Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@20:33:49 GMT

روند توسعه حرم رضوی به روایت اسناد

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۱۰۸۵۲

روند توسعه حرم رضوی به روایت اسناد

مجموعه حرم رضوی که امروزه از جامع‌ترین و زیباترین مجموعه معماری‌ها در جهان اسلام به‌شمار می‌رود، در ابتدا فقط یک سنگ و صندوق بدون بارگاه یا صحن بود. نخستین سنگ مضجع، سنگ مرمری در ابعاد 30 در 40 سانتی‌متر بود و نخستین بنا در دوره سامانی ساخته شد.

این بقعه در طول قرن‌ها در معرض تحولاتی قرار گرفت و به واسطه تاخت و تاز اقوام مختلف و لشکرکشی‌ها به سرزمین خراسان، مانند تهاجم سبکتکین و غزهای ترکمان و مغول‌ها بارها به طور کلی ویران و بازسازی شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر تحولات و تغییرات در دوره صفویه انجام گرفت.

اعظم نظرکرده، کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی که در پژوهشی، تحولات و تغییرات حرم از دوره صفوی تا قاجار  را بررسی کرده است، در  گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، درباره تغییراتی که ضریح و روضه منوره طی این سال‌ها پیدا کرده است، اظهار کرد: به درستی روشن نیست که از چه زمان، نخستین ضریح بر روی قبر مطهر امام رضا(ع) نصب شده، اما مسلّم این است که تا قرن هشتم هجری، بالای قبر مطهر ضریحی نبوده است.

این کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: درواقع کسانی که در آن تاریخ، مشهد را زیارت کرده و گزارش سفر خود را نوشته‌اند، از وجود ضریح صحبتی به میان نیاورده و تنها از صندوقی که بر فراز قبر بوده است، خبر داده‌اند. تاکنون پنج ضریح برروی قبر مطهر نصب شده اما گویا گذاشتن ضریح از عصر صفویان آغاز شده است.

وی با اشاره به اینکه گنبد نیز مانند ایوان یکی از مهم‌ترین عناصر معماری ایران است که سابقه آن به قبل از اسلام می‌رسد، گفت: مشخص‌ترین نماد و نشانه بیرونی حرم مطهر امام رضا(ع)، گنبد طلایی آن است که بر فراز بنای اصلی حرم مطهر و در مرکز مجموعه اماکن مقدسه قرار گرفته، ساختار آن دو پوشش و به روایتی تاریخ اولین طلاکاری بر روی آن، به عهد صفویه برمی‌گردد که در اثر حوادث مختلف چندین بار بازسازی شده است. 

سال 1271، قبرستان عیدگاه، ضلع جنوبی حرم رضوی، عکاس: عبدالله قاجار

نظرکرده گفت: بنا بر نقل کتاب‌های تاریخی، نخستین گنبد بر فراز مزار امام رضا(ع) به فرمان سلطان سنجر سلجوقی و به کوشش وزیر وی، شرف الدین قمی ساخته شد. جنس آن گنبد، از کاشی بود. گنبد آغازین همان است که اینک از داخل حرم مطهر دیده می‌شود و سطح مقعّر و مقرنس آینه‌کاری آن پیداست. 

وی افزود: در دوران شاه طهماسب صفوی، پس از جمع آوری خشت‌های کاشی، گنبدی با روکش طلا بر فراز گنبد پیشین بنا شد. این همان گنبدی است که امروزه در نمای بیرونی مشخص است، در شورش ازبک‌ها، خشت‌های طلای گنبد به چپاول رفت و در سال 1009ق شاه عباس صفوی از پایتخت آن روز، اصفهان، پیاده رهسپار مشهد شد و دستور داد که گنبد مطهر، بار دیگر با خشت‌هایی از مس و روکش طلایی پوشیده شود.

کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی اضافه کرد: در زمان شاه سلیمان صفوی، به دنبال وقوع زمین لرزه به گنبد مطهر نیز آسیب‌هایی وارد شد و تعدادی از خشت‌های طلایی آن، از جا کنده شد و وی دستور داد تا گنبد بازسازی شود.

سال 1354، نمایی از مسجد گوهرشاد و صحن آزادی و انقلاب اسلامی، عکاس: موسی الرضا سیاح

وی درباره معماری مناره‌های حرم امام رضا(ع) بیان کرد: مناره یا منار به معنای جای نور است، قبل از اسلام از منار برای راهنمایی و گاهی نیز وجود آتشکده و آتشگاه‌های بزرگ استفاده می‌شد، مسجد جامع سمنان و دامغان را می‌توان از قدیمی‌ترین مناره‌های ایران دانست.

نظرکرده عنوان کرد: در مجموعه قدیمی حرم مطهر تنها دو گلدسته قرار داشت که اکنون یکی از آنها در نزدیکی گنبد و دیگری در مقابل آن، یعنی بالای ایوان عباسی در شمال صحن انقلاب دیده می‌شود و مناره نخست آن است که در کنار گنبد و تقریباً بر فراز مسجد بالاسر قرار دارد. احتمالا گلدسته نزدیک گنبد از آثار معماری قرن ششم، یعنی دوره سلجوقیان است، شاه طهماسب صفوی هم زمان با انجام تعمیرات گسترده در حرم رضوی، آن را بازسازی و مرمّت کرد.

کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی یادآور شد: قدیمی‌ترین مناره طلاکاری‌شده موجود در اماکن حرم، مناره بالای ایوان طلای صحن انقلاب و از بناهای مرمت‌شده عهد صفوی است و به قرینه آن مناره دیگری بر فراز ایوان عباسی در عهد افشاریه احداث شده است.

وی با بیان اینکه سقاخانه صحن انقلاب، یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی اماکن متبرکه به شمار می‌آید، افزود: این سقاخانه پس از چند بار مرمت، تخریب و به شکل کنونی بازسازی و طلاکاری شده است. آجرهای طلایی که با آنها کتیبه سقاخانه نوشته شده، ساخته فردی به نام اسماعیل است البته مشخص نیست که اسماعیل در کدام دوره به اینگونه ساخت و سازها اقدام کرده است، اما برخی معتقدند که او همزمان با نادرشاه سقف سقاخانه را طلا کرده است.

این پژوهشگر اضافه کرد: اما این سقاخانه در دوره قاجار، شاهد تغییرات خاصی بود و در زمان تولیت میرزاموسی خان فراهانی کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری سقاخانه برای چندمین بار تعمیر شد‌. در زمان سلطان حسین میرزا نیرالدوله حاکم خراسان درسال1320ق چهارحوض آب در چهار طرف سقاخانه ساختند و وی قناتی را وقف بر این چهار حوض کرد.

سال 1335، حرم رضوی بعد از ایجاد فلکه حضرت

 نظرکرده با اشاره به اینکه بخش وسیعی از فضای حرم به رواق‌ها اختصاص یافته است، عنوان کرد: روضه منوره در حال حاضر 27 رواق دارد که برخی از آنها از قدمت تاریخی برخوردارند. رواق‌های دارالحفاظ، گنبد حاتم خانی، گنبدالله وردیخان، دارالسیاده، دارالسعاده، دارالسلام، توحیدخانه و دارالضیافه از جمله رواق‌هایی است که تا پایان دوره قاجار ساخته شده است.

وی با اشاره به رواق دارالحفاظ گفت: این رواق در جنوب حرم، بین روضه منوره و مسجد گوهرشاد واقع شده و محل تجمع حافظان قرآن و انجام مراسم خاص تلاوت کلام الله مجید بوده، این بنا را بانو گوهرشاد در اوایل قرن نهم ساخت و کتیبه کاشی چینی سردر این رواق به خط ثلث و تاریخ 612 ق است که از مهم‌ترین کتیبه‌های حرم است.

این کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: در شرق حرم مطهر و غرب دارالسعاده، رواق گنبد حاتم خانی واقع شده که بانی آن حاتم بیک اردوبای از فرزندان خواجه نصیرالدین طوسی و از وزرای شاه عباس است.

وی بیان کرد: در شمال شرقی حرم مطهر و در مشرق رواق توحیدخانه رواقی به شکل یک کثیر الاضلاع به نام رواق گنبدالله وردیخان واقع شده است و در مجموعه عظیم رواق‌‌های حرم مطهر، هم از حیث قدمت و هم به لحاظ طرح و ترکیب، از ویژگی ممتازی برخوردار و بانی آن گنبدالله وردیخان که در عصر صفویه می‌زیسته است.

نظرکرده با بیان اینکه در غرب حرم رضوی رواق دارالسیاده قرار دارد، افزود: نام‌گذاری این رواق به دارالسیاده از آن جهت است که از قدیم محل اجتماع سادات و منسوبان به خاندان حضرت علی(ع) بود. رواق دارالسیاده نیز از بناهای گوهرشاد آغا و در قرن نهم هم زمان با مسجد گوهر شاد ساخته شده است. این رواق بعد از زلزله 1084 قمری به دستور شاه سلیمان صفوی مرمت شده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از رواق‌های قدیمی موجود در حرم، رواق توحیدخانه است، گفت: این رواق در شمال حرم و بین دارالفیض و صحن انقلاب واقع شده است. فضای این رواق در طی دوره‌های مختلف تغییراتی یافته است که از جمله این تغییرات می‌توان به برداشته شدن در بین توحیدخانه و رواق پشت سر حضرت اشاره کرد و در نتیجه با رواق دارالفیض، یک رواق به نظر می‌رسد و هردو احتمالا در یک زمان و توسط محسن فیض کاشانی ساخته شده است.

کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی اظهار کرد: از رواق‌های شـرقی حرم مطهر، سـاخته شده در دوره قاجار، رواق دارالسـعاده است. پس از سـاخت صحن آزادی در دوره قاجار در زمان حکمرانی اللهیار خان آصف الدوله در خراسـان فضای میان ایوان طلای ناصری و گنبد حاتم خانی پوشـانده و دارالسـعاده نامیده شـد.

نظرکرده اضافه کرد: همچنین باید به رواق دارالضیافه اشاره کرد که مرمت آن طی ۴ دوره انجام گرفت و اولین مرمت در دوره صفوی و آخرین آن در دوره پهلوی دوم انجام شد.

وی به دو صحن قدیمی حرم اشاره کرد و گفت: دو صحن قدیمی حرم «عتیق» و «نو» هستند که امروز به نام آزادی و انقلاب آن‌ها را می‌شناسیم. صحن انقلاب در زمان سلطان حسین بایقرا به دستور وزیر دانشمندش امیر علیشیر نوائی ساخته شد و بعدها به امر شاه عباس توسعه یافت، این صحن، چهار ایوان بزرگ تاریخی به قرینه یکدیگر و 48 غرفه تحتانی و فوقانی در پیرامون خود دارد. 

وی ادامه داد: در وسط جنوبی صحن، ایوانی معروف به ایوان امیر علیشیر و ایوان طلای نادری که نادرشاه افشار این ایوان را طلا کاری کرد وجود دارد، چهار ایوان آن شامل ایوان طلا که از زمان اشکانی مورد استفاده قرار گرفت، ایوان ساعت که بر سر آن ساعت بزرگی قرار گرفته، ایوان عباسی که به دستور شاه عباس ساخته شد و ایوان نقاره‌خانه در ضلع شرقی آن قرار دارد.

کارشناس نمایه‌سازی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و اسناد آستان قدس رضوی به صحن آزادی اشاره و خاطرنشان کرد: این صحن در زمان فتحعلی‌شاه ساخته شد و دارای ‏56 غرفه و حجره در دو طبقه است و از زمان تولیت میرزا موسی خان تعمیر، تزئین و کاشی‌کاری شد.

وی یادآور شد: طلاکاری ایوان صحن آزادی از دوره حاجی علی اکبرخان قوام الملک شیرازی، پسرحاج ابراهیم کلانتر، اعتمادالدوله که متولی باشی آستان قدس رضوی بود آغاز شد. کاشی‌کاری صحن در زمان سلطنت محمدشاه قاجار انجام شد، سبک معماری و شیوه بنای صحن آزادی به بنای صحن انقلاب شباهت دارد و تقریبا تقلیدی از آن است و دارای چهار ایوان باشکوه و به قرینه یکدیگر است.

سال 1396، حرم رضوی، عکس: پرتال آستان قدس رضوی

گزارش از ریحانه تارقیان، خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۱۰۸۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان های شرقی

به گزارش قدس خراسان، یکی از موضوعات مطرح شده در اولین جلسه شورای گفت وگو دولت و بخش خصوصی سال جاری که در اواخر فروردین ماه برگزار شد، موضوع تشکیل و حضور خراسان رضوی در شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور و فواید آن برای استان بود که مورد تایید استاندار خراسان رضوی قرار گرفت. رئیس دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ضمن بیان این موضوع عنوان کرد: با توجه به محدودیت زمان در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مرکزی در تهران که با حضور وزیر اقتصاد به صورت یکبار در ماه برگزار می شود، طرح و حل مسائل همه شوراهای گفتگو همه استان ها زمان بر است، بنابراین یکی از راهکارها طرح مسائل مشترک استان ها با هم و تصمیم گیری در جهت حل آن ها است. علی اکبر لبافی ادامه داد: در اواخر سال ۱۴۰۱ دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به شورای مرکزی تشکیل دبیرخانه شورای گفتگو شرق کشور را پیشنهاد کرد که مورد استقبال قرار گرفت و تشکیل اولین شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور به دبیرخانه خراسان رضوی تفویض و در اجرای مکاتبات و اجازه صادر شده خراسان رضوی پایلوت استان های شرق کشور شد که تا کنون حدود ۶ جلسه مشترک اثرگذار این منطقه توسط دبیرخانه ها برگزار شده و تهران هم در جریان برگزاری روند این جلسات بوده است. توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان‌های شرقی وی ضمن اشاره به ویژگی های مشترک ۵ استان شرق کشور تصریح کرد: وجه مشترک مسائل توسعه استان های شرق کشور زیاد است و حل یک موضوع آن ها بر استان های دیگر اثر دارد. به عنوان مثال اگر مسائل گمرگ ماهیرود در خراسان جنوبی حل و فصل شود به تبع بر حل امور گمرگ دوغارون در خراسان رضوی هم موثر است و به نوعی هدف از تشکیل شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق تسریع در بررسی، تجمیع و رفع مشکلات اقتصادی این استان ها است. لبافی در ادامه توضیح داد: درصد توسعه و پیشرفت در استان های شرقی در یک اندازه و به نسبت سایر نقاط کشور پایین است، به عنوان مثال با وجود اینکه این استان ها در زمینه تجارت خارجی نقش اساسی دارند اما درصد بهره مندی این استان ها از بزرگراه و آزاد راه ها نسبت به بقیه مناطق کشور به ویژه غرب چه از نظر کیفیت و چه از نظر کمیت بسیار متفاوت و پایین به شمار می رود. رئیس دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در خصوص نحوه برگزاری جلسات این دبیرخانه نوپا تصریح کرد: دبیرخانه شرق کشور به صورت دوره ای در ۵ استان تشکیل می شود به عبارتی دیگر هر سال یکی از این پنج استان مسئولیت دبیرخانه مرکزی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی شرق کشور را عهده دار خواهد شد و تعداد جلسات این شورا دو مرتبه در سال با حضور استانداران این ۵ استان است. لبافی جلسات مشترک بین استانداران و رواسای اتاق های بازرگانی استان های سیستان و بلوچستان، گلستان، خراسان رضوی، شمالی و جنوبی را هر شش ماه یک بار اعلام کرد و گفت: این جلسات به عنوان جلسات اصلی برگزار می شود و جلسات دبیرخانه ها متناسب با موضوع مشترک استان ها به صورت مجازی تشکیل جلسه خواهند داشت تشکیل خواهد شد. خراسان رضوی پایلوت دبیرخانه شرق کشور وی افزود: در ادامه و پس از طرح موضوع تشکیل شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور دبیرخانه مرکزی نوشتن دستور العمل کشوری را خواستار شد و دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ضمن نوشتن دستور العمل و بنا به نظر دبیرخانه مرکزی ان را به سایر استان های کشور طی یک جلسه ویدئو کنفرانسی معرفی کرد که در نهایت با استقبال برخی استان ها مواجه شد اما به دلیل اینکه برخی از استان های دیگر ملاحظاتی در مورد تشکیل شوراهای گفتگو منطقه ای داشتند در سطح کشور محقق نشد. وی تصریح کرد: موافقت استان ها برای تشکیل قطعی این دبیرخانه وجود دارد و تنها امضای توافق نامه رسمی آن مانده که این توافق نامه یا در نمایشگاه اکسپو تهران به امضای استانداران و رواسای اتاق های بازرگانی ۵ استان شرقی خواهد رسید یا اینکه در اولین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که به میزبانی خراسان رضوی و در مشهد برگزار خواهد شد این توافق رسمی به امضا خواهد رسید. لبافی در پایان خاطر نشان کرد: مهمترین فایده تشکیل این دبیرخانه ایجاد اتفاق نظر برای توسعه در شرق است. موضوع مهمی که اگر به صورت همزمان توسط دولت و بخش خصوصی و در ۵ استان شرقی دنبال شود طی سال های آینده شاهد اثرگذاری آن خواهیم بود. طاهره فجرداودلی

دیگر خبرها

  • توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان های شرقی
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • اعزام ۱۴ هزار خوزستانی زائر اولی به مشهد در دولت سیزدهم
  • اولویت زنجیره ارزش بادام و آبزی‌پروری در چهارمحال و بختیاری
  • ده‌‌روسی: بازگشت رم به چمپیونزلیگ غیرممکن بود
  • ریزش شدید دلار در راه است | پیش‌بینی تکنیکالیست‌ها از قیمت دلار در روزهای آینده
  • اولین مرکز مهارت‌آموزی سربازان وظیفه خوزستان راه‌اندازی شد
  • دور جدید اجراهای پاپ در استان خوزستان آغاز شد
  • بازگشت ایوان اندیکا به تمرینات گروهی رم
  • رزمایش جهادی بسیجیان مخابرات گلستان بمنظور بازسازی شبکه مخابراتی گنبد کاووس