مطالعات دقیق بالینی – سلولی در سطح مولکولی و بیان ژنی که طی دو دهه گذشته انجام دادیم این تغییرات در سرطان که شامل رشد سلول‌های سرطانی بر اثر عوامل عصبی و استرس می‌شود را اثبات کرده است.

آهنگری این امر را نشان دهنده نقش سیستم عصبی در تنظیم رشد و تکثیر متاستاز سلول‌های توموری از طریق مسیرهای اعصاب سمپاتیک و حسی دانست.

عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک با بیان اینکه بر اساس یافته‌های به دست آمده مسیرهای محیطی و انتقال پیام این توانایی را دارد که پیام‌های سلولهای توموری را به مغز صادر کند، ادامه داد، در نهایت مغز می‌تواند با تلفیق و تنطیم پیام‌های CNS آنها را به سلول توموری محیطی برساند.

وی اضافه کرد: در انتهای ریشه‌های عصبی سلول‌های توموری با دریافت این پیام‌ها از طریق گیرنده خود موجب رشد تکثیر و متاستاز به سایر اعضاء می‌شوند. ما در فرآیند تحقیق این تغییرات را در سطح ژنی در بیماران سرطانی به ویژه سرطان پستان و ریه مشخص و سپس با شناسایی ژن‌های هدف که گیرنده‌های عصبی هستند از داروهای مخصوص برای کنترل  و توقف رشد سلول‌های سرطانی استفاده کردیم.

مجری این طرح با بیان اینکه در حالت عادی توقع ما این است که پیام‌های عصبی در سلول‌های عصبی آشکار می‌شوند ولی در زمان بحران‌های روحی این پیام‌ها بر روی سلول‌های توموری آشکار می‌شوند، اظهار کرد: به همین منظور بصورت اختصاصی از داروهای بلوک کننده این گیرنده‌ها که مورد تایید مراجع بین‌المللی هستند استفاده و موجب مرگ سلول‌های توموری شد.

وی با تاکید بر اینکه این روش یک رویکرد جدید برای درمان سرطان است، یادآور شد: اخیرا تیم محققاتی مرکز سرطان آمریکا با توجه به تحقیقات مدرن و پیشرفته‌ای که انجام دادند نیز این موضوع را تایید کرد.

این پروژه مدل کار گروهی طولانی مدت با کمک و همیاری اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران،‌ بیمارستان‌های امام خمینی، مسیح دانشوری و شهدای تجریش، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشکده روانپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی و تحت مدیریت دکتر قاسم آهنگری استاد تمام دپارتمان ژنتیک پزشکی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری انجام شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۸۳۶۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فناوری مشاهده درون سلول‌های سرطانی ابداع شد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اینترستینگ اینجینیرینگ، گروهی از محققان به سرپرستی دانشگاه ساری در انگلیس تلاش کرده اند محتوای چربی (لیپیدها) موجود در سلول‌های سرطانی را مشاهده و مطالعه کنند. 

این فناوری نوین با همکاری پژوهشگران دانشگاه کالج لندن، شرکت داروسازی GSK و شرکت‌های «یوکوگاوا» «Yokogawa» و «سایکس» «Sciex» توسعه یافته است.

نظارت بر محتوای چربی

لیپید‌ها اجزای مهمی در سلول‌ها هستند و به سلول‌های سرطانی اجازه رشد، تکثیر و متاستاز را می‌دهند.

پژوهشگران از سامانه تک سلولی شرکت یوکوگاوا موسوم به SS۲۰۰۰ استفاده و سلول‌های سرطانی منفرد را از یک ظرف کشت شیشه‌ای نمونه برداری کردند. این سامانه‌ی نوآورانه، سلول‌های زنده منفرد را با استفاده از لوله‌های کوچک استخراج می‌کند و امکان بررسی دقیق را فراهم می‌آورد.

عرض این لوله‌ها به سختی ۱۰ میکرومتر یعنی نصف قطر نازک‌ترین موی انسان است.

در گام بعدی، محققان با رنگ آمیزی این سلول‌ها با رنگ فلورسنت، توانستند قطرات لیپید را در طول آزمایش بررسی کنند. آنها سپس با سایکس برای ایجاد یک رویکرد جدید طیف سنجی جرمی همکاری کرده و توانستند لیپید‌ها را شکسته و ساختار واقعی سلول را مشخص کنند.

کل این فرآیند به مشاهده چگونگی تکامل سلول‌های سرطانی در پاسخ به تغییرات محیط اطراف منجر شد.

مجریان این مطالعه از دانشکده شیمی و مهندسی شیمی دانشگاه ساری می‌گویند مشکل سلول‌های سرطانی این است که «هیچ دو سلولی شبیه هم نیستند» و همین موضوع طراحی یک درمان مطلوب را سخت‌تر می‌کند، زیرا برخی از سلول‌ها همیشه بیش از سایرین در مقابل درمان مقاومت می‌کنند.

با این حال، همیشه ثابت شده مطالعه سلول‌های زنده با جزئیات کافی برای درک واقعی ساختارشان پس از خارج کردن آنها از محیط طبیعی، دشوار است.

به همین دلیل نمونه برداری سلول‌های زنده زیر میکروسکوپ و بررسی یک به یک محتوای چربی آنها برای محققان همیشه جذاب و هیجان انگیز بوده است.

دانشمندان همچنین از این رویکرد جدید برای مطالعه مولکول‌های چربی لیپید‌ها در چندین سلول سرطانی استفاده کردند. جالب است که محققان تفاوت‌هایی را در ویژگی‌های لیپیدی سلول‌های مختلف شناسایی کردند.

مجریان این پژوهش ادعا می‌کنند روش آنها راه را برای مطالعه سلول‌های سرطانی با جزئیاتی که قبلا دیده نشده هموار می‌کند. یک روز، ممکن است بتوان نحوه تعامل تک سلول‌های سرطانی را با سلول‌های اطرافش مشاهده کرد؛ پیشرفتی که به ارائه درمان‌های جدید و هدفمندتر منجر خواهد شد.

این شیوه فناورانه می‌تواند شناخت ارزشمندی از چگونگی پاسخ انواع سرطان به درمان‌ها ارائه داده و به پزشکان در درک تاثیر پرتو درمانی سلول‌ها کمک کند، به ویژه اینکه چگونه برخی از سلول‌های سرطانی در برابر پرتودرمانی مقاومت می‌کنند؛ مقاومتی که می‌تواند منجر به عود سرطان شود.

این یافته‌ها در مجله Analytical Chemistry منتشر شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • این میوه از افسردگی جلوگیری می‌کند
  • این دو ویتامین برای سلامت قلب مهم هستند
  • سلین دیون در مورد بیماری عصبی نادر خود می‌گوید / از لحاظ اخلاقی زندگی کردن روز به روز سخت‌تر می‌شود!
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • چند واقعیت علمی که زیر پوست ما جریان دارد
  • محققان ایتالیایی پی بردند؛ نقش آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • نحوه تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده بزرگ
  • چند واقعیت علمی که زیر پوست ما جریان دارند
  • افزایش ۳۰ درصدی ذخیره خون بند ناف نوزاد در هرمزگان
  • فناوری مشاهده درون سلول‌های سرطانی ابداع شد