Web Analytics Made Easy - Statcounter

در هر رخداد زلزله معمولا شایعاتی مبنی بر شنیدن صدا و یا دیدن نور مطرح می‌شود که به گفته محقق پژوهشگاه زلزله‌شناسی باید مسؤولان به این شایعات به صورت علمی پاسخ دهند.

دکتر فریبرز ناطقی‌الهی، استاد مهندسی سازه و زلزله پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با تاکید بر اینکه مطالعه خسارت زمین‌لرزه، منبع اصلی معیار طراحی برای سازه‌های مقاوم در برابر زمین‌لرزه بشمار می‌رود،‌ اظهار کرد: به عنوان مثال بعد از زمین‌لرزه 1906 سانفرانسیسکو، مهندسین مشاهده کردند ساختمان‌هایی که برای بار باد به شدت Lbf/ft2 30 (پاند بر فوت مربع) طراحی شده بودند، بهتر عمل کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته وی، این مشاهده ساده یک ایده عمومی از خود بروز داد و آن استفاده از نیروی جانبی استاتیکی برای در نظر گرفتن تأثیر زمین‌لرزه بوده است.

ناطقی الهی با تاکید بر اینکه در مهندسی زلزله تنها نباید از کتاب‌ها آموخته شود، ادامه داد:  مهندسین عموما تجربیاتی را از ساختمان‌هایی که بارگذاری شده‌اند، دارند؛ چراکه خطا در محاسبات، خود را بصورت ایرادهای جزئی و یا کلی بعد از بارگذاری نشان می‌دهد. به این ترتیب بازتاب این تجربیات در بکارگیری آنها برای طراحی سازه‌های مقاوم‌تر مفید خواهد بود.

وی ادامه داد: بنابراین تنها منبع تجربه برای یک مهندس، مطالعه گزارشات خسارات در زمین‌لرزه‌های گذشته و بهتر از آن، این است که شخصا از خسارات بازدید کند؛ از این رو یک طراح باید به همان خوبی که قواعد طراحی را بداند، احساس کند که برای ساختمان‌هایش چه اتفاقی ممکن است بیفتد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مهندسی زلزله ادامه داد: یکی از مهمترین مواردی  که از دیدن خسارات ناشی از زمین‌لرزه آموخته می‌شود، تفاوت انواع شکست بین بارهای استاتیکی وقتی در یک جهت اثر می‌کنند و بارهای متناوب یا دوره‌ای است. تفاوت‌های مهم بین این دو شکست در پدیدار شدن انواع ترک‌ها در سازه‌ها است.

وی با بیان اینکه پس لرزه‌ها عموما بزرگی کمتری نسبت به موج اصلی زلزله دارند، یادآور شد: پس لرزه‌ها هرچند که در مراحل طراحی سازه نقشی ندارند، ولی در زمان امداد و نجات و مراحل امدادرسانی بعد از وقوع زمین‌لرزه اهمیت بسزایی دارند. در ضمن پس‌لرزه‌ها خساراتی به ساختمان‌های خسارت‌دیده در زمین‌لرزه اصلی وارد می‌کنند که خود بسیار مهم و حائز اهمیت هستند.

ناطقی الهی با تاکید بر اینکه برای اینکه یک ساختمان به شدت خسارت ببیند به مقدار قابل توجهی انرژی نیاز دارد، گفت: وقتی در ارزیابی ساختمان‌های موجود در بعد از زلزله این موضوع به عنوان یک معیار ارزیابی بکار می‌رود، وارد شدن انرژی اضافه از پس‌لرزه‌ها نباید فراموش شود.

بنیانگذار مدیریت بحران در کشور یکی از مسائل مهم در مطالعات بعد از حادثه زمین‌لرزه را کیفیت ساختمان‌ها دانست و ادامه داد: زمین‌لرزه‌ها از تئوری، محاسبات و قسمت‌های مقاوم طراحی شده تبعیت نمی‌کنند که برای نمونه می‌توان به بسیاری از ساختمان‌های با دارا بودن کیفیت ساخت پایین اشاره کرد که به دلیل آرماتورگذاری نامناسب، تراکم ضعیف بتن و کامل نبودن ملات ساختمان‌های آجری در زمره ساختمان‌های آسیب‌دیده قرار گرفته‌اند.

فراموشی بزرگترین درد بعد از هر زلزله

به گفته این محقق در هر زمین‌لرزه‌ای مثال‌های زیادی از خطراتی که جان انسان‌ها را در مقابل شکست‌های کوچک در ساختمان‌ها تهدید می‌کند قابل مشاهده است که از آن جمله می‌توان به ریختن مصالح بنایی یا پوشش‌ها، بیرون زدن بلوک‌های سفالی سقف، جدا شدن قاب پنجره‌ها از دیوار و افتادن آنها به داخل یا خارج و بسته شدن راه‌های فرار بوسیله درهای بسته و مصالح فرو ریخته اشاره کرد.

وی با بیان اینکه عکس‌العمل انسان در طول زمان از الگوی ارائه شده در جدول پایین تبعیت می‌کند، افزود: مادامی که به این قضیه با بدگمانی نگاه شود، تردیدی نیست که وقتی مدتی از زمین‌لرزه می‌گذرد، متقاعد کردن سازندگان و مسئولین دولتی بر لزوم سنجش مقاومت لرزه‌ای ساختمان‌ها بطور فزاینده‌ای سخت‌تر می‌شود.

ناطقی الهی با تاکید بر توجه بیشتر به جدول فوق، گفت:‌ بعد از زلزله بزرگ رودبار – منجیل دولت و ملت بصورت جدی مسائل را تا چندی دنبال کردند و سپس فراموش شد و باز در زلزله‌های بعدی شدت گرفت و دولتمردان با جدیت بیشتری مسائل را دنبال کردند و سپس فراموش شد و در بم به اوج خود رسید. علی‌رغم تلاش‌های من و همکارانم در گوشه و کنار کشور برای زنده نگاه داشتن این موضوع حیاتی و بسیار بسیار مهم، ولی متاسفانه باز فراموش شد تا به یکشنبه گذشته رسید.

بازار داغ شایعات بعد از هر زلزله

عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله همچنین با اشاره به برخی شایعات در جریان هر زمین‌لرزه، خاطر نشان کرد: توجه به رفتارهای انسانی بخصوص بعد از حوادث سهمگینی چون زلزله حاکی از این است که مردم هر پدیده‌ کوچکی را برای ارضای درونی خود به زلزله ارتباط می‌دهند.

وی ادامه داد: برای مثال نوری در آسمان دیده شد، صدای غرش وحشتناکی شنیده شد و مسائلی از این قبیل که باید با ملایمت توضیح داده شود که این مسائل طبیعی است و به احتمال قوی فقط اگر تازه رخ داده باشد، اتفاقی می‌باشد. مگر اینکه با مطالعات دقیق موضوع دیگری را نشان دهد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۹۱۲۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار

استاندار کرمانشاه، گفت: برای رفع مشکلات مدیریت بحران استان کرمانشاه از جمله تکمیل مناطق زلزله‌زده، ساماندهی رودخانه‌هایی همچون آبشوران و قره‌سو و غیره به ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، محمدطیب صحرایی در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان که در استانداری برگزار شد، اظهار داشت: در روزهای اخیر توافقات مفیدی برای استان انجام شد و امید دارم با محقق شدن این توافقات مدیریت و کنترل شرایط مختلف استاد برای جلوگیری از بحران احتمالی به‌روزرسانی بهتری داشته باشد.

وی با بیان اینکه همیشه اقدامات پسینی هزبیه‌های حیاتی و مالی بیشتری خواهد داشت، گفت: استان کرمانشاه به دلیل شرایط اقلیمی که دارد از مجموعه حوادث ممکن با بعضی از آن‌ها مواجه است که باید همیشه برای آن آمادگی داشته باشیم.

صحرایی با اشاره به اینکه استان کرمانشاه زلزله‌خیز است و همواره در معرض سیلاب قرار دارد، افزود: همچنین این استان در معرض حوادث کوهستان قرار دارد و کوهستان برای استان در عین زیبایی نیاز به مراقبت جدی دارد و در شرایط اخیر رتبه دوم حوادث کوهستان را داشته و امید داریم با آگاهی بخشی این آمار به صورت محسوس کاهش یابد.

استاندار کرمانشاه با بیان اینکه با توجه به بارندگی‌ها و شرایط پوشش گیاهی خطر آتش‌سوزی در استان بالا است، گفت: سال گذشته و امسال بارندگی‌های بسیار خوبی رخ داد و با خشک شدن بخشی از این پوشش باید مراقبت جدی داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه با مجموعه این عوامل و وجود ریزگردها باید به استان نگاه جدی‌تری در زمینه مدیریت بحران داشت، افزود: متاسفانه وارث بعضی از اقدامات قبلی هستیم که در یک محدوده زمانی انجام نشده و باید به اتمام برسد.

صحرایی بیان کرد: بعد از زلزله سال 96 باید اقداماتی انجام می‌شد، اما با اعلام زودهنگام جشن پایان بازسازی مناطق زلزله برخی از اماکن عمومی، ساختمان‌های دولتی، مساجد و اماکن مذهبی باقی مانده‌اند و این در حالی است که ردیف بودجه بازسازی از بودجه حذف شده است.

وی با اشاره به اینکه براساس توافقات قبلی امید داریم به‌زودی شاهد راه‌اندازی مرکز تخصصی امداد و نجات کوهستان در استان باشیم، خاطرنشان کرد: چنانچه کرمانشاه به عنوان قطب منطقه‌ای امداد و نجات معرفی شود و سه بالگرد در انبارها مستقر شود کمک خوبی برای منطقه خواهد بود.

صحرایی با بیان اینکه از محل تخصیص‌های استانی سیستم اعلام حریق برای انبارهای مرکز امداد و نجات راه‌اندازی می‌شود، گفت: برآورد این است که ما برای مجموعه نیازهای مدیریت بحران استان حدود چهار همت نیاز داریم.

استاندار کرمانشاه با اشاره به اینکه امهال وام‌های مناطق زلزله‌زده از مطالبات جدی مردم منطقه است، عنوان کرد: چنانچه اعتبار مناسبی برای تکمیل ساختمان‌ها تخصیص یابد ساختمان‌های با پیشرفت 85 درصد در اولویت قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه ساماندهی آبشوران کرمانشاه نیز یکی از مطالبات جدی مردم استاان است گفت: داشتن یک نردبان برای امدادرسانی به ساختمان‌های بلندمرتبه برای قطب امداد و نجات غرب کشور بسیار کم است و در صورت افزایش آن می‌تواند کمکی برای استان‌های همجوار باشد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • (ویدئو) وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله
  • وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن | ویدئو
  • زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن را لرزاند
  • زلزله شدید ۶.۹ ریشتری این کشور را لرزاند
  • وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری در ژاپن
  • چالوس دوبار لرزید
  • ثبت ۵ زمین‌لرزه در خوی طی هفته گذشته
  • ثبت ۵ زمینلرزه در خوی طی هفته گذشته
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند